Myastenia Gravis » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Myastenia Gravis

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15652″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Myastenia gravis sinir sistemimiz ile iskelet kaslarımızın arasında sürekli iletim halinde olan sinyallerin aksaması ve bu aksamalara bağlı olarak hareketlerimizde yaşanan kayıplar ve güçsüzlük olarak tanımlanabilir. Belirli kişilerde hafif semptomlar halinde görülürken bazı kimselerde de şiddetli belirtiler oluşabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Myastenia Gravis Nedir?

Kaslarda görülen güçsüzlük ve kişinin hareketlerinin kabiliyetini yitirmesi olarak ortaya çıkan hastalık sinirler tarafından kaslarımıza iletilmesi gereken sinyallerin belirli bir sebepten iletilememesi ya da zayıf iletilmesi anlamına gelir. Tek bir bölgeye özel güçsüzlük olabileceği gibi tüm vücuda yayılan bir kas güçsüzlüğü de ortaya çıkabilir.

Tüm vücuda yayılan bir hareket kabiliyeti yitimi kişinin hayat kalitesini de olumsuz yönde etkiler. Myastenia gravis her kas grubunu etkileyebileceği için etkilenmesi büyük sorunlara yol açabilecek kaslar üzerinde de etkili olabilir. Örneğin diyafram kasları etkilenirse şiddetli semptomlar ortaya çıkabilir.

Genellikle vücudumuzda bilincimizi kullanarak hareket ettirdiğimiz kaslarımız üzerinde etkili olurlar ve bu sebeple de hareketleri yavaşlatırlar. Hastalık genetik olarak geçmez ya da doğumdan itibaren sahip olunan bir rahatsızlık değildir. Koşullara bağlı olarak ortaya çıkar. Hastalık ortaya çıktığında bazı kaslar diğer bölgelere göre daha fazla etkilenebilir.

Yüz bölgesi en çok etkilenen bölgelerden biridir. Yüzümüzdeki kaslar güçsüzleştiğinde konuşmada zorluklar yaşayabiliriz. Aynı zamanda yemek yerken yutkunma gibi zorluklar da ortaya çıkabilen durumlardır.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Myastenia Gravis Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Myastenia Gravis Nedenleri

Vücudumuz çeşitli tehlikelere karşı antikor üreterek kendini korumaya alır. Antikorlar bazı durumlarda sinirlerden gelen sinyaller ile hareketlerimizin oluşmasını sağlayan kas hücrelerini de tehlike olarak algılar. Bunun tam olarak nedeni bilinemez. Myastenia gravis hastalığının oluşmasına sebep bu algılamaya sebep olan herhangi bir enfeksiyon olabilir.

Tümör oluşumları da hastalığa sebep olabilir. Hastalığa sebep olan tümör oluşumları genellikle timüs bezi denen bölgede görülür. Oluşan tümör bazı durumlarda kanser hastalığına da sebep olabilir. Timüs bezi denen kısım bağışıklık sistemimizin oluşması için hücreler üretir.

Hastalığa sahip olan kişilerde tümör oluşmuş timüs bezi yerinden çıkarıldığında görülen semptomlarda gerileme tespit edilmiştir. Bu sebeple timüs bezinde oluşan tümörlerin Myastenia gravis hastalığına sebep olduğu düşüncesi güç kazanmıştır.

Cinsiyete dayalı farklılıklar da hastalığın görünme oranlarını etkiler. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla hasta oranı bulunur. Kadınlarda hastalığın görülme yaşı 40 ve üstü iken erkeklerde hastalığın görülme yaşı 60 yaş üstüdür.

Hareket etmemiz için ihtiyacımız olan kasların güçsüzleşmesi asetikolin dediğimiz sinir hücreleri ile kas hücrelerimizin arasında bağlantı kurmayı sağlayan yapıların engellenmesi demektir. Bu yapılar hastalık dolayısı ile de engellenebilir ya da vücudumuz özel olarak engellemek için antikor üretebilir.

Hastalığın nedenini tespit etmek teşhis koymak için ve tedavi süreci için önemlidir. Vücudumuzda bazı durumlarda engellenen protein hücrelerinin yokluğu sebebiyle de hastalık oluşabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Myastenia Gravis Belirtileri

Semptomlar kişilerde hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Sürekli devam eden bir güçsüzlük durumu olmadığı için erken teşhisinin zor olduğu bir hastalıktır. Myastenia gravis hastalığı hasta kendisini dinlenmeye çektiği zaman belirtilerini azaltır. Bu sebeple günlük hayatta hareket ettiğimizde semptomlar daha çok kendisini hissettirir.

Günlük olarak azaldığı ve çoğaldığı zamanlar olmasına rağmen hastalık yerinde saymaz ve zaman içerisinde ilerleme eğilimindedir. İlk zamanlarda hafif semptomlar gösterilse de yıllar içerisinde belirtiler şiddetlenerek artabilir.

Hareket etmemizi sağlayan kas grupları hastalıklardan daha çok etkilenirler. Vücudumuzun her bölgesi hastalıktan etkilenebilir. Belirtiler ilk olarak yüz bölgemizde kendini göstermeye başlar. Ağız ve boyun kaslarımızı etkilediği için yutkunma ve konuşma güçlükleri çekebiliriz. Myastenia gravis göz bölgemizi de etkileyerek gözlerde istemsiz hareketlere sebep olabilir.

Gözlerimizin kapak kısmını da etkiler ve her iki tarafta da düşme söz konusu olabilir. Göz bölgemizi etkilemesi sonucunda ortaya çıkan bir diğer semptom da kişinin bulanık görmesi ya da nesneleri ve insanları çift olarak görmesidir. Ayak bölgemiz de en çok etkilenen kısımlardan biridir.

Yüz kaslarımız etkilendiği için hastanın yüz ifadelerinde birtakım değişiklikler olabilir. Solunum yolu kaslarının etkilenmesi sebebiyle nefes almada zorluklar ya da darlık yaşanabilir. Yemek yerken yutkunma zorluğu ya da çiğneme zorluğu en çok görülen belirtilerden biridir. Konuşmalarda meydana gelen bozukluklar da belirtilerden biridir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Myastenia Gravis Tanı Yöntemleri

Uzman doktora başvuran hastanın ilk olarak hikayesi dinlenerek vücudunun hangi bölümlerinde semptom oluşumların olduğu incelenir. Semptomların incelenmesi fiziki muayene ile yapılır. Myastenia gravis muayenesinde öncelikle kişinin kas yapısının güç durumu test edilir.

Refleksleri kontrol edilir ve hangi bölgelerde güçsüzlük oluşumu ya da hareketsizlik gözlemleniyorsa bu bölgeye yoğunlaşılır. Fiziki muayeneden sonra çeşitli kan testleri yapılır. Görüntüleme yöntemleri ile hastanın kas yapısı incelenir.

EMG görüntüleme yöntemi en doğru teşhisin konulması için güvenilir bir yöntemdir. Kas hücrelerinin sinirlerden gelen sinyalleri ne derece aldığını gözlemlemek için kullanılır. Yöntem uygulanırken kişinin belirli bir kas bölgesine yapay olarak oluşturulmuş gerilme sinyalleri gönderilir. Bu yapay sinyaller geldiğinde kasların nasıl tepki verdiği gözlemlenir. Myastenia gravis hastalığı varsa kasların bu yapay sinyallere verdiği tepkiler düşük ölçüde olur.

Sağlıklı bir kas yapısı olan kişilerle kıyaslandığında hasta bir insanın kaslarının verdiği kasılma tepkisi oldukça düşüktür. Antikor oluşumu da hastalığa sebep olduğundan dolayı bir diğer yöntem de hastanın vücudundaki antikorların tespiti üzerine olur.

MR ya da BT görüntüleme yöntemi kullanılarak timüs bezi incelenir ve tümör oluşumu olup olmadığı araştırılır. Bazı ilaç verilme yöntemi ile de kasların güçsüzlüğünün derecesi ve hangi zaman aralıklarında güçsüz olduğu, bu halin ne kadar devam ettiği üzerine araştırmalar yapılarak tanı konulmaya çalışılır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Myastenia Gravis Tedavi Yöntemleri

Hastalığın semptomları kişiden kişiye değişim gösterdiği için kesin bir tedavisi yoktur. Teşhis edildikten sonra hastalığın ilerlemesini durdurma ve belirtileri en aza indirgeme amaçlanır. Myastenia gravis tedavi süreçleri hasta için her gün uygulanarak hayatını normal bir şekilde idame ettirmesi sağlanır.

Hastalara genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Kasları güçlendirici ilaçlar doktor kontrolünde verilir. Aynı zamanda bağışıklık baskılayan ilaç kullanımı da kasların kendisini tamir edebilmesi için verilir. Sinirlerden gelen sinyallerin kaslara ulaşması için engel oluşturan reseptörler bu ilaçlar sayesinde ortadan kaldırılır.

Eğer timüs bezinde tümör oluşumu var ise ve hastalığa bu durum sebep olduysa cerrahi operasyon yapılır. Tümörün alınması ileride kanser gibi daha ciddi hastalıkların oluşumunu engeller ve hastalığın belirtilerini azaltır. Myastenia gravis eğer ilaç tedavisi işe yaramıyorsa Plazmaferez denilen bir yöntem ile tedavi edilir.

Yöntem sırasında hastanın antikor üretmiş kanı başka bir yere alınarak oluşan antikorlardan temizlenir ve hastaya geri verilir. Bu şekilde oluşan semptomların etkisinin azalması sağlanır. Eğer semptomlar hastada çok şiddetli görülüyorsa ilk tercih edilen yöntem budur. Bu yöntem de işe yaramazsa ameliyat yapılır.

IVIG denilen bir yöntem sayesinde hastanın vücuduna kendisinde bulunan antikorları yok edecek şekilde daha güçlü olan antikor takviyesi yapılır. Böylece antikorların oluşumu önlenmiş olur. İlaç tedavisi ve bu yöntem en sık kullanılan tedavilerden biridir.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index