Uyku Bozukluklarına Bağlı Hastalıklar » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Uyku Bozukluklarına Bağlı Hastalıklar

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15536″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar hayatımızı en olumsuz anlamda etkileyen durumlardan biridir. Uyku günlük hayatımızın verimli işleyişi ve sağlığımız açısından çok önemlidir ve sağlıklı kalabilmek için her gün belirli bir saat uykumuzu almamız gerekir.

Uykusuzluk ilk başlarda insanlara önemsiz gibi görünse de eğer rutine oturursa hem psikolojik hem de fiziksel olarak rahatsızlıklara sebep olur. Uykusuzluk probleminin çeşitli türleri vardır. Bazı insanlar uykuya dalmakta zorlanırken bazıları da derin uyku moduna geçiş yapamazlar. Bu gibi sorunlar ortaya çıktığında ciddiye alarak bir doktora danışılarak uygun tedavi yönteminin uygulanması gerekir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Bozukluklarına Bağlı Hastalıklar Nedir?

Uyumak bizim için günlük hayatta yaşadığımız olayların ve üzerimizde bıraktıkları etkileri vücudumuzdan ve zihnimizden temizleyerek vücut dokularımızın yeni başlayan güne hazır olması demektir. Vücudumuzun kendimizi yenilemesinden başka beyin hücrelerimizin de dinlenmesi için uyumamız gerekir. Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar araştırmaları için internet üzerinden okumalar yapabilirsiniz.

Uyku sırasında dinlenen beyin hücreleri gün boyunca hafızasına aldığı birçok veriyi işler ve gereksiz olanları da hafızamızdan çıkarır. Düzenli bir uykumuz olmazsa gün içerisinde bize dikkat dağınıklığı, kafa karışıklığı ve unutkanlık olarak geri dönüşlerin sebebi budur. Uykumuz iki kısımdan oluşur:

Non – REM
REM

Dinlenme kısmı non – REM olarak adlandırılır. REM kısmı ise aktif uyku bölümüdür. Düzenli bir uyku için iki kısmın da yeterli sürelerde uyunması ve birbirini sağlıklı bir şekilde takip etmesi gerekir. Düzen bozulduğunda uyku bozuklukları meydana gelir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Bozukluklarına Bağlı Hastalıklar Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Bozukluklarına Bağlı Hastalıkların Nedenleri

Her insanın uyku biçimi ve düzensizlikleri birbirinden farklılık gösterebilir. Çünkü uyku bozukluğunun sebepleri genellikle hayatımızın gidişatı ve bu gidişatın üzerimizdeki etkileridir. Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar yalnızca psikolojik değil bazı hastalıkların yan etkileri olabilir.

Nedenler arasında biyolojik ya da kişisel nedenler olabilir. En çok bilinen ve çoğu insanda rastlanan ilk sebep strestir. İş hayatınızda ya da özel hayatınızda yaşadığınız stres beyninizi de olumsuz etkiler ve uykuya dalma ya da çok sık uyanma gibi sonuçlar doğurur. Derin uyku denilen uyku sürecine girmemizi de engeller.

İkinci en çok rastlanan sebep kaygılanma ya da diğer adıyla anksiyete bozukluklarıdır. Kafasında sürekli kaygılarıyla yaşayan biri odaklanamaz ve uyku problemleri çeker. Belirli bir maddeye karşı alerjiniz varsa ve uyuduğunuz ortamda o maddeden bulunuyorsa uyku problemleri yaşar ve uykuya dalamazsınız.

Sinüzit, grip, KOAH hastalıklarından birine sahip olan kişi Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar yaşayabilir. Noktüri denilen rahatsızlık gece uyku sırasında çok fazla idrar gitmek anlamına gelir ve kişinin uyku düzeninin bozulmasına sebep olur. Sahip olduğunuz bir hastalık sebebiyle ağrı çekiyorsanız da uyku problemleri yaşamanız doğaldır. Mide ağrıları, bağırsak problemleri ya da sindirim sorunları, eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar uyku düzenliğini de yan etki olarak kişiye yaşatırlar.

Uykusuzluğun hem psikolojik hem de fiziksel sebepleri yine aynı şekilde iki türlü sonuçlar doğurur.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Bozukluklarına Bağlı Hastalıkları Belirtileri

Bir kişi bazı belirtilere bakarak uykusuzluk hastalığına yakalanıp yakalanmadığını ilk olarak kendisi de teşhis edebilir. Bu teşhis sonrası ise bir doktora danışmak zorunludur ve kişi tedavi olmaz ise durum daha da kötüye gidebilir. Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar belirtileri farklı şikâyetler olarak da karşımıza çıkabilir.

Uyku bozukluğunuz var ise öncelikle uykuya dalarken zorlanırsınız ve uykuya daldıktan sonra da sık sık uyanma durumu yaşarsınız. Aralıksız uyku uyuyamadığınız için hep bir yorgunluk baş gösterir. Gece iyi uyuyamadığınız için gündüz yorgun hisseder ve tekrar uyumak istersiniz.

Gündüz uyumak gece tekrar uyuyamamanıza sebep olur ve bu bir rutin haline geldiğinde sağlığınız da etkilenmeye başlar. Nefes alışverişleriniz sizi de rahatsız edecek şekilde düzensizleşebilir.

Uyumakta zorlandıktan sonra uykuya dalacağınız an geldiğinde vücudunuz sizin kontrolünüzde olmayan birtakım beklenmeyen hareketler gösterebilir. Hızlı bir şekilde sağa ve sola dönme isteği ya da bacaklarınızı rahatsız edecek şekilde hareket ettirme gibi.

Bu istemsiz hareketler uykuya daldığınız zaman da gerçekleşebilir. Uykusuzluk stresi daha da arttırdığı için kaygı bozuklukları gün içerisinde daha da artar. Kişi kendini huzursuz ve rahatsız hisseder.

Uykusuzluk günlük hayatımızdaki rutinlerimizi de etkilediğinden eğer okuyorsanız okul performansınız, çalışıyorsanız iş performansınızda düşüş meydana gelir. Odaklanma problemleri yaşamaya başlarsınız.

Beyniniz ve vücudunuz dinlenemediği için depresyon belirtileri oluşmaya başlar ve yeme problemleri açığa çıkacağından dolayı kilo alma gibi durumlar yaşanabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Bozukluklarına Bağlı Hastalıklar Tanı Yöntemleri

Uykusuzluk probleminiz var ise ve hayatınızı olumsuz yönde etkilemeye başladığınız düşünüyorsanız kesinlikle bir doktora danışmanız gerekir. Doktora gittiğinizde ilk olarak nasıl bir durum yaşadığınıza dair kendinizi anlatmanızı ister. Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar tanı yöntemleri için doktor sizi dinlediğinde eğer gerekli görüyorsa muayene yapmaya da karar verebilir.

Anlattıklarınızdan sonra eğer işe yarar bir tedavi yöntemi kesinleşmez ve tam bir neden de bulunamıyorsa uykusuzluğunuza sebep olabilecek farklı bir hastalığınızın olup olmadığı araştırılmaya başlanır. İlk olarak tiroit bezleriniz incelenebilir. Eğer gerekli görülürse hasta için MR çektirmesi istenir. Tüm bu kontrolden sonra gelen rapora göre de tedavi yönteminize karar verilir.

Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar konusunda kesin tanı olarak konulabilmesi için doktor tarafından en fazla iki hafta süreyle uyku düzeninizi kayıt altına almanız istenir. Bu çizelge yoluyla kesin tanı konulmaya çalışılır. İleri durumlarda hastanede kalmanız ve uyku çizelgenizin orada takibi de istenebilir. Uykunuz sırasında hastanede kaldığınızda uykuya dalma süreniz, uyku sırasındaki hareketleriniz ve beyninizin uyku sırasındaki hareketleri incelenir.

İki türlü uykusuzluk vardır. Kısa süreli devam eden akut uykusuzluk ve uzun süreli devam eden kronik uykusuzluk. Hangi türden bir sorununuz olduğunun anlaşılması tedavi sürecinin hızlı bir şekilde başlaması için de önemlidir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Bozukluklarına Bağlı Hastalıklar Tedavi Yöntemleri

Uykusuzluk probleminizin en doğru şekilde çözülmesi için doğru tanı konmalı ve size en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bu sebeple kendinizde belirtiler gördüğünüz zaman kesinlikle doktora gitmeli ve uzman görüşü almalısınız.

Öykünüz dinlendikten sonra gerekli görülen tanı koyma yöntemleri de uygulanır ve hastalığınızın ne durumda olduğu ortaya çıkar. Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar tedavisi duruma göre ilaçla çözülebilir.

İlaç ile tedavi yöntemi en sık başvurulan yöntemdir. Fakat duruma göre melatonin alımı da tavsiye edilebilir. Eğer hastanın solunum yollarında problem var ise nefes alışverişinin düzene girebilmesi için nefes alışını rahatlatacak aparatlar ile de tedavi desteklenir.

Uyku apnesi gibi bir durum var ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bunun dışında diş hekiminiz de gerekli müdahaleyi gerçekleştirebilir. Uzman doktorlar tarafından kişiye uygulanan tedavi yöntemleri haricinde kişinin kendi başına yapabileceği bazı destek tedavi yöntemleri de vardır.

Düzgün beslenme ve ihtiyacınız olan vitaminleri alma uykusuzluğu önlemede size yardımcı olur. Balık ya da sebze yemek vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminlerin alınmasını sağlar.

Spor yapmak hem vücut sağlığınız hem de Uyku bozukluklarına bağlı hastalıklar konusunda için önemlidir. Kilonuzun olması gereken ölçüde kalması için de yardımcı olur. Çok fazla şeker tüketmemek gerekir ve hamur işlerinden uzak durmak uykunuzu düzene sokmanız için faydalıdır.

Uykusuzluğa sebep olan kahve, çay gibi gıdaların tüketilmemesi gerekir. Uyumaya karar verdiğiniz saatten önce yemek yememek de uykuya dalmanıza yardımcı olur.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, Myastenia Gravis, İnme, Demans

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index