Yumurtlama Dönemi Hesaplama Yöntemleri » 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Yöntemleri

Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri kadınlar için hamile kalmak veyahut da korunmak için önemli ve gerekli görülen yöntemleri kapsamaktadır. Bu yöntemler belirlenirken kadınların bu dönemlerde yaşamış olduğu fiziki değişiklikler baz alınmaktadır. Yani genel olarak her kadında var olan fiziksel değişiklikler tespit edilerek yeni yöntemler oluşturulmaya çalışılmıştır.

Genel Tanıtım

Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri kadınların yaşamış olduğu fiziksek değişikliklere göre şekillenmektedir. Bu yüzden de kadınların hem yumurtlama döneminde meydana gelen belirtiler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekirken hem de kendi vücutlarını ve oluşan değişiklikleri tanımaları gerekmektedir.

Sağlıklı bir kadında ve normal şartlar altında menstrual döngünün 28 gün sürdüğü bilinmektedir. Bununla beraber ise kişilerde bu sürenin farklılık göstererek 21- 35 gün arasında olabildiği de söylenilmektedir. Yumurtlama durumunun gerçekleşmesinden önceki döneminde her kadında farklı zamanlar arasında seyrettiği bilinmektedir. Yani ayda aya da farklılık gösteren bu sürenin genel olarak 13- 20 gün arasında olduğu da tespit edilmektedir.

Yukarıda verildiği gibi olan ve 13- 20 gün arasında meydana gelen yumurtlama durumunun bilinmesi gerekmektedir çünkü kadınlarda gerçekleşen döllenme bu zaman diliminde meydana gelmektedir. Yani kadınlar bu dönemde daha kolay bir şekilde hamile kalabilmektedirler. Bu dönemin tamamlanmasının ardından ise kadınların yaklaşık olarak 14-16 gün civarında tekrardan mestrual siklus yani adet dönemine girecekleri bilinmektedir.

Bireyin daha kolay hamile kalabileceği dönemleri bilmesi oldukça önemlidir çünkü istemiş oldukları gebelik sürecine daha kolay bir şekilde girebileceklerdir. Bu anlamda ise kadınların değişikliklerinin göz önüne alınması ile oluşturulmuş olan yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

  • Bazal vücut ısısı yöntemi
  • Servikal mukus yöntemi (Yumurtlama yöntemi)
  • Takvim yöntemi
  • Servikal pozisyon yöntemi (Rahim ağzının elle muayene edilmesi yöntemi)

Yukarıda verilmiş olan yöntemler kadınların dönemlerini tespit edebilmeleri için oluşturulmuş yöntemler olarak bilinmektedir. Bu yüzden de kadınların kendilerine en uygun gördükleri yöntemi seçerek yumurtlama dönemlerini takip edebilmektedirler.

Takvim Yöntemi

Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri ve bu yöntemlerin nasıl uygulandığının bilinmesi kadınların hamile kalma süreçlerinde önemli bir etkendir. Bu yüzden de her kadının öncelikle tüm yöntemler hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Daha sonrasında ise kendine uygun olan yöntemi seçerek yumurtlama dönemini daha kolay hesaplayacağı bilinmektedir.

Kişilerin yumurtlama dönemini hesaplama yöntemleri kapsamında sıralanan yöntemlerin en başında takvim yöntemi gelmektedir. Bilinen bu yöntemin uygulanabilmesi için ise kadınların adet döngüsünün detaylarını bilemeleri gerekmektedir. Bunun için ise kişilerin adet döngülerini 8 veyahut da 12 ay gibi bir süre ile kaydetmeleri gerekmektedir. Bu günleri kayıt ederken de adet döngüsünün ilk gününü ilk gün şeklinde ayrıca takvimde belirtmeleri ve diğer günleri de aynı şekilde işaretlemeleri gerekmektedir.

Kadınların adet döngüleri her ay farklılık gösterebilmektedir. Bazı aylarda adet döngüsü daha erken başlayabilirken; bazı aylarda da adet döngüleri daha geç başlayabilmektedir. Bunun yanı sıra ise bazı aylarda adet döngüsünün daha kısa sürebildiği söylenirken, bazı aylarda da daha uzun sürdüğü söylenilebilmektedir. Bu yüzden de 8- 12 ay gibi uzun bir sürede kadını adet döngülerini kayıt etmesi ve genel olarak bir hesaplama yapmaları gerekmektedir çünkü bu şekilde genel hesaplamalar kadınların en doğurgan olduğu günlerin tahmin edilmesini sağlamaktadır.

Yukarıda genel olarak belirtilmiş olan yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri arasında bulunan takvim yöntemi için uzun süredir hesabı yapılan adet döngülerinin ilk gümüne bakılmaktadır. Bu günler arasında yumurtlama dönemin en yüksek seviyede olduğu günü bulmak için kayıt edilmiş olan adet günlerinden en kısa dönemde gerçekleşen adet döngüsünün toplam gün sayısından 18 çıkarılmaktadır. Geriye kalan gün sayısı ise bir sonraki adet döneminin ilk gününe eklenmektedir. Bu ekleme sonucunda ortaya çıkan güne ise bir çarpı atılmaktadır. Bu şekilde çarpı işareti konulmuş olan günün kişinin yumurtlama döneminin ilk günü olduğu bilinmektedir.

Kadının yumurtlama döngüsündeki son günü bulmak için ise bireyin kayıt etmiş olduğu adet dönemlerinden en uzun süreli olan döngünün son gününden 11 sayısı çıkartılması gerekmektedir. Çıkan sonucun ise kadının yumurtlama döneminin son günü olduğu söylenilebilmektedir.

Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri arasında bulunan takvim yönteminde hesaplanan son gününde çarpı işareti ile takvimde belirtilmesi gerekmektedir. Bu şekilde son gün ve ilk gün şeklinde işaretlenmiş olan çarpı işaretlerinin arasının kadının yumurtlama dönemi olduğu söylenilebilmektedir.

Bazal Vücut Isısı Yöntemi

Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri kadınların daha kolay bir şekilde hamile kalabildikleri zaman aralığının kadının vücudunda olan değişiklikler izlenerek kadın ile paylaşılmasıdır. Bu bilginin ise kadına verilebilmesi aşamasında çeşitli yöntemlerin olduğu bilinmektedir. Bu yöntemlerin arasında da bazal vücut ısısı yönteminin olduğu da bilinmektedir.

Söz konusu olan bu yöntemin anlaşılabilmesi için öncelikle bazal vücut ısısının ne demek olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu anlamda ise bazal vücut ısısının bireyin sabah uyandığında, harekete geçmeden önce ölçülmüş olan vücut sıcaklığı olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamda ise normal ve sağlıklı bir kadının bazal vücut ısısının yumurtlama döneminde düşüş göstereceği bilinmektedir. Bu anlamda ise öncelikle kadınların normla vücut ısıları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu yüzden de birkaç ay boyunca kadınların vücut ısılarını kayıt etmeleri gerekmektedir çünkü böylelikle kadınların yumurtlama günlerinin genel olarak hesaplanabileceği bilinmektedir.

Bazal vücut ısısının her kadın için farklı olduğu bilinmektedir ancak ovulasyondan sonraki süreçte salgılanan progesteron hormonunun vücut ısısını yaklaşık olarak 0,2 C- 0,5 C arasında yükseltmektedir. Bu şekilde yükselmiş olan ısı derecesinin ise adet dönemine kadar süreceği de bilinmektedir. Kadınların vücut ısılarında meydana gelen bu değişime ise termalleşme denilmektedir ve bu da bazal vücut ısısının temelini oluşturmaktadır.

Servikal Mukus Ve Servikal Pozisyon Yöntemi

Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri kapsamında kişiler ile paylaşılan yöntemler arasında servikal mukus yöntemi ve servikal pozisyon yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin kendilerine uygun uygulanma şekilleri bulunmaktadır. Bu kapsamda ise servikal mukus yönteminin bir ay boyunca kadının rahim ağzında bulunan akıntıda görülen değişikliklerin saptanması şeklinde ifade edilmektedir. Kadının rahim ağzında bulunan mukus adet döngüsünü kontrol eden hormonların kişilerin yumurtlama öncesi ve yumurtlama sırasında oluşan mukusunun türünü ve miktarını değiştirdiği bilinmektedir.

Kadının adet döneminden sonraki dönemdeki mukusunun olmadığı günlere kuru günler denilmektedir. Bu günlerin haricinde ise kadının yumurtlama dönemine yaklaştığı günlerde kadının mukusunun arttığı, vajinal açıklıkta görüldüğü ve beyaz veyahut da sarı tonlarda olduğu bilinmektedir.

Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemleri kapsamında kişilere sunulan yöntemlerden birisinin de servikal pozisyon yöntemi olduğu bilinmektedir. Bu yöntemde servikal mukus salgılanması halinde vajinal açıklıkta meydana gelen fiziksel değişiklikler değerlendirilmektedir. Bu da kadınların kendilerini elle muayene ederek servikal bölge çevresindeki değişiklikleri tanılanmasına yardımcı olmaktadır.

Kadınların yumurtalama döneminde olmadığı günlerde servikslerinin dış ağzı kapalı olmaktadır ve bazı kadınlarda daha sert ve ele kolayca gelebilmektedir. Yumurtlama dönemine yaklaşılması halinde ise östrojen hormonunun etkisi ile kadınların servikslerinin daha yumuşak bir hale büründüğü ve yukarı doğru çekildiği bilinmektedir. Bununla beraber ise kadınların servikslerinin dış ağzının açıldığı da bilinmektedir.

Adet Düzensizliği, Adet Gecikmesi, Adet Sancısı, Anne Karnında Tedavi Ve Cerrahi, Beta HCG

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index