Varise Hangi Bölüm Bakar, 📌 Varis Için Hangi Bölüme Gidilir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Varise Hangi Bölüm Bakar

Varise hangi bölüm bakar, sorusu için aradığınız yanıtlar makalemizde yer almaktadır. Varise hangi bölüm bakar sorusu ve alt başlıkları ile makalemizden güncel verilere ulaşabilirsiniz.

Varis ve örümcek damarlar bir çok insanı etkileyen, yaygın görülen bir durumdur. Varis 50 yaş ve üstündeki her iki kişiden birini, tüm yetişkinlerin ise yüzde 15 ila 25’ini etkiler. Bu durum hem erkek hem de kadınlarda görülür fakat kadınlarda daha yaygındır.

Bir toplardamarın amacı kanı daha fazla oksijen için kalbe götürmektir. Çalışmayan kapakçıklardan kanın geriye doğru akması bacaklarda varise neden olur. Normalde tek yönlü kapakçıklar kanın sadece yukarıya doğru akmasına izin verir. Damarların içindeki kapakçıklar elastikiyetini kaybedince damar duvarlarında balon gibi görünen kesecikler oluşur. Varis olarak bilinen kesecikler kanı içinde tutar, iltihaplanma ve küçük pıhtılara neden olabilir. Varis ile damarlar genişler ve kıvrılır, bu genellikle bacaklarda görülmekle beraber vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. 

Örümcek damarlar varisin daha hafif bir şeklidir ve genellikle herhangi bir tıbbi bakım gerektirmez fakat varise yol açabilirler.

Varis için ne zaman doktora gitmeliyim

Birçok insan için, varisli damarlar ve örümcek damarlar sadece kozmetik bir endişedir. Çirkin görünüşü bir yana, varis bacakta kramplar ve ağırlık, kaşıntı, şişme ve yaraya neden olabilir. 

Varisli damarların ağrısını hafifletmek veya kötüleşmesini önlemek için egzersiz yapabilir, bacaklarınızı kaldırarak uzanabilir veya kompresyon çorabı giyebilirsiniz. Ancak damarlarınızın görünüşü konusunda endişeleriniz varsa ve bakım önlemleri durumunuzun kötüleşmesini engellemediyse doktora başvurun.

Varisin nedeni ve belirtileri

Varisin birkaç farklı nedeni vardır, bazıları genetiktir. Eğer anne veya büyükannenizde varsa  sizde de varis oluşma riski normalden daha yüksektir. Hormonlar, obezite ve uzun süreli ayakta kalmak da varise neden olabilir.. Çünkü ayakta durmak ve dik yürümek, alt bedeninizdeki damarlardaki basıncı artırır. 

Varisli damarlar herhangi bir ağrıya neden olmayabilir. Koyu mor veya mavi renkli damarlar, bükülmüş ve şişkin görünen damarlar varisli olabilir.

Ağrılı belirtiler ve semptomlar ortaya çıktığında ise şunlar olabilir:

  • Bacaklarınızda ağrılı veya ağır bir his
  • Alt bacaklarınızda yanma, zonklama, kas krampları ve şişme
  • Uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra kötüleşen ağrı
  • Bir veya daha fazla damarınızın çevresinde kaşıntı
  • Varisli damar çevresinde cilt rengi değişikliği

Örümcek damarları varisli damarlara benzer, ancak daha küçüktürler. Cilt yüzeyine daha yakındır ve genellikle kırmızı veya mavidir. Genellikle bacaklarda oluşur, ancak yüzde de bulunabilir. Boyutları değişir ve genellikle bir örümcek ağına benzedikleri için bu ismi almışlardır.

Varis İçin Hangi Bölüme Gitmeliyim?

Varisle ilgili herhangi bir sorununuz olduğunda “Kalp Damar Cerrahisi” bölümünden randevu almalısınız. Kalp damar uzmanı, şikayetlerinizin şiddeti ve varislerinizin durumuna göre bir tedavi süreci planlayacaktır.

Doktorunuz, varisli damarları teşhis etmek ve şişme olup olmadığını kontrol etmek için ayakta dururken bacaklarınıza bakmak da dahil olmak üzere bir fizik muayene yapacaktır. Ayrıca bacaklarınızdaki herhangi bir ağrı ve şikayeti tarif etmenizi isteyebilir.

Damarlarınızdaki kapakçıkların normal çalışıp çalışmadığını veya herhangi bir kan pıhtısı olup olmadığını görmek için ultrason isteyebilir.

Varis Nasıl Tedavi Edilir

Egzersiz yapmak, kilo vermek, dar giysiler giymemek, bacaklarınızı yükseltmek ve uzun süre ayakta durmaktan veya oturmaktan kaçınmak gibi kişisel bakım ağrıyı hafifletebilir ve varislerin kötüleşmesini önleyebilir.

Kompresyon çorabı giymek, genellikle diğer tedavilere geçmeden önce denenecek ilk yaklaşımdır. Tüm gün giyilen bu çoraplar bacaklarınızı sürekli olarak sıkarlar, kanın, damarlar ve bacak kaslarında daha verimli bir şekilde hareket etmesini sağlarlar.

Daha Şiddetli Varisler İçin

Kişisel bakım veya kompresyon çoraplarına yanıt vermiyorsanız veya durumunuz daha şiddetliyse doktorunuz aşağıdaki varis tedavilerinden birini önerebilir:

  • Skleroterapi
  • Büyük damarlara köpük skleroterapisi
  • Lazer tedavisi
  • Radyofrekans veya lazer enerjisi kullanan kateter destekli prosedürler
  • Yüksek ligasyon ve damar soyma
  • Ayakta flebektomi
  • Endoskopik damar cerrahisi

Hamilelik sırasında gelişen varisler genellikle doğumdan sonraki üç ila 12 ay içinde tıbbi tedavi olmaksızın iyileşir.

Acil servise ne zaman gitmeliyim

Çok genişlemiş varisler, cilde çok yakın ve zayıf yapılı olduklarından basit hareketlerle, sıcak su etkisiyle ve uyku sırasında patlayabilirler. Kılcal damarlar çatlamışsa kanama cilt altında kalır ve morluklara neden olur. Cilt dışına kanama ise damarın patlamasıdır. Özellikle uyku sırasında patlarsa çok tehlikeli olabilir.  Varis kanaması genellikle yüksek basınçlı ve fışkırır tarzda bir kanama olduğu için durdurulması zordur. 

Bu durumda öncelikle kanayan bölgeye temiz bir bezle bastırıp bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerine kaldırın. Kanamayı durdurmaya çalışın. Vakit kaybetmeden en yakın hastanenin acil servisine ve varislerinizi takip eden doktorunuza başvurun. Kanamayı durdurmuş olsanız bile tekrar kanama riski vardır. Mutlaka bir kalp damar cerrahisi uzmanının durumunuzu değerlendirmesi gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index