Testis Kanseri Nedir? » Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Testis kanseri, testisteki farklı hücre türlerinden kaynaklanabilen farklı kanser türleri için kullanılan genel bir terimdir.

Testis kanseri esas olarak 20 ila 40 yaş arasındaki genç erkekleri etkiler. Kanser genellikle iki testisten birinde tek taraflı olarak ortaya çıkar. Testis kanserinden iyileşme şansı, metastazların zaten oluştuğu daha sonraki bir aşamada bile genellikle çok iyidir.

Hangi hücrelere bağlı olarak testiste farklı kanser türleri gelişebilir. Tümör dışarı çıkar. Seminom (germ hücreli tümör) ve seminom olmayan arasında ayrım yapmak önemlidir. Seminom dışı, germ hücrelerinden başlamayan tüm testis kanseri türleri için ortak bir terimdir. Ayrım önemlidir çünkü bu iki tümör türü farklı şekilde tedavi edilir. Seminom olmayanlar radyasyona çok duyarlı olmadıkları için ışınlanmazlar.

Testis Kanseri Nedenleri

Şu anda uzmanlar testis tümörlerinin kesin nedenlerinin ne olduğunu henüz bilmiyorlar. Bununla birlikte, testis kanseri gelişimi için olası risk faktörleri şunları içerebilir:

  • İnmemiş testisler: Bu, testislerin yanlış hizalanmasıdır. Bunun anlamı şudur: en az bir testis, skrotumdaki doğal konumunda değil, kasık kanalında veya alt karındadır. Normal olarak, bir erkek embriyoda, testisler karın bölgesinde – böbrek bölgesinde oluşturulur. Sadece doğmamış bebeğin daha da gelişmesi sırasında aşağı ve kasık kanalı yoluyla skrotuma göç ederler. Doğduğunuzda testisler skrotuma ulaşmadıysa, inmemiş testis vardır;
  • Önceki testis kanseri: Zaten üstesinden gelinmiş bir tümör, tekrarlayan testis kanseri riskini artırır;
  • Kalıtım: Yakın akrabalarında testis kanseri olan erkeklerde de testis kanseri riski yüksektir;
  • Kısırlık: Kısırlığın olası bir nedeni, testislerde sperm olgunlaşmasının bozulmasıdır. Bu bozulmuş sperm olgunlaşması, değiştirilmiş, sözde kötü huylu öncü hücrelerden kaynaklanabilir. Premalign progenitör hücreler de testis kanseri için risk altındadır. Kısırlığın kendisi değil, testis kanserine yol açabilen premalign değişikliklerdir.
  • TIN hücreleri: Testiküler intraepitelyal neoplazi denilen şey, testisteki hücre değişikliğidir. Bu TIN hücreleri, testis kanseri teşhisi konmadan yıllar önce mikroskop altında tespit edilebilir. Germ hücrelerinden de geliştikleri için, germ hücreli tümörlerin öncüleri olarak kabul edilirler.

Testis Kanseri Belirtileri

Testis kanseri genellikle testiste çoğunlukla ağrısız, sert bir yumru hissedildiğinde veya testis sertleşip şiştiğinde fark edilir. Testislerde veya kasık bölgesinde çekme veya gerginlik veya ağırlık hissi de testis kanserine işaret edebilir. Bu ağırlık hissi, tümörün kendisinden veya skrotumda sıvı birikmesinden kaynaklanabilir. Yorgunluk, iştahsızlık, mide bulantısı, kilo kaybı veya sırt ağrısı gibi diğer semptomlar da ortaya çıkabilir.

Ürologlar, 14 ila 45 yaş arasındaki tüm erkek ve erkeklere ayda bir kez testislerini elle muayene edip muayene ettikleri bir kendi kendine muayene olmalarını tavsiye eder. Testislerin kendi kendine muayenesini yapmanın en iyi yolu, testis derisinin gevşemesi için ılık bir duşta durmaktır:

Hafifçe açılmış elin avucunu aşağıdan skrotuma yerleştirin. Oradan, avucunuzu nazikçe yukarı ve aşağı hareket ettirerek testisleri nazikçe palpe edin. Testislerden biri daha ağır mı yoksa daha büyük mü hissediyor?
Ardından testisleri başparmağınız, işaret parmağınız ve orta parmaklarınız arasında ileri geri yuvarlayın. Tümsekler, endurasyonlar veya budaklar olup olmadığına bakın.
Son olarak, aynada skrotuma bakmanız tavsiye edilir. Boyut, şekil veya görünüm değişti mi?

Önemli not: Palpe ederken, testislerin üstündeki biraz daha yumuşak epididimi de hissedebilirsiniz. Epididim, anormalliklerle kolayca karıştırılabilir.

Gözle görülür değişiklikler olması durumunda, bir üroloğa gitmeli, testis kanseri riskini ve bunları netleştirmelisiniz.

Testis Kanseri Tanı Yöntemleri

Testis kanserinden şüpheleniliyorsa, ürolog önce herhangi bir yumru veya sertleşme bulmak için her iki testis de dikkatlice hisseder. Daha sonra bir ultrason muayenesi (sonografi) testiste olası bir doku değişikliğini gösterebilir ancak bu değişikliğin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını gösteremez. Tümör belirteçlerinin belirlendiği bir kan testi tanıyı tamamlar. Tümör belirteçleri, tümör hücrelerinin kendilerinin ürettiği maddelerdir.

Bunlar, testis kanserinde kanda giderek daha fazla dolaşabilen proteinler ve enzimlerdir. Ancak tüm kanser hastaları yüksek tümör belirteçlerine sahip değildir. Bununla birlikte, tümör belirteçleri yüksek derecede mevcutsa, genellikle bunlardan testis kanseri tipi çıkarılabilir. Kandaki tümör belirteçleri de daha fazla izleme için önemlidir.

Bir doku örneği (biyopsi), testis kanserini açıkça doğrulayabilir veya ekarte edebilir. Anestezi altında vücudun etkilenen tarafının kasıklarında bir kesi yapılır. Ameliyat sırasında tümör dokusunun bir örneği bir patoloğa gönderilebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI), vücudun diğer bölgelerinde metastaz olup olmadığını veya lenf düğümlerinin büyümüş olup olmadığını netleştirir. Kontrast medya burada sıklıkla kullanılır.

Testis Kanseri Tedavi Yöntemleri

Testis kanseri için aşağıdaki tedaviler mevcuttur:

  • Ameliyat,
  • Radyoterapi,
  • Kemoterapi,
  • Radyasyon ve kemoterapi kombinasyonu.

Tümörden etkilenen testisin cerrahi olarak çıkarılması genellikle ilk tedavi adımıdır. Hastalıklı testisin tamamı epididim ve spermatik kord ile birlikte çıkarılırsa orşiektomi işlemi olarak adlandırılır. Silikon yastık şeklinde bir protez, eksik testisin yerini alabilir ve skrotuma yerleştirilebilir.

Diğer tedavi yöntemleri, hangi tip testis tümörünün mevcut olduğuna – seminom veya seminom dışı – ve hastalığın tanı anında ne kadar uzakta olduğuna bağlı olarak değişir.

Seminomların tedavisi: Testis kanseri ameliyatından sonra “ bekle-gör ” olarak adlandırılan “Strateji devreye giriyor. Bu, beklemek ve durumu düzenli kontrollerle dikkatlice izlemek anlamına gelir. Bunun anlamı şudur: Şu an için başka bir terapi yok. Lenf nodu tutulumu veya diğer organlara yayılım yoksa bu işlem kullanılabilir. Bununla birlikte, göze çarpmayan teşhislere rağmen, hastaların yaklaşık yüzde 20’sinin karnın arkasında en küçük etkilenen lenf düğümlerine sahip olduğu bilinmektedir.

Ameliyattan sonra tedavi olmazsa lenf nodu metastazlarının oluştuğu yer burasıdır. Bununla birlikte, etkilenen lenf düğümlerinin boyutu 2 cm’ye kadar, ancak bu şekilde güvenilir bir şekilde “etkilenmiş” olarak tanımlanabiliyorlarsa, lenf düğümlerinin çıkarılması bir dezavantaj değildir. Ancak testis kanseri olan hasta operasyondan hemen sonra tedaviyi seçerse, Radyasyon ya karın arkasında atardamar boyunca yapılabilir ya da ayaktan tedavi bazında da uygulanabilen kemoterapi gerçekleştirilir. Radyasyon ve kemoterapi kombinasyonu da mümkündür.

İyileşme şansı neredeyse yüzde 100’dür.
Seminom olmayanların tedavisi: Burada “ bekle ve gör ” stratejisi de kullanılabilir. Ancak, tümör hücreleri zaten testis damarlarını işgal etmişse bu strateji uygulanmamalıdır. O zaman metastaz riski yüzde 50 civarındadır. Ameliyattan sonra genellikle kemoterapi önerilir. Karın arkasındaki lenf düğümleri de önleyici bir önlem olarak çıkarılabilir.

Doğurganlık üzerindeki etkiler

Bir testis çıkarılırsa, doğurganlık genellikle kalan testis tarafından korunur. Ancak kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile doğurganlık kısıtlanabilir. Testis kanseri kendisi de sperm kalitesini ve üretimini etkileyebilir. Çocuk sahibi olmak istiyorsanız, sözde kriyoprezervasyon seçeneğiniz vardır. Tedavi öncesi sperm bağışı yapılır ve kendi sperminiz bir sperm bankasında dondurulur ve daha sonra suni tohumlama için saklanır. Ejakülatta çok az sperm varsa, testislere yapılan küçük bir cerrahi işlemle de alınabilir ve dondurulabilir.

Birçok hasta, tedavi sonucunda artık cinsel isteklerinin (libidolarının) olmayacağından korkar. Çoğu hastada sadece tek taraflı testis kanseri olduğu için sadece hastalıklı testisin alınması gerekir. Diğer testis, ameliyattan sonra bile yeterli miktarda seks hormonu testosteronu üretmeye devam eder. Genellikle bu libido ve cinselliği koruyabilir.

Her iki testisin de alınması gerekiyorsa, seks hormonu testosteron artık üretilemediğinden cinsel istek ve ereksiyon yeteneği azalır. Bu durumda da çocuk sahibi olma isteği operasyondan önce kriyoprezervasyon ile sağlanabilir. Ameliyat sonrası kalıcı testosteron replasman tedavisi, testosteron seviyelerinin ve cinsel isteğin normale dönmesini sağlar.

İdrar Yolu Enfeksiyonu, İdrar Kaçırma ve Mesane Sağlığı, Hpv Aşısı, Frengi, Hematüri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index