Otoimmün Hastalıklar Nelerdir? » Belirtileri Nelerdir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Otoimmün hastalıklar temel olarak vücudun sahip olduğu bağışıklık sisteminin yine vücudun sağlıklı organ ve dokularına karşı saldırılar yapması sonucu oluşan hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Bağışıklık sistemi yaşamın devamı ve sağlıklı olmak adına son derece önemli görevleri olan bir yapı olarak açıklanmaktadır. Bu sistem gelişen hastalıklarda ya da vücuda giren mikrop, bakteri ya da virüslere karşı vücudun savunma mekanizması görevini üstlenmektedir.

Bağışıklık sistemi ise temel olarak mikrop ve benzeri sorunlarda bu oluşumları yabancı nesneler şeklinde görüp bu doğrultuda bunlarla savaşmaktadır. Otoimmün kaynaklı hastalıklarda ise aynı sistem normal vücut sistem ve organ yapılarını yabancı bir unsur olarak görmeye başlamaktadır. Devamında ise sağlıklı olan doku ya da organlara karşı saldırıp onarlın hasara uğramasına nende olmaktadır.

Genel Tanıtım

Otoimmün hastalıklar oldukça geniş bir etki alanına sahip farklı hastalıklardan da bir araya gelen bir grup olarak açıklanmaktadır. Bu noktada temel olarak etkilenen doku, organ ya da sisteme bağlı olarak farklı ve değişik etkileri olan hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu yüzden temel olarak Otoimmün nedenli oluşan rahatsızlıklar sonucunda kişilerin saçlarından ayaklarına kadar hemen her vücut bölgesi olumsuz olarak hasarlar da alabilmektedir.

Temel olarak bağışıklık sisteminin bozulması ya da işlevlerinin yitirilmesi sonucu oluşan bu durumlar sonucunda ise vücut harici her türlü tehlikeye karşı da açık bir hal almaktadır. Enfeksiyon ya da virüslerin vücuda girmeleri ve etkileme dereceleri de bu paralel de çok daha yüksek boyutlarda olabilmektedir.

Otoimmün hastalıklar ve hastalıkların tanı koyulması aşamaları da meydana gelen hastalığın şekli ve türüne göre farklılıklar taşıyabilmektedir. Son derece geniş bir alanda etkili olabilen bu hastalıklar ise temel olarak belirli bir organ ya da sistem de meydana gelebilmektedirler. Tanı aşamaları olduğu gibi aynı şekilde oluşan rahatsızlıkların tedavileri içinde öncelikli olarak hastalığa nende olan etkenler ve sonuçlarının ortadan kaldırılıp düzeltilmesine yönelik olarak işleyebilmektedir.

Hastalıkların oluşma nedenleri ise bağışıklık sistemi kaynaklı olduğu için kesin olarak nedenleri ise genel anlamda bilinmemektedir. Fakat yine de bazı sebepler ve etken unsurlar ortaya koyulup, bu yönde tedaviler de yürütülebilmektedir. Devamında ise temel olan diğer tedavi seçenekleri de uzmanlar tarafından vakalarda titizlikle uygulanmaktadır.

Otoimmün Hastalıklar Nedenleri

Otoimmün hastalıklar geniş bir çeşitliliğe sahip hastalık gruplarından oluşmaktadır ve genel anlamda her bir hastalığın nedeni de farklı olabilmektedir. Fakat genel anlamda bu hastalıklara neden olan ana etkenler ise tam olarak ortaya koyulamamaktadır. Bağışıklık sistemi kaynaklı olan bu tür rahatsızlıkların tümü ise belirli ya da belirsiz bir nedenden oluşan sistem bozulmalarına dayanmaktadır. Yani bağışıklık sisteminin kişinin kendi doku ve sistemlerine zarar vermesi sonucu meydan gelmektedirler.

Bu durum ise hastalıkların temelde hangi nedenlere dayalı olarak ortaya çıktığı konusunu cevapsız bırakabilmektedir. Bunların yanında ise yine bazı çevresel ve harici etkilerin neticesinde de oluşabilen Otoimmün kaynaklı hastalıklar bulunmaktadır. Yine özellikle kalıtsal yani genetik nedenlerde bu tür hastalıkların oluşma nedenleri içinde kabul edilmektedir.

Otoimmün hastalıklar oluşma yerleri bakımından da farklı nedenlerin sebep olabildiği hastalıklar olabilmektedir. Bu kapsamda özellikle farklı tür hastalık gruplarına etken olan nedenler arasında ise gelişen bazı enfeksiyon durumlarının varlıklarına işaret edilmektedir. Ayrıca kişilerin beslenme alışkanlıkları ve zararlı beslenme tercihlerinin de Otoimmün hastalık türlerinin nedenleri arasında kendilerine yer buldukları belirtilmektedir.

Yine farklı çevresel etmenler ve özellikle vücut için zararlı kimi kimyasal maddelerinde bağışıklık sistemi üzerinde hasarlara yol açarak hastalıkların oluşumlarına zemin hazırladıkları da kabul edilen durumlar arasında sayılmaktadır. Bu türlü hastalıklar özellikle değişik risk grupları içinde de görülme sıklığı artan hastalıklar ve sağlık sorunları da olabilmektedir. Yine toplum içinde görülme sıklığı bakımından kadın bireyler erkeklerden çok daha önde gelmektedirler.

Otoimmün Hastalıkları Belirtileri

Otoimmün hastalıklar sayı ve çeşit olarak oldukça fazla ve kalabalık bir hastalık grubunu da oluşturmaktadır. Genel anlamda ise ortaya çıkan hastalık semptom ve belirtileri ise birbirleriyle benzer özelliklerde taşımaktadır. Bu durum ise hangi hastalığın vakada olduğunun tanısının konulması konusunda son derece zor bir durumu ortaya çıkartabilmektedir. Özellikle bazı hastalık belirtileri ise çoğu hastalığın erken dönemlerinde aynı olabilmektedir.

Bu kapsam altında genel olarak bu hastalıklara bağlı ortaya çıkan bazı belirtiler ise şunlardır;

  • İlgili bölgede kızarma ve ağrı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Eklemlerde şişmeler
  • Kaslarda ağrı
  • Saç dökülmesi
  • Dikkat sorunları
  • El ve ayak bölgelerinde uyuşmalar
  • Ciltte döküntüler

Otoimmün Hastalık Çeşitleri

Otoimmün hastalıklar oldukça fazla sayıda ve çeşitte olabilen hastalıklardan oluşan bir hastalık grubu olarak da tanımlanmaktadır. Bu hastalıklar ise etkiledikleri bölge ve sistemler genelinde farklı etkilere ve zarar verme kapasitelerin de sahip olabilmektedir.

Bu hastalıkların bazıları ise toplumda bireyler üzerinde çok daha fazla görülürken diğer bazı hastalıkların ise görülme sıklıkları çok daha düşük ve az olabilmektedir. Yine gelişen kimi hastalıklar ise etkileri bakımından vakalarda diğerlerine göre çok daha fazla tehlikeli durumlar meydana getirebilmektedir. Ayrıca temel olarak tümünde bağışıklık sistemi ile alakalı bir sorun ve bozulma meydana geldiği içinde temel olarak kişilerin dirençleri ve genel dayanıklılıkları da düşme gösterebilmektedir.

Otoimmün hastalıklar içinde genel anlamda çok daha fazla görülebilen ve insanları etkileyen bazı hastalık türleri ise şu şekilde sayılabilirler;

  • Ramatoid Artrit hastalığı, eklem bölgesinde meydana gelen bir hastalık olmaktadır. Hastalık seyri bakımından ise kronik olan bir yapıya sahip olmaktadır.
  • Diyabet hastalığı, şeker hastalığı olarak da bilinen hastalıktır ve kan şekeri seviyesinin yükselmesi ortaya çıkmaktadır.
  • Lupus hastalığı, bu hastalık nedeni ile vücudun farklı birçok bölgesi zarara uğramaktadır. Beyin, böbrekler, eklemler, cilt yapısı ise etkilediği bazı alanlar olarak belirtilmektedir.
  • Haşimato, tiroid bezi kaynaklı bir hastalıktır.

Diğer bazı hastalıklar ise, Sedef hastalığı, Behçet hastalığı, Multipl Skleroz, Çölyak ve Akdeniz ateşi olarak sayılabilmektedir.

Otoimmün Hastalıkları Tanı Yöntemleri

Otoimmün hastalıklar tanıları konulurken genel olarak farklı teşhis ve tanı yöntem ve testlerinden de yararlanılmaktadır. Bu bağlamda uzman doktorlar tanı sırasında fiziksel muayene, gözlem ve beraberinde gerekli olan tıbbi işlem ve testleri bir bütün olarak kullanabilmektedirler.

Bu durum ise hastalığın türünü ve çeşidini çok daha rahat ortaya koymak adına önemli unsurlardan birisi olarak kabul görmektedir. Yapılan muayenelerde ise yine hastanın hastalık öyküsü ve ailesel hastalık durumları da titizlikle araştırılmaktadır. Bunlar dışında ise uygulanan testlerin ilki genel olarak ANA testi olmaktadır, bu testin sonucu uzmanlara hastalığın varlığına dair de ipuçları verebilmektedir. Bunlar dışında ise gerekli görülen farklı test uygulamaları da tanı aşamasında kullanılabilmektedir.

Otoimmün Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Otoimmün hastalıklar ve tedavilerinde ise hastalığı tedavi etmekten daha çok belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik adımlarda atılmaktadır. Temel olarak Otoimmün kaynaklı bir hastalığın tedavi edilmesi durumu olmamaktadır. Fakat bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve oluşan komplikasyonların ortadan kaldırılması ise tedaviler ile sağlanabilmektedir.

Tedavi uygulamalarının yanında ise çoğu bu tür hastalıkta uzman doktorlar kişilere uygun diyet programları da verebilmektedirler. Yine yaşam ve hayat standartları değişiklikleri ve düzenli spor da bazı hastalıklarda hastalara önerilen durumlar içinde yer alabilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index