

Omuz Sıkışması Sendromu yaşayanlar tarafından karşılaşılan ilk sorunlardan biri gün içinde hafif omuz ağrılarıdır. Omuz önünde genellikle belirgin bir şişlik ve hassasiyet ile ortaya çıkan omuz sıkışması, toplum içinde en sık görülen fiziksel sorunlardan biridir.
Omuz sıkışması genellikle tek taraflı olarak ortaya çıkabilir. Zaman zaman çift omuzda da bu soruna rastlamak mümkündür. Omuz sıkışması birçok farklı etkene bağlı olarak oluşabileceği için gündelik hayatta kişilerin bazı unsurlara dikkat etmesi bu rahatsızlığın önlenmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Omuz Sıkışması Sendromu Başlıca Belirtileri
Omuz tendon sıkışması egzersizleri veya bir takım ilaç tedavileri uygulanarak giderilebilir. Özellikle ev işi yapan kadınlarda çok sık rastlanan bu rahatsızlık, birden fazla unsura bağlı olarak gelişim gösterebilir.
Omuz sıkışmasının başlıca belirtileri arasında:
Omuz kaslarında güçsüzlük,
Kısıtlı omuz hareketleri,
Omuzların 90° üzerine kaldırma sırasında oluşan ağrılar,
Omuz eklemlerinden hareket sırasında tıkırtı sesi gelmesi vb.
Yer almaktadır. Bu sorunlara sahip kişilerin en kısa sürede uzman bir hekime başvurmaları gerekmektedir. Omuz sıkışması ilerleyen seviyelerde ciddi hareket kaybına ve ağrılara neden olabilir.
Dora Sağlık Bilgi Formu
Omuz Sıkışması Sendromu Nasıl Önlenir?
Omuz sıkışması hareketleri ve çeşitli egzersizler gün içinde uygulanarak sorunun önceden önlenmesi mümkündür. Kişinin yaşam tarzında yapacağı ufak değişimler sendromun yaşanmasını engelleyecektir. Bu rahatsızlıktan korunmak için:
Gün içinde tek omuzda ağır çanta vb. taşınmaması,
Cam silme vb. ev işleri sırasında kısa aralıklarla kolların dinlendirilmesi,
Uzun süre masa başında kalmamak,
Omuzlara ağır yük bindirmemek,
Yapılacak en basit korunma yöntemleridir.
Omuz Sıkışması Tedavi Yöntemleri
Omuz sıkışması manuel terapi ve tıbbi diğer tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilir. Fakat alternatif tedavi yöntemlerini sadece onaylı sağlık kurumlarında çalışan, sertifikalı uzmanlara yaptırmanız gerekmektedir. Tedavi için hastalığın evreleri oldukça önemlidir. Üç farklı evrede gelişen hastalık için farklı türden tedaviler uygulanabilir.
Omuz sıkışması sorunlarında 1’inci ve 2’inci evre için genellikle konservatif tedaviler uygulanırken, 3’üncü evrede cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Hastalığın başlarında; soğuk/sıcak kompres, ilaç tedavisi, enjeksiyon, elektroterapi, fizik tedavi vb. yöntemler uygulanabilir.