Yalancı Gebelik | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Yalancı Gebelik

Yalancı gebelik, kişiye gerçek bir hamilelik gibi hissettirebilir ve hamilelikle aynı semptomlara sahip olabilir, ancak bu aslında gerçek bir hamilelik değildir. Yalancı bir hamilelik, bir kadının hamilelik belirtileri gösterdiği ancak hamile olmadığı zaman gerçekleşir. 

Yalancı Gebelik Nedir?

Yalancı gebelik nadirdir ve uzmanlar buna neyin sebep olduğunu tam olarak bilmemektedirler. Ancak psikolojik ve hormonal faktörlerin bir kombinasyonu olduğu düşünülmektedir. Yalancı bir hamilelikte hamilelik testi negatif çıkar ve ultrason bebek olmadığını gösterir. Sahte hamileliği olan bir kadın, semptomlarla, yalancı gebeliğe neden olan herhangi bir tıbbi durumla ve psikolojik sonuçlarla başa çıkmak için bol miktarda desteğe ihtiyaç duyacaktır.

Yalancı bir gebelik, bir kadın hamile olduğuna inandığında ve hamilelik belirtileri gösterdiğinde, ancak hamile olmadığında gerçekleşir. Aynı zamanda yanlış hamilelik veya psödosit olarak da adlandırılır. (İnsanlar bir zamanlar buna histerik gebelik veya sahte hamilelik olarak da değindiler.)

Yalancı gebelik yaşayan bir kadının mide bulantısı, büyüyen bir karnı, şişmiş ve hassas göğüsleri ve kilo alımı olabilir. Hayali bir hamileliği olan kadınların yarısı ila dörtte üçü bebeğin hareket ettiğini hissettiğini düşünüyor. Hatta bazıları doğum sancıları yaşar.

Yalancı gebelik durumu sık rastlanmayan nadir bir durumdur. Tahminler değişmekle birlikte, Amerika Birleşik Devletleri’nde 22 bin doğumda 1 ila 6 vaka arasında görülmektedir. Yalancı gebelikler, ultrasonların yaygın olarak kullanılmasından önce geçmişte daha yaygındı. İlginç bir şekilde, anneliğin ve doğurganlığın vurgulandığı kültürlerde daha yaygındır. Örneğin Afrika’da hayali gebelik oranlarının 160’da 1 olduğu tahmin edilmektedir.

Yalancı bir hamilelik yaşayan kadınların yüzde sekseni evli ve çoğu 20 ile 44 yaşları arasındadır. Yine de, çocukluk veya ileri yaş dâhil olmak üzere her yaşta olabilir. Bir kadın birden fazla kez yalancı gebelik yaşayabilir. Hatta (çok nadiren) erkeklerin başına gelebilir. Buna sempatik gebelik veya Couvade sendromu denir.

Yalancı Gebelik Nedenleri

Uzmanlar yalancı gebelikte hem psikolojik hem de hormonal faktörlerin rol oynadığını öne sürse de, yalancı gebeliğe neyin sebep olduğu bilinmemektedir. (Bu çok nadir bir durum olduğu için, çok fazla veri yoktur ve çalışmalar büyük ölçüde bireysel vaka raporlarına dayanmaktadır.) Temel olarak vücut, hamile olduğunu düşünmek için kandırılır. Östrojen ve prolaktin gibi hormonlarda artış, hamilelik semptomlarına yol açar.

Yalancı gebelik durumuna neyin sebep olduğuna dair ana teoriler: 

Psikosomatik bir durum: Yoğun baskı veya hamile kalma arzusu nedeniyle, bir kadının beyni hamilelik semptomlarına neden olan hormonal değişiklikleri tetikler. Bu, bir kadın kısırlıkla mücadele ettiğinde veya düşük yaptığında veya bir bebeğini kaybettiğinde veya başka bir travmatik olay olduğunda gerçekleşebilir. Bazen yoğun bir hamilelik korkusu olan kadınların başına da gelir.

Bazı uzmanlar, abdominal büyümenin, fetal hareketi hissetme hissinin ve doğum ağrısı deneyiminin sempatik sinir sistemindeki (vücudun “dövüş ya da kaç” sistemi) artan aktiviteye bağlı olabileceğini düşünmektedir.

  • Başka bir tıbbi durum: Bazen tamamen ilgisiz bir hastalık, yüksek hormon seviyelerine veya gebelik semptomlarına yol açan diğer fiziksel reaksiyonlara neden olabilir. Bu koşullar arasında yumurtalık tümörleri, şiddetli depresyon, kanser, obezite ve ektopik gebelik yer alır. Kilo alımı, kabızlık veya gaz bile – psikolojik faktörlerle eşleştirildiğinde – bir kadının hamilelik olarak yorumlayabileceği abdominal şişkinliğe neden olabilir. Yakın tarihli bir çalışmada, hayali gebelik vakalarının yüzde 16’sından fazlasının tıbbi durumlarla bağlantılı olduğu görülmüştür.
  • Büyük depresif bozukluklar: Şiddetli depresyon veya şiddetli stres yaşayan kadınlarda üreme hormonlarında değişiklikler olabilir. Ek olarak, antipsikotik ilaçlar kilo alımı, adetten kesilme ve göğüslerde hassasiyet gibi bazı hamilelik benzeri semptomlara neden olabilir.

Yalancı gebelik riski, depresyonu olan veya aşağıdaki durumlara sahip kadınlarda daha yüksektir:

  • Düşük yapmak,
  • Kısırlık öyküsü,
  • Taciz veya tecavüz geçmişi,
  • İlişki istikrarsızlığı

Yalancı Gebelik Belirtileri

Yalancı hamilelik semptomları normalden biraz farklılık göstermektedir. Bazı durumlarda da birebir gebelik belirtileri gibidir. Bazı kadınlar mide bulantısı veya yorgunluk yaşayabilir, yalancı gebeliğin görüldüğü kadınlar arasında genel olarak görülen bir durum hamile olduklarına ve bebek sahibi olacağına dürüstçe inanmalarıdır. Karın büyümesi, büyümüş ve hassas göğüsler, adet görmeme ve mide bulantısı bu durumun en yaygın fiziksel semptomlarından bazılarıdır. Yani, hamile hissetmenin yanı sıra, bu kadınlar hamile gibi de görünmektedir. Diğer semptomlar şunları içerir:

  • Adet düzensizliği veya adetin tamamen yokluğu.
  • Bazı kadınlar, bebek olmamasına rağmen bebeğin hareket ettiğini hissedebildiklerini bildirmektedir.
  • Yiyecek istekleri, iştah artışı ve bazı yiyeceklerden rahatsız olma yaygındır.
  • Mide bulantısı, mide ekşimesi, reflü ve kabızlık gibi bağırsak veya gastrointestinal semptomlar.
  • Rahim büyümesi veya büyüyen göbek.
  • Memelerde büyüme ve meme ucu hassasiyeti gibi meme değişiklikleri.
  • Bazı kadınlar da yanlış veya hayali bir doğum yaşayacaktır. Bir hastaneye varacaklar ve doğum sancılarının geçmişini sağlayacaklar ve bebeklerini doğuracaklarına inanacaklar. 

Semptomlar, kadına ve geçmişine bağlı olarak uzunluklarına göre değişir. Semptomları günler, haftalar veya birkaç ay sürebilir, genellikle dokuz aydır ve bu, psikolojik bir sorunu varsa yıllara kadar uzayabilir. 

Yalancı Gebelik Tanı Yöntemleri

Bir kadının yalancı bir hamilelik yaşayıp yaşamadığını belirlemek için, doktor genellikle semptomlarını değerlendirecek, bir pelvik muayene ve karın ultrasonu yapacak, normal bir hamilelik sırasında doğmamış bebeği hissetmek ve görselleştirmek için kullanılan testlerin aynısını isteyecektir.

Yalancı gebelik durumunda, ultrasonda bebek görülmeyecek ve kalp atışı olmayacaktır. Ancak bazen doktor, genişlemiş bir rahim ve yumuşamış serviks gibi hamilelik sırasında meydana gelen bazı fiziksel değişiklikleri bulacaktır. Gebeliğe benzer hormonlar üreten nadir kanserler dışında, bu durumlarda idrar gebelik testleri her zaman negatif olacaktır.

Ektopik gebelik, morbid obezite ve kanser gibi belirli tıbbi durumlar gebelik semptomlarını taklit edebilir. Bu koşulların testlerle ortadan kaldırılması gerekebilir.

Yalancı Gebelik Tedavi Yöntemleri

Her şeyden önce, gerçekten bebek olmadığını doğrulamak önemlidir. Kan ve idrar üzerinde yapılan hamilelik testleri, pelvik muayene ve ultrason, bunu doğrulayacaktır. Bununla birlikte, yalancı gebelik durumunda kadınların hamile olmamalarına rağmen gebelik testi pozitif çıktığı durumlar olmuştur. 

Ultrasonda bebek görülmediğinde, kalp atışı olmadığında ve doğum gerçekleşmediğinde kadının hamile olmadığını söylemek doğru olur. Fantom gebelikten şüphelenilmiş olsa da, bu faktörler netleşene kadar psödosit tanısı konulamaz. 

Psödosit için spesifik bir tedavi veya ilaç yoktur. Ancak duygusal rahatsızlıkları olan kadınlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olduğundan, anti-depresanlara veya diğer psikiyatrik ilaçlara ihtiyaç duyma olasılıkları daha yüksektir. Adet görmeyenler için, adetlerinin normal bir döngüye dönmesine yardımcı olmak için hormonal ilaçlar verilebilir. 

Pseudocyesis durumunda, kadınların bebeğin olmadığını kendi gözleriyle görebilmesi için rahim ultrasonu vermek rutin bir tedavidir. Bazı kadınlar bulguları basitçe yanlış olarak yorumlayabildiğinden, idrar ve kan üzerinde gebelik testi yapmak aynı düzeyde doğrulama sağlamaz. 

Hamile olduklarına ikna olmuş ama aslında hamile olmayan kadınlar için bu durumdan haberdar olmak yıkıcı olabilir. Duyarlılık ve anlayış çok önemlidir ve genellikle danışmanlık gereklidir. Ailenin yanı sıra profesyonel destek hayati önem taşır. Gebe kalmaya çok hevesli kadınlar için doğurganlık desteği de gerekli olabilir.

Yalancı hamilelik yaşamak nadirdir. Hamilelik ve psödosit semptomları kafa karıştırıcı bir şekilde benzer olabilir, ancak önemli bir ayrım vardır. Sahte bir hamilelikte bebek yoktur. Bunun nedeni, aksini düşündüren semptomlara rağmen kadının gebe kalmamış olmasıdır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index