Rektal Prolapsus | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Rektal prolapsus rahatsızlığı kalın bağırsağın son kısmı olarak bilinen rektumun veya sigmoid kolonunun anal kanaldan çıkmış olması şeklinde ifade edilmektedir. Genellikle pelvik kas tabanında meydana gelen durum sebebiyle oluştuğu düşünülen bu rahatsızlığın tam sebebi bilinmemektedir. Bu nedenle oluşan hastalıkla ilgili net bir ifade belirtmek doğru değildir. Rektal prolapsus rahatsızlığı genellikle obezite hastalarında görülen bir durumdur. Ayrıca kadınlarda ve yaşlı bireylerde daha çok gözlemlenmiş bir rahatsızlık türü olarak belirtilmektedir.

Kadınlarda oluşan bu durumun genel sebepleri arasında doğum anında yaşadığı ıkınma durumu ve beraberinde gelişen kas tabasındaki hasar ile öne çıkmaktadır. Ayrıca doğum sonrasında en çok oluşan durumların başında kabızlık hali öne çıktığı için kişinin makat çevresindeki kaslar ve sinir dokusu zedelenmeye başlamaktadır. Bu yüzden katı dışkının çıkması eşliğinde doku parçalanması veya yırtılması şeklinde anal kısımda oluşan sorunlar meydana gelmektedir.

Rektal prolapsus rektum bölümünün dış kısma sarkmasını da sağlayan bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlığın kadınlarda görülme oranı daha yüksek olduğu için aynı anda mesane sarkması ve rahim sarkması da görülebilmektedir. Çünkü bu hastalığın genel tanımı kalın bağırsağın sarkması şeklinde bilinmektedir. Bu nedenle yaşanan rahatsızlığa yönelik vücutta baskı haline dönüşen bir durum oluşmaya başlamaktadır.

Beraberinde ise en çok şikâyet edilen durum belirti verdiği bilinmektedir. Kişinin katı dışkı ihtiyacı esnasında sürekli olarak zorluk oluşturması öne çıkmaktadır.

Oluşan şikâyetlerin beraberinde özellikle kadınlarda mesane sarkması gibi sorunlarda öne çıktığı için idrar kaçırma gibi durumlarda çok sık yaşanmaya başlamaktadır.

Fiziksel açıdan yorucu ve rahatsız edici bir hastalık olması haricinde psikolojik açıdan da kötü hissettiren bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle belirti verdiği durumların dikkate alınması gerekmekte ve bir an önce tedavi edilmesi gereken hastalık olduğu bilinmektedir.

Rektal Prolapsus Nedir?

Rektal prolapsus kalın bağırsağın son kısmında yer alan bölümün makat bölümünden sarkması şeklinde ifade edilen rahatsızlık türüdür. Bu durumun oluşması sonucu gaz ve dışkı tutamama problemleri sıkça yaşanmaya başlamaktadır. Bu yüzden erken teşhis ile tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığı öne çıkarttığı bilinmektedir. Çünkü kalın bağırsağın dışarı sarkması halinde pek çok durumda beraberinde yaşanmaktadır.

Öncelikle kişinin dışkısını tutamama hali öne çıkıyor olsa da kanlı ve sümüksü akıntı şeklinde bu oluşum yaşandığı için büyük ölçüde rahatsızlık verdiği bilinmektedir. Fiziksel ve psikolojik açıdan zorlayıcı bir hastalık türü olmasından dolayı bir an önce tedavi edilmesi gereken bir durum olarak bilinmektedir.
Rektal prolapsus hastalığı kalın bağırsakta başlayan ve makat çevresindeki kas tabasını bozan bir hastalık olarak ifade edilmektedir. Çünkü sarkmış kalın bağırsak ucu beraberinde mesane ve rahim sarkması gibi durumları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca makat kısmında katı dışkı ihtiyacı halinde sıkma ve bırakma eyleminde kullanılan kas yapısı da hasar görmektedir.

Beraberinde istemsiz şekilde gelişmeye başlayan dışkı ve gaz problemleri kişiyi sosyal açıdan da büsbütün köreltmeye başlamaktadır. 50 yaş üzeri kadınlarda sık görülen bu problem belirli nedenlere bağlı şekilde ilerlemektedir. Erkeklere nazaran 6 kat daha fazla görülme sıklığı olan hastalığın kadınlarda görülmesinin en büyük sebebi normal doğum anında ıkınmasından kaynaklı olmasıdır. Kontrolsüz bir şekilde yapılan ıkınmalar nedeniyle ortaya çıkan rektal prolapsus durumu oluştuğu bilinmektedir. Yaşın ilerlemesine yönelik oluşumu ortaya çıkan bu durumun mutlaka kontrol altında tutulması önem taşımaktadır.

Rektal Prolapsus Belirtileri

Rektal prolapsus genel olarak kalın bağırsağın makattan sarkması şeklinde ifade edilen bir hastalık türü olduğu için kalın bağırsak rahatsızlığı şeklinde de değerlendirilmektedir. Hastalığın oluşturduğu başlıca belirtiler arasında gaz-dışkı tutamama rahatsızlığı öne çıkmaktadır. Bununla birlikte kişide meydana gelen semptomlar şu şekilde belirtilmektedir.

  • Tuvalet ihtiyacını tam olarak karşılayamama nedeniyle kronik şekilde kabızlık yaşanması
  • İdrar kaçırmaya başlanması
  • Katı dışkı kaçırma hali oluşturması
  • Her dışkılama sırasında zorluk yaşanması
  • Makat kısmında ıslaklık hissi oluşturan durum yaşanması
  • Kişide istemsiz şekilde meydana gelen ıkınma isteği

Rektal prolapsus belirtileri genel bakımdan yukarıda belirtildiği gibi yaşanmaktadır. Kişiden kişiye farklılık gösterecek bu durumlara ek olarak kişinin kaçırdığı dışkı halinde kan veya sümüksü görüntü de oluşabilmektedir. Oluşan bu durumda hastalığın bir belirtisi olarak yorumlanmaktadır. İstemsiz veya kontrol dışı gelişen durumlar kişinin kendisine psikolojik açıdan da zorluk yaşatmaktadır.

Rektal Prolapsus Nedenleri

Rektal prolapsus nedenlerinden önce en sık kimlerde görüldüğü önemli bir konudur. Bu rahatsızlık en çok kadınlarda ve 50 yaş üstü bireylerde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda oluşmasının en büyük sebebi normal doğum, menopoz, iri bir bebek doğurması sebebiyle oluşması şeklinde belirtilmektedir. Ayrıca geç yapılan doğumlar veya peş peşe yapılan normal doğum sebebiyle oluştuğu bilinmektedir.

Leğen kemiğini zorlayan ve ıkınma gerektiren durumlar nedeniyle oluştuğu düşünülen rahatsızlığın aynı zamanda ağır bir şeyin itilmesi sonucunda da oluştuğu düşünülmektedir. Kişiyi psikolojik bakımdan zorlayan bir rahatsızlık olması nedeniyle oldukça problem yaratacak durumları öne çıkarmaktadır. Doktora gitmemiş kişiler bu konuda kendini zorlayıcı durumlardan kaçındığı gibi sosyal faaliyetlerinde de durağanlık yaşamaktadır. Bu nedenle psikolojik yönden de etkilediği bilinmektedir. Ayrıca kronik kabızlık oluşturması sebebiyle tuvalette uzun süre geçiren bir kişilik yapısı ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu durum kişinin herhangi biriyle görüşmesi esnasında sorun oluşturabilen durumu da açığa çıkarmaktadır.

Rektal Prolapsus Tanı Yöntemleri

Rektal prolapsus hastalığına yönelik yapılması gerekli görülen bazı tanı yöntemleri bulunmaktadır. Kişide meydana gelen şikâyetlerin artışı doğrultusunda hekime başvuran kişinin detaylı tıbbi geçmişi dinlenme sonrası fiziki muayenesi yapılmaktadır.

Klinik muayene esnasında tanısı yapılabilen durum açığa çıkmış olan anüs yapısı sayesinde fark edilmektedir. Bombeleşen anüs veya rektum kısmının dış kısımda yer alması gözle görülecek şekilde olduğu zaman hekim tarafından tanı yapılabilmektedir. Prolapsus durumundan şüphe edildiği zaman hekim tarafından istenen tanı tetkiki defekografi olmaktadır.

Rektal prolapsus rahatsızlığına yönelik farklı tetkiklerde uygulandığı bilinmektedir. Hastanın çömelerek ıkınması istendiği gibi fiziksel muayenenin dışında anal manometre, endoanal ultrason çekimi ve rektal ultrasonografi yapıldığı bilinmektedir. Ayrıca pudendal olarak bilinen sinir yapısı da detaylı bir şekilde incelenmektedir. Böylelikle hastalığın tam teşhisi yapılmış olmaktadır.

Rektal Prolapsus Tedavi Yöntemleri

Rektal prolapsus tedavi yöntemleri abdominal veya perianal yönden yapılan cerrahi operasyonlar eşliğinde uygulandığı bilinmektedir. Genel açıdan tedavi edilme şekli cerrahi operasyon olarak bilinmektedir. Çünkü ilaç tedavisi bu hastalık açısından uygun değildir. Bu tedavilere ek olarak ıkınma hareketlerine yönelik cerrahi işlem öncesi ve sonrasına yönelik egzersiz yaptırılmaktadır. Bu egzersizler genel anlamda biofeedback olarak bilinmektedir.

Kişinin makat çevresinde yer alan kas yapısının çalışma sistemine yönelik uygulanan egzersizlerin önemli ölçüde işe yaradığı bilinmektedir. Bu program eşliğinde kişiye yönelik uygulanması istenen diyet programı da verilmektedir. Bu şekilde ilerleyen tedavi şekli sayesinde hastalığın ilerlemesi kısıtlı hale getirilerek cerrahi işlem sonucunda oluşan hasar yok edilmektedir. Birçok farklı teknik kullanılarak elde edilen sonuçlar genellikle başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Kişinin psikolojik açıdan da zorlanmasına sebep olan bu hastalık tedavisi olan ve tedavi edilebilen rahatsızlık olduğu için erken davranmak çok faydalıdır.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index