Normal Doğum Nedir? » Nasıl Yapılır? Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Normal doğum ve diğer doğumlar kadın bedeninde oluşan en güzel ve en özel süreçlerden biri olmaktadır. Bu yüzden de her kadının doğum süreci benzersiz ve farklı bir süreç olarak işlemektedir. Buna nazaran da annenin ilk doğumu ile ikinci ve üçüncü doğumları çok farklı bir şekilde geçmesi mümkün olmaktadır.

Doğum süreçleri her bedende farklı durumlar göstermesinden dolayı bir iki saat içerisinde de gerçekleşmekte veya daha uzun sürelerde de devam edebilmektedir. Bu süreç genellikle anneyi hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak oldukça fazla etkilemektedir. Ancak sorunsuz bir şekilde doğumun tamamlanması ile birlikte bütün ağrı ve kaygılar bir anda ortadan kalkmaktadır.

Normal Doğum Nasıl Olur?

Normal doğum yapılması için 3 farklı evre bulunmaktadır. Bu evrelerden ilki ve en uzun süreni annenin sıklıkla gelen sancıları yaşaması ve daha sonrasında bebeğin kafasının rahime düşmesi olmaktadır. İkinci evre ise bebeğin doğumunun başlaması ve bebeğin doğmasını kapsayan süreç olmaktadır. Üçünü süreç ise plasentanın dışarıya çıkması süreci olmaktadır.

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Normal doğum için 3 evrenin sakin bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Bu evreler ise sırası ile şunlardan oluşmaktadır:

Normal Doğumda Birinci Evre;

Bu evrede anne doğum sancılarını düzenli bir şekilde hissetmeye başlamaktadır. Sancılar ile birlikte de istenilen açıklık seviyesi ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu evre oldukça zor ve uzun geçen bir evredir. Yaklaşık olarak doğum sürecinin %85’lik kısmı bu evrede tamamlanmaktadır. Ancak ne kadar zor olsa da annenin doğumun tam olarak gerçekleşeceği zamanda ıkınması için kendini yormaması gerekmektedir. Bu evrede genellikle annelerden rahatlamaları için belli başlı şeyleri yapmaları istenmektedir. Bunlar ise:

  • Hafif yürüyüşler yapmak,
  • Kişiyi rahatlatan müzikler dinlemek,
  • Ilık duş almak,
  • Rahatlatıcı nefes egzersizlerini uygulamak,
  • Aynı pozisyonda sürekli kalmamak.

Rahim ağzının 6 veya 7 cm kadar açılması ile birlikte bebeğin başı doğum kanalına girmektedir. Bu girme ile birlikte su kesesine baskı uygulanmakta ve su kesesi açılmaktadır. Bu açılma sonrasında rahimde bulunan gerginlik azalmakta ve ağrılar azalmaktadır. Ancak belli bir süre sonrasında ağrılarda yeniden artış gözlenmektedir.

Birinci evrede oluşacak açılmalar genellikle alanında uzman profesyoneller tarafından gerekli aralıklar ile takip edilmektedir. Takip sonucunda ise anneye yeterli düzeyde bilgiler verilmektedir.

Normal Doğumda İkinci Evre;

Normal doğum esnasında ikinci evreye geçilmesi ile birlikte rahim ağzı istenilen açıklığa ulaşmış olmaktadır. Bu açıklık ile birlikte de doğum başlamaktadır. Sancılar bu aşama da genellikle 2 veya 3 dakika bir gelmekte ve yaklaşık 60 veya 70 saniye kadar devam etmektedir. Ikınma hissi ise anne adayında ortaya çıkmaktadır.

Bu sürecin uzamaması bebek sağlığı ve istenilen zaman içerisinde doğum kanalına girmesi için oldukça önemli olmaktadır. Bundan dolayı da annenin bu süreçte ıkınması gerekmektedir. Doktorlar ise bu evrede bebeğin sağlığı için sürekli olarak bebeğin kalp atışlarının nasıl olduğunu incelemektedir. İkinci evrede anne istenilen kuvvette ıkınması durumunda bebek o kadar hızlı doğum kanalına ilerleme göstermektedir. Daha sonrasında ise doktorun takibi ile rahim ağzında bebeğin başı görünmektedir.

Üçüncü Evrede Sizleri Neler Bekliyor?

Normal doğum üçüncü evresinde bebek rahim kanalından çıkmış ve anne oldukça rahatlamış olmaktadır. Genellikle doğumun tamamlanması ile birlikte anne ve bebek arasındaki bağın güçlenmesi için bebeği anne kucağına hemen verilmektedir. Daha sonrasında ise anne ile bebeğin temasını sağlayan plasenta içerde olmasından dolayı buna yönelik işlemler başlamaktadır.

Plasenta için rahime masaj yapılarak çıkarılması sağlanmaktadır. Bu süreç yarım saati bile geçen bir zaman olmamaktadır. Bunun için bebek sonrasında son bir ıkınma gerçekleştirmek gerekmektedir. Plasentanın çıkması ile birlikte vajina ve vajina giriş bölgeleri detaylı bir şekilde kontrol edilmektedir. Ikınma ile birlikte annenin rahminde veya makat bölgesinde yırtık oluşması durumunda ise dikiş atılarak doğum tamamlanmaktadır.

Normal Doğum Belirtileri

Normal doğum ortaya çıkması için birçok belirti olmaktadır. Bu yüzden de her belirti her anne adayında görülmesi mümkün olmamaktadır. Bazı durumlarda hatta belirtiler hiç fark edilmeden doğum başlamaktadır. Belirtiler ise şunlardan oluşur:

Nişan yanı kanlı akıntı olmaktadır. Bebek anne karnında iken dışarıdan gelecek olan enfeksiyonlara karşı korunması için rahim ağzında bir mukus bulunmaktadır. Bebeğin rahim kanalına inmesi ve başı ile bu bölgeye baskı uygulaması ile bu patlamakta ve anne tuvalete gittiğinde veya iç çamaşırında bunun ile karşı karşıya kalmaktadır.
Düzenli bir şekilde kasılmaların ortaya çıkması genellikle doğumun en sık görülen belirtileri olmaktadır. Ancak yalancı kasılmalardan bunu ayırt etmek gerekmektedir. Bunun için ise durulan pozisyonun değiştirilmesi gerekmektedir. Sancıların devam etmesi ve daha da şiddetlenmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Bebek anne karnında iken amniyon sıvısı adı verilen bir sıvıyla dolu kese içerisinde doğuma kadar olan süreçte gelişim evrelerini tamamlamaktadır. Bu sıvının rahimden gelmesi ile birlikte doğum başlamakta ve bu yüzden de mutlaka hastaneye başvurulması gerekmektedir.
Sırt ağrıları genellikle her annede bebeğin büyümesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Ancak sancılar ile birlikte sırt kaslarında kasılmaların ortaya çıkmasında genellikle doğum başlamaktadır.
Hafifleme hissi genellikle bebeğin normal bulunduğu bölgeden aşağıya inerek doğum kanalına yerleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Ve göbek göle görülür derece de aşağıya inmektedir.
Sık idrara çıkma genellikle bebeğin idrar kesesini sıkıştırmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Bazı annelerde doğuma az kala enerjik ve mutlu hissetme ortaya çıkabilmektedir.

Normal Doğum Kaçıncı Hafta Olur?

Normal doğum genellikle hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ile birlikte 38. Hafta ve 40. Hafta arasında gerçekleşmektedir. 37. hafta öncesinde gerçekleşen doğumlar genellikle erken doğum olarak geçmekte ve bu yüzden de normal doğumun yapılmaması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. 42. hafta sonrasında bebeğin doğum kanalına düşmemesin de ise geç doğum olarak adlandırılmaktadır. Normal doğumla bebeğin doğumunu gerçekleştirmek için genellikle 4 hafta öncesinde doktor tarafından ortaya çıkması mümkün olmaktadır. Bu yüzden de son haftalarda uzman hekim ile görüşmeler yapmak ve kontrolleri aksatmamak oldukça önemli olmaktadır.

Normal Doğum Faydaları

Normal doğum hem anne için hem de bebeğin ilerleyen süreçlerde göstereceği gelişimler için oldukça önemli olmaktadır. Anne için sağlamış olduğu faydalar şunlardan oluşmaktadır:

  • Enfeksiyon ve kanama gibi risklerin ortaya çıkması en aza inmektedir.
  • Vajinal doğum ile bebek dünyaya getiren annelerde genellikle ağrı şikâyeti oldukça az olmaktadır.
  • Herhangi bir komplikasyon olmaması durumunda anne daha hızı bir şekilde hastaneden taburcu olarak evine gidebilmektedir.
  • Normal doğumun gerçekleşmesi ile birlikte anne kendini daha güçlü hissetmekte ve kendisini başarmış duygusunu hissetmektedir.

Normal doğum anneye sağlamış olduğu faydaların yanı sıra bebeğe sağlamış olduğu faydalar ise şunlardan oluşmaktadır:

  • Bebek doğumun başlaması ile birlikte doğum kanalında ilk defa bakteriler ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu sürece maruz kalan bebeklerde genellikle bağışıklık sistemi daha güçlü olduğu düşünülen ihtimaller arasında yer almaktadır.
  • Doğum gerçekleşmesi ile birlikte bebek anne ile anında temas haline girebilmektedir. Bu da ilk bağlanma ile annanin bebeği, bebeğinde anneyi hissetmesi için oldukça önemli olmaktadır.
  • Normal doğum sonrasında hızlı bir şekilde anne sütü gelmesinden dolayı bebek sezaryen ile doğan bebeklere göre daha hızlı beslenme imkanı bulmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index