Varislerin Nedenleri, Tanı Ve Tedavi Yöntemleri » 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Varisler

Varisler bacak toplardamarlarındaki değişimlerden kaynaklı meydana gelmektedir. Bacak toplardamarlarında meydana gelen genişlemeler, uzama ve bükümlü hale gelme durumuna varis denmektir. Batı toplumunda genel olarak bireylerin %10-20’sinde görülmektedir. Yaş ile birlikte bu olasılık da artış göstermektedir. 50 yaşın üzerindeki her iki bireyden birinde ise varis görülmektedir. Varisin ayrıca tipleri bulunmaktadır. Varis tipleri ise 4 tanedir. Bu 4 tip ise örümcek ağı, retiküler varis, derindeki büyük damarların varisleri ve büyük toplardamar varisleri şeklindedir.

Varis tipleri nelerdir?

Varis tipleri çeşitli sebepler ile meydana gelmektedir. Varislerin 4 farklı çeşidi bulunmaktadır. Varis çeşitlerinden biri olan örümcek ağında telanjiektazi adı verilen damarlar ciltte yüzeysel bir yerleşim göstermektedir. 1 mm. ya da çok daha az çapta olmaktadırlar. Bu varisler el ile hissedilememektedirler. Genellikle kırmızı bir renge sahiptirler ve bölgesel olarak yayılmaktadırlar. Bölgesel olarak yıldız şeklinde ya da örümcek ağına benzer şekildedirler. Bu tür varislerde yaygın çizgisel oluşumlar olup varislerse tüm bacağı sarabilmektedirler.

Varis tiplerinin ayrımı sayesinde varislere uygun müdahale yapılmaktadır. Bu sayede varislerin tedavileri çok daha kolay yapılmaktadır. Bir diğer varis türü ise retiküler varislerdir. Bu tür varislerde ciltten hafif kabarık bir şekilde ve çapları ise 4 milimetreden küçüktür. Bu tür varislerin rengi ise genellikle mavidir. Bu varis türü ise el ile zor hissedilebilmektedir. Varislerin oluşum sebeplerinden biri de toplardamar genişlemesidir. Büyük toplardamar varisleri ise bir diğer varis türüdür. Bu varis türünde ise varisler büyük ve küçük safen venlerinin seyirleri boyunca büyük ve geniş kıvrımlar oluşturmaktadırlar. Bu varis türü ise el ve göz ile kolaylık ile fark edilebilen varislerdir. Bu tür varisler 3 milimetreden büyüklüğünde çapa sahiptirler. Varis türü, cilt altında oluştukları için genellikle derinin rengine herhangi bir etkileri olmamaktadır. Damarların kendilerine ait yeşilimsi renginin bir yansıması görülmektedirler. Deriden kabarıktırlar. Bireyler ayakta durdukları taktirde belirginleşmektedirler. Bireyler yatıp bacaklarını yukarı kaldırıldığı zaman ise kayıp olmaktadırlar.

Varis, genellikle tedavi edilebilmektedir. Varislerin bir çeşidi de derindeki büyük damarların varisleridir. Toplardamarlar bacakta derin bir tabakada bulunmaktadırlar. Bu varis türünde ise varislerin dışardan görünmesi mümkün olmasa da bacakta ödem sorunu ve dolaşım sisteminde çeşitli bozukluklara sebep olmaktadırlar.

Varisler kimlerde görülmektedir?

Varisler kadın bireylerde erkek bireylerden daha sık görülmektedir. Varislerin kalıtımsal olanları da bulunmaktadır. Varislerin kalıtımsal olması durumu da aile bireylerinde varise sahip olan kişilerde varis görülme olasılığının diğer bireylere göre daha fazla olduğu anlamına gelmektedir. Varislerse şişmanlık, yaşlanma, hamilelik, menopoz, bireylerin uzun süreli ayakta kalmalarının yanı sıra vücuttaki derin toplardamarların tıkanıklığı sonucu ile de gözlemlenmektedir.

Varis nedenleri nelerdir?

Varislerin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Temel sorunun ise toplardamar duvarında oluşan yapısal bozukluk nedeni ile damarın genişlemesi ve damar içindeki kapakçıkların bozulması ile kanın geri kaçması olarak görülmektedir. Bu kaçak sonucu ise kan kalbe doğru dönmekte zorlanmaktadır. Toplardamarların içindeki basınç ise gittikçe artmaktadır. Basıncın artması dumuru ile de damarlar zaman ile genişlemekte ve böylelikle damarlar bir kısırdöngü içerisinde girmektedir. 

Varisler oluşum sebebi açısından daha nadir görülen sebepleri de barındırmaktadır. Bazı bireylerin derin toplardamarları tıkalıdır. Normalde ise bacak kanının yüzde 10’unu taşıyan yüzeysel toplardamarlar, bacaktaki bütün kirli kan dönüşünü üstlenmektedir. Bu neden ile de damarların çapları artmaktadır. Çapı artan damarlar ise varis görünümü almaktadır.

Varis hastaları ise çeşitli sebeplerden ötürü durumdan yakınmaktadırlar. Varis hastaları özellikle akşamüzeri ve akşam saatlerinde ağrı yaşamaktadırlar. Varis hastaları çeşitli zorluklar yaşamaktadırlar.

  • Harcanan efor sonrasında ağrı,
  • Yorgunluk,
  • Ağırlık hissi, 
  • Ayak bileklerinde şişlik, 
  • Ayak bileklerinde morluk bu hastaların yaşadığı çeşitli zorluklar arasında bulunmaktadır.

Bacaklarında kılcal damarlar oluşmaktadır. Varis hastası bireylerin ayak bileklerinde şişlik ve çeşitli mor lekeler oluşabilmektedir. Kendiliğinden ya da çok küçük çarpım etkisi olmasına rağmen cilt altında iyileşme süresi gereğinden uzun süren kanamalar görülmektedir. 

Varis tanı yöntemleri nelerdir?

Varisler tanı konulması genellik ile muayene sonucunda gerçekleşmektedir. Ancak tedavi yöntemini belirlemek için Doppler inceleme yapılmaktadır. Bu Doppler inceleme ise bir çeşit ultrason ve her bireye rahatlık ile uygulanabilen, yan etkisi bulunmayan, ağrısız ve ilaçsız bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme yöntemi ile birlikte bireylerin damarlarının çapları, damarlarının içinden geçen kanın hareketleri, damar içindeki kapakçıkların çeşitli fonksiyonları ve derin damar hakkında da çok kıymetli bilgilere ulaşılmaktadır.

Varislerden nasıl korunulmaktadır?

Bireyler varislerden herhangi bir ilaç kullanımı yaparak kurtulamamaktadırlar. Böyle bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak varislerden çeşitli yöntemler ile korunmaktadır. Varisler ise çeşitli sebeplerden ötürü oluşabilmektedir.

  • Uzun süre ayakta kalma,
  • Hareketsiz yaşam stili,
  • Aşırı kilo,
  • Aşırı sıcakta uzun süre bulunma durumu bireylerde varislerin oluşmasına sebep olmaktadır.

Varislerden korunmak için bireyler uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmalıdırlar. Hamilelikte ise koruyucu varis çorabı giyilebilmektedir. Düzenli yürüyüşler de varisler için bir önlem olmaktadır. Akşamları ise bireylerin bacaklarını yarım saat kadar yukarı kaldırmaları varis oluşumunu engelleme faktörüdür. Bunun yanında ise bireylerin aşırı sıcaktan korunması bunun yerine ise bireylerin bacakları soğuk su ile yıkaması varis oluşumunu engellemektedir. 

Varis tedavi yöntemleri nelerdir?

Örümcek ağı ve retiküler varislerin tedavisi için skleroterapi ya da transdermal lazer tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavinin ana amacı ise estetik görünümdür. Bu oluşumlar ise bireylerde ciddi anlamda herhangi bir sağlık problemi yaratmamaktadır. Transdermal lazer tedavisi ise genellikle kırmızı renklidir. 1 milimetre ya da 1 milimetreden daha ince kılcal damarların tedavisi için kullanılmaktadır. Skleroterapi ise 1 milimetreden kalın olan lezyonların tedavisi amacı ile uygulanmaktadır. İki tedavi yöntemi de birbirlerinin alternatifleri değildirler. Bu iki tedavi yöntemi daha çok birbirlerini tamamlayıcı tedavilerdir. Her iki tedavi de seanslara bölünerek yapılmaktadır. Varisler için uygulanan işlemler sonucunda ise hastanın hastanede yatması gerekmemektedir.

Varislerin tedavisi için cerrahi tedaviler de uygulanmaktadır. Bu tedavilerden biri ise stripping tedavisidir. Bu bir çeşit klasik cerrahi tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde ise bireylerin kasık ve ayak bileğindeki kesilerden yararlanarak yapılmaktadır. Yüzeysel toplardamar ise boylu boyunca sıyrılarak çıkarılmaktadır. Genellikle de ek olarak diz altı bölgede bulunan genişlemiş yan dallar 2 ila 3 milimetrelik ayrı ayrı kesiler ile temizlenmektedir. Varisler için uygulanan bu işlem ise genel anestezi ile yapılmaktadır. Hastalar ise genellikle bir gece hastanede yatmaktadır. Aynı gün içerisinde ise ayağa kalkıp yürüyebilmektedirler. Hastalardan ise bir hafta boyunca işe gitmemeleri istenmektedir. Bu tekniğin komplikasyonlarından biri ise enfeksiyondur. İşlem sonucunda ise hematom (cilt altında kanama), derin damar pıhtılaşması olabilmektedir. Yüzeysel sinir hasarına bağlı hissizlik ve keçeleşme tarzında yüzeysel his kusurları oluşabilmektedir.

Tedavi Olunmazsa Ne Olur?

Bireylerde görülen varisli damarların büyük bir çoğunluğu ise genellikle iyi huylu olmaktadır. Ancak çok ciddi varisler bulunabilmektedir. Bu tür varisler ise ilgili bacakta dolaşım bozukluğuna bağlı olarak dikkate alınması gereken çeşitli problemler oluşmaktadır. Bireylerde ise ağrı, bacaklarda dolgunluk hissi, uzun süre ayakta kalamama durumu, yürüyememe sonucu iş gücünde azalma hali ve yaşam kalitesinde çeşitli bozulmalar da görülmektedir.

Kalp romatizması, Kalp Yetmezliği

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index