Uyku Apnesi | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Uyku Apnesi

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15680″ caption_text=”Uyku Apnesi” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku apnesi bir kişi uyku sürecine girdiğinde süreç içerisinde nefes durmalarının yaşanmasıdır.

  • İlk sebep olarak horlama görülür.
  • Uykuya daldığımızda bütün bedenimiz dinlenmeye geçer fakat solunum yollarımızın kasları çalışmaya devam ederek yolların açık kalmasını sağlar.
  • Uyku apnesi olan bir hastada solunum yolları kaslarının gevşemesi problemi yaşanır.
  • Kasların gevşemesi, dil kökünün, bademciklerin, damağın yumuşak kısmının büyüme sebebiyle solunum yollarını tıkaması durumları da uyku apnesine sebep olur.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku durumunda olan bir kişi 10 saniye boyunca nefes alamadığı durumlar yaşıyorsa uyku apnesi var demektir. Vücut uyku apnesi sebebiyle nefes alamama durumu yaşandığında bir tepki verir ve nefes almaya çalışır. Bu çaba da horlama olarak dışarıya yansır. Uyku apnesi nedir gibi sorularınız için web sitesinden bilgilendirici yazılara da ulaşabilirsiniz.

Uyku apnesi olan kişinin bir doktor ile görüşmesi ve tedavi olması şarttır. Eğer zamanında müdahale edilmezse günlük hayatta birtakım kazalara sebep olabilir. İş sırasında yaşanılan kazalar ya da trafik kazaları uyku apnesi olan kişilerde daha yüksek ihtimal dahilinde oluyor.

Hastalık ülkemizde çok fazla görülmüyor fakat yüzde 1 ile 4 arası bir orana sahip. Bu da yeterince dikkat edilmesi gereken bir hastalık olduğunu kanıtlıyor. Örneğin diyabet hastalığının ülkemizde görülme olasılığı yüzde 3’tür ve uyku apnesi yüzdesi bu rakama hiç de uzak değildir. Bu sebeple uzman doktor müdahalesi gereklidir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Apnesi Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Apnesi Nedenleri

Uyku apnesinin nedenlerini araştırmadan önce kaç tür olarak görüldüğünü açıklamak daha faydalı olur.

Üç tür uyku apnesi vardır:

  • Obstrüktif uyku apnesi
  • Santral uyku apnesi
  • Mikst uyku apnesi

Obstrüktif uyku apnesi solunum yollarının işlevini kaybetmesi dolayısıyla yaşanan tıkanmalara denir. Oksijenin yeterli gelmemesi ve tıkanma sebebiyle uykudan uyanma durumları çok fazla yaşanır. Vücut tepki olarak horlama ve gürültülü nefes alma ile karşılık verir.

Santral uyku apnesi beynin solunum yollarındaki kaslara gereken sinyali yeteri kadar gönderememesi sonucuyla yaşanan nefes tıkanmalarıdır. Hava alma tamamen imkansız hale gelir ve oksijen alımı olumsuz yönde etkilenir.

Mikst uyku apnesi ise yukarıda bahsedilen iki tür uyku apnesinin tek bir kişide aynı anda görülmesi durumudur. Uyku apnesi nedenleri türlere göre farklılıklar gösterebilir.

Kasların yeterince gerilmemesi ve işlevlerini yerine getirememesi obstrüktif uyku apnesine sebep olur. Bu durum gerçekleştiğinde bir süre sonra nefes tıkanmaları dolayısıyla hasta rahat nefes alamaz ve oksijen yetersiz gelmeye başlar. Oksijen alımı düştüğünde de vücut kendini uyandırarak korumaya çalışır.

Çok fazla kilo sahibi olma, uyumamıza yardımcı olsun diye aldığımız uyku hapı ya da içecekler, sigara, alkol gibi maddelerin kullanımı, doğuştan dar olan solunum yolları gibi nedenler de uyku apnesine sebep olan durumlardır. Santral uyku apnesine beyinde yaşanan rahatsızlık durumları örneğin beyin sapı problemi gibi durumlar sebep olabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Apnesi Belirtileri

Uyku apnesi türleri olan obstrüktif ve santral uyku apneleri için benzer belirtiler söz konusu olur. Belirtiler benzer olduğu için tanı konulurken özellikle dikkat etmek gerekir. Birbirinden ayrı türler olduğu için tedavi yöntemleri de buna göre belirlenmelidir. Uyku apnesi belirtileri her yaştan kişide görülebilir ve farklı şekilde kişi üzerinde etki edebilir.

İki türde de ortak görülen belirtilerin ilki horlamadır. Horlama sesi oldukça yüksek olur. Eğer evli çiftlerden biri uyku apnesi sahibiyse ve uyurken solunumu duruyorsa bu eşi tarafından fark edilecek şekilde ataklarla gerçekleşir.

Aynı şekilde eğer uyku apnesi sahibi bir çocuk ise solunum kesilmelerini aile bireyleri gözlemleyebilir. Uykusuzluk, ani uyanma, uykusuzluk sebebiyle gün boyunca yorgunluk da belirtilerdendir. Sinirli ve agresif bir ruh hali de hastalarda sıkça gözlemlenir.

Uykudan uyandığı andan itibaren kişinin boğazında kuruluk hissi olur ve ağrı görülür. Boğaz ağrıları ile birlikte baş ağrıları da yaşanır. Uykusuzluk problemi yaşandığı için dikkat dağınıklığı ve odaklanamama yaşanır.

Ağız bölgesinde kuruma görülür ve kişi olduğundan daha depresif bir moda girer. Özellikle çocuklar için horlama problemi yaşanıyorsa uyku apnesi olup olmadığına dair doktor kontrolüne götürülmelidirler. Bir çocuk için uyku apnesinin tedavi edilmemesi günlük hayata odaklanması ve arkadaş edinebilmesi için büyük bir engeldir. Her gece kontrol edilerek sürece doğru anda müdahale edebilme önemlidir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Apnesi Tanı Yöntemleri

Uyku apnesi tanı yöntemleri için ilk olarak uzman bir doktora giderek şikayetlerinizi anlatmalısınız. Doktor hastayı dinleyerek öyküsünden hastalığın belirtilerini tespit etmeye çalışır. Daha sonra solunum yollarının kontrolü için solunum yollarının genel bir muayenesini yapar.

Solunum yollarının incelenmesi ucunda küçük bir kamera bulunan cihaz ile görüntülenme yoluyla kontrol edilir. Böylece daralma ya da gevşeme varsa hemen tespit edilir. Doktorun isteğine göre MR çekimi de yapılabilir.

Hastanede yatışı verilen hasta için uyku düzeninin izlenmesi yoluyla bir çizelge oluşturulabilir. Uygulanan test ile kişinin uyku sırasında kaç kere nefes alamama sorunu yaşadığı tespit edilir. Bu testin adı polisomnografidir. Aynı zamanda kalbinizin ritmini de ölçerek genel bir kontrol gerçekleştirir. Hastalığın tanısının koyulması tedaviye başlamak için büyük bir adımdır.

Polisomnografi testi sonucunda uyku sırasında oluşan nefes tıkanıklıkları ve solunum durması yüksek düzeyde çıkarsa kişiye uyku apnesi tanısı konur. Bu test uyku apnesinin her iki türü için de doğru sonuçlar verir.

EEG yöntemi ile de hastanın uyku sırasında beyin dalgalarının nasıl tepkiler verdiği ölçülür. Bu dalgalar kontrol edildiğinde hastanın uykuya dalışı, derin uykuya geçişi ve solunum durması sebebiyle oluşan düzensizlikler dikkatli bir şekilde takip edilebilir. EOM denilen göz hareketlerini izleyen yöntem ile göz hareketleri de izlenir ve yine aynı bilgileri kesin olarak bize verir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Uyku Apnesi Tedavi Yöntemleri

Uyku apnesi hastalığının tedavisi vardır. Dünyanın genelinde de kullanılan ve kesin sonuç veren yöntemlerin başında CPAP denen tedavi yöntemi gelir. Açılımı Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç olan yöntem bir cihaz yardımıyla gerçekleştirilir. Uyku apnesi tedavi yöntemleri arasında en kesin sonucu veren budur.

Bir maske ve cihazdan oluşan yöntemde uyku sırasında hasta cihazı baş ucuna koyar ve maskeyi yüzüne takar. Maske sayesinde burun yolunda oldukça hafif hissedilen bir basınç meydana gelir. Bu verilen basınç sayesinde solunum yolları uyku sırasında her zaman açık kalır. Hastalığın sonucu olan horlama ve gürültülü nefes alma gibi problemleri de tamamen ortadan kaldırır.

Uyku apnesi tedavisi için kullanılan maskeler kişi için özel olarak tasarlanır ve tedaviden önce hasta için en uygun maske modeli hangisiyse o seçilir. Herhangi bir ameliyat ya da cerrahi yönteme başvurmadan cihazı kullanmaya başladığınız anda etkisini hemen hissedersiniz ve ertesi gün hiç olmadığınız kadar dinç kalkarsınız.

Cerrahi yönteme ihtiyaç duyulduğu durumlar yalnızca eğer kişinin burun, boğaz gibi bölgelerinde şekil bozuklukları varsa düşünülür. Bu gibi durumlar yoksa CPAP yöntemi sizin için en uygun ve kolay yöntemdir.

Tedavi yöntemine başladıktan sonra solunum düzeleceği için uyku da düzene girer ve kişi daha sağlıklı bir hayat sürmeye başlar. Agresif ruh halinden tamamen kurtulur.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index