Ülsere Hangi Bölüm Bakar?, 📌 Ülser Için Hangi Doktora Gidilir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Ülsere Hangi Bölüm Bakar?

Ülsere hangi bölüm bakar, ülser ile alakalı sorularınızın yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz. Ülsere hangi bölüm bakar sorusunun cevabı sayfamızda yer almaktadır.

Ülser, yavaş iyileşen ve tekrarlayabilen ağrılı yaradır. Sık görülürler ve nedenleri ve semptomları tipik olarak altta yatan nedenlere bağlıdır.

Ülserler, mide astarından cildin dış tabakasına kadar vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Bazen kendi kendine kaybolur. Bazen ciddi komplikasyonları önlemek için tedavi edilmeleri gerekir.

Venöz ülserler – Bacak ülseri

Venöz ülserler – en yaygın bacak ülseri tipi – genellikle bacağınızda, dizinizin altında ve ayak bileğinizin iç bölgesinde oluşan açık yaralardır. Tipik olarak, damarlardan kalbe kan akışının yetersiz olmasına bağlı hasardan gelişirler. Bazen hiç ağrı yapmazken özellikle enfekte olmuşsa çok acı verici olabilirler. Bunun dışında iltihap, şişme, ciltte kaşıntı, kabuklanma, akıntı görülebilir. Venöz ülserlerin tamamen iyileşmesi aylar alabilir.

Nadiren rastlansa da hiç iyileşmeyebilirler. Tedavi, etkilenen bölgeye kan akışını iyileştirmeye odaklanır. Antibiyotikler enfeksiyonu önlemeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir, ancak venöz ülserleri iyileştirmek için yeterli değildir. İlaç tedavisinin yanı sıra doktorunuz kan akışını artırmak için ameliyat veya kompresyon tedavisi önerebilir.

Venöz ülserler – Bacak ülseri

Venöz ülserler – en yaygın bacak ülseri tipi – genellikle bacağınızda, dizinizin altında ve ayak bileğinizin iç bölgesinde oluşan açık yaralardır. Tipik olarak, damarlardan kalbe kan akışının yetersiz olmasına bağlı hasardan gelişirler. Bazen hiç ağrı yapmazken özellikle enfekte olmuşsa çok acı verici olabilirler.

Bunun dışında iltihap, şişme, ciltte kaşıntı, kabuklanma, akıntı görülebilir. Venöz ülserlerin tamamen iyileşmesi aylar alabilir. Nadiren rastlansa da hiç iyileşmeyebilirler. Tedavi, etkilenen bölgeye kan akışını iyileştirmeye odaklanır. Antibiyotikler enfeksiyonu önlemeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir, ancak venöz ülserleri iyileştirmek için yeterli değildir. İlaç tedavisinin yanı sıra doktorunuz kan akışını artırmak için ameliyat veya kompresyon tedavisi önerebilir.

Peptik ülserler

Sindirim enzimleri mide veya bağırsak duvarlarına zarar verdiğinde oluşurlar. Peptik ülserlere çoğunlukla Helicobacter pylori (H. pylori) bakterileri bulaştıktan sonraki iltihaplanma veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçların (NSAID’ler) uzun süreli kullanımı neden olur.

İki tip peptik ülser vardır:

  • Mide ülserleri veya mide astarında gelişen ülserler
  • Duodenum ülserleri veya duodenumda gelişen ülserler (ince bağırsağın üst kısmı – oniki parmak bağırsağı olarak da bilinir.)

Bu durumun en yaygın belirtisi yanma hissidir. Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • Şişkinlik veya dolu olma hissi
  • Geğirme
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Göğüs ağrısı

Tedavi ülserin nedenine bağlıdır. H. pylori enfeksiyonunuz varsa , doktorunuz zararlı bakterileri öldürmek için antibiyotik reçete edebilir. Peptik ülser vakalarının çoğunda, yaraya iyileşebilmesi için kazandırmak amacıyla mukozal astarı mide asidinden korumaya yardımcı olacak genellikle asit düşürücü ilaçlar reçete edilir.

Ağız Ülserleri

Ağız ülserleri, ağzınızda veya diş etlerinizin tabanında gelişen küçük yaralar veya lezyonlardır. Genellikle aftlar olarak bilinirler .Stres, hormonal değişiklikler, vitamin eksiklikleri, bakteriyel enfeksiyon, hastalıklar tetikleyebilir.
Ağız ülserleri yaygındır ve genellikle 2 hafta içinde geçer. Rahatsız edici olabilirler, ancak önemli bir acıya neden olmamalıdırlar.

Eğer ağız ülseri aşırı derecede ağrılıysa veya 2 hafta içinde geçmezse, derhal tıbbi yardım alınmalıdır.
Küçük ağız ülserleri, iz bırakmayan küçük, yuvarlak ülserler olarak görünür. Daha ciddi vakalarda, daha büyük ve daha derin yaralara dönüşebilirler.

Bu tip ülserle ilişkili diğer ciddi semptomlar şunları içerebilir:

  • Alışılmadık derecede yavaş iyileşme (3 haftadan uzun süren)
  • Ülserin dudaklara yayılması
  • Yeme veya içme sorunları
  • Ateş
  • İshal

Ağız ülserleri genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine geçer. Ağrılı hale gelirlerse, rahatsızlığınızı azaltmak için antimikrobiyal bir gargara veya merhem reçete edilebilir.
Durumunuz daha ciddi bir enfeksiyonun sonucuysa, en uygun tedavi için bir uzmana başvurmalısınız.

Genital Ülserler

Genital ülserler, penis, vajina, anüs veya çevresindeki alanlar dahil olmak üzere genital bölgelerde gelişen yaralardır. Genellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) kaynaklanırlar, ancak genital ülserler travma, inflamatuar hastalıklar ve hatta bazı durumlarda bir Epstein-Barr viral (EBV) enfeksiyonu neden olabilir.

Yaralara ek olarak, etkilenen bölgede kızarıklık veya şişlik, ağrı veya kaşıntı, kasık bölgesi lenf bezlerinde şişme, ateş de görülebilir.
Diğer ülser türlerine benzer şekilde tedavi, durumunuzun altında yatan nedene bağlıdır. Bazı durumlarda, bu yaralar kendi kendine geçecektir. Bir CYBE teşhisi konulursa, doktorunuz antiviral veya antibiyotik ilaç veya merhem reçete edebilir. Bir CYBE’ye maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, derhal doktora başvurun.

Mide Ülseri Belirtileri

Peptik ülserin en sık görülen semptomu mide ağrısıdır. Çoğu zaman, ağrı midenin ortasından başlar ve boğaza kadar gidebilir veya sırtınızdan aşağı iniyor gibi hissettirebilir.. Bu ağrı birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir ve genellikle antasitlerle geçici olarak hafifletilir.

Ayrıca mide ülseriniz varsa kendinizi halsiz hissedebilir ve kilo verebilirsiniz.

Peptik ülserlerin ciddi komplikasyonları şunları içerir:

  • Kan kusmak
  • Dışkıda zorlanma ve siyahlık
  • Mide daha da kötüleşen, iyileşmeyen ani, keskin bir sancı

Erkeklerde mide ülseri belirtileri ile kadınlarda mide ülseri belirtileri arasında fark yoktur; ancak erkekler tipik olarak peptik ülser geliştirmeye daha yatkındır.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Çoğu ülser, vücudun neresinde olursa olsun, altta yatan sorunlardan kaynaklanır. Bu nedenle ülserle başa çıkmak altta yatan sağlık sorunun tedavi edilmesiyle ilişkilidir.

Peptik ve genital ülserler gibi bazı ülserler kaybolur, ancak tedaviyle bile yeniden ortaya çıkar ve kronikleşir. Ülserin iyileşmesi için geçen süre ülserin tipine ve şiddetine bağlıdır.

Pek çok peptik ülser için iyileşme süresi tedavi ile yaklaşık bir aydır.

Arteriyel ülserler iyileşmesi birkaç ay sürebileceği gibi hiç iyileşme de bilir.

Kompresyon tedavisi ile venöz ülserler birkaç ay içinde iyileşebilir , ancak bazıları hiç iyileşmeyebilir.

Ağız ülserleri veya aftlar bir hafta ila 4 hafta içinde kaybolabilir. Bununla birlikte, birçok insanda tekrarlar.

Genital ülserleri iyileştirmek için geçen süre gerçekten onlara neyin sebep olduğuna bağlıdır. Örneğin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan genital uçuk tedavi edilse de geçmez ve periyodik olarak tekrar ortaya çıkarlar.

Ülser belirtileri görmeye başladığınızda bir uzmana başvurmak, beslenme değişikleri ve uygun ilaçlarla tedaviye bir an önce başlamak ülserin kronikleşmemesi ve daha ciddi komplikasyonlara neden olmaması için önemlidir.

Ülser İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Ülserler, yavaş iyileşen ve bazen tekrarlayan yaralardır. Mide astarından genital bölgeye kadar vücudun birçok farklı yerinde görünebilirler.

Peptik ülserler en yaygın ülser türleri olmakla birlikte, çeşitli ülser türleri vardır ve bunların çoğu başka bir sorunun sonucudur.. Tedavisi de, onlara neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Ülser yaygın görülen bir durumdur ve neden olabilecekleri şikayetleri hafifletebilecek reçetesiz yöntemler de vardır. Doktora ne kadar çabuk giderseniz, o kadar çabuk rahatlarsınız.

Mide Ülseri İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Belirtilerinizin mide ülserine bağlı olduğunu düşünüyorsanız bir iç hastalıkları -dahiliye- uzmanına gitmelisiniz. İç hastalıkları uzmanı gerektiğinde gastroenteroloji uzmanına yönlendirir.

Bacaklar ve ayak bileğindeki kapanmayan yaralar için hangi doktora gitmeliyim?

Bacaklarda ve ayak bileklerindeki kapanmayan yaraların nedeni venöz ülser ya da arteriyel ülserdir. Ülser, toplardamar ya da atardamarlardaki hasardan kaynaklanır. Her ikisi de damarlarla ilgili olduğundan öncelikle Kalp Damar Cerrahisi uzmanına gitmelisiniz. Damarlarda görülen ülserlerin nedeni diyabet, tansiyon gibi kronik hastalıklar olabildiği gibi damar hasarına neden olan alışkanlıklar hatta yanlış ayakkabı kullanımı olabilir. Düzenli yara bakımı ile birlikte yaraya neden olan hastalığın tedavisi de yapılmalıdır. Kronik hastalığınız varsa öncelikle hastalığınızı takip eden doktorunuzla görüşün.
Ağız ülseri / Ağız içi yara için hangi doktora gitmeliyim?
Ağız içi yaralar kısa sürede kendiliğinden geçse de tedavi edilmediğinde kansere neden olabilir. Geçmeyen ağız içi yaralar için aile hekiminize gidebilirsiniz. Aile hekiminiz fizik muayene, kan tahlili gibi teşhis yöntemlerinden sonra yaranın sebebini kesin olarak teşhis edemez ya da gerekli görürse sizi Dahiliye, Dermatoloji, Ağız ve Diş Sağlığı uzmanına yönlendirecektir.

Genital ülser için hangi doktora gitmeliyim?

Genital ülser de tek başına bir hastalık değil bir hastalığın sonucudur. Tedavisi için yaraya neden olan etkenin bilinmesi gerekir. Çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili olduğu düşünülse de uçuk, tüberküloz, behçet hastalığı, cilt kanseri, sifiliz gibi hastalıklar ya da bir darbe yaraya neden olabilir. Sebebinin tespit edilmesi için yaranın incelenmesi gerekir. Bu nedenle genital bölgenizde geçmeyen yara varsa veya bir lezyon yaraya dönüşmüş ise jinekoloji, dermatoloji ya da üroloji uzmanına gitmelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index