Sinüzit Nedir? » Tanı Ve Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Sinüzit 

Sinüzit, kafa içerisi basıncın sağlanmasına yarayan sinüslerin iltihaplanmasıdır. Sinüsler burun boşluğunun etrafını sarmakta olan ve bu bölgeden geçen havanın ısınmasını sağlamakta olan yapılardır. Bu yapıların enfeksiyonlarına verilmekte olan bir isimdir.

Sinüzit Genel Tanıtım

Sinüzit genellikle soğuk algınlığı ve alerjiler ile birlikte kendisini göstermekte olan bir hastalıktır. Bu hastalığın yaygın olarak görülmekte olduğu bilinmektedir. Yaygın olarak görülüyor olması hastalığın halk tarafından bilinçli olarak karşılanmasına ve farklı tedavi yöntemleri ile geçirilebilir olmasına sebebiyet vermektedir. 

Dört çeşidi bulunmakta olan bu hastalığın ilk çeşidi akut olanıdır. Akut dönemde olan rahatsızlıkta genellikle dört haftadan daha kısa sürmekte olan hastalıklar olarak bilinmektedir. Bu hastalıkların kısa zamanlı olması diğer çeşitlerinden ayrılmasını sağlamaktadır. 

Subakut olarak bilinmekte olan bir diğer tip hastalık ise akut olan duruma göre daha uzun sürmektedir. Bu rahatsızlık genellikle dört veya sekiz hafta arasında değişiklik göstermektedir. İlk etapta yer alan rahatsızlık ilaç tedavilerine yanıt vermeyen özelliklerde bulunmaktadır. 

İlaç tedavisine yanıt vermeyen bu rahatsızlık genellikle akut ve kronik dönemler arasında gidip gelmekte olan ve genellikle belirli süreler sorasında tedaviye yanıt veren bir rahatsızlıktır. 

Kronik olarak bilinen bir diğer çeşidi işe çok uzun süreli olan rahatsızlıktır. Uygulanmakta olan tedavilere cevap vermeyen ve gerileme göstermemekte olan bir çeşittir. 

Son çeşidi olan tekrarlayan sinüzit ise yılda en az üç ve daha fazla olarak geçirilmiş olan akut rahatsızlıklar olarak bilinmektedir.

Sinüzitin Nedenleri

Birçok farklı nedeninin var olduğu görülen bu hastalığın en yaygın nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • En sık nedeni olan üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu hastalık sonucu sinüs boşalma kanallarının tıkanması ve mukusun koyu kıvamlı olması durumları bir arada olduğunda sinüzit görülmektedir. 
  • Alerjiye bağlı sinüs kanallarının mukoza ödemi ile tıkanması 
  • Burun içi eğrilikler
  • Polipler varlığı
  • Burun eti büyümelerinin varlığı gibi sinüs boşalmasına engelleyen ve sinüs kanallarının daralmasına sebep olması 
  • Çoğunlukla çocuklarda görülmekte olan geniz eti büyümeleri
  • Yüzme veya uçak yolculukları sırasında basınç değişikliklerine bağlı olarak sinüs boşluklarının kapanması 

Bu gibi rahatsızlıklar sebebi ile görülmekte olan bu rahatsızlıkla genel olarak sorun sinüs kanallarının tıkanması veya daralması sebebi ile olduğu görülmektedir. sinüs bölgesinden atılamayan sıvıların bu bölgede fazla kalması sonucu enfeksiyonlar oluşmaktadır ve bu sayede de bu hastalık ortaya çıkmaktadır. 

Hipertansiyon ve romatizma hastalıklarından daha fazla görülmekte olan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Kişilerin yaşam kalitelerini bozan en önemli hastalıklar arasında birinci sırada yer almaktadır. Öyle ki şeker ve kalp hastalıklarında bile daha çok sorun yaratmakta olduğu görülmektedir. 

Halk arasında merak edilmekte olan bir konu ise ıslak saç ile dışarı çıkmış olmanın bu rahatsızlığa sebep olup olmayacağı konusundadır. Islak saç ile dışarı çıkılmasında burun mukozasının sıcaklığının değişmesi ve alerjik durum olarak görülmesi ile burun deliklerinin şişeceğinden sinüzit görülebilmektedir. 

Sinüzit Belirtileri

Sinüzit birçok belirtisi olan bir rahatsızlıktır. Sinüs boşluklarının tıkalı olması ile birlikte burun tıkanıklıklarına sebep olmakta olan bu hastalık bunun yanı sıra farklı sorunlar ile de kendisini göstermektedir. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Geceleri ortaya çıkan veya sabaha karşı kendisini göstermekte olan inatçı özelliklerde olan öksürükler
  • Sarı ve yeşil renklerde olan koyu kıvama sahip burun akıntısı
  • Göz ve göz çevresinde yoğun bir basınç hissi
  • Nefeste kötü kokunun olması ve koku almada bozukluk ile kendisini gösterir
  • Mide bulantısı ve kusma
  • On veya on dört günden fazla sürmekte olan soğuk algınlıkları 
  • Soğuk algınlıkları ile birlikte seyrede ateş
  • Burun tıkanıklık durumu
  • Geniz akıntısı ile birlikte boğazda hissedilen yanma hissi
  • Horlama 
  • Davranışlarda değişiklikler
  • Uzun süre geçmeyen ve alın bölgesinde de yer alan baş ağrıları

Kişiden kişiye değişiklik göstermekte olan bu belirtilerin arasında en yaygın olanları seste bozulma ve burun tıkanıklıklarıdır. Bu belirtiler genellikle hastalar tarafından yalnızca soğuk algınlığı olarak düşünülmektedir. Genellikle kişiler baş ağrısının varlığında direk bu rahatsızlığın olduğunu düşünmektedir. 

Sinüzit olabilmesi için yalnızca baş ağrısı gerekmemektedir. Bu rahatsızlığın en karakterize belirtileri çoğunlukla burun tıkanıklıkları ve yüzde dolgunluğun olmasıdır. Bu belirtilerin varlıkları bu rahatsızlığa işaret etmektedir. 

Sinüzitin Tanı Yöntemleri

Sinüzit için en önemli olan tanı yöntemi hasta öyküsünü dinlemektedir. Hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesi hekim için oldukça önemlidir. Hastanın sorunlarını dinleyerek muayene edilmesi ile soğuk algınlığı, nezle veya bu rahatsızlık arasında yer alabilecek olan farklar göz önünde bulundurularak tanı koyulmaktadır.

Hastaların şikayetlerini değerlendirdikten istenilirse farklı yöntemler ile de tanılar koyulabilmektedir. Bunlardan bir tanesi burun kültürünün alınmasıdır. Bu kültür genellikle burun mukozasında var olabilecek olan enfeksiyonların izlenmesi ve varlığının kontrol edilmesi adına yapılmaktadır. 

Direkt grafi yani röntgen çekilmesi ise bu hastalığın tanı yöntemleri arasında yer almaktadır. Tanılanmasında çekilen röntgenlerin sinüslerin doluluk oranlarını gözlemlemek adına yapılmakta olduğu ve hastalığın tanısının koyulabilmesi adına gerekli bir yöntem olduğu görülmektedir. 

Bilgisayarlı tomografiler genellikle bu hastalığın tanısında kullanılan nadir yöntemler arasında yer almaktadır. Genellikle hasta şikayetleri ve burun kültürü ile koyulmakta olan tanılarda bu yöntemin kullanılıyor olmasının sebebi de daha kesin bir tanı koyulmasını sağlamaktır. 

Son olarak sinüzit tanısının koyulmasında kullanılan yöntem kan testleridir. Kan testinin yapılması ile birlikte enfeksiyon varlığının anlaşılmış olması sağlanır. Sinüs bölgesinde yer alan enfeksiyon ile kanda yer alan immün sistem yanıtlarının sayısı giderek artacaktır. Bu nedenle yapılan kan testlerinde vücudun bir bölgesinde yer alan enfeksiyon varlığı gözlemlenmiş olmaktadır. Bu yöntem bu hastalığın tanısının kesinleştirilmesi için kullanılabilmektedir. 

Sinüzit Tedavi Yöntemleri 

Sinüzit tedavisinin yapılmaması durumunda farklı birçok rahatsızlık kendisini göstermektedir. Bunlardan en yaygın olanı kronik farenjit ve kronik gastrit hastalıklarıdır. Tedavi edilmediği sürece menenjite varana kadar farklı birçok hastalık ile kendisini gösterebilmektedir. 

Bu hastalığın tedavi edilmesinde en etkili yöntem ilaç tedavisidir. Farklı çeşitlerinde farklı tedaviler uygulanmaktadır. Akut olan çeşidinde genellikle on dört gün sürmekte olan bu hastalık ilaç tedavisi ile kendiliğinden geçmektedir. Bunun aynı sıra kronik olan durumunda ise üç aydan fazla sürmekte olan rahatsızlıktır. Bu dönemde antibiyotik kullanımları sağlanmaktadır. 

Kronik olan rahatsızlıkta genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilaç tedavisinin artık işe yaramadığı dönemlerde ise sinüs cerrahi operasyonlarına da başvurulmaktadır. Bu cerrahiler genel olarak Balon Sinoplasti cerrahisi ve Endoskopik Sinüs cerrahisi olmak üzere iki çeşit cerrahi ile gerçekleşmektedir. 

Endoskopik sinüs cerrahisinde, sinüs kanallarını tıkamakta olan sorunlar giderilmektedir. Bu sorunlar genellikle polip veya diğer anatomik olan bozukluklardır. Bu yöntemin uygulanması ile daha uzun süreli iyileşme süreçleri görülmektedir. Bu cerrahi sonrası komplikasyon risklerinin daha fazla olması nedeni ile daha özenli bir bakım ve de işlem gerektirmektedir. 

Balon sinoplasti cerrahisi ise bu yönteme göre daha az komplikasyon riski bulundurmaktadır. Burun içerisinde yer alan hiçbir dokuya zarar vermeden ve kanamaya neden olmadan yapılmakta olan bir işlemdir. Bu yöntem kalp damarlarının tıkanıklığını gidermek amacı ile yapılmakta olan işleme benzer bir özellikte bulunmaktadır. 

Ağız Kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index