Skolyoza / Omurga Eğriliğine Hangi Bölüm Bakar? 📌 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Skolyoza / Omurga Eğriliğine Hangi Bölüm Bakar?

Skolyoz, omurga eğriliğine hangi bölüm bakar, bu konuda aradığınız cevap makalemizde yer almaktadır. Skolyoz, omurga eğriliğine hangi bölüm bakar soruları hakkında makalemizden bilgi edinebilirsiniz.

Skolyoz, anormal omurga eğriliğidir. Omurganız bir yandan diğer yana kıvrılmışsa veya “S” veya “C” şeklindeyse, skolyozunuz olabilir.

Çoğu skolyoz vakası hafiftir, ancak bazı eğrilikler yaş ilerledikçe kötüleşir. Şiddetli skolyoz vücut fonksiyonlarını kısıtlayabilir.

Örneğin, göğüs boşluğunu daraltarak akciğerlerin çalışmasını zorlaştırabilir.

Hafif skolyoz çoğu durumda, tedavi gerekmez. Bazı durumlarda eğriliğin kötüleşmesini önlemek için korse takılması gerekir. Eğriliğin şiddetli olması durumunda düzeltmek için ameliyat gerekebilir.

Skolyoz Belirtileri

Skoyloz belirtileri şu şekildedir;

  • Omuzların aynı hizada olmaması
  • Omuz çıkıntısının diğerinden daha belirgin göründüğü bel düzensizliği
  • Bir kalçanın diğerinden daha yüksek olması
  • Göğüs kafesinin bir tarafının öne doğru çıkıntı yapması
  • Öne eğilirken sırtın bir tarafında çıkıntı olması
  • Göğüs boşluğundaki daralma nedeniyle nefes problemleri

Çoğu skolyoz vakasında, omurga yan yana kıvrılmanın yanı sıra döner veya bükülür. Bu, vücudun bir tarafındaki kaburga veya kasların diğer taraftakine göre daha fazla dışarı çıkmasına neden olur.

Skolyoz zamanında müdahale edilmediğinde günlük yaşamı ve vücut fonksiyonlarını olumsuz etkileyen sonuçlara neden olur:
Solunum Problemleri. Şiddetli skolyozda göğüs kafesi akciğerlere baskı yaparak nefes almayı zorlaştırabilir.
Sırt sorunları. Çocukken skolyozu olan kişilerin, özellikle eğrilikleri büyükse ve tedavi edilmemişse, yetişkinlik dönemlerinde kronik sırt ağrısı yaşama olasılıkları daha yüksektir.
Görünüm. Skolyoz kötüleştikçe, düzensiz kalça ve omuzlar, belirgin kaburgalar ve bel ile gövdenin yana kayması gibi gözle görülür bozukluklara neden olabilir. Skolyozlu bireyler genellikle görünüşleri konusunda çekingen ve içe kapanık olurlar.

Skolyoz Neden Olur?

Skolyoz vakalarının çok büyük bir kısmının tanımlanabilir bir nedeni yoktur.
Kalıtsal faktörler gibi görünse de, eğrilik bazen doğumdan sonra ortaya çıkar.

Daha az görülse de skolyoz türleri şunlardan kaynaklanabilir:

  • Serebral palsi veya kas distrofisi gibi belirli nöromüsküler durumlar
  • Omurga kemiklerinin gelişimini etkileyen doğum kusurları
  • Bebeklik döneminde göğüs duvarında gerçekleştirilen ameliyat
  • Omurga yaralanmaları veya enfeksiyonları
  • Omurilik anormallikleri

Skolyoz belirtileri ergenlik döneminde görülmeye başlar. Kız ve erkek çocuklarda skolyoz görülme oranı hemen hemen aynı olmasına rağmen, kızlarda kötüleşme ve ameliyat gerektirme riski daha yüksektir. Ailesinde skolyoz öyküsü olan kişilerde skolyoz görülme olasılığı vardır ancak çoğu çocuğun ailesinde skolyoz yoktur.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Skolyozunuz olduğunu farkettiğinizde bir uzmana gidin. Hafif eğrilikler herhangi bir rahatsızlık vermediklerinden ve yavaş yavaş ortaya çıktıklarından çoğunlukla farkedilmezler. Özellikle çocukluk döneminde skolyozun farkında olmak tedaviyi kolaylaştırır ve olası komplikasyonları önler.

Skolyoz için hangi bölüme gitmeliyim?

Skolyoz şüpheniz varsa mutlaka hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’ne ve skolyoz cerrahisi çalışan bir ortopedi uzmanına gitmelisiniz. Doktorunuz, fizik muayene ve röntgen görüntüleme, gerekirse MR görüntülemesi ile omurga eğriliğinin tipi ve derecesini belirler. Başka omurga problemleri olup olmadığına da bakılarak tedavi planı belirlenir.

Skolyoz nasıl tedavi edilir?

Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Eğriliğin kendiliğinden zamanla düzelmesi mümkün değildir.

Tedavi prosedürü, yaş, kemik gelişiminin hangi aşamada olduğu, eğriliğin derecesi, tipine göre değişir. Çocukluk döneminde tedavinin belirlenmesinde cinsiyet de etkilidir.

Skolyozu olan birinin kemik gelişimi de devam ediyorsa korse kullanması gerekebilir. Korse kullanmak eğriliği düzeltmez ama kötüleşmesini engelleyebilir.

Eğriliğin 40 dereceden fazla olduğu durumlarda ameliyat düşünülebilir. Standart skolyoz cerrahisinde kemik grefti, çubuklar ve vidalar kullanılarak omurlar birleştirilir. Ameliyatın, aşırı kanama, enfeksiyon gibi genel risklerinin yanı sıra sinir hasarı riski vardır.

Doktorunuz ağrıyı azaltacak yöntemler önerebilir. Hidroterapi, masaj, sırt destekleri ağrıyı azaltabilecek yöntemlerdir.

Egzersiz yapmak, kaslarını esnetip vücudunuzun daha güçlü olmasını sağlayacağından skolyoza bağlı ağrı ve diğer şikayetleri de hafifletecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index