Tendon Sorunlarına Endoskopik Yaklaşım » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Tendon Sorunlarına Endoskopik Yaklaşım

Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşım konusuna girmeden önce tendon ne demektir açıklamak istiyoruz.

Tendon ayak bileği çevresinde bulunur. İşte bu tendonlar yürürken vücudumuzun ileri doğru hareketini sağlayan anatomik olan yapılardır. Bu bölgede yaşanan tendon sorunları tüm vücudu etkiler. Çünkü ayak bilekleri tüm vücut ağırlığını taşımaktadırlar. Bu yüzden tendon rahatsızlığı olan  hastaların ayak hareketleri sırasında ağrı yaşamalarına sebep olur.

Dolayısı ile hastaların bu duruma spor aktivitesi katılımları da önemli ölçüde etkilenmiş olacaktır. Aslında oldukça hassas olan ayak bileği çevresi, bilinenin aksine cilt altı dokularının az olduğu bir bölgedir. Bu yüzden çık cerrahi işlemleri sonrası yara problemleri yaşaması oldukça yüksek ihtimal olan bir yapısal bölgeler arasındadır.

Bu nedenle bu bölgelerdeki tendon sorunları için cerrahi müdahale tedavisinde geniş yaralar oluşturmak yerine tendon sorunlarına endoskopik yaklaşım gibi çözümler bulmak çok daha kalıcı bir tedavi olacaktır. Üstelik açık cerrahiye uygun olmayan bir doku olan ayak bileği arkası tendonları sadece minimal kesi işlemi gerektiren bu endoskopik yöntem ile açık yaraların oluşması kolayca önlenmiş olacaktır.

Günümüz teknolojik olarak ilerlemesini sürdürürken bu tür tedavi yöntemleri sayesinde hastalar çok daha az zamanda, daha çabuk toparlanarak hayatlarına devam edebilirler.

Bu yöntemle artık açık cerrahi olmasına gerek kalmadan arka ayak ten donlar kolaylıkla tedavi edilmektedir. Üstelik kişinin arka ayak bileğinde hiçbir yara oluşmamaktadır. Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşımı olan endoskopik yöntem sayesinde çok küçük kesi işlemi yapılarak sorun çözüldüğü için hasta cerrahi operasyonlarda olduğu gibi günlerce yatakta kalmak zorunda da kalmamaktır. Operasyondan hemen sonra ya da en geç 1 gün sonra evine dönebilmektedir.

Arka Ayak Endoskopisi

Tenden sorunlarına endoskopik yaklaşım sayesinde artık açık cerrahi yöntemi neredeyse tarihe karışmış bir hale gelmiştir. Endoskopik yöntemle nasıl tendom tedavisi yapılır sorusuna cevap vermek için bu yazımızda bilgi vermek istiyoruz.
Kısaca nasıl yapıldığını şöyle anlatabiliriz. Öncelikle ayak bileği anatomisi hakkında kısaca bilgilendirelim. İnsanda buluna ayak bileği eklemi, ayak ile bacağın birleştiği yerde meydana gelir.

Ayak bileği yani tıp dilinde talocrural eklem, ayak bileği ve kaval kemiğini oluşturan yani tıbbi adı olarak tibia ve fibulanın bu kemiğin iki distal ucunu bağlayan sinoviyal menteşe tipi bir eklemdir. Tibia ve talus arasındaki eklem, onlardan daha küçük olan fibula ve talus arasındaki eklemden çok daha fazla ağırlık taşımaktadır.

Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşım yapılırken aşil tendonu yani arka bacağın en arkasında yer alan vücudumuzun en büyük tendonuna bulunan iki yanından yapılan 7-8 milimetrelik girişlerle görüntüleme için fiberoptik kamera kullanılır ve cerrahi müdahaleler içinde cerrahi ince aletler kullanılmaktadır. Ayak bileğinin arka kısmında diğer eklemlerde görülen eklem kapsülü yapısı bulunmaz. O yüzden yan eklem kapsülü yapısı bulunmadığı için bunun yerine yağ dokusu ve bağ dokusu içeren dokular arasından geçme işlemi yapılarak hedef dokulara bu şekilde ulaşım sağlanır.

Arka Ayak Endoskopisi Yaklaşımı ile Tedavi Edilen Rahatsızlıklar

Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşım sayesinde pek çok tendon rahatsızlığı açık cerrahi müdahale olmadan tedavi edilmektedir. Arka ayak bileği olarak biline tendom rahatsızlıkları ayak bileğinin içyapısının Hakaslığından dolayı cerrahi müdahaleye çok da uygun değildir. Endoskopik yöntemlerin çıkması sayesinde artık aşağıda belirteceğimiz arka ayak rahatsızlıkları küçük kesi işlemleri ve ince kamera yöntemi ile tedavi edilmektedir.

Araka ayak endoskopi yaklaşımı ile tedavi edilen rahatsızlıkları size sırası ile belirtelim;

  • Ayak bileği posterior sıkışma hastalığı
  • Ayak bileği eklemi kıkırdak sorunları
  • Subtalar eklem kıkırdak sorunları
  • Ayak bileği osteoartriti (artrodez tedavisi) olarak belirtilmektedir.

Şimdi bu rahatsızlıkları sırası ile nasıl bir endoskopik tedavi uygulanır inceleyelim.

Ayak Bileği Osteoartriti Hastalığı

Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşım olarak ayak bileği kırıkları, romatizmal hastalıklar gibi sebeplerle ayak bileği ekleminde ileri düzeyde kireçlenme görüldüğü durumlarda artrodez adı verilen eklemi dondurma işlemi tedavi seçeneklerinden bir tanesidir. Daha önceden geçirilmiş travma nedeni veya daha önce geçirdiği açık cerrahi ameliyatlar nedeni ile ayak bileğinin ön veya yanlarındaki yumuşak doku örtüsü ve cilt tekrar ameliyat yapılamaz bir durum gösterebilir.

Bu gibi farklı sebeplerle de ameliyatı ayak bileği arka kısmından endoskopi yardımı ile yapmak bu durumda en doğru seçenek olacaktır. Bu durumlarda artrodez girişimi tıptaki adı posterior Türkçe adı arka ayak bileği endoskopisi ile birlikte çivileme veya vidalama yöntemleri ile de yapılabilir.

Ayak Bileği Posterior Sıkışma Hastalığı

Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşımı yöntemleri arasında olan ayak bileği posterior hastalığı diğer adı ile sıkışma hastalığı olarak geçer. İnsan anatomisinde ayak bileği eklemini oluşturan kemiklerden alt tarafta bulunan kemiğe tıp dilinde talus olarak adlandırılır. Talus kemiğinin arkaya doğru bir uzantısı şeklinde belirtilen “Stieda çıkıntısı” birçok insanda vardır. Bu çıkıntının çoğunlukla bir soruna yol açmadığı bilinmektedir.

İşte bu sheda adı verilen çıkıntı bazı durumlarda ayağın aşağı doğru büküldüğü hareketlerde, topuk kemiği ile ayak bileği arasında sıkışıp kalarak o bölgede ağrı meydana gelmesine neden olabilir. Bu sıkışma durumuı bazen basit olarak yapılan burkulmalardan sonra ortaya çıkabilir. Fakat aslında daha sık olarak fiziksel kondisyon gerektiren bale, dans ve futbol gibi ayak bileğinin aynı yönde tekrar tekrar zorlandığı hareketlerin yapılması sonucunda sıklıkla görülebilir. Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşımı yöntemleri sayesinde yaklaşımla bu kemik çıkıntı veya serbest kemik parçası çıkartılarak sıkışma ortadan kaldırılabilir ak kişinin tedavisi kolayca sağlanabilmektedir.

Ayak Bileği Eklemi Kıkırdak Sorunları

Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşımı yöntemi tedavisi oldukça zor yapılan kıkırdak sorunlarını da rahatlıkla çözebilmektedir. Ayak bileği ekleminde bulunan kıkırdak doku ayağın arka kısmının yaklaşık 3 te 1 oranı kadar bulunmaktandı. Fakat kıkırdak doku tedavisinde ayak kısmıma endoskopi yöntemi ile ayağın ön kısmında girilerek ulaşılamamaktadır. Bu yüzden hastaları yüzüstü pozisyonda yatmaları sağlanarak arka ayak endoskopisi ile bu hasarlı bölgelere ulaşılır ve kıkırdak onarımı bu şekilde yapılan endoskopik yaklaşım ile tedavi yapılır.

Ayak Bileği Subtalar Eklem Kıkırdak Sorunları

Tendon sorunlarına endoskopik yaklaşımı yöntemlerinin son ayak bileği rahatsızlığı olan subtalar eklem kıkırdak sorunlarına girmeden önce subtalar eklemin anlamını anlatmamız gerekir. Subtalar eklem denilen eklem talus diğer adı aşık kemiği olan ile kalkaneus yani topuk kemiği arasındaki sınırlı hareket yeteneğine sahip bir ekleme sublalar eklem adı verilir.  Bu İki kemik arasındaki en geniş eklem yüzü posterior faset adı verilen bu alanı arka ayak endoskopisi ile görüntülemek ve müdahalede bulunarak tedavi etmek mümkündür.

Eklem yüzündeki problem eğer küçük bir alanda kalmış ise kıkırdak yüzeyini düzeltmek veya kıkırdak onarımak gibi işlemler kolaylıkla yapılabilir. Fakat sorun eklemin ciddi bir biçimde bozulmasına neden olmuş veya bu durum çok geniş bir alanı ilgilendiriyorsa eklem yüzlerini eklem dondurma işlemi endoskopik yöntemle yapılabilir. Bu işlemde yapılan operasyonda aşınmış olan eklem yüzlerindeki kıkırdak tıraşlama yöntemi ile altındaki kemik yüzeyin ortaya çıkarılması ile yapılmaktadır.

Tıraşlama işleminden sonrada karşılıklı kemik yüzeyler vida ile birbirlerine kaynama sağlanır. Bu yapılan işlem eklemin hareketi değişikliğe uğrayarak iki kemik artık birlikte hareket etmeye başlar. Bu durumda yapılan bu işlem sayesinde ağrı ortadan kalkmış olur.

Omurga Stres Kırığı, Omurga Sağlığı, Omurga Kırıkları, Minimal invaziv tramva cerrahisi, Menisküs

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index