Siroz Nedir? » Belirtileri Ve Tedavileri Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Siroz özellikle kronik olarak oluşmaya devam eden ağır bir karaciğer hastalığı ya da rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır.

Bu noktada bu hastalık dolayısıyla karaciğer organı üzerinde ileri derece de ve oldukça ağır hasarlar meydana gelebilmektedir. Beraberinde ise yaşamın devam edebilmesi için son derece önemli bir organ olan karaciğer de farklı sorun ve problemler de meydana gelebilmektedir.

Karaciğer organı ise özellikle kanın içinde yer alan her türlü zararlı ve toksin maddenin kandan ayrılması görevlerini de yerine getirmektedir. Bunun dışında yine düzenli ve sağlıklı vücut fonksiyonları içinde farklı görevleri olan bu organın hasar alması durumlarında ise kişiler için hayati risk taşıyan sorunlar meydana gelebilmektedir.

Genel Tanıtım

Siroz hastalığı ise temel olarak hastalanmış olan karaciğer dokularının ilerleyen zamanla birlikte sağlıklı dokuları da hasta etmelerine bağlı olarak gelişen bir hastalık olarak da ifade edilmektedir. Karaciğer organı insan vücudu içinde kendisini yenileyip, onarabilen tek organ olma özelliğine sahip bir organ olarak tanımlanmaktadır.

Fakat farklı sebeplere bağlı olarak bu organda meydana gelen hasar ve yaraların boyutları büyüdükçe organ kendisini yenilemede yetersiz kalabilmektedir. Bu durumun sonucu olarak ise farklı görev ve işlevlerini de sağlıklı bir şekilde yerine getirememektedir. Bu durumun sonucu olarak ise bütün vücut yapısı bir bütün halinde olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Yine bu hastalığa bağlı ortaya çıkan birçok sorun ise temel anlamda geri döndürülemez boyutlarda olabilmektedir.

Siroz etkileri, belirtileri ve olası sonuçları bakımından kişiler için son derece tehlikeli hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca karaciğeri bir bütün olarak etkileyen bu hastalığın erken teşhisi ise yol açabileceği zararlar bakımından da büyük önem taşıyan bir konu olmaktadır. Bu hastalığın oluşması için farklı etken ve sebepler bulunmaktadır, özellikle hepatit rahatsızlıkları ve alkoliklik ise temel olarak bu hastalığa neden olan bazı nedenler olarak gösterilmektedir.

Bu hastalığa bağlı olarak ise karaciğer organı hastalık ilerledikçe farklı tepkiler de verebilmektedir. Yine organ başlangıçta hücre sayısına bağlı olarak küçülmeye ardından da çok daha sertleşmiş bir forma dönüşmeye başlayabilmektedir. Hastalık kontrol altına alınmadığı durumlarda ise çok daha hızlı bir ilerleme gösterebilmektedir.

Siroz Nedenleri

Siroz hastalığının oluşması için ve bu hastalığın ilerlemesi farklı sebepler ve yine tetikleyici unsurlar olabilmektedir. Bu kapsam da bu hastalığın oluşumu için kabul edilen en önemli nedenlerden bir tanesi alkol kullanmanın kronik bir hale gelmesi olarak kabul edilmektedir. Aşırı derece de ve sürekli alkol alınması beraberinde bu boyutları son derece ciddi olabilen karaciğer hastalığını getirebilmektedir.

Bunun yanında özellikle bu hastalığın ilerlemesi durumunda ise karaciğer organı tam olarak iflas da edebilmektedir. Yine alkol kullanımı dışında bu rahatsızlığa neden olabildiği belirtilen farklı unsurların varlıkları da kabul edilmektedir. Bu açıdan özellikle Hepatit B ve Hepatit C gibi kronik rahatsızlıklar sonucunda da kişilerde bu ciddi karaciğer hastalığı oluşabilmektedir.
Siroz hastalığı görülen vakaların bir kısmında ise hastalık herhangi bir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Bu türe giren hastalık türünde ise somut ya da işlevsel bir neden ortaya çıkarılamamaktadır, bu tip hastalıklara ise genel olarak

Kriptojenik hastalık ismi de verilebilmektedir.

Alkol ve diğer hastalıklar dışında şu belirtilen nedenlerde kişilerde bu hastalığın oluşmasına neden olabilmektedir;

  • Kalp yetmezliği durumu
  • Safra kesesi ve safra yollarına bağlı rahatsızlıklar
  • Karaciğer organında farklı nedenlere bağlı oluşan yağlanma
  • Otoimmün durumlar
  • Özellikle etkili ve kuvvetli ilaçların devamlı alınması
  • Bakır ve demir gibi minerallerin çok fazla alınması

Siroz Belirtileri

Siroz genel yapısı olarak çoğu vaka da ilk aşamalarda fazla belirti vermeyen bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Özellikle hastalığın ilk aşamalarında kişiler de neredeyse hiç semptom görülmemektedir. Bu tehlikeli hastalığın belirtileri ise hastalığın seyri ilerledikçe ortaya çıkmakta ve genel olarak da etkileri zamanla birlikte de artabilmektedir.

Belirtilerin derecelerinin artmasının ana nedenlerinden bir tanesi ise hastalığın ilerlemesine bağlı olarak karaciğer organında oluşan hasarın oldukça fazla artması olmaktadır. Yine erken tanı ve teşhisi son derece önemli olan bu ciddi sağlık sorununda ortaya çıkan belirtilerin takibi ve tespit edilmesi de son derece büyük önem taşımaktadır. Özellikle erken tanı ve teşhis hastalığın etkilerini kontrol altına almak için önemli avantajlarda sunabilmektedir.

Siroz hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilen semptomlar ise bazı durumlarda vakalar arasında farklılıklar da gösterebilmektedir. Bu nokta aynı hastalığın etkileri ve şiddeti gibi farklı kişiler arasında değişiklikler de taşıyabilmektedir.

Bunlar dışında genel anlamda bu hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen belirtiler ise şunlar olabilmektedir;

  • Kansızlık sorunları
  • Bulantı ve kusmaların yaşanması
  • Devamlı yorgunluk ve halsizlik
  • Bacak bölgelerinde şişliklerin oluşması
  • Kaşıntı ve cildin sararması
  • Kanda pıhtılaşmama
  • Regl düzensizlikleri yaşanması
  • İştahın azalması ve kilo kayıpları yaşanması
  • Cilt yüzeyinde bölgesel kanamalar
  • Aşırı asabiyet
  • Yoğun gaz problemleri
  • Kabızlık problemi
  • Karın bölgesinde asitlere bağlı olarak aşırı şişme

Siroz Tanı Yöntemleri

Siroz hastalığının tanısı konulurken ve teşhis aşamalarında ise izlenilen farklı aşamalar ve yöntemler de bulunmaktadır. Bu noktada özellikle hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin tespit edilmesi ise öncelikle yapılan işlemlerin başlarında yer alabilmektedir. Bunlar dışında uzman doktorlar tarafından yapılan fiziki muayenelerde özellikle kişilerin yaşadıkları semptomların anlaşılması açısından önem taşıyabilmektedir.

Bunun dışında vakalarda kişilerin hayat ve yaşam şekilleri ile alışkanlıkları da doktorlar tarafından araştırılmaktadır. Özellikle alkol sorunları olup olmadığı konusu ise bu hastalık bakımından son derece büyük önem taşıyabilmektedir. Beraberinde bir diğer önemli konu ise kişilerin hastalık geçmişlerinin ortaya konulması olmaktadır. Bu sayede kişinin daha önce özellikle Hepatit benzeri enfeksiyon hastalıkları geçirip geçirmediği de ortaya çıkarılmaktadır.

Siroz teşhis aşamalarında özellikle karaciğer organına yönelik olarak yapılan fiziksel muayeneler ise önemli bir tutmaktadır. Bu organda yaşanan farklı şekil ve boyut değişimleri ise tanı aşamalarında yol gösterici unsurlar arasında kabul görmektedir. Fiziksel muayene ve kontroller dışında ise özellikle hastalığa net olarak tanı konulabilmesi için yapılan bazı test ve tetkik işlemleri de bulunmaktadır.

Bu sayede tüm unsurların ışığı altında uzmanlar hastalığa net ve tam olarak tanı koyabilmektedirler. Bu nokta içinde hastalara uygulanan testlerden bir tanesi ise farklı kan sayım testleri olabilmektedir. Yine değişik amaçlarla MR ve farklı görüntüleme yöntemleri de tanı aşamalarında başvurulan yöntemler arasında yer alabilmektedir. Bazı vakalarda ise uzman doktorlar daha net bir tanı koyabilmek için biyopsi seçeneklerini de uygulamaya alabilmektedirler.

Siroz Tedavi Yöntemleri

Siroz tedavi planlamasında öncelikli amaç ise karaciğerde meydana gelmekte olan hasar ve ara durumlarının durdurulması olmaktadır. Buna paralel olarak ise kişilerin yaşadıkları olumsuz hastalık belirtilerinin etkilerinin en az seviyelere indirilmesi de amaçlanmaktadır. Temel olarak ise karaciğer de meydana gelen sorunun ve yıpranmanın boyutlarına göre de hastalık üç kısma ayrılabilmektedir.

Bu noktada hastalığı ilerletecek ve hastalığın büyümesine nende olabilecek etkenlerden kaçınmak ise son derece önem verilen bir tedavi seçeneği olarak görülmektedir. Bu kapsam içinde özellikle alkol kullanımının komple bırakılması ve fazla ilaç alımlarının durdurulması gibi başlıklar da uygulanabilmektedir.

K Vitamini, Karaciğer Yağlanması, Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index