Nöropatik Hastalıklar » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Nöropatik Hastalıklar

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15608″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Nöropatik Hastalıklar (El ve Ayak Uyuşmalarına Bağlı Diyabet, Üre Gibi Hastalıklar)

Nöropatik hastalıklar insanların sinir sistemlerinde meydana gelen rahatsızlardır. Sinirlerde oluşan hasarlar ya da başka sebeplerden kaynaklanan bir problem nedeniyle hasta ağrı çeker. Ağrılar şiddetli olduğu için hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Nöropatik Hastalıklar Nedir?

Şiddetli ağrı şeklinde kendini belli eden hastalığın en sık rastlanan türlerinden biri diyabetik nöropoti dediğimiz türdür. Şeker hastalarının vücudunda olan yüksek miktarda şeker miktarı sinirlerde hasara neden olarak ağrıların oluşmasına sebep olur. En çok hasara sebep olduğu vücut kısımları ayaklar ve bacaklar olur.

Şeker hastası olan insanlarda gözlemlenen bu ağrılar farklı semptomlar şeklinde de ortaya çıkabilir. Hastaların bir kısmı ağır semptomlar göstermezken bazıları da şiddetli semptomlar gösterebilir. Nöropatik hastalıklar kişinin hikayesine göre hayatını normal devam ettiremeyeceği şekilde yoğun ağrılara neden olabilir.

Diyabet hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıktığı için düzenli tedavi ve beslenmeye dikkat edilmesiyle çoğu insan hayatını normal bir şekilde devam ettirebilir. Belirli aralıklarla şeker ölçtürmek de ağrıları aza indirgemeye ve şiddetli ağrı oluşumuna doğru ilerlemesine engel olabilir.

Eğer hastaya tanı konamazsa ve tedavi için belirli bir yöntem uygulanmazsa ağrılar zaman içerisinde artarak ve şiddetlenerek devam eder. Bir süre sonra yalnızca ağrı değil uyuşma, karıncalanma ya da hislerin kaybı gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Nöropatik Hastalıklar Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Nöropatik Hastalıklar Nedenleri

Birçok insanda gözlemlenen şiddetli ağrılar şeklinde ortaya çıkan Nöropatik hastalıklar vücuttaki kan şekeri miktarının oldukça fazla olması sebebiyle sinirlerde meydana gelen hasarlar sebebiyle oluşur. İnsanlarda en sık rastlanan sebep bu şekilde tespit edilmiştir.

Vücudumuzda bulunan sinirler küçük kan damarları aracılığı ile beslenir ve oksijen alır. Şeker hastası olan insanlarda bir yan etki olarak sinirleri koruyan bu kan damarlarında zayıflık gözlemlenir. Bu da ağrıların oluşması için bir zemin hazırlar.
Dış etkenler dolayısıyla sistemimizde iltihap oluşumu yaşandığında bağışıklık sistemimiz bir sorun algılar ve önlem almaya başlar. İltihaplanma sinirleri zayıflatır ve ağrı oluşumuna neden olur. Bazı durumlarda yalnızca kişinin şeker hastası olma durumu değil aileden gelen kalıtsal bir hastalık da olabilir.

Genetik kodlardaki bir bozukluk Nöropatik hastalıklar görülmesine sebep olabilir. Zararlı madde kullanımı da hastalığa sebep olan durumlardan biridir. Kişi çok fazla sigara ya da alkol tüketiyorsa bu maddeler bir süre sonra sinir sistemine ve onları koruyan kan damarlarına zarar vermeye başlarlar.

Şiddetli bir ağrı oluşması için sinir sisteminin devamlı bir hasara uğraması ve darbe alması gerekir. Bir süre sonra sinir sistemindeki bu hasarlar kronikleşir. Beyin ve omurilik bölgelerindeki sinirler de bu kronik hale gelmiş hasar durumu için ağrı gibi tepkiler geliştirerek cevap verirler. Kişinin romatizma sahibi olması gibi durumlar da ağrıları tetikleyebilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Nöropatik Hastalıklar Belirtileri

Hastada gözlemlenen belirtiler hastalığın süresine ve nedenlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Nöropatik hastalıklar her hastada çok şiddetli ağrılara yol açmazlar.

Eğer hastalığın başlangıç aşamasındaysa kişide el ve ayak bölgelerinde uyuşma, karıncalanma, üşüme ya da yanma gibi hafif belirtiler baş gösterir. İleri vakalarda ise çok şiddetli ağrılar olur. Hastanın ten renginde değişmeler yaşanabilir. Kas yapısında ise erimeler meydana gelebilir.

Şeker hastalığı sebebiyle oluşan vakalarda ileri durumda olan hastaların iç organlarını da etkileyecek şekilde ciddi semptomlar oluşabilir. Kalbi, mide ve bağırsak sistemini etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Kalp bölgesinde yaşanabilecek ağrılar hasta farkında olmasa bile küçük çaplı kalp krizlerine yol açabilir. Nöropatik hastalıklar en sık ayak ve ellerde ortaya çıkan semptomlar olarak gözlemlenirler.

Hastalık vücudun tek bir sinir bölgesine de etki edebilir ya da birden fazla sinir bölgesinde birden ağrıya sebep olabilir. İlk başlarda hastanın el eve ayak parmak uçlarında oluşmaya başlayan üşüme, karıncalanma ve uyuşma hisleri en belirgin semptomlardır.

İleri derecede ağrıları olan kişilerde aynı zamanda ayak bölgesi ve el bölgesindeki kaslarda erimeler görülebilir. Bağırsakları etkileyen bir hastalık olduğu için sindirim sistemi de etkilenir ve kabız ya ishal gibi semptomlar ortaya çıkar.

Tansiyonu etkiler ve tansiyonun birdenbire çok fazla düşmesine sebep olarak görüş kayıplarına neden olabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Nöropatik Hastalıklar Tanı Yöntemleri

Uzman doktora başvuran hastanın öncelikle hikayesi dinlenir ve semptom gözlemlenen yerlerine fiziki muayene yapılır. Fiziki muayene sırasında hastanın kaslarının gücü ölçülerek herhangi bir güçsüzlük ya da erime belirtisi var mı kontrol edilir. Nöropatik hastalıklar birtakım refleks bozukluklarına neden olduğu için doktor tarafından hastanın refleksleri de kontrol edilir.

Oluşan şiddetli ağrılar sorunlu bölgeye ufak bir dokunuşla bile ortaya çıkabildiği için semptom gösterebilecek yerlere uygulanan dokunma testleri ile hastanın duyarlılığı ölçülür. Özellikle ayak bölgesini etkileyen bir hastalık olduğu için ayaklarda yaralanma, kabarıklıklar ya çatlaklar oluşup oluşmadığını kontrol için muayene edilir. Şeker hastalığına sahip olan kişiler düzenli olarak ayak bölgelerinin kontrolünü de yaptırmalıdır.

Bu şekilde erken teşhis olduğunda hastalığının ilerlemesinin önüne daha kolay geçilebilir. Nöropatik hastalıklar hastaya uygulanan birtakım testler ile de belli olur. Yapılan testler şu şekilde sıralanır:

Nicel duyusal test.
Elektromiyografi.
Filament test.
Otonom test.
Sinir iletim çalışmaları.

Tüm testler hastalığın tanısının koyulması için belirli bir yol gösterir. Filament testler hastanın dokunma konusunda ne kadar hassaslaştığını test eder. Duyusal test ise sinirlerinizin belirli dış etkenlere nasıl tepkiler verdiğini ölçer. Bu dış etkenler sıcaklık olabilir. Sinirlerimizin elektrik sinyallerini ne derece ilettiği, kaslarımızda yaşanan elektrik boşalım miktarlarının derecesini EMG ve sinir iletim çalışmaları testleri ile ölçerek tanı konulmaya çalışılır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Nöropatik Hastalıklar Tedavi Yöntemleri

Hastalık sahibi olan her kişi ileri derece ya da hafif semptomlar gösterebilir. Bu sebeple tedavi yöntemleri de kişiye göre uygulanır. Nöropatik hastalıklar için tedavinin başarılı sonuç vermesi için uzman doktorlar kişinin kan şekeri değerlerini sağlıklı bir oranda tutar.

Kan şekeri ile birlikte kan basıncı da kontrol altında tutularak hastalığın ilerlemesi önlenir. Bu değerlerin normal olabilmesi için en önemli hususlar doğru beslenme ve sağlıklı bir hayat sürmektir.

Şiddetli ağrı yaşayan hastalar için uzman doktor ilaç tedavisi de uygulayabilir. Bir ilaca başlamadan önce kesinlikle doktor tavsiyesi alınmalı ve kontrol altında olmalıdır. Antidepresan ya da epilepsi hastalığı gibi durumlar için kullanılan ve nöbetleri önleyen ilaçlar Nöropatik hastalıklar için de kullanılabilir.

En çok etkilenen bölge olan ayaklar için düzenli olarak muayeneye gitmek hastalığın ilerlemesi ya da erken teşhisi için oldukça önemli olduğu gibi tedavi için de önemlidir. Kan şekerinizin normal oranlarda olması ve stabil hale gelmesini kontrol etmek amaçlı kan şekeri monitörü kullanabilirsiniz.

Muayeneye gitmediğiniz süre boyunca kendiniz de kan şekerinize ve ayak bakımınıza dikkat edebilirsiniz. Ayaklarınızın her zaman kuru ve temiz kalması oldukça önemlidir. Herhangi bir yaralanma olmaması için yastıklı yapıda olan ayakkabılar giyebilirsiniz. Kullandığınız bir ilacı değiştirmeniz gerektiğinde de kan şekerinizi normal seviyesini etkilemeyecek şekilde doktor kontrolünde almanız gerekir.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index