Rektosel (Bağırsak Fıtığı) | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Rektosel (Bağırsak Fıtığı)

Rektosel bağırsak bölümün ön kısmı ile son kısmı arasında yer alan organlara yönelik fıtıklaşma hali olarak bilinmektedir. Kadın ve erkek yönünden incelendiğinde kadınlarda vajen bölgesi olarak bilinen kısımda erkeklerde ise mesane kısmında oluşturduğu fıtık yapısı olarak bilinmektedir. Bu iki bölümün arasındaki alanda yırtılma oluştuğu zaman bağırsaktaki ıkınma işlevi nedeniyle fıtıklaşma durumu meydana gelmektedir.

Kişi bazında incelenen bu hastalık oluşumu beraberinde meydana gelen en bilindik durum tuvaletini yapamama olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum beraberinde ise kabızlık veya ishal halleri çok sık yaşanmaya başlamaktadır. Fiziksel açıdan zorluk yaşatan bu hastalığın beraberinde kişinin psikolojik anlamda da zorluk yaşamaya başlaması mümkün olmaktadır. Rektosel rahatsızlığı tıp alanında bu şekilde belirtilse de halk arasında ortaya çıkan semptomları şeklinde nitelendirilmektedir. Örneğin; bağırsak fıtığı yaşayan kişinin yaşadığı en sık durumlardan biri de cinsel birliktelik esnasında şiddetli ağrı hissetmesi veya zorluk yaşaması şeklinde bilinmektedir. Bu nedenle kişiye yaşattığı soruna yönelik psikolojik bakımdan da tedavi süreci isteyen bir rahatsızlık olarak yorumlanmaktadır. Kişide meydana gelen durumları açığa çıkaran bu hastalık çok çeşitli belirtileri nedeniyle detaylı araştırma sonucunda saptanmaktadır.

Meydana gelen hastalığın kadınlarda ve erkeklerde oluşum süreçleri farklı olduğu gibi nedeni de farklı şekilde bilinmektedir. Genellikle kadınlarda oluşmasının temel sebebi normal doğum sonrasında oluşmasından kaynaklanmaktadır. Erkeklerde ise bu durum uzun süreli kabızlık durumunu öne çıkarttığı bilinmektedir. Bu hastalığın beraberinde ortaya çıkabilen rahatsızlıklardan biri de kişide hemoroid oluşumu veya fissür oluşumu gözlemlenmesidir. Ayrıca mesane ve vajinada sarkma oluşturabilen bu durum beraberinde organ sarkmaları da yaşandığı bilinmektedir.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Nedir?

Rektosel (bağırsak fıtığı) genel olarak bağırsak önü ve sonunda gelişen fıtıklaşma hali olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığın oluşum şekli erkeklerde ve kadınlarda mesane ve vajen kısmının yırtılması veya gevşemesi nedenli oluştuğu bilinmektedir. Beraberinde ise kişide meydana gelen fıtık oluşumu beraberinde psikolojik ve fiziksel açıdan zorluk yaşandığı bilinmektedir. Oluşan rahatsızlık erkek bireylerde uzun süreli kabızlık sonucunda oluştuğu bilinmektedir.

Kadınlarda ise normal doğum veya menopoz sonrasında ayrışma yaşanmasından dolayı meydana gelmektedir. Hastalığı yaşayan kişiler genel anlamda rahatlık durumu oluşturan tuvalet ve cinsellik ihtiyacını karşılamak istediğinde çok fazla sorun yaşadığı öne çıkmaktadır. Şiddetli ağrı ile kendini gösteren bu durum kişinin kendi kendine de fark edebileceği türdendir. Bu nedenle çok ciddi psikolojik problemleri de başlatabilmektedir.

Rektosel (bağırsak fıtığı) nedeniyle kişide meydana gelen sorun beraberinde pelvik sorunlarda oluşabilmektedir. Makat kısmındaki alanda oluşan hemoroid veya fissür oluşumları da bu hastalığa bağlı geliştiği bilinmektedir. Bununla birlikte yaş sınırına bağlı olarak ilerleyen organ yapısında da sarkma yaşandığı bilinmektedir. Ayrıca yaşattığı durumlar arasında çok sık gözlemlenen bir durum olarak parçalı şekilde dışkılama hali de öne çıkmaktadır. Her insanda ve cinsiyet ayrımı yapıldığından farklı şikâyetler öne çıkabilmektedir. Çünkü fıtıklaşma hali kadın ve erkeklerde farklı şekillerde incelenmektedir.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Belirtileri

Rektosel (bağırsak fıtığı) belirtileri genel bakımdan erkeklerde ve kadınlarda farklı şekilde gelişmektedir. Erkeklerde mesane, kadınlarda ise vajen yırtılması veya gevşemesi sonucunda oluşan durumun belirtileri de farklı ilerlemektedir. Aynı zamanda her iki cinsiyet tarzında oluşum nedeni aynı değildir. Genel bakımdan incelendiğinde hastalığın oluşturduğu belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Kişinin tuvaleti olmasına rağmen yapamaması
  • Cinsel ilişki esnasında şiddetini arttıran ağrılar yaşaması ve birleşme yapamaması
  • Vajina kısmında sarkma oluşması veya bu hissi oluşturması
  • Dışkılama şekli parçalı bir şekilde olması
  • Kişide uzun süre zarfında sürekli ıkınma isteği gelişmiş olması ve bu durum istemsiz şekilde gerçekleşmesi
  • Vajinal bölgede istemsiz şekilde baskı oluşması
  • Dışkılama halinde tam olarak yapılamaması

Rektosel (bağırsak fıtığı) belirtileri yukarıda sıralanmış olmasına rağmen kadınlarda baskı yaratan bu durum erkeklerde kabızlık sorunu da geliştirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda erkeklerde oluşan kabızlık sorunu beraberinde geliştiği bilinmektedir. Bu nedenle kişinin genel bakımdan rahatlama ihtiyacını engelleyen bir sorun olarak nitelendirilmektedir.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Nedenleri

Rektosel nedenleri kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde gelişen bir bağırsak fıtığı olarak bilinmektedir. Kadınlarda oluşan bağırsak fıtığı genellikle normal doğum yaparken ıkınması sonucunda geliştiği bilinen bir durum olarak değerlendirilmektedir. Fakat oluşan bu sorun hiç doğum yapmamış olan veya sezeryan ile doğum yapan kadınlarda da oluşabilmektedir.

Erkeklerde ise kişinin sürekli katı gıda tüketmesi sonucu kabızlık sonucu yaşaması ve sürekli ıkınma hissiyatının gelişmesi ile ortaya çıkmaktadır. Ikınma esnasında mesane veya vajen kısımda oluşan yırtılma nedeniyle rektosel rahatsızlığı gelişmektedir. Genel nedenleri arasında kabızlık problemi ilk sırada bilinen bir durum olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle hekime başvuran hastalara yönelik tıbbi geçmiş adı altında uzun süreli kabızlık yaşayıp yaşamadığı sorulmaktadır.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Tanı Yöntemleri

Rektosel (bağırsak fıtığı) rahatsızlığı konusunda detaylı ve iyi bir muayene yapılması gerekmektedir. Hastanın tıbbi geçmişi, yaşadığı şikâyetler belirti şeklinde gözlemlendikten sonra gerekli tanı uygulamasına geçilmektedir. Pelvik alanında uzman bir hekimin baktığı bu hastalık halinde en önemli durum doğru yapılan fiziki muayene olarak öne çıkmaktadır. Sanılanın aksine rektosel rahatsızlığına yönelik tanı uygulamalarında rektoskopi veya kolonoskopi kullanılmamaktadır. Çünkü hastalığın doğru tanısını yapabilme amaçlı defekografi kullanılması gerekmektedir.

Rektosel tanı yöntemlerinde kullanılması gereken defekografi çok önemli bir yer tutmaktadır. Defekografi uygulaması sayesinde kişinin dışkılama ihtiyacını nasıl yaptığına bakılmaktadır. Her insanda bu işlev farklı olarak oluştuğu için anatomik yapısının da incelenmesini sağlamaktadır. Bu işlemin beraberinde anorektal bakım ve jinekoloji kısmına yönelik iyi bir inceleme yapılması gerekli görülmektedir. Çünkü meydana gelen hastalığın tam teşhisi bu şekilde konulabilmektedir.

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) Tedavi Yöntemleri

Rektosel (bağırsak fıtığı) genel olarak göbek ya da kasık fıtığı andıran şekilde ilerleyen bir hastalık olarak yorumlanmaktadır. Kişinin fiziksel ve sosyal açıdan zorluk yaşamasını öne çıkaran ve ciddi sorunlarla baş başa bırakan rektosel rahatsızlığına yönelik uygulanması gereken tedavi şekli cerrahi boyuttadır. Minimal düzeyde yapılabilen ameliyatları sayesinde vajinal bölgeye yönelik bir uygulama gerekli görülmemektedir. Bu nedenle pelvik tabanı alanında uzman hekim doğrultusunda cerrahi işlem uygulandığı bilinmektedir.

Minimal yöntemde yapılan uygulama dikiş atılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu sayede oluşan fıtıklaşma veya ıkınma hissiyatı da kaybolmaktadır. Aynı zamanda dışkılama ihtiyacı esnasında oluşan zorluk durumu da engellenmiştir. Kadınlarda rahim ağzı kısmına erkeklerde makat kısmına yönelik yama şeklinde bilinen tedavisi sayesinde oluşan tüm olumsuz durumlarda yok edilmiş olmaktadır. Bununla birlikte organlarda oluşan sarkma hali problem yaratacak nitelikteyse ona yönelik cerrahi karar alındığı bilinmektedir. Çünkü oluşan sarkmalar sistosel veya enterosel şekilde de oluşabilmektedir.

Yaşa bağlı olarak doğal algılanan bu durum neticesinde ortaya çıkabilecek her duruma hekim tarafından ayrıntılı şekilde bakılmaktadır. Yeterli veya detaylı tanı incelemeleri doğrultusunda verilen karar ve uygulanan genel tedavi şekli MESH olarak bilinen yöntemdir. MESH tedavi şekli kişide oluşan yırtık, gevşeme sorununa yönelik yapılan yama uygulamasıdır. Tam olarak cerrahi olarak belirtilmeyen bu yöntem minimal düzeydeki dikişler şekilde yapılmaktadır.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index