Robotik Cerrahi Nedir? » Kullanım Alanları 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Robotik cerrahi ilk olarak astronomların sağlık tedavilerinde kullanılmak geliştirilmiş bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıkmış olduğu bilinmektedir. Bu sistem Da Vinci sistemi ile öne sürülmüş ve ileri teknoloji kullanılarak tedavi uygulayan bir sistem olduğu bilinmektedir. Hekimler tarafından bilgisayar konsolu ile hastanın üzerinde yer alan konsollara komut verilmesi şeklinde ifade edilmektedir.

Tıp alanında uzmanlık yapmış cerrahların küçük kesi yardımı ile bu tedavileri yapması günümüz sağlık teknolojisinin de ileri olduğunu gösteren bir durum olarak biliniyor. Bununla birlikte cerrah tarafından verilen komutlar eş zamanlı olarak gerçekleştirilmektedir. Böylece tedavi konusunda hasta herhangi bir aksama yaşamamaktadır. Bu operasyonların yapılış şekli tıpkı laparoskopi sistemine benzetilmektedir. Çünkü laparoskopi sisteminde de ameliyatlar küçük kanallar açılarak yapılmaktadır. Robotik cerrahi Da vinci robotik sistemine ait olan bir araçla yapılmaktadır. Bu araçta yer alan 3 boyutlu kamera sistemiyle hastaya uygulanılan işlem her açıdan görüntülenebilmektedir. Derinlik hissi ile birlikte yakınlaştırma kapsamında büyük rol oynayan kamera sayesinde uygulanacak ameliyat sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Bu sayede cerrahi enstrüman olarak belirtilen araçlar en etkin bir şekilde uygulanabilmektedir. Aynı zamanda cerrahi enstrüman olarak belirtilen alet sayesinde çok geniş veya çok dar bir alana yönelik en mükemmel şekilde cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Cerrahların işini kolaylaştıran bu yöntem tıp alanında çok önemli bir gelişme olarak bilinmektedir.

Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahi genel olarak Da vinci sistemi ile geliştirilmiş cihazı uzman cerrahların önemli ameliyatlarda kullandığı tedavi tekniği olarak bilinmektedir. Cerrahi kamera, cerrahi enstrüman, cerrahi konsollar, hareket kabiliyeti ile birlikte el titremesini yok eden önemli bir tedavi yöntemi olarak öne çıkan bu uygulama günümüz teknolojisinde tam teşekküllü hastanelerde bulunduğu bilinen bir uygulamadır. Bu uygulamada kullanılan robotik cerrahi yöntemi şu şekilde belirtilmektedir.

3 boyutlu kamera sistemi sayesinde her durumda iki ayrı yerden kontrol edebilme özelliği bulunmaktadır.
Robotik cerrahi sistemi içinde yer alan cerrahi enstrümanlar 7 kademeleri serbest hareket ettirebilme özelliği ile kullanılmaktadır. Böylece normal bir insanın yapmaya çalıştığı hareketleri kolaylıkla yapabilme özelliğini de öne çıkartmış oluyor. Genel bakımdan incelendiğinde 540 derecelik bir açıyla hareket etme özelliği bulunmaktadır. Bu uygulama da ameliyatın daha kolay olmasını sağlayan bir durum olarak bilinmektedir.
Robotik cerrahi sisteminde yer alan cerrah konsolları sayesinde ameliyatı gerçekleştirecek olan uzman cerrah oturarak ameliyat gerçekleştirmektedir. Bu ameliyat esnasında görüntüleme kolaylığı ve hareket ettirme özelliği sayesinde konsolları kullanan cerrah ameliyatını daha kolay yapabilmektedir.
Üç boyutlu görüntüleme sistemi sayesinde cerrahın en küçük bir izi bile görüntülemesi kolaylaşmış olmaktadır. Böyle herhangi bir ameliyat izinin dahi en az seviyeye indirilmesi mümkün olmaktadır.
Robotik cerrahinin hareket kabiliyeti sayesinde en küçük veya zor olan uygulamaların bile daha kolay yapıldığı bilinmektedir. Normal bir insanın hareket edebildiği şekilde tasarlanan bu araç tıbbi açıdan önemli role sahiptir. Bu sayede oluşabilecek el titremesi durumu da ortadan kalkmaktadır.

Robotik cerrahi kapsamında yer alan uygulama özeti yukarıdaki gibi anlatılmaktadır. Ameliyatların uzun süreli olmasından dolayı cerrahların yorgunluğunu göz önünde bulunduran bu sistem cerrahın daha donanımlı ve mükemmel bir şekilde ameliyatı gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Bu nedenle tıp alanında ve cerrahi uygulamalarda çok önemli role sahip olduğu bilinmektedir. Özellikle obezite hastalına sahip olan kişilerin ameliyatları normal insanlara göre daha zordur.

Çeşitli yağ dokularının neticesinde zorlaşan ameliyat açısından robotik cerrahi sistemi, kamera sistemi ve enstrümanları aracılığı sayesinde doku yapısına zarar vermeden ameliyat yapılmasını sağladığı öne çıkan durum olarak kabul edilmektedir. Başta üroloji olmak üzere kardiyoloji ve jinekoloji gibi pek çok önemli cerrahi uygulamalarda kullanılan bir sistemdir.

Robotik Cerrahi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Robotik cerrahi genel anlamda pek çok cerrahi uygulamada tercih edilmeye başlanmış bir tedavi uygulaması olarak bilinmektedir. İlk sırada yer alan üroloji konularına dayalı prostat rahatsızlıklarında çok sık tercih edildiği bilinmektedir. Geri kalan robotik cerrahi uygulanan hastalık çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Prostat kanseri robotik cerrahi
  • Böbrek kanseri robotik cerrahi
  • Robotik piyeloplasti
  • Üreteroplevik bileşke darlıkları cerrahisi
  • Kalp-damar hastalıkları
  • Obezite hastalıkları
  • Jinekolog hastalıkları
  • Üroloji hastalıkları
  • KBB hastalıkları
  • Tiroit hastalıkları

Yukarıda sıralanan hastalık grupları genel bakımdan robotik cerrahi kapsamında yer alan tedavi uygulamaları olarak bilinmektedir. Bu hastalıklarda kullanılmakta olan robotik cerrahi Da vinci sistemi ile geliştirilmiş olan çok önemli bir tedavi şekli olarak bilinmektedir. Çünkü ameliyat esnasında yorulan hekimin yaşayabileceği durumların başında dalgınlık hali ve el titreme durumu oluşmaktadır.

Özellikle uzun süreli ameliyatlarda bu durum yaşanabilecek bir olasılık olarak bilindiğinden dikkat edilmesi gereken hassas zamanlarda önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda normal cerrah tarafından yapılan ameliyatlarda yara izleri daha belirgin şekilde gözlendiği için robotik cerrahi tarafından tedavi edildiğinde hasar bırakmayacak şekilde uygulama yapılmasına imkân sunduğu bilinmektedir. Bu yüzden cerrahların geneli robotik cerrahi uygulamalarını daha sık tercih etmeye başlamıştır.

Robotik Cerrahi Kullanım Alanları

Robotik cerrahi tedavilerinin kullanım alanlarında ilk sırada yer alan kullanım alanı üroloji olarak bilinmektedir. Üroloji kapsamında yer alan konular hassasiyet gerektirmesi bakımından cerrahi müdahale çok önemli rol oynamaktadır. Herhangi bir el titremesi nedeniyle oluşabilecek olumsuz durum robotik cerrahi sayesinde tamamen önlenmiş olmaktadır. Bu yüzden hastaların büyük bölümü ve hekimler tarafından robotik cerrahi kullanılması tercih edilmektedir.

İkinci sırada yer alan konu ise kalp-damar hastalıklarına yönelik uygulamalardır. En çok kullanılan ameliyatlardan bazıları mitral kapak onarımları ve bypass kalp ameliyatları olarak bilinmektedir. Ayrıca ritim bozukluklarında ve sağ kulakçık onarımlarında robotik cerrahi tercih edilmektedir. Genel cerrahi ile işbirliği içinde olan robotik cerrahi geniş kapsamlı tıp alanına hizmet etmektedir.

Robotik cerrahi kullanım alanlarından obezite ve jinekolog konuları da önemli rol oynamaktadır. Obezite kapsamında bağırsakların kısmi açıdan dışarı çıkarılmasında veya jinekolog hastalıklarına yönelik rahim kanseri tarzında durumlar oluştuğu zaman robotik cerrahi metodu ile tedaviler yapılmaktadır.

KKB bölümüne yönelik gırtlak kanseri esnasında veya dil ve bademcikte oluşabilen tümörlerin çıkarılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca tiroit hastalıklarına yönelik uyguladığı tedavi şekli de önemli ve etkin kullanım alanlarından biri olarak bilinmektedir. Soluk borusunun yanında yer alan tiroitlere ulaşması açısından koltuk altı bölgesinden giriş yapılarak büyük tiroitlerin guatr oluşumlarını devre dışı bıraktırmaktadır.

Robotik cerrahi kapsamında uygulanabilen pek çok kapsamlı hastalık çeşidi bulunmaktadır. Bu hastalıkların uzman cerrah dâhilinde robotik cerrahi ile yapılmasını sağlayan Da vinci sistemi tıp alanına çok önemli bir hizmet sunmuştur. Günümüzde tam teşekküllü hastanelerde kullanılan bu yöntem sayesinde binlerce kişi hiçbir yara izi bile almadan etkin bir şekilde ameliyat olmuştur.

Ameliyatı robotik cerrahi uygulaması ile yapılan kişiler sonrasında hiçbir yan etki görmemektedir. Çünkü bu ameliyatlar aynı zamanda gerçek bir doktorun tıbbi müdahaleleri kapsamında uygulanmaktadır. Doktorun verdiği her komutu yerine getiren robotik cerrahi robot teknolojisi ile ilgilenen araştırmacı çalışanlar tarafından tasarlanmıştır. İlk olarak 1997 yılında denenmiş olan bu cihaz 2000 yılı ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index