Yüksek Ateş Nedir? » Yüksek Ateş Neden Olur? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Yüksek ateş olarak isimlendirilen tıbbi sorun genel anlamda farklı durumlar neticesinde ortaya çıkabilmektedir.

Bu durum bazı hastalık ya da farklı etkenler karşısında vücudun normal sıcaklığının çok üstüne çıkması olarak da tanımlanmaktadır. Temel olarak bu sağlık sorunu bizzat bir hastalık olarak görülmemektedir, ateşin yükselmesi ise farklı hastalıkların belirtileri arasında yer almaktadır.

Ateşin yükselmesi durumu ise her yaştan kişiler için bir hastalık ya da sağlık sorununun olduğu anlamı da taşımaktadır. Yine bu ateş yükselmelerinin etkileri ise kişilerden kişilere göre ve aynı zamanda yaş gruplarına göre de farklılıklar taşıyabilmektedir. Özellikle bebeklerde ateş yükselmeleri çok daha tehlikeli ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmekte ya da habercisi olabilmektedir.

Genel Tanıtım

Yüksek ateş sorunu genel olarak farklı birçok enfeksiyon ya da viral hastalığında temel belirtileri arasında yer alabilmektedir. Yine organ ya da doku hastalıklarının bir kısmında da hastaların normal vücut sıcaklıkları olağandan çok daha yüksek seviyelere çıkabilmektedir. Bu doğrultuda ise ateş yüksekliği ya da normal vücut sıcaklığının aşırı artması durumları ile her zaman hastalık ya da sağlık sorunları ilişkilendirilmektedir.

Ayrıca ateşin yükselmesi durumları ise özellikle devam eden vakalarda mutlaka uzman kontrolü ve muayenesi gerektiren durumlar içinde de kabul edilmektedir. Kişinin sağlığını ya da hayatını tehlikeye sokabilecek farklı birçok hastalığın tipik belirtileri içinde de genel olarak ateşin yükselmesinin yer aldığı da vurgulanan noktalar arasında ön plana çıkmaktadır.

Yüksek ateş ve yol açabileceği sorunlar ise özellikle yaş grupları kıstası bakımından da farklı ölçeklerde değerlendirilen bir konu olmaktadır. Bu kapsam içinde erişkin ve sağlıklı kişilerde 39-39,4 derece üstüne çıkmadığı vakalarda genel anlamda çok tehlikeli olarak kabul edilmemektedir. Fakat bu seviyelerin üzerine çıkan ateş ölçümlerinde ise bir sağlık sorunun varlığından ciddi olarak endişe duyulabilmektedir.

Bu durum çocuklarda ve özellikle bebeklerde ise çok daha farklı kıstaslar altında değerlendirilmeye alınmaktadır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda çok küçük ateş yükselmeleri bile beraberinde sıkıntılı ve önemli bir hasatlığı getirebilme durumları da taşımaktadır. Temel olarak ise ateşin yükselmesi ise farklı tür mikrop ve enfeksiyonlara karşı vücudun sergilediği mücadele olarak da kabul görmektedir.

Yüksek Ateş Nedenleri

Yüksek ateş ve genel olarak kişilerin vücut sıcakları ise beyinde yer alan Hipotalamus isimli organ tarafından kontrol edilmektedir. Bu vücut organı normal olan vücut sıcaklığını farklı nedenler altında yükseltebilmektedir ve bu durum sonucunda ise kişilerde bazı temel belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Yine insanların vücut ısısı ya da sıcaklık değerleri gün içerisinde stabil bir değer de durmamaktadır.

Farklı şart ve saatler arasında sıcaklık değerleri değişiklikler gösterebilmektedir. Normal sınırlar arasında yaşanan bu ısı değişimleri ise temel olarak sağlık açısından son derece normal kabul edilen durumlar olmaktadır. Özellikle sağlıklı ve normal bireylerde ise normal ısı değeri ise 36-37,2 dereceler arasında kabul edilmektedir.

Yüksek ateş durumu ya da sağlık sorunu ise işte belirlenen normal ısı değerlerinin çok üstüne çıkan vücut sıcaklıkları durumları için kullanılmaktadır. Bu bağlamda ise ateşin yükselmesine neden olabilecek farklı durumlar ve hastalıklarda bulunmaktadır. Bu noktada özellikle virüs kaynaklı oluşan hastalıklarda bireylerin normal vücut sıcaklıkları çok yükselebilmekte ve ateş yükselmesi durumları meydana gelebilmektedir.

Farklı nedenler olarak ise, enfeksiyona bağlı gelişen rahatsızlıklar, tetanos ya da difteri gibi hastalıklar da sayılabilmektedir. Ayrıca sıcak çarpması durumlarında, romatizma hastalığında ya da kansere bağlı gelişen durumlarda da bu sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan farklı olarak ise farklı etken maddelere sahip antibiyotik ilaçlar ve yine değişik ilaçların etkileri olarak da vücut ısıları artabilmektedir.

Yüksek Ateş Belirtileri

Yüksek ateş sorunun kendisini de karakterize eden ve tanımlayan en tipik belirtisi vücut sıcaklığının normal sınırların üzerine çıkması olmaktadır. Normal ateş sınır değerleri dışında bir yüksekliğe çıkan vücut ısısı sonucunda ise ateş yükselmesi durumu ortaya çıkmaktadır.

Bu kapsamda özellikle çok daha tehlikeli durumlar sonucunda meydana gelen bu durum karşısında hızlı ve çabuk bir şekilde bir hastaneye başvurmak ise ciddi mana da önem taşıyan bir konu olabilmektedir. Yine genel anlamda bebekler ve küçük çocuklarda ise ateş yükselmeleri nöbetler ya da havaleler şeklinde de gelişebilen durumlar olabilmektedir. Ateş yükselmesi ile birlikte görülen farklı semptomlar ise temel de ateşin yükselmesine sebep olan diğer sağlık sorunu hakkında da bilgiler veren bir konu olmaktadır.

Yüksek ateş yaşanılan durumlarda ise bazı ortak belirti ve hastalık semptomları da görülebilmektedir. Bu belirtiler ise yine kişilere göre ya da ortada olan hastalıkların türlerine göre de farklılıklar gösterebilmektedir.

Bu unsurlar altında ateş yükselmesine bağlı bir şekilde görülebilecek bazı belirtiler ise şunlar olarak sayılabilmektedir;

  • Şiddetli gelişen baş ağrıları
  • Susuzluk hissi ve Dehidrasyon yaşanması
  • İştahta azalma ve yemek istememek
  • Kas ve eklemlerde oluşan ağrılar
  • Asabiyet ve sinirli olmak
  • Aşırı terleme
  • Titreme nöbetleri

Ateş yükselmesi her zaman bir hastalığın habercisi olmaktadır ve müdahale edilmediği zamanlarda farklı sorunlarda ortaya çıkabilmektedir.

Yüksek Ateş Tanı Yöntemleri

Yüksek ateş farklı hastalık ve tehlikeli sağlık sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabildiği için neden kaynaklandığının bulunması son derece önemli olmaktadır. Bu kapsam içinde temel olarak ateşe eşlik eden diğer belirti ve hastalık semptomlarının varlıkları ise daha net bir sonuca varılması konusunda yol gösterici olabilmektedir.

Farklı birçok tehlikeli hastalığın belirtileri içinde ateşin bulunması ise durumun önemini çok daha fazla artıran bir unsur olarak kabul edilmektedir. Yine kişilerin sahip oldukları hastalıkları da bu noktada dikkatle incelenen konuların içinde yer almaktadır. Yine hastaların genel sağlık durumları ve hastalık öyküleri de ateş sorununun nedenlerini bulma konusunda ipuçları verebilmektedir.

Yüksek ateş ve bu duruma ait tanı ve teşhis konulurken uzman doktorlar tarafından hastaların fiziksel olarak muayene ve gözlemleri de yapılmaktadır. Genel olarak ise yeni doğmuş bebeklerde ve bir aylıktan daha küçük çocuklarda oluşan ateş durumlarında ise tanı aşamalarında hastalar yatarak müşahede altına da alınabilmektedirler.

Yetişkinlerde ise yapılan gözlem, muayene ve değerlendirmeler dışında farklı türde test ve tıbbi işlemlerde yapılabilmektedir. Özellikle kan testleri ise sıklıkla başvurulan yöntemler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bunun dışında ise röntgen çekilmesi ve farklı görüntülüme uygulamaları da yine tanı aşamasında uzman doktorlar tarafından kullanılabilmektedir. Bu aşamadan sonra ise altta yatan sebeplere göre tedavilere geçilebilmektedir.

Yüksek Ateş Tedavi Yöntemleri

Yüksek ateş tedavisi ise temel olarak ateşe neden olan etmenlere bağlı bir şekilde boyut alabilen işlemler olabilmektedir. Bu kapsam içinde bazı ateş vakalarında hekimler kişilerin kullanımları için ateş düşürücü etkileri olan ilaçlar verebilmektedir. Genel olarak reçetesiz olarak alınabilen bu ilaçlar ile ateşin düşürülmesi amaçlanmaktadır.

Yine enfeksiyona ya da virüslere dayalı olarak gerçekleşen ateş sorunlarında ise uzmanlar bu sorunlarda etkin olan ilaçları kullanmaları için hastalarına reçete edebilmektedirler. Daha normal ve altta yatan farklı hastalıkların olmadığı ateş vakalarında ise önerilen tedavi şekillerinden bir tanesi ise hastaların dinlenmeleri ve istirahat etmeleri gibi yöntemler de olabilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index