Nefrotik Sendrom Belirtileri » Tanı Ve Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Nefrotik Sendrom 

Nefrotik sendrom genel olarak albümin proteinin fazla oluşmasından kaynaklı doğan bir böbrek sorunu olarak bilinmektedir. Bu sorunun oluşması nedeniyle her iki böbreğin etkilenme hali mevcut durumdadır. Fakat sadece biri de etkilenebilmektedir. Böbreklerde yer alan glomerül adındaki kan damarları çok küçük boyutta olduğu bilinmektedir. Bu damarların normal sistemde çalışmayı bıraktığı zaman ortaya çıkan durum idrarda gözlemlenmiş olan protein yapısı olarak bilinmektedir. Bu proteinin normal seviyenin üzerinde görülmesi hali Nefrotik sendromu oluşturmaktadır. 

Kanda yer alan albümin azalması halinde ise vücudun çeşitli bölümlerinde ödemler oluşmaya başlamaktadır. Ödem oluşmasının yanı sıra çeşitli enfeksiyonel hastalıklara da zemin hazırladığı bilinmektedir. Bu hastalığın çocuklarda daha fazla görülmesi nedeniyle ortaya ciddi durumlar çıkmaktadır. Fakat kortizon türü ilaç tedavileri ile bu durum kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte en çok görülme yaş ortalaması çocuklarda 2 ile 6 yaşlar arasında olduğu bilinmektedir. 

Nefrotik sendrom hastalığı genel bakımdan idiopatik şekilde gelişmektedir. Bu nedenle tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmeyen hastalıklardan biri olarak ifade edilmektedir. Fakat her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da tetikleyici durumlar vardır. 

Nefrotik sendrom yaşayan çocukların idrar kültürlerinde yoğun albümin proteinine rastlanmaktadır. Bu sayede kandaki protein seviyesi de oldukça düşük bir seviyede çıkmaktadır. Bu durumla birlikte kandaki kolesterol ve yağ seviyesi de ciddi bir şekilde yükselişe geçmektedir. Hastalığın teşhisi esnasında ortaya çıkan durumların geneli bu şekilde yorumlanmaktadır. 

Nefrotik Sendrom Nedir?

Nefrotik sendrom hastalığı çeşitlere ayrılması ile bilinen kandaki protein miktarını düşürerek idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlayan hastalık grubu olarak bilinmektedir. İdrarda görülen fazla protein sebebi ile böbrek hastalığı da meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte yağ ve kolesterol oranını da hızla yükselttiği bilinen bir hastalık türüdür. 

Böbrekler vasıtası ile kandaki protein miktarını doğrudan idrar yollarına filtreleyen damar yapısı da hasar görmektedir. Bu durum neticesinde vücudun belli bölgelerinde iltihaplanma meydana geldiği bilinmektedir. Şişlik tarzında kendini gösteren bu durum farklı çeşitleri ile birlikte çocuğun yaşamını etkileyecek pozisyondadır. Bu hastalığın beraberinde ise kişinin veya çocuğu kortizon türündeki ilaç tedavisine başlaması gerek görülmektedir. 

Nefrotik sendrom tedavilerinde kortizon ilaçları öne çıkan bir durum olarak bilinmektedir. Steroid ilaç tedavilerinin yanı sıra kortizon kullanımlarının da yan etkisi oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hasta olan çocuğun bol sıvı tüketmesi gerektiği öne çıkmaktadır. Yetişkin bireylere oranla çocuklarda daha fazla görülebilen bu durum ciddi bir şekilde hastalık dönemi başlatmaktadır. Bu hastalığın ifadelerinden biri de nil hastalığı olarak bilinmesidir. Hastalığın oluşum nedenleri arasında ilk olarak sıralanan durumlar böbrek rahatsızlıkları, sık geçirilen enfeksiyon sebepleri, kanser ve diyabet rahatsızlıkları öne çıkmaktadır. Bu nedenle çocuğun geçirdiği hastalıklara karşı duyarlı davranılması gerekmektedir. Ayrıca bazı gıdaların alerjik yapısı da bu hastalığa neden olduğu için alerji olma halinde hekim kontrolü yaptırılması gereklidir. 

Nefrotik Sendrom Nedenleri

Nefrotik sendrom hastalığının nedenleri arasında ilk olarak böbrek rahatsızlıkları gözlemlenmektedir. Fakat bu hastalığın genel nedeni olarak gösterilmesi doğru bulunmamaktadır. Bilinen bir nedene bağlı olarak gelişen bir hastalık değildir. Genel bakımdan çok çeşitli durumlardan kaynaklanması sebebiyle hastalığı tetikleyen durumlar şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Bağışıklık sistemine yönelik sorunlardan kaynaklı olması
  • Böbrek rahatsızlıkları nedeniyle oluşması
  • Gıda alerjileri nedeniyle oluşması
  • Obezite sebebi ile oluşması
  • Bazı ilaçların yan etkileri nedeniyle oluşması

Yukarıda bahsedilen durumlar gene olarak nefrotik sendrom nedenleri arasında gösterilmektedir. Fakat bu hastalığı başlatabilecek pek çok durum oluşabilmektedir. Hastalığın gelişmesi ile birlikte aynı anda görülebilen bağırsak rahatsızlıkları da bulunmaktadır. Nadir olarak gözlemlenen rahatsızlıklar arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarının da eşlik ettiği bilinmektedir. 

Nefrotik sendrom hastalığının sayılan nedenlerle oluşabilmesinin yanı sıra bilinmeyen şekilde de açığa çıkması mümkün olmaktadır. Özellikle küçük çocuklarda daha çok görülen bu rahatsızlık türü gıda alerjileri nedeniyle oluştuğu bilinmektedir. Aynı zamanda çocuğun az sıvı tüketimi sonucunda da oluşabilmektedir. 

Nefrotik Sendrom Belirtileri

Nefrotik sendrom hastalığının birçok belirtisi bulunmaktadır. İlk sırada yer alan durumlar çocuğun göz kapaklarında şişlik oluşturmasıdır. Geri kalan belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Karın kısmında ve bacaklarda oluşan şişlikler
  • Yüz kısmının şişmesi ve sıvı alımının çok yapılmasından kaynaklı kilo alınması
  • Erken tedavisi yapılmadığı zamanlarda ödem oluşturmaya başlaması
  • Akciğer ve kalp zarı arasında sıvı birikimleri veya ödem oluşturması
  • Aşırı derecede yorgun hissetme ve halsizlik durumlarının sürekli yaşanmaya başlaması
  • İştah kaybı oluşturması
  • Karın ağrısı oluşturması ve ishal yapması
  • İdrarın azalmasını sağlaması
  • Aşırı köpüklü idrar yapması
  • Karın içinde asit oluşturmaya başlaması (Bu durum sıvı birikmesi olarak ta gözlemlenir.)
  • Tırnak dibinin soluk bir şekilde gözükmesi
  • Saçların mat bir görünüm kazanması
  • Kulağın kıkırdak yapısının sertleşmeye başlaması
  • Çeşitli gıdalara yönelik alerjik durum oluşturması

Yukarıda sıralanan belirtiler genel bakımdan nefrotik sendrom hastalığında görülen durumlar olarak bilinmektedir. Fakat bu belirtilerin en baskın halde gözlendiği kısım göz çevresinde oluşan şişlikler şeklinde açığa çıkmaktadır. Özellikle hekim muayenelerinde ilk bakılan kısım çocuğun veya kişinin göz kapakları olup ikinci olarak idrar tahlilleri öne çıkmaktadır. 

Nefrotik Sendrom Tanı Yöntemleri

Nefrotik sendrom hastalığının tanı yöntemleri öncesinde hastalanmış kişinin tıbbi geçmişi dinlenmektedir. Bununla birlikte kişide veya çocukta oluşan belirtiler fiziki muayene eşliğinde incelenmektedir. Çocukta gelişen bir durum ise var olan hastalığa tanı konulması amaçlı hekim tarafından ailede olan bir hastalığın olup olmadığı araştırılmaktadır. Tam anlamıyla doğru bir şekilde tanı konulabilmesi için ilk olarak idrar tahlili yapılmaktadır. 

İdrar tahlili sayesinde idrardaki protein seviyesine bakılmaktadır. İkinci olarak kan değerlerini incelemek ve kolesterol seviyesini ölçebilmek açısından kan tetkiki yapılmaktadır. Beraberinde ise böbrek rahatsızlıkları bu hastalığa sebep olabileceği için renal ultrason çekimi yapılmaktadır. Ağrısız bir test olarak uygulanılan bu çekim esnasında böbrekte oluşabilen taş veya kist haline bakılmaktadır. Son olarak ise hem ameliyat esnasında hem de ameliyat öncesinde böbrekten doku parçası alınarak böbrek biyopsisi yapılmaktadır. 

Nefrotik Sendrom Tedavi Yöntemleri

Nefrotik sendrom tedavi yöntemlerinde ilk olarak öne çıkan durum hastalığın oluşturduğu belirtileri en aza indirmek ve diğer organlara zarar vermesini önlemek amaçlı doktor tarafından başlatılan ilaç tedavileri yer almaktadır. Çünkü genel bakımdan hastaların büyük bölümü kortizon ilacı kullanılarak yapılan tedavilere çok iyi cevap vermektedir. 

Hastalığın tekrar etmemesi açısından baskılayan ilaç tedavisi beraberinde çocuğun tuzlu gıda tüketimine ara vermesi önemli yer tutmaktadır. Çünkü tuz alımı vücutta bölgesel olarak ödem oluşturmaktadır. Yan etkilerini tam anlamıyla yok etme amaçlı çocuğun bol su içmesi gerektiği de bilinmektedir. 

Hekim tarafından aileye verilen tedavi bilgilerine yönelik doğru uygulama yapıldığında nefrotik sendrom hastalığı atlatılacak bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte ileriki yaşlarda dikkat edilen önlemler sayesinde hastalığın tekrardan nüksetme durumu çok düşük olarak bilinmektedir. Hastalığın şiddeti çok üst seviyede olduğu zaman antibiyotik kullanımın başlatılması uygun görülmektedir. Antibiyotik kullanımının yanı sıra immünsüpresif ve kortikosteroid ilaç çeşitleri de hastalığın şiddetine göre uygun dozda kullandırılmaktadır. 

Labial Yapışıklık, Kızamıkçık, Kızamık, Kistik Fibrozis, Kawasaki Hastalığı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index