Multiple Skleroz » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Multiple Skleroz

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15555″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Multiple skleroz; sinir sistemi hastalığı olup belirli ataklar ile gerçekleşir. Kronik bir hastalıktır. Bağışıklık sistemimiz vücudumuzu dış tehditlerinden korumak üzere bulunur ve henüz tespit edilememiş nedenlere dayanarak bazı durumlarda bu koruma kalkanını sinir hücrelerimize karşı da harekete geçirir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Multiple skleroz Nedir?

Bağışıklık sistemi bizi tehditlerden korurken kendi yapısında bulunan hücrelere karşı bir tepki geliştirmez ve onları tanır. Fakat bazı durumlar sonucunda sistemde bozukluklar olur ve kendi bünyesindeki sinir hücrelerine karşı savaş açar. Sinir hücrelerimiz hareket etmemizi sağlayan yapılardır.

Beynimizden gelen elektrik sinyalleri sinir hücrelerimiz vasıtasıyla kaslarımıza iletilir ve hareket oluşur. Bağışıklık sistemi bir sebepten ötürü sinir hücrelerine saldırdığında elektrik sinyalinin iletilmesi engellenmiş olur. Multiple skleroz bağışıklık sisteminin miyelin bölgelerine saldırması sonucu oluşan hasar plakları sebebiyle kişide oluşan konuşma bozuklukları, görme ya da yürüme bozuklukları gibi semptomlara yol açar.

Bu semptomlar kişilere atak ile gelirler. Atak geçtiğinde hasar görmüş miyelin tabakaları kendini yenileyerek kişinin normal hayatına dönüşünü sağlarlar. Gelen atakların belirli süreleri olur. 1 hafta ya da 1 yıl süreyle gelen ataklar olabilir. Bu süreler hastalığa sahip olan her kişi için farklıdır. Gelişen bilim sayesinde çeşitli ilaçlar ve fizik tedavisi yöntemiyle gelen ataklar önlenerek, atakların azalması ve hafif şiddette gelmesi sağlanır. MS hastalarının hayati tehlikesi olmaz ve normal bir şekilde hayatlarına devam edebilirler.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Multiple Skleroz Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Multiple skleroz Nedenleri

Hastalığın kişiden kişiye değişen semptomları vardır ve tam olarak tespit edilebilmiş belirli bir nedeni yoktur. Multiple skleroz pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Enfeksiyon hastalığı geçiren kimseler, zehirli maddelere maruz kalmış kimseler, sağlıklı olmayan beslenme, bulunulan coğrafi konum, vücuttaki savunma sisteminde meydana gelen bozukluk gibi pek çok nedene dayandırılabilir olsa da hiçbiri kesin değildir.

Birtakım bilim insanları bu hastalığa çocuk yaşta maruz kalınmış bir virüs sebebiyle yakalanmış olmayı ciddi anlamda öne sürmüştür. Vücudumuzda saklı halde olan virüs geçirilen ağır bir hastalık sonucu ortaya çıkarak hastalığa neden olabilir. Bu bilim insanlarına göre hastalığa neden olan durum dışarıdan gelen yabancı bir virüstür.

Diğer teoriye göre hastalık dış etkenlerden değil içten gelir. Multiple skleroz bağışıklık sistemimizdeki birtakım sorunlar sebebiyle ortaya çıkar. Bağışıklık sistemimizin bizi dışarıdan gelerek vücudumuzda hasara neden olacak virüs ya da mikroplara karşı koruması gerekirken nedeni bilinmeyen bir hatadan ötürü kendi sinir hücrelerine karşı da savunma mekanizması geliştirir. Miyelin kılıflarına saldırarak burada plak oluşumuna neden olur.

Bu plaklar yüzünden beynimizden gelen elektrik sinyalleri sinir hücrelerimizden geçerek kas hücrelerimize ulaşıp onları harekete geçiremezler. Hastalığın oluşum şekli budur.

Teorilerin hepsinin belirli bir doğruluk payı ya da birbirini tamamlayıcı olduğu da düşünülebilir. Dışarıdan gelen bir virüsün bağışıklık sistemimize etki ederek miyelin kılıflarına saldırmasına sebep olduğu şeklinde de açıklanabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Multiple skleroz Belirtileri

Multiple skleroz belirtileri ilk başlarda kısa ve geçici olan birtakım atakların ortaya çıkmasıyla başlar. Eğer belirli atakların başlamasından sonra uzman bir doktora başvurulmazsa ileri safhalarda daha kalıcı belirtiler ortaya çıkabilir.

Yürümede zorluk ve denge kayıpları, görme kayıpları, peltek bir şekilde konuşma gibi belirtiler erken zamanda tedaviye başlanmazsa ileriki yaşlarda kalıcı hale gelebilir. Ataklar geçici olduğu için hastalar doktora gitmeyi önemsemeyebilir fakat uzun vadede olumsuz sonuçları ortaya çıkabilir. Bu sebeple muhakkak doktora gidilmelidir.

Tedavi başladıktan sonra ataklar azalıp ve şiddeti eskisi gibi olmadığında da kesinlikle tedaviyi bırakmamak gerekir. Multiple skleroz şiddetli hissedilen yorgunluk, uyuşma, vücudun bazı bölgelerinde görülen elektriklenme şeklinde başlangıç belirtileri gösterebilir.

Bu belirtiler tek bir gün içerisinde birden fazla kez ataklar halinde gelebilir. Ya da bir kere geldiğinde ataklar haftalarca gelmeye devam edebilirler. Yorgunluk hissi en ağır basan semptomdur. Uyuşma hissi ekseriyetle gövde bölgesinde, kol ve bacak bölgelerinde, yüz bölgesinde, oluşur ve karıncalanma ile birlikte gelir. Kişi kendini olduğundan daha güçsüz hisseder.

Yürümede zorlanma ve dengesizlik semptomları görülür. İleri safhalarda konuşurken zorluk ya da peltekleşme ortaya çıkar. Sindirim sisteminde problemler görülür. Görüş kayıpları ve bulanık görme yaşanır. Depresyon sık görülen semptomlardan biridir. Kişi odaklanmada, düşünmede ve konsantre olmakta zorluklar yaşar.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Multiple skleroz Tanı Yöntemleri

Uzman doktora başvuran kişinin öncelikle hikayesi dinlenir. Hikayesine ve gösterdiği semptomlara göre doktor nörolojik muayene, birtakım testler gerçekleştirir. Multiple skleroz tanısı konması sinir sistemimizin merkezi bölgesini oluşturan omurilik ve beyin ile optik sinir bölümlerinin hepsinde ya da iki tanesinde oluşan hasarın kanıtlanması gerekir.

Bu bölgelerde oluşan hasarlar birbirinden ayrı vakitlerde oluşmalıdır. Bu durumların hepsi hastada gözlemlendiğinde diğer hastalık ihtimalleri elenir. Kalıtsal bir durum olup olmadığının anlaşılması için hastanın geçmişi ve aile bilgileri dinlenir. Daha önce hangi hastalıklara sahip olduğu öğrenilir. Coğrafi olarak nerelerde bulunduğu ya da herhangi bir zararlı maddeye maruz kalıp kalmadığı araştırılır. Multiple skleroz kişinin görme duyusu, hareket etme, konuşma, denge gibi durumlarının ne durumda olduğuna dair çeşitli testler ile teşhis edilmeye çalışılır.

MR görüntüleme sistemi, OCT denilen optik tomografi yöntemi gibi birtakım görüntüleme yöntemleri ile hastanın detaylı gözlemlenmesi sağlanır.

En sık başvurulan yöntem omurilikten alınan sıvıdır. Alınan sıvıda bulunan OCB denen oligoklonal bantlar hastalığın bir kanıtı olurlar. Uygulanan kan testleri ile diğer hastalıkların elenmesi sağlanır. VEP testi denilen yöntem ile sinir hücrelerinin uyarılması ve beyindeki aktiviteleri gözlemlenir. Merkezi sinir sistemimizde bulunan önemli bölgelerin farklı zamanlarda hasar alması sonucu hastalığın tanısı konarak tedavi süreci için başlangıç aşamasına geçilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Multiple Skleroz Tedavi Yöntemleri

Multiple Skleroz kesin bir tedavisi olmamakla birlikte uygulanabilen üç yöntemle atakları geriletme başarılabilir. Kişi hangi semptomları gösteriyorsa tedavi yöntemi de ona göre belirlenir. Ataklar için uygulanan tedavi belirli aralıklarla oluşan atakların süresini uzatmak ve şiddetini azaltmaktır.

Bağışıklık sistemimize düzenleyici etkisi olan ilaçlar hastalığın tedavisinde oldukça verimli olur. Uzman doktor hastanın gösterdiği semptomlara bakarak hangi ilacı kullanması gerektiğine karar veriyor. Hastalık çok çeşitli semptomlara sahip olduğu için ilaç tedavisinde kullanılan ilaçlar da çok çeşitli.

Kesin bir tedavi olmadığı için kişinin tamamen iyileşmesi mümkün olmasa da ataklar çok hafif şekilde geçirilebiliyor. Ağır semptomlardan olan görme kayıpları, denge problemleri, konuşmada güçlükler gibi belirtiler engellenebiliyor. Multiple Skleroz atakları için kişiler kortizon almak durumunda oldukları için atak şiddeti ve sayıları azaldıkça kortizon alımı da azalmış oluyor. Bu da kişinin daha normal bir hayat sürmesine yardımcı oluyor.

Erken teşhis ve tedavi sonucunda ileride kişide sorunlara yol açabilecek yürüme problemleri gibi semptomların daha geç çıkması için yardımcı olunabiliyor. Ya da kişi bu semptomları hafif bir şekilde yaşıyor.

Bu hastalık geçmeyen ve kronik olduğundan dolayı kişinin yaşamı boyunca sağlığına ve beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Egzersiz ile kendi vücudunu sağlıklı tutmak oldukça önemli oluyor. Tedavi sonucunda kişi hayatına büyük zorluklar yaşamadan devam etmekte bir sorun yaşamıyor.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, Myastenia Gravis, İnme, Demans

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index