

Uyku esnasında horlama ve sadece uyuma sırasında meydana gelen nefes kesikliği problemlerine, uyku apnesi adı verilmektedir. Uyku apnesi problemi olan kişiler, uykuları esnasında yeterli şekilde dinlenemez ve yorgun şekilde uyanırlar. Horlamanın sebep olduğu uyku apnesi tedavisi, kulak burun boğaz doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Uyku apnesinin türüne göre, tedavinin türü ve derecesinde değişiklikler meydana gelebilir.
Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?
Uyku apnesinin etkileri ve hastalarda ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:
Uyku sırasında huzursuz olma
Sürekli olarak horlama
Sık sık uyanma ve idrara gitme
Uyku esnasında terleme
Uyku sonrası ağız kuruluğu oluşması
Reflü
Uyku esnasında yaşanan solunum durmaları
Dora Sağlık Bilgi Formu
Uyku Apnesine Sebep Olan Faktörler
Uyku apnesinin nedenleri ve hastalığı tetikleyen faktörler aşağıda detaylıca açıklanmıştır:
Boğazda bulunan kaslar, havanın geçeceği bölgeyi gelerek kapatmaktadır. Boğaz kaslarının fazla gerilmesi, uyku apnesine sebep olmaktadır.
Üst solunum yolunma meydana gelen darlıklar, uyku apnesi sorununa sebep olmaktadır.
Çocukluktan beri üst solunum yolu darlığı yaşayan kişilerde, solunum yolu tahribatı meydana gelir ilerleyen dönemlerde uyku apnesi rahatsızlıkları oluşur.
Fazla kilolu olan kişiler, uyku apnesi problemiyle karşılaşmaktadır.
Bademciklerin normalden daha büyük olması, uyku apnesi problemine yol açmaktadır.
Geniz eti bulunan kişiler, uyku apnesiyle karşılaşabilirler.
Uyku apnesi problemi, sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilir. Uyku apnesi tedavisi, kişilerin yaşlarına göre değişiklik göstermektedir.
Uyku Apnesi Testi Nasıl Yapılır?
Uyku apnesi muayenesi, kulak burun boğaz doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Uyku apnesi testinin genel özellikleri ve muayene detayları aşağıda açıklandığı gibidir:
Uyku apnesinin teşhisi için kullanılan teste, “Polisomnografi” adı verilmektedir.
Bu cihaz sayesinde, hastaların 1 gecelik uykuları takip edilir.
Tüm gece boyunca meydana gelen beyin aktiviteleri ve solunum olayları, Plisomnografi adlı cihaz sayesinde kaydedilmektedir.
Uyku apnesi testi aşamasında kalbin atış hızı, beyin dalgaları, göz hareketleri, ağızdan hava alımı, burundan hava alımı, bacak hareketleri ve uyku esnasında alınan oksijen seviyeleri takip edilmektedir.
Uyku apnesi testinin gerçekleştirilmesi için hastaların 1 gece boyunca test odasında uyumaları ve sabaha kadar ölçümlere tabi tutulmaları gerekir.
Sabaha kadarki ölçümlerde elde edilen kayıtlar incelenerek, uyku apnesinin seviyesi ve tedavi yöntemleri belirlenebilir.
Uyku Apnesi Tedavisi ve Özellikleri
Uyku apnesi tedavi sürecinin genel özellikleri aşağıda açıklandığı gibidir:
Uyku apnesi tedavi sürecinin en başında, hastalarda obezitenin olup olmadığının incelenmesi gelmektedir. Hastalarda fazla kilo bulunuyorsa, ilk aşamada obezitenin önüne gelmesi gerekir.
Üst solunum yollarında meydana gelen belirgin anatomik bozukluklar ve darlıklar sebebiyle uyku apnesi oluşmuşsa, kulak burun boğaz uzmanları tarafından ameliyat değerlendirmesi yapılır.
İleri derecede uyku apnesi problemi bulunan hastalara, burun ameliyatı tedavisi uygulanmaktadır
Mrb ben hollandadan ramazan karatas bende uyku apnesi teshisi kondu. Simdi maske ile yatiyorum amaliyat olurmu?olursa horlama gecermi? Birde maliyeti ne kadar ?
Merhabalar, bizimle Whatsapp numaramız üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Ekiplerimiz sizinle detaylı bilgi alışverişinde bulunacaktır.
Whatsapp: +90 507 178 17 79
Telefon: +90 212 337 32 32