Öksürüğe Hangi Bölüm Bakar?, 📌 Öksürük İçin Hangi Bölüme Gidilir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Öksürüğe Hangi Bölüm Bakar?

Öksürüğe hangi bölüm bakar sorusunun yanıtını makalemizde cevaplıyoruz. Öksürüğe hangi bölüm bakar, hangi bölüme gidilir gibi sorularınızı yanıtlıyoruz.

Öksürük, vücudun tepki verme ve kendini koruma yollarından biridir. Boğazınız ya da nefes borunuzda olmaması gereken şeyleri dışarı atma şeklidir. Toz, kir, duman, yiyecek parçaları beyninize mesaj gönderen sinirleri uyarır. Beyin daha sonra bu maddeyi dışarı atmak için göğüs ve karın kaslarına ciğerlerdeki havayı dışarı atmasını söyler.

Öksürük bir hastalık değildir. Ara sıra öksürmek normal hatta sağlıklıdır. Ancak birkaç haftadır kesilmeyen veya rengi bozulmuş, kanlı balgam attıran öksürük, doktora gitmenizi gereken bir durumun belirtisi olabilir.

Bazen öksürük çok güçlü olabilir. Uzun süreli, şiddetli öksürük akciğerleri tahriş eder ve daha fazla öksürüğe neden olur. Ayrıca yorucudur ve uykusuzluk, baş dönmesi veya bayılma, baş ağrısı, idrar tutamama, kusma ve hatta kaburgaların kırılmasına neden olabilir.

Öksürük tipi süreye göre akut veya kronik, balgam atıp atmamaya göre balgamlı veya kuru öksürük olarak tanımlanır. 

Üç haftadan az süren öksürük “akut” olarak kabul edilir. Sekiz haftadan uzun sürerse (çocuklarda dört hafta) “kronik” olarak kabul edilir.

Kuru öksürük, balgamsız öksürüktür. Astım, reflü, geniz akıntısı, boğmaca, akciğer kanseri, kalp yetmezliği gibi hastalıklar ve tansiyon ilacı bazı ilaçlar kuru öksürüğe neden olabilir.

Öksürüğe Neden Olan Şeyler?

  • Virüsler ve öksürük

Soğuk algınlığı  ve  grip  en yaygın öksürük nedenleridir. Ne kadar can sıkıcı olsa   da, bu durumda öksürük faydalıdır,  çünkü virüsün mukusla birlikte ciğerlerinizden atılmasını sağlar. Hatta virüslerin çoğu bu yola bir kaç günde atılır. Soğuk algınlığını atlattıktan sonra “kuru”  öksürük olabilir. Bunun nedeni öksürüğün ciğerleri tahriş etmesi, tahrişin daha fazla  öksürüğe yol açması, öksürüğün de tahrişi attırması şeklinde devam eden bir döngü olabilir.

  • Alerjiler, astım ve öksürük

Alerjiniz ya da astımınız varsa  küf, toz, kirli hava gibi bir tetikleyiciler ciğerlerinizin aşırı tepki vermesine neden olabilir. Ciğerleriniz rahatsızlığa neden olan şeyi atmaya çalışır. 

  • Tetikleyiciler ve öksürük

Alerjik olmasanız bile soğuk hava, sigara dumanı veya güçlü parfümler gibi şeyler kuru kuru öksürmeye neden olabilir.

  • Geniz akıntısı ve öksürük

Burun tıkanıklığında, burundan boğaza akan mukus öksürmenize neden olur. Soğuk algınlığı, grip, sinüs  enfeksiyonları, alerjiler ve diğer problemlerden dolayı  geniz akıntısı yapabilir. 

  • Asit reflü ve öksürük

Mide ekşimeniz  varsa,  mide  asitleri, özellikle geceleri boğazınıza gelebilir. Nefes borunuzu, ses tellerinizi ve boğazınızı tahriş ederek öksürmenize neden olabilirler.

  • KOAH ve öksürük 

KOAH, üç ayrı ciddi durumdan bir veya daha fazlasını içerir: Amfizem, kronik bronşit ve kronik obstrüktif astım. Bu hastalıklar, hava yolunuzdaki tüpleri (bronş tüpleri) ve oksijeni kanınıza ileten ve karbondioksiti uzaklaştıran küçük keseleri (alveoller) zayıflatır. KOAH’ın en yaygın nedeni sigaradır.

  • Diğer nedenler

Diğer birçok sorun – akciğer  iltihabı, akciğer kanseri,  uyku apnesi ve ilaç yan etkileri – tetikleyici olabilir. Ayrı bir sorununuz olmadığından emin olmak için geçmeyen öksürükler için mutlaka muayene olmalısınız.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Öksürüğünüz (veya çocuğunuzun öksürüğü) birkaç haftadır geçmiyorsa veya aşağıdakilerden herhangi biriyle birlikte görülüyorsa doktora gitmelisiniz:

  • Kalın, yeşilimsi sarı balgamlı öksürük
  • Hırıltı
  • Ateş
  • Nefes darlığı
  • Bayılma
  • Ayak bileğinde şişme veya kilo kaybı

Hangi Bölüme Veya Doktora Gitmeliyim?

Öksürük şikayetiniz için “Kulak Burun Boğaz” veya “Dahiliye uzmanına” gitmelisiniz.

KBB doktoru öksürüğün süresi, tipi ve şiddetine göre fiziki muayeneden sonra röntgen, tomografi, sürüntü testi, balgam kültürü alma, solunum fonksiyon testi, bronkoskopi gibi tetkikler isteyebilir. Tetkik sonuçlarına göre ilgili bölüm ve doktora yönlendirecektir.

Öksürük İçin Acil Servise Ne Zaman Gitmeliyim?

Öksürük aşağıdaki durumlarla birlikte ise vakit kaybetmeden acil servise başvurmalısınız:

  • Boğulma veya kusma
  • Nefes almada veya yutmada zorluk
  • Kanlı veya pembe renkli balgam
  • Göğüs ağrısı

Öksürük Tedavisi İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Öksürük ilaçları genellikle yalnızca akut durumda, çok fazla rahatsızlığa neden oluyorsa, uykuyu engelliyorsa ve yukarıda belirtilen potansiyel olarak endişe verici semptomlarla ilişkili değilse kullanılır. Öksürük ilacı kullanıyorsanız, öncelikle önerilen dozda aldığınızdan

BUnun dışında reçetesiz satılan öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının, altta yatan hastalığı değil, öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarını tedavi etmeye yönelik olduğunu bilmelisiniz. Araştırmalar, bu ilaçların, etkisiz ilaçlardan (plasebo) daha etkili olduğunun kanıtlanmadığını gösteriyor. Daha da önemlisi, bu ilaçların 2 yaşından küçük çocuklarda ölümcül aşırı dozlar da dahil olmak üzere potansiyel olarak ciddi yan etkileri vardır.

6 yaşından küçük çocuklarda öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde ateş düşürücü ve ağrı kesiciler dışında reçetesiz satılan ilaçlar kullanmayın. Ayrıca, 12 yaşından küçük çocuklar için bu ilaçları kullanmaktan kaçının..

Öksürüğü hafifletmek için şunları deneyebilirsiniz:

  • Öksürük için pastil veya sert şekerler kuru öksürüğü hafifletebilir ve tahriş olmuş boğazı yatıştırabilirler. Ancak boğulma riskinden dolayı 6 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir..
  • Bal yemek de boğazınızı yumuşatacaktır. Bir çay kaşığı bal öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir. 1 yaşından küçük çocuklara bal vermeyin çünkü bal bebeklere zararlı bakteriler içerebilir.
  • Bulunduğunuz ortamdaki havayı nemlendirin. Buharlı nemlendirici kullanmak veya buharlı banyo boğazını ve soluk  borunuzu yumuşatabilir., 
  • Sıcak içecekler için. Sıvı, boğazınızdaki mukusu seyreltebilir. Et suyu veya limon suyu gibi sıcak sıvılar boğazınızı yatıştırabilir.
  • Tütün dumanından kaçının. Sigara içmek veya sigara dumanı solumak öksürüğünüzü daha da kötüleştirebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index