Raşitizm Nedir? » Belirtileri Nelerdir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Raşitizm 

Raşitizm çocuklarda D vitamini eksikliğinde görülen bir hastalık olarak bilinmektedir. Özellikle uzun süre D vitamini eksikliği yaşayan çocuklarda bulunan hastalık olarak öne çıkmaktadır. Bu hastalığın genel özelliği kemiklerin zayıf ve kırılgan olmaya başlaması şeklinde adlandırılmaktadır. D vitamini eksikliği nedeniyle oluşan bu hastalık türü nadir olarak genetik şekilde de başlayabilmektedir. 

Vücudun bir ihtiyacı olarak bilinen kalsiyum ve fosforun D vitamini sayesinde emilim yapması gereklidir. Fakat D vitamini eksikliği oluşmaya başladığında çocuğun en küçük bir yaralanma sonrasında bile daha geç iyileştiğini fark etmek mümkün olmaktadır. Zayıf kemik yapısı nedeniyle yaptığı en ufak bir aktivite de hızlıca yorulmaya başlamaktadır. 

Raşitizm hastalığı özellikle çocukları hedef alan bir hastalık türüdür. Bu nedenle kalsiyum ve fosfor emilimine ihtiyaç duyan vücut yapısının D eksikliğini uzun süreli yaşaması halinde raşitizm hastalığı başlamaktadır. Direkt olarak eklem yapısını bozan ve güçsüz kas yapısını öne çıkaran bu hastalık ilerleyen süreçte çocuğun hayatını daha da kötü hale getirebilmektedir. Bu hastalığı yaşayan çocuklarda farklı bir hastalık yoksa D vitamini ihtiyacının karşılanması ve ek ilaç takviyesi ile oluşan hastalık düzelebilmektedir. Fakat farklı bir hastalık mevcut durumda ise mutlaka hastalığın teşhisi konulur konulmaz tedavisi başlatılması gerekmektedir. Çünkü ilerleyen her süre zarfında çocuğun iskelet kemik yapısında deforme oluşmaya başlamaktadır. Böyle bir durumda ise düzeltici rol oynayan cerrahi uygulamalar öne çıkmaktadır. 

Raşitizm Nedir?

Raşitizm çocukluk çağında kemik deformeleri oluşturan D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Çocuğun uzun süreli D vitamininden mahrum kalması sonucunda gelişen bu hastalık kalsiyum ve fosfor emilimi yapamaması halinde çeşitli kemik bozuklukları meydana getirmektedir. Bireyin tıbbi anlamda farklı bir rahatsızlığı varsa ekstra bir tedavi yapılması uygun b ulunmaktadır. 

Fakat mevcut halde başka bir tıbbi rahatsızlık yoksa çocuğun diyet programına D vitamini eklenmesi halinde oluşan rahatsızlık düzelebilmektedir. Bununla ilgili geniş bir inceleme yapılması önemli role sahiptir. Mineral fosfor yapısı genel olarak insan iskeletinin yapısında bulunması gereken bir bileşen olarak bilinmektedir. Bu yüzden normal bir düzeyde bulunması gereklidir. 

Raşitizm rahatsızlığı D vitamini ve fosfor eksikliğine bağlı oluşan bir hastalık türü olduğundan çocuğun veya bireyin beslenme programı önemli rol oynamaktadır. Nedenleri arasında ilk olarak öne çıkan durum beslenme tarzı ve yaşam biçimi ile alakalı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte güneş ışığı D vitamini açısından çok önemlidir. Her çocuğun veya bireyin güneş ışığından faydalanması gereklidir. Küçük yerlerde yaşayan ailelerin çocukları genel bakımdan yaşam tarzları nedeniyle D vitamininden normalin üstünde faydalanmaktadır. Fakat gelişen teknoloji ve kentsel yaşam nedeniyle büyük şehirlerde yaşayan çocuklar D vitamini eksikliği çok sık yaşamaya başlamıştır. Bu yüzden kemik deformelerini başlatan raşitizm hastalığı öne çıkmaktadır. 

Raşitizm Nedenleri

Raşitizm nedenleri arasında ilk olarak dikkat çeken konu D vitamini eksikliği olmasıdır. Gün ışığından yararlanmayan veya uzun süre kapalı alanlarda kalan çocuklarda raşitizm rahatsızlığı geliştiği bilinmektedir. Gün ışığından yararlanılması D vitamini aldığının açıkça göstergesi olarak kabul edilmektedir. Fakat D vitamini kapsayan yiyeceklerde önemli rol oynamaktadır. Özellikle yumurta sarısı, somon balığı, süt, tahıl ürünler ve çeşitli meyve sularının da tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü D vitamini açısından önemli rol oynaması nedeniyle bu tarz yiyecek ve içeceklerden tüketilmesi de gerekli görülmektedir. 

Güneş ışığının daha az sıklıkla görüldüğü şehirler raşitizm hastalığına çok büyük zemin hazırlamaktadır. Örneğin; coğrafi açıdan incelendiğinde nemli bir iklim yapısına sahip olan Karadeniz, raşitizm hastalığı konusunda tehlikeli bir bölge olarak bilinmektedir. Çünkü yılın büyük bölümü yağmurlu geçmektedir. Bu nedenle güneş ışığının çok fazla gözükmediği alanlardan biri olarak tarif edilmektedir. Bununla birlikte genel nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Çocuğun normal süresinin daha erken vaktinde doğmuş olması D vitamini düşüklüğüne sebep olmaktadır. 
  • Güneş ışığından mahrum kalınması
  • HIV enfeksiyonları yaşaması nedeniyle kullanılan ilaçların yan etkisi sonucunda D vitaminin düşmesi
  • Koyu tene sahip olması nedeniyle güneş ışığını daha az çekmesinden oluşması
  • Doğru olmayan beslenme programı nedeniyle gelişmesi

Yukarıda sıralanan nedenler genel olarak raşitizm hastalığına takviye yapıcı etkenler ve risk faktörleri olarak belirtilmektedir. Fakat içlerinde en önemli role sahip olan durum güneş ışığından mahrum kalınması olarak bilinmektedir. 

Raşitizm Belirtileri

Raşitizm belirtileri başında ilk olarak öne çıkan durum çocukta kas zayıflığı görülmesi olarak bilinmektedir. Bununla birlikte gelişim geriliği yaşaması ve motor becerilerini yapamaması olarak belirtilmektedir. Bu hastalıkta oluşan belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Gecikmiş büyüme hali
  • Kas zayıflığı
  • Bacaklar arasında eğri bir yapı oluşması
  • El ve ayak bileklerinde kalınlaşma hali
  • Göğüs kemiğinde çıkıntı oluşması
  • Kemik ağrıları
  • İskelet deformitesi olması

Yukarıda belirtilen semptomlar raşitizm hastalığında gözle görülecek şekilde meydana gelebilen durumlar olarak özetlenmektedir. Bu nedenle hastalığı oluşturan etkenleri göz önünde bulundurarak davranılması gereklidir. Çünkü güneş ışığı raşitizm hastalığında çok önemli rol oynamaktadır. Ayrıca vücudun normal düzeyde ve her zaman gün ışığına ihtiyacı vardır. 

Raşitizm Tanı Yöntemleri

Raşitizm tanı yöntemleri öncesinde fiziki açıdan muayenesi yapılan çocuğun hangi şartlarda bulunduğu hekim tarafından sorgulanmaktadır. İkinci olarak tıbbi geçmişin dinlenmesi ile birlikte oluşan kemik bozukluğu, kas zayıflığı veya anormallikler hekim tarafından kontrol edilmektedir. Bununla birlikte raşitizm hastalığının başlaması ile birlikte ayak ve el bileklerinin kalınlaştığı fark edilmektedir. Bununla birlikte çocuğun kafatası normalden daha zayıf bir yapıya sahip olmaktadır. Bu nedenle yumuşak kafatasına sahip olup olmadığına bakılmaktadır. 

Belirtilerinden biri olan göğüs kemiğinin çıkıntı oluşturup oluşturmaması dikkat çeken konulardan biri sayılmaktadır. Hekim tarafından detaylı yapılan fiziki muayene bitmesi ardından röntgen filmi istenmektedir. Ek olarak kan ve idrar tahlilleri yapılmaktadır. Kan ve idrar tetkikleri bu hastalığın oluşum nedenini de ortaya çıkaran bir gösterge sayılmaktadır. Aynı zamanda hastalığın tam teşhisi açısından önemli role sahip olduğu bilinmektedir. 

Raşitizm Tedavi Yöntemleri

Raşitizm tedavi yöntemleri hekim tarafından belirlenen düzeyde yapılması gerekmektedir. D vitamini eksikliği ve fosfor emilimini doğru düzeyde takviye edilmesi sayesinde hastalık tedavi edilebilmektedir. Fakat D vitamininden doğru düzeyde kullanılması çok önemlidir. Çünkü fazlası çocukta anormal şekilde gelişebilen bir başka sorunda oluşturabilmektedir. 

D vitamini eksikliği haricinde fosfor emilimini bozan bir durum gözlendiği takdirde oluşan durumu düzeltmek adına da tedavi uygulanmaktadır. Çocukta oluşan raşitizm durumu erken teşhis edilmiş durumda ise kısa süre zarfında düzeltilebilmektedir. Fakat ilerlemeye başlamış halde ise hekim tarafından kullanılması gereken vücut aparatları kullanılması gereklidir. Medikal bir yöntem sayesinde vücuda en uygun şekilde kullandırılan aparat sayesinde hastalık önlenebilmektedir. 

Daha ileri vakalarda ise cerrahi müdahale söz konusu olmaktadır. Çünkü raşitizm hastalığı nedeniyle çocuğun iskelet yapısı genel anlamda bozulmaya başlamıştır. Bu evrede yapılan cerrahi operasyon ileriye dönük bir başka durumun oluşmasını da engellemektedir. Fakat bu uygulama son adım olarak bilinmektedir. Çocukta oluşan belirtiler henüz başında iken dikkate alınırsa ve fark edilen iskelet deformesi oluşursa mutlaka en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerekmektedir. 

Pediatrik Onkoloji Ve Hematoloji, Otizm Spektrum Bozukluğu, Nefrotik Sendrom, Labial Yapışıklık, Kızamıkçık

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index