Ortopedi ve Travmatoloji, vücudun kas ve iskelet sisteminin tedavisine odaklanan bir tıp dalıdır. Bu sistem kas ve kemiklerin yanı sıra eklemler, bağlar ve tendonlardan oluşmaktadır.
Ortopedi, kas ve iskelet sistemindeki yaralanmaları ve bu sistemin hastalıklarını teşhis ve tedavi eden bir alandır. Bu koşullardan bazıları doğumda mevcuttur, diğerleri ise yaralanma veya yaşa bağlı aşınma ve yıpranma sonucu ortaya çıkabilir.
Ortopedi alanında uzmanlaşmış kişiye ortopedist denir. Ortopedistler, spor yaralanmaları, eklem ağrısı ve sırt problemleri gibi çeşitli kas-iskelet sistemi sorunlarını tedavi etmek için hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yaklaşımları kullanırlar. Tüm ortopedistler, tıbbi lisanslarını almak için kapsamlı bir eğitimden geçmektedir.
Ortopedi ve travmatoloji uzmanları genellikle doktor asistanları, hemşire pratisyenleri, atletik eğitmenler ve mesleki veya fizyoterapistleri içerebilen daha geniş bir ortopedi ekibinin parçası olarak çalışırlar. Birlikte, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları veya yaralanmaları olan insanları teşhis etmeye, tedavi etmeye ve rehabilite etmeye yardımcı olurlar.
Ortopedi ve travmatoloji uzmanları çok çeşitli kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi ederler. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları kişinin doğumundan itibaren bulunabildiği gibi ilerleyen yıllarda yaştan ya da birtakım yaralanma ve hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Aşağıda bir ortopedistin tedavi edebileceği en yaygın koşullardan bazıları verilmiştir:
İlk randevu sırasında Ortopedi ve travmatoloji uzmanı kişinin durumunu teşhis etmek için çalışacaktır. Bu normalde fizik muayene yapmayı ve röntgen çekmeyi içerir.
Bazen ortopedist, tanı koymaya veya durumu tedavi etmeye yardımcı olmak için enjeksiyon gibi ofis içi bir prosedür kullanır. Bazı hastaların durumlarında tanı koymak için ek testler yapılması gerekmektedir.
Bir kişinin durumunu teşhis etmeye yardımcı olmak için ortopedist:
kişinin semptomlarını sormaktadır,
tıbbi geçmişi ve genel sağlık durumu hakkında daha fazla bilgi toplamak için kişinin tıbbi kaydını gözden geçirmektedir,
fiziksel muayene yapmaktadır,
randevudan önce yapılan herhangi bir röntgeni gözden geçirmektedir.
Ortopedi ve travmatoloji uzmanı ayrıca ek teşhis testleri de isteyebilir:
MRI taraması
BT taraması
kemik taraması
ultrason
sinir iletim çalışmaları
kan testleri
Bir ortopedist, hastadaki belirli kas ve iskelet sistemi problemlerinin teşhisi ve tedavisi için çeşitli ofis içi prosedür uygulayabilmektedir.
X-ışınları en yaygın olarak kullanılan tanısal görüntüleme tekniğidir. Bir ortopedist genellikle ofiste röntgen çekecek ve bir kişinin randevusu sırasında belirli koşulları teşhis etmelerine izin verecektir.
Kırıklar ve çıkıklar gibi bazı akut yaralanmalar, ortopedistin kemiği veya eklemi manipüle etmesini ve bir alçı veya atel kullanarak hareketsiz hale getirmesini gerektirecektir.
Bir kişinin ortopedisti belirli bir durum için muayenehanede tedavi sunamıyorsa, durum için mevcut olan çeşitli tedavi seçeneklerini önermektedir.
Sırt ağrısı veya artrit gibi kronik kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları için ortopedi ve travmatoloji uzmanı çeşitli tedavilerden bir veya daha fazlasını önerebilir:
Bir ortopedist, ortopedik tıbbın belirli bir dalında uzmanlaşabilir. Bu dallara alt uzmanlıklar denir. Bazı ortopedik alt uzmanlıklar şunları içerir:
Bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı, işinin bir parçası olarak çeşitli cerrahi prosedür gerçekleştirebilmektedir:
Toplam eklem değişimi veya artroplasti, hasarlı eklemi genellikle metal ve plastik kombinasyonundan oluşan bir protezle değiştiren bir ortopedi ve travmatoloji cerrahi prosedürüdür. Toplam eklem değişimi ameliyatı en sık yapılan elektif ameliyatlardan biridir.
Artroskopik cerrahi, artroskop adı verilen bir cihaz kullanılarak kişideki eklem sorunlarını teşhis etmek ve sorunu küçük bir cerrahi işlem ile çözmeyi içeren prosedürdür.
Artroskop, ortopedi cerrahının bir kişinin eklemine, çoğunlukla diz veya omuza yerleştireceği uzun, ince bir kameradır. Kamera, eklemin içini görmelerini sağlayan bir video monitörüne bağlıdır. Cerrah, küçük ek insizyonlar yaparak çok çeşitli sorunları düzeltmek için bir dizi küçük, ince alet kullanabilir.
Diz artroskopik cerrahisi yapılan en yaygın ortopedik cerrahi türlerindendir. Bir ortopedist, menisküs yırtıkları, ACL yırtıkları ve rotator manşet yırtıkları gibi yaygın eklem yaralanmalarını onarmak için artroskopik ameliyat yapabilir.
Bazen, bir ortopedi ve travmatoloji cerrahının daha ciddi bir şekilde kırılmış bir kemiği onarmak için bir ameliyat yapması gerekir. Kemiği olması gereken hale getirmek için bir dizi farklı implant kullanabilirler. Bu implantlara tel, çubuk, plaka ve vidalar da eşlik edebilmektedir.
Kemik greft cerrahisi, ortopedi cerrahının onarım için vücutta başka bir yerden kemiği kullanması ve hastalıklı veya hasarlı kemikleri güçlendirmeye çalışmasını içermektedir. Doktorlar gerekli kemiği başka kişilerden de alabilmektedir.
Spinal füzyon, kişinin omurgasındaki bitişik olan omurların düzeltilmesini içeren bir cerrahidir. Bu prosedür, omurların tek, katı bir kemik kütlesi halinde iyileşmesini sağlar.
Bir ortopedik omurga cerrahı, vertebra veya intervertebral disk yaralanmaları ve skolyoz dahil olmak üzere bir dizi sırt ve boyun problemi için spinal füzyon yapabilir.
Ortopedi ve travmatoloji doktorları Rekonstrüksiyon operasyonları, Mikrofraktür ve osteochondral kıkırdak nakli, Labral yırtık onarımı, Rotator kılıf onarımı, Yabancı cisim çıkarılması, Menisektomi, Menüsküs onarımı, Artroskopik bankart onarımı (omuz çıkığında), Omuz eklemosteoartriti hastalıklarına bakar ve tedavi yöntemleri uygularlar.
Uzman doktorlar kişide bulunan Bağ yırtılmaları, Kıkırdak yaralanmaları, Ayak ve ayak bileğinde oluşan dejeneratif problemler, Spor kırıkları ve yaralanmaları bulunduğunda teşhis için testler yapar ve tedavi uygularlar.
Kişide bulunan Rotator kılıf hastalıkları, Tekrarlayan çıkıklar, Omuz ve dirsek artrozları, Düşme, trafik kazası ve iş kazası gibi travmaya bağlı hastalıklar sonucu doktorlar teşhis ve tedavide görevlidir.
Çocuklarda bulunan Çarpık ayak, Doğumsal bozukluklar, Düz taban, Kalça çıkığı, Tümörler, Kırık tedavi ve takibi durumlarında ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına başvurulmalıdır.
Kişiler kendilerine Diz kireçlenmesi (gonartroz), Kalça kireçlenmesi (koksartroz), Periacetabular ve yüksek tibial rekonstrüktif kemik ameliyatları, Kalça, diz, omuz ve dirsek protezleri, Protez enfeksiyonu, Protez gevşemelerinde revizyon operasyonları teşhisi konulduysatedavi için ortopedi uzmanlarına başvurmalıdır.
Hastalarda bulunabilecek olan Kol ve bacak kemiklerinin uzatılması, Kemik deformite ve enfeksiyonları, Kırıkların kaynamaması, Akut yumuşak doku travmaları, Kesilmiş damar ve sinirlerin onarımı, Tendon transferleri, Amputasyonlar durumlarının teşhis ve tedavisinde ortopedi ve travmatoloji uzmanları yer almaktadır.
Konusunda uzmanlaşmış kadromuzla her zaman sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duymaktayız… Dora Hospital Fulya bölgesinde sizlere hizmet vermektedir. Dora Hospital İletişim bilgilerine ise menü aracılığı ile ulaşabilirsiniz.