Perthes Hastalığı » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”3/4″ align=”left” vertical_align=”inherit” border=”btRightBorder” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text][Sassy_Social_Share][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″ align=”center” cell_padding=”default” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”” headline=”Perthes Hastalığı” headline_size=”extralarge” dash=”no” dash_style=”btNormalDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_image image=”12008″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Perthes hastalığı, kalçayı etkileyen nadir bir çocukluk hastalığıdır. Femurun yuvarlak kafasına (uyluk kemiği) kan akımı geçici olarak kesildiğinde ortaya çıkar. Yeterli kan akımı olmadığından, kemik hücreleri avasküler nekroz adı verilen bir süreçte çürümeye başlar. Perthes birkaç yıl sürebilen karmaşık bir hastalık sürecidir. Durum ilerledikçe, femur başının zayıflamış kemiği (kalçanın “top ve soket” ekleminin “topu”) yavaş yavaş dağılmaya, ufanmaya başlar. Zamanla, kan akımı düzelir ve kemik tekrar büyümeye başlar.

[/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_image image=”” caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=”hidden_xs hidden_ms hidden_sm hidden_md hidden_lg”][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_text]

Perthes tedavisindeki amaç kemiğin kalça ekleminin soketine hala oturan daha yuvarlak bir şekle dönüşmesine yardımcı olmaktır. Bu, kalça ekleminin normal şekilde hareket etmesine yardımcı olur ve yetişkinlikte olacak kalça problemlerini önler. Perthes’li çocuklar için uzun süreli prognoz çoğu vakada iyidir.18 aydan 2 yıla kadar süren tedaviden sonra, çoğu çocuk aksama olmadan günlük aktivitelerine dönebilir.

[/bt_text][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″ align=”center” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”btMiddleVertical” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Dora Sağlık Bilgi Formu

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Perthes Hastalığı Belirtileri;

Perthes’in en eski belirtilerinden biri çocuğunuzun yürüyüş ve koşuş şeklindeki bir değişikliktir. Bu genellikle spor aktiviteleri sırasında belirginleşir. Çocuğunuz topallayabilir, hareketleri kısıtlanır veya tuhaf bir koşu stili geliştirebilir. Diğer yaygın semptomlar şunlardır:

  • Kalça veya kasıkta veya bacağın uyluk veya diz gibi diğer bölümlerinde ağrı.
  • Aktivite ile kötüleşen ve dinlenince rahatlayan ağrı.
  • Ağrılı kas spazmları.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxMnB4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MjRweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Durumu ilk tanımlayan üç doktorun isimleriyle adlandırılan ,Legg-Calve-Perthes olarak da bilinen Perthes hastalığı – genellikle 4 ila 10 yaş arası çocuklarda görülür.Erkeklerde kızlara göre beş kat daha sık görülür, ancak kızlarda kemiğe kalıcı hasar vermesi daha olasıdır.Tüm vakaların% 10 ila% 15’inde her iki kalça da etkilenir. Perthes hastalığında dört aşama vardır:

Çürüme.Hastalığın bu aşamasında, femur başına(topu) kan akımı bozulur ve kemik hücreleri ölmeye başlar.Çocukta , aksaklık veya farklı yürüme şekli gibi hastalık belirtileri göstermeye başlayabilir.Bu ilk aşama birkaç ay sürebilir.
Ufanma(fragmaentation).1 ila 2 yıllık bir süre boyunca, vücut ölü kemikleri uzaklaştırır ve daha yumuşak bir doku oluşturur.Bu aşamada, kemik zayıf bir durumdadır ve femur başının parçalanma ve çökme olasılığı daha yüksektir.
Tekrar kemikleşme.Yeni, daha güçlü kemik gelişir ve femur başında şekil almaya başlar.Reossifikasyon aşaması genellikle hastalığın en uzun aşamasıdır ve birkaç yıl sürebilir.
İyileşme dönemi.Bu aşamada kemik büyümesi tamamlanır ve femur başı son şekline ulaşır.Şeklin yuvarlanmasının ne kadar düzgün olacağı, ufanma evresi sırasında meydana gelen hasarın genişliğine ve aynı zamanda çocuğun kemik büyümesi potansiyelini etkileyen, hastalığın başlangıcındaki yaşını da içeren çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.

Perthes hastalığının nedeni bilinmemektedir.Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, Perthes’in gelişmesiyle genetik bir bağlantı olabileceğini, ancak daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini göstermektedir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Perthes Hastalığı Tedavisi

Tedavinin amacı ağrılı semptomları hafifletmek, femur başı şeklini korumak ve normal kalça hareketini düzeltmektir. Eğer tedavi edilmezse, femur başı deforme olabilir ve asetabulum içerisine iyi oturmaz ve bu da erişkinlikte olacak kireçlenmenin erken başlangıcı gibi kalça problemlerine yol açabilir.
Perthes hastalığı için birçok tedavi seçeneği vardır. Doktorunuz, çocuğunuz için bir tedavi planı geliştirirken aşağıdakileri içeren çeşitli faktörleri göz önüne alacaktır:

Çocuğunuzun yaşı. Küçük çocuklar (6 yaş ve altı), yeni, sağlıklı kemik gelişimi için daha büyük bir potansiyele sahiptir. Ne kadar gençse o kadar iyileşme potansiyeline sahiptir.
Femur başındaki hasarın derecesi. Femur başının% 50’sinden fazlası çürümeden etkilenmişse, kalıcı bozukluk olmadan yeniden büyüme potansiyeli düşüktür.
Çocuğunuzun teşhis edildiği tarihte hastalığın evresi. Tedavi seçeneklerini etkiler.

Aktivite sınırlaması. Koşma ve atlama gibi etkinliklerden kaçınmak, ağrıyı hafifletmeye ve femur başını korumaya yardımcı olacaktır. Doktorunuz ayrıca çocuğunuzun eklem üzerine çok fazla ağırlık vermesini önlemek için koltuk değneği veya bir yürüteç önerebilir.

Fizik tedavi egzersizleri. Kalça sertliği, Perthes hastalığı olan çocuklarda yaygındır ve kalça eklem hareket açıklığının yenilenmesine yardımcı olmak için fizik tedavi egzersizleri verilir.Aileler bu konuda bilgilendirilir.

İlaçlar.Ağrıya kalça ekleminin enflamasyonu neden olur.İbuprofen gibi anti-enflamatuar ilaçlar, enflamasyonu azaltmak için kullanılır .
Alçıya alma.Kalça eklemini tam oturtarak, bacakları açık,ve iç rotasyonda tutan alçılama yapılabilir(petrie alçısı)

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxMnB4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MjRweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Cerrahi Tedavi

Doktorunuz, kalça kemiklerinin uygun şekilde dizilimini yeniden sağlamak ve iyileşme tamamlanana kadar femur başını asetabulum içinde derin tutmak için ameliyat önerebilir. Ameliyat en çok şu durumlarda önerilir:

Çocuğunuz tanı anında 8 yaşından büyüktür. Tekrar kemikleşme aşamasında bozulma potansiyeli ,büyük çocuklarda daha fazla olduğundan, femur başının hasar görmesini önlemek gerekir.
Femur başının% 50’den fazlası hasar görmüştür. Femur başının yuvarlak asetabulum içerisinde tutulması, kemiğin fonksiyonel bir şekilde büyümesine yardımcı olabilir.
Cerrahi dışı tedavi, iyileşme için kalçayı doğru konumda tutamamıştır.

Perthes hastalığının tedavisi için en yaygın cerrahi prosedür osteotomidir. Bu tip bir prosedürde, femur başının asetabulum içinde rahat durması için kemik kesilir ve yeniden konumlandırılır. Bu hizalama, hastalığın iyileşme aşamasından sonra çıkarılacak olan vidalar ve plakalar ile yerinde tutulur.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Femur Osteotomisi;

Femur kemiği eklemin dizilimini yeniden sağlamak için açılandırılır. Bazen, soket daha da derinleştirilmelidir, çünkü femur başı iyileşme sürecinde genişler ve artık içine tam oturmaz. Her iki işlemden sonra, dizilimi korumak için çocuk genellikle 6 ila 8 hafta alçıya alınır.

Alçı çıkarıldıktan sonra, kas kuvveti ve hareket aralığını eski haline getirmek için fizik tedavi gerekecektir. Etkilenen kalçadaki ağırlık kaybını azaltmak için koltuk değneği veya bir yürüteç gerekli olacaktır. Doktorunuz, iyileşmenin son aşamalarında kalçayı ,ara ara kontrol filmleri çekerek kontrol etmeye devam edecektir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text][Sassy_Social_Share][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][bt_column width=”1/4″][bt_row_inner el_class=”” el_style=”” responsive=”hidden_xs hidden_ms”][bt_column_inner width=”1/1″ align=”left” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”” headline=”En Son Eklenenler” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_text][psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_tags=”false” show_comments=”false” show_category=”false” content_words_limit=”150″ show_read_more=”false” slide_show=”1″ dots=”false” limit=”1″ orderby=”rand”][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_image image=”16213″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”http://ugn.sdf.mybluehost.me/.website_ff337748/online-randevu/” target=”_blank” hover_type=”btSimpleHoverType” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Ortopedi ve Travmatoloji” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_text][psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_tags=”false” show_comments=”false” show_category=”false” content_words_limit=”150″ show_read_more=”false” slide_show=”1″ dots=”false” category=”ortopedi-ve-travmatoloji” limit=”1″ orderby=”rand”][/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″ align=”left” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Branşlar” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_custom_menu menu=”Dora Sağlık Branşlar” el_class=”” el_style=””][/bt_custom_menu][/bt_column_inner][/bt_row_inner][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index