Rektorektal (Presakral) Kitleler | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Rektorektal (Presakral) Kitleler

Rektorektal kitleler (presakral) makat ile kuyruk sokumu arasında oluşan kitle şeklinde ifade edilen rahatsızlık olarak bilinmektedir. Oluşan kitle yapısı tümör olarak değerlendirilmesinin yanı sıra sinsi bir şekilde ilerlediği bilinmektedir. Bu nedenle kişinin kendi kendine fark edebilmesi oldukça zor olmaktadır. Oluşan tümör yapısı ise iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Bu nedenle iyi huylu oluşan tümör yapısı da ilerleyen süre zarfında kötü huylu tümöre dönüştüğü bilinmektedir. Cerrahi teknikler eşliğinde oluşan tümörlerin çıkarıldığı bilindiği için tedavi şekli de cerrahi operasyon ile gerçekleştirilmektedir. Bu rahatsızlık genellikle nadir şekilde görülen bir sorun olduğu için tıp alanında bilindiği kadar halk arasında bilinen bir hastalık olarak ifade edilmemektedir. Rektorektal kitleler tıp alanında presakral şeklinde de ifade edilmektedir. Her ikisi de aynı soruna yönelik ifade biçimi olup kişiyi önemli oranda etkileyecek türdedir. Çünkü oluşan durum beraberinde tümör oluşumu da meydana gelmektedir. Özellikle kötü huylu tümör oluşumu sebebi ile farklı hastalık durumu da ortaya çıkabilmektedir.

Makat ile kuyruk sokumu bölümü arasında belirgin hale gelen tümörlerin alınması gerekli görülmektedir. Aksi halde ciddi derece de kişinin hayatı olumsuz yönde etkilenmeye başlamaktadır. İlk yaşattığı durumların başında tuvalet ihtiyacı doğrultusunda zorluk yaşanmaya başlanmasıdır. Aynı şekilde katı dışkının zor çıkması veya yapılamaması haliyle kabızlık sorunu da pekiştiği bilinmektedir.

Rektorektal (Presakral) Kitleler Nedir?

Rektorektal kitleler(presakral) rahatsızlığı kişide sessiz bir şekilde oluşan tümörlerin makat ile kuyruk sokumu arasında yer alması hali olarak bilinmektedir. Bu bölgeden oluşan tümör yapısıyla meydana gelen hastalık türü nadir görülen hastalıklardan biri olarak değerlendirilmektedir. Genellikle jinekolog tarafından yapılan muayene esnasında teşhis edilebilen bu durumu kişinin kendi kendine hissetmesi mümkün olmamaktadır. Fakat hastalığa yönelik oluşan belirtiler veya şikâyetler doğrultusunda hekime başvurulduğu bilinmektedir.

Presakral rahatsızlığına yönelik yapılan araştırmalarda kişide meydana gelen durumlar detaylı bir şekilde incelenmektedir. Hatta bu hastalıkla ilgili yapılan araştırma doğrultusunda ortalama 30 yaşındaki bir bireyde meydana gelen olgular ele alınarak belirtilmiştir. Kişinin yaşadığı durumlar arasında ilk sırada yer alan sorun şiddetini arttırmaya başlayan karın ağrıları ve şişlik oluştuğu şeklinde bilinmektedir. Ayrıca kalça kemiklerinde başlayan ağrı doğrultusunda hekime başvurduğu bilinmektedir.

Rektorektal kitleler (presakral) hastalığını yaşayan kişilere yönelik yapılan kan testleri veya biyokimya sonuçları normal çıkmasına rağmen tam teşhis açısından bazı tekniklere yönlendirildiği bilinmektedir. Çünkü sessiz sedasız ilerleyen bir hastalık olduğu bilinmektedir. Rektal kısımda doluluk hissi oluşturan bu durum ilerleyen yaşla birlikte tesadüfen tespit edilen bir durum olarak bilinmektedir. Kişide konstipasyon ve dizüri oluşturmaya başlayan bu rahatsızlık ek olarak nörolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Oluşan kitle yapısının durumuna yönelik şikâyet ve belirti oluşturan bu hastalık türü genel açıdan kişide farklı durumlarda yaşatabilmektedir. Fakat tümör yapısını incelemek ve hangi türe sahip olduğunu anlama açısından tanı yöntemleri uygulanması gerekmektedir. Çünkü kitle oluşumu tümör sebebinden kaynaklanmaktadır.

Rektorektal (Presakral) Kitleler Belirtileri

Rektorektal kitleler (presakral) belirtileri her insanın anlayabileceği şekilde olmayabilir. Genel belirtilerin bilinmesine rağmen her bireyin anlamaması sonucu sinsi bir şekilde ilerleme yapan hastalık olarak bilinmektedir. Fakat bazı durumların şikâyet konusu olma halinde hastalık teşhisi yapılabildiği için bu durumlar şu şekilde özetlenmektedir.

  • Rektal kısımda doluluk hissi oluşturması
  • Leğen kemiklerinde ağrı yaşatması
  • Tuvalet ihtiyacının zor karşılanmaya başlanması
  • Kronik kabızlık veya ishal oluşturabilmesi
  • Karın ağrısı
  • Şişkinlik
  • Ağrısız gelişen rektal kanamalar

Rektorektal kitleler rahatsızlığına yönelik belirlenen durumlar birçok hastalıkta öne çıkan benzer durum olarak kabul edilmektedir. En sık belirlenen karın ağrısı şikâyetinin yanı sıra rektal kısımda oluşan ağrılarda öne çıkmaktadır. Fakat bu hastalığın belirtilerinin yanı sıra farklı bir şikâyet eşliğinde hastaneye gidilmesi sonucu fark edilen bir durum olarak ifade edilmektedir. Jinekolog muayeneleri esnasında tesadüfen saptanan bu durum eşliğinde hastalığa yönelik olgular ve bulgular saptanmaktadır. Bu nedenle yukarıda da belirtildiği gibi kişinin kendi kendine anlaması mümkün olmamaktadır.

Kişinin kendi kendine fark edeceği durumlardan bazıları üst kısımda yer almasına rağmen nadir şekilde saptanabilecek durum dışkı çapının değişmesi şeklinde bilinmektedir. Bu durumu her hasta anlayamayacağı için belirti şeklinde öne çıkmamaktadır. Bu oluşum ancak hastanede yapılacak tetkik eşliğinde ortaya konun bir sonuç şeklinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle belirtilen durumlar yaşandığı vakit en kısa süre zarfında hastaneye gidilmesi gerekmektedir.

Rektorektal (Presakral) Kitleler Tanı Yöntemleri

Rektorektal kitleler veya presakral hastalığına yönelik tam bir bulgu oluşmadığı için kişide meydana gelen bir sorun ile birlikte jinekolog tarafından teşhis edildiği bilinmektedir. Hastalığın detaylı bir şekilde oluşturduğu semptomları öğrenme adına hastaya çeşitli sorular sorulmaktadır.

Fiziki muayenesi sonucunda tam teşhis yapılabilmesi adına bazı tetkiklere yönlendirilmektedir. Bu tetkiklerin başında detaylı görüntüleme amacıyla kullanılan pelvik MRI uygulaması yapılmaktadır. Bu işlem sayesinde net bir görüntü elde eden jinekolog hekimler beraberinde tanıyı netleştirme adına bazı tetkiklere de ihtiyaç duymaktadır. Yapılması gerekli görülen tetkik sıralaması ise şu şekildedir.

  • CT
  • PET-CT
  • Kan testi

Kişide meydana gelen oluşumu tam tanımlamak açısından ve oluşan kitle yapısındaki tümörlerin hangi huylu olduğunu öğrenmeye yönelik bu tetkikler gerekli görülmektedir. Bu sayede kitlenin boyutu, tümörün hangi huylu olduğu veya oluştuğu kısımda net bir şekilde belirlenmektedir. Bu tanı tetkikleri sayesinde tedavi edilme şansı da yükselmektedir.

Rektorektal kitleler oluşumuna yönelik rastlantı bulgular üzerine gidildiğinde öğrenilen bir rahatsızlık olarak ifade edildiğinden kendi kendinize net bir durum ifade etmeniz mümkün olmamaktadır. Örneğin; karın ağrısı yaşadığınız zaman oluşan sorunun farklı bir durumdan kaynaklandığını düşünürsünüz. Bu yüzden tam tespit açısından her duruma yönelik dikkatli davranmanız gerekmektedir. Özellikle de konu sağlık olduğu vakit oluşum gösteren her duruma yönelik ayrıntılı düşünmeniz önemli rol oynamaktadır.

Rektorektal (Presakral) Kitleler Tedavi Yöntemleri

Rektorektal kitleler hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler genel açıdan tümör yapısının değerlendirilmesi ile birlikte uygulanmaktadır. Tümör yapısının iyi huylu olması halinde gerekli bulunmayan müdahale kötü huylu biçime dönüşmesi halinde devreye girmektedir. Ayrıca oluşan hasara yönelik pelvik sisteminin doğru bir şekilde anlaşılması çok önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte tümör oluşumlarının kitle haline dönüşmesinden dolayı yumuşak doku biçimine zarar verilmeden çıkarıldığı bilinmektedir. Yapılan tedavi uygulaması ise cerrahi müdahale olarak bilinmektedir.

Rektorektal kitleler (presakral) tedavilerine yönelik uygulanan en doğru adım doğru tanı tespiti ile gerçekleştirilmektedir. Net bir şekilde tümörün yapısı incelenmesi ile birlikte hastalığın oluşturduğu durumlar ele alınarak davranılması gerekmektedir. Kuyruk sokumu ile makat kısmında oluşan kitlelerin içinde tümör yer aldığı için kapsül şeklinde çıkartılması önem taşımaktadır.

Uygulamanın hassas bir şekilde gerçekleştirilmesi de hasta bakımından çok önemli role sahiptir. Çünkü etrafındaki yapı yumuşak doku ve sinir hücrelerinden oluşmaktadır. Bu nedenle cerrahi müdahale öncesinde istenen tetkikler tekrar yapılmak istenebilir. Bunun amacı ise güncel görüntü olmasından kaynaklanmaktadır. Güncel görüntü eşliğinde yapılacak uygulamalar genel bakımdan daha sağlıklıdır. Ayrıca ilk başta iyi huylu olarak görüntülenen tümör oluşumları ilerleyen süre içinde kötü huylu tümör yapısına da bürünmektedir. Bu bakımdan aynı tetkikler yeniden yapılarak cerrahi operasyona geçilmektedir.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit) ,Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index