Vulva Kanseri | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Vulva kanseri ve diğer kanserlerin ortaya çıkmasındaki sebep hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve daha sonrasında büyüme göstermesi ile ortaya çıkmaktadır. İlk hücrelerin anormal bir şekilde çoğalma göstermiş olduğu alan ise kanserin adı olmaktadır.

Vulva Kanseri Genel Tanıtım

Vulva kanseri kadınlarda sıklıkla rastlanılan kanser türleri arasında yer almaktadır. Diğer bütün kanser türlerinde bulunduğu gibi erken tanı oldukça önemli olmaktadır. Erken aşamada teşhis edilmesi durumunda ise tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.

Kadınların genital bölgesindeki dış yüzeye tıbbi olarak vulva adı verilmektedir. Yani klitoris ve dış yüzeyinde bulunan her bölgeyi içerisine kapsayan cilt tabakası olmaktadır. Bu bölge yapısı itibari ile oldukça hassas özellik göstermektedir. Bu yüzden de sebepsiz bir şekilde ağrılar ile karşı karşıya kalmak mümkün olmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu ağrılar bir kanser vakasının nedeni olabilmektedir.

Her vulva ağrısı Vulva kanseri demek mümkün olmamaktadır. Çünkü her kadın hayatının belli dönemlerinde vulva ağrısı ile karşı karşıya kalması mümkün olmaktadır. Bu dönemler ise genellikle adet görmeden önce veya cinsel ilişki esnasında olabilmektedir. Ancak herhangi bir nedene bağlı olmayarak da vulva bölgesinde ağrılar ortaya çıkabilmekte ve daha sonrasında aylar boyunca devam etmesi mümkün hale gelmektedir.

Vulva diğer vücut bölgelerine oranla en hassas bölgelerden biri olmaktadır. Bu yüzden de birçok kadın adet dönemlerinde ağrı yaşaması oldukça normal olmaktadır. Ancak bu dönemler dışında vulva bölgesinde sık sık ortaya çıkan şiddetli ağrılarda mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Böylelikle de herhangi bir durum olmasında kişiler erken tanı ile birlikte tedavi edilme imkanı bulabilmektedir.

Vulva Kanseri Nedenleri

Vulva kanseri yapılan araştırmalara göre nedeni tam olarak bilinmeyen bir durum olmamaktadır. Her kanser türündeki gibi vulva bölgesinde bulunan hücrelerin mutasyon geçirmesi ve bunun sonucunda hızlı bir şekilde çoğalması ve tümöre dönmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Dış genital bölge olarak adlandırılan vulva bölgesi genellikle hastalarda dış dudak bölgesine yerleşme göstermektedir. Bu yerleşim nedeninin tam olarak bilinmese de yapılan çalışmalarda ve hastalarda cinsel yolla bulaş gösteren HPV virüsünün etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden de HPV virüsüne yakalanma riskini en aza indirmek için 11 veya 12 yaşlarında iken bütün çocuklara bu aşını vurulması Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir. Böylelikle de Vulva kanseri ortaya çıkması engellenmektedir.

Vulva kanserinin ortaya çıkmasına neden olarak düşünülen risk faktörleri ise şunlardan oluştuğu düşünülmektedir;

  • İleri yaşlarda kaliteli vulva dokusunun oluşmaması,
  • HPV virüsü,
  • Aşırı sigara kullanımı,
  • HIV virüsü,
  • Vulva bölgesinde çeşitli cilt hastalıklarının meydana gelmesi.

Vulva Kanserinin Belirtileri

Vulva kanseri ilk ortaya çıktığı dönemde genellikle diğer kanser türleri gibi belirti göstermemektedir. Bu yüzden de düzenli aralıklar ile jinekolojik muayenelerin yapılması büyük önem taşımaktadır. İleri dönemlerde belirti göstermeye başlayan bu kanser türünde ise şiddetli kanamalar ile ortaya çıkmaktadır. Düzenli kontroller yaptırmayan kişilerde ise genellikle birkaç sene sonra fark edilebilir düzeye gelmektedir.

Vulva kanseri genellikle kasık bölgesinde uzun süreli kaşıntıların olması durumunda veya ortaya çıkan yaraların belli bir süre boyunca iyileşmemesi olarak belirti göstermektedir. Bu gibi belirtiler ile karşı karşıya kalınması durumunda ise mutlaka doktorlara başvurulması ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Vulva yapısı itibari ile dış vücutta bulunması ve gözle görülen bir yapı olmasına rağmen kanser belirtileri vermemesinden dolayı tanı koyulması oldukça geç sürelerde olmaktadır. Bu gibi durumlarda ise kadınların vücutlarını iyi tanıması ve kendilerini muayene etmesi oldukça önemli olmaktadır. Şişkinlikler veya uzun süreli geçmeyen yaralar, ağrılar ve ele gelen dokular çıkması durumunda ise mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Vulva kanserinin tanısının koyulmadan önce göstermiş olduğu belirtiler ise şunlardan oluşmaktadır;

  • Vajinal kanamaların ortaya çıkması,
  • Dış genital bölgede sürekli olarak kaşıntıların olması,
  • Dış genital bölgede ve kasık çevresinde deri döküntülerinin ortaya çıkması,
  • İdrar yaparken ağrı yaşama,
  • Cinsel ilişki esnasında veya sonrasında ağrı yaşama,
  • Kasıklarda düzenli olarak ortaya çıkan şiddetli ağrılar,
  • Kasık bölgesinde ve çevresinde iyileşmeyen yaralar,
  • Genital bölgenin dış yüzeyinde şişmeler veya yumru şeklinde parçaların ele gelmesi,
  • Regl dönemleri haricinde ağrı, yanma veya kramp yaşama,
  • Siğillerin ortaya çıkması,
  • Derinin eski kalınlığına göre daha da kalınlaşması.

Vulva Kanserinde Tanı Yöntemleri

Vulva kanseri ortaya çıkmasındaki temel neden bilinmemektedir. Ancak tanısı koyulması günümüz teknolojilerinde mümkün olmaktadır. Belirtiler ile hekimlere başvurulması durumunda ilk olarak hastanın tıbbi öyküsü alınmakta ve daha sonrasında fiziksel olarak muayene gerçekleştirilmektedir. Fiziksel muayene esnasında kanser şüphesi olması durumunda ise biyopsi ile örnek alınarak patolojik incelemeler yapılmaktadır. Bu incelemeler sonucunda ise oluşan kitlede herhangi bir anormallik olup olmadığı kolay bir şekilde tespit edilmektedir.

İncelenme işlemi bitip tümör sonucuna varılması durumunda ise tümörün büyüklüğü ve ne kadar yayıldığını öğrenmek için görüntüleme teknikleri yapılmaktadır. Bu teknikler ise bilgisayarlı tomografi, PET veya MR gibi hastanın durumuna göre istenmektedir. Hekimin daha net bir tanı koymak için ise mesane kontrolü de yapması mümkün olmaktadır bu gibi durumlarda ise sistoskopi veya kalın bağırsağa bakmak için proktoskopi işlemleri tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra HIV veya HPV virüsünün olup olmadığına dair kan testleri ile de araştırmalar yapılmaktadır.

Vulva Kanserinde Tedavi Yöntemleri

Vulva kanseri tanısının koyulması ile birlikte kanserin hangi evresinde olduğu, ne kadar yayılım gösterdiği ve büyüklüğü gibi birçok etken göz önüne alınarak gerekirse eş zamanlı gerekirse de cerrahi müdahaleler ile tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Tedavi yöntemleri ise şunlardır:

  • Cerrahi Tedavi: Bu yöntem genellikle kanserin ne kadar yayıldığına ve hangi bölgeleri ne kadar etkilediğine göre yapılmaktadır. Belli durumlarda kanserli hücrelerin belli bir kısmı temizlenmekte bazı durumlarda ise etkilemiş olduğu tüm bölge alınarak yeniden ortaya çıkması belli bir oranda etkilemektedir. Genellikle cerrahi operasyonlar gerçekleştirildikten sonra birkaç gün gözlem yapılmakta ve daha sonrasında taburcu edilmektedir.
  • Radyoterapi Tedavisi: Bu tedavi şekli hastaya tek başına uygulanabilmesinin yanı sıra cerrahi işlem öncesinde veya cerrahi işlem sonrasında da hastanın durumuna göre uygulanması mümkün olmaktadır.
  • Kemoterapi Tedavisi: Kemoterapi bir ilaç tedavisi yöntemi olmasından dolayı aynı radyoterapi gibi cerrahi operasyon öncesinde ya da cerrahi operasyon sonrasında uygulanması mümkün olmaktadır. Genellikle radyoterapi ve cerrahi operasyonların yetersiz kalması durumunda tercih edilmektedir. Yani Vulva kanseri son evrelere girmesi ile kullanılmaktadır. Son evrelerde kullanılan bir işlem olarak görülse de hastanın durumuna göre ilk evrelerde düşük dozlu ilaçlar ile uygulanabilen bir yöntem de olabilmektedir.

Vulva kanseri tedavisinde radyoterapi alan kadınlarda belli başlı yan etkilerin ortaya çıkması mümkün olmaktadır. Bu yan etkiler ise şunlardır:

  • Dış genital bölgenin yani vulvanın şişmesi,
  • Vulva bölgesinde ağrıların hissedilmesi,
  • Mesane bölgesinde iltihap oluşumu,
  • Vajinada daralmaların meydana gelmesi,
  • Kasık kıllarında kalıcı olacak şekilde dökülmelerin ortaya çıkması.

Kemoterapi alan kadınlarda ortaya çıkan yan etkiler ise şunlardan oluşmaktadır:

  • Ağız bölgesinde ülserler,
  • Saçların dökülmesi,
  • Mide bulantılarında ve kusmalarda artış,
  • Daha sık enfeksiyon kapma ihtimalinde artış.

Adet Düzensizliği, Adet Gecikmesi, Adet Sancısı, Anne Karnında Tedavi Ve Cerrahi, Beta HCG

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index