Mide Kanaması Nedir? » Belirtileri Ve Tedavileri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Mide kanaması, farklı sebep ve etkenlere bağlı olarak mide içinde gerçekleşen kanama durumları şeklinde tanımlanmaktadır. Genel anlamda ise bu kanama çeşidi sindirim sistemi ve boşaltım sistemi kanama türleri içinde kabul edilmektedir. Özellikle midede oluşan kanama sorunu ise genel olarak en fazla görülen sindirim ve boşaltım sistemi kanaması türü olmaktadır.

Ayrıca bu rahatsızlık bazı farklı risk gruplarında yer alan bireylerde ise diğerlerine göre çok daha fazla sık meydana gelebilmektedir. Yine bu ileri boyutları ciddi sorunlar oluşturabilecek duruma nende olan faktörler de farklılıklar gösterebilmektedir. Risk grupları bakımından ise özellikle ileri yaştaki bireylerde görülme olasılığı daha yüksek olarak ifade edilmektedir.

Genel Tanıtım

Mide kanaması oluşan bazı mide rahatsızlıklarına ya da harici ve fiziksel sebeplere bağlı olarak meydana gelebilen bir sağlık sorunu olarak da açıklanmaktadır. Yine toplum içinde hemen her bireyde görülebilme riski olmasına rağmen özellikle erkek bireylerde kadın bireylere göre çok daha fazla ve sıklıkla görülebilmektedir. Midede kanama oluşumuna sebep olabilecek etkenlerden bir tanesi ise uzun süreli ve etkili ilaçların kullanılması olduğu ise yine açıklanan durumlar arasında yer almaktadır.

Bunun sonucu olarak ise özellikle bilinçsiz ve fazla miktarlarda ilaç kullanımlarına bağlı olarak da bu türlü kanamalar meydana gelebilmektedir. Özellikle farklı kronik hastalıkların tedavileri için alınan bazı ilaçların bu türlü kanama yapma ihtimalleri de yüksek olarak belirtilmektedir.

Mide kanaması oluşması için kişilerin bazı zararlı madde alışkanlıkları da etken unsurlar arasında yer alabilmektedir. Özellikle sürekli alkol kullanılması ve sigara içilmesine bağlı olarak da bu sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Yine farklı ve özellikle mide içinde yara meydana getiren kimi hastalıkların etkileri olarak da kanama sorunları oluşabilmektedir. Ayrıca meydana gelen kanama ve türü ise genel anlamda tedavi aşamaları içinde önemli unsurlar olarak kabul edilmektedir.

Genel anlamda ise midede oluşan kanamalar iki farklı çeşide ayrılarak incelenebilmektedir. Özellikle meydana gelen kanama sorunun türü ise tanı ve teşhis aşamalarında önem verilen bir konu başlığı da olmaktadır. Bu bağlamda 1-6 hafta arası bir süre devam eden kanamalar akut, 6 hafta üzerinde ise kronik olarak tanımlanmakta ve o şekilde kabul edilmektedir.

Nedenleri

Mide kanaması genel olarak mide içinde oluşan kanama durumları olarak ifade edilip tanımlanmaktadır. Ayrıca yine kanamanın miktarı, türü ve süresi de hastalar ve kişiler arasında farklılıklar gösterebilmektedir. Özellikle kronik olan vakalarda son derece tehlikeli durumlara yol açabilen bu sağlık sorunu ise değişik nedenlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Bu sebep ve nedenlerde aynı belirtiler gibi vakalar arasında zaman zaman farklar gösterebilmektedir.

Temel olarak ise mide organında meydana gelen kanamaların en etkili sebepleri olarak ise mide içi yaraları gösterilmektedir. Özellikle farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen bu yaralar yine değişik etkiler ya da hastalıklar gibi durumlar sonucunda kanayabilmekte ve bu sağlık sorununu meydana getirebilmektedir.

Mide kanaması oluşumlarında en fazla etkiye sahip olan bir hastalıkta genel itibariyle mide ülseri rahatsızlığı olabilmektedir. Bu hastalığa bağlı olarak gelen mide kanama durumlarının sayıları da son derece fazla olabilmektedir.

Bu bağlamda bu sağlık sorununa nende olabilecek bazı etken ve sebepler ise şunlardır;

  • Yemek borusunun mideye açılan kısmında meydana gelen yara oluşumları
  • Sindirim sistemi içinde oluşan tümörler
  • Bazı bakteri türleri
  • Aşırı acı ve baharat kullanımı
  • Genetik nedenler
  • Aşırı ve düzensiz ilaç kullanımı
  • Fazla stres ve buna bağlı gerginlik
  • Kan sulandırıcılar
  • Farklı çeşitte ülserler
  • Baş ve kafaya alınan darbelere bağlı gelişen durumlar

Mide Kanaması Belirtileri

Mide kanaması etkileri, oluş şekilleri ve meydana getirdiği etkiler bakımından çoğu vaka içinde farklılıklar gösterebilmektedir. Bu durum doğal olarak rahatsızlığa bağlı olarak gelişen belirtilerinde vakalar arasında da çeşitli farklar doğmasına yol açabilmektedir. Özellikle meydana gelen kanamaların miktarları ve devam etme süreleri de kişiler bakımından değişik ve farklı olabilmektedir.

Yine ortaya çıkan belirtilerin farklılık göstermelerinin nedenlerinden biri olarak ise kişilerin genel sağlık durumları da gösterilmektedir. Farklı ve değişik sağlık sorunları olan bireylerde temel bağlamda hastalık çok daha etkili belirti ve sonuçlar ortaya koyabilmektedir. Bu durum kanama miktarları ve kanama çeşitleri gibi önemli durumları da etkileyebilen bir unsur olarak da kabul görmektedir.

Mide kanaması belirtileri ise bunların dışında genel anlamda kabul edilmiş ve çoğu vaka da ortak olan semptomlar olarak da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle bazı belirtiler genel anlamda birçok vakada bu hastalığa bağlı bir şekilde ortay çıkabilen unsurlar da olabilmektedir.

Bu kapsamda bazı ortak belirtiler ise şu şekilde sayılabilirler;

  • Baş dönmeleri
  • Kansızlık sorunları
  • Midede yanma ve ağrılar
  • Baş dönmesi ardından bayılma
  • Siyah renkli dışkı yapılması
  • Çarpıntı
  • İştah kayıpları
  • Fazla terleme
  • Bulantı ve kusma
  • Düşük tansiyon
  • Halsizlik yorgunluk
  • Sürekli devam eden ishal
  • Karın bölgesinde devam eden ağrılar
  • Nefes alma güçlükleri

Mide Kanaması Tanı Yöntemleri

Mide kanaması teşhisi ve tanısı işlemlerinde özellikle hastalıkla karakterize edilen belirtilerin görülmesi son derece önem arz eden bir konu olmaktadır. Bu bağlam içinde genel anlamda kusmuğun kahve ya da kırmızı renkli olması, dışkının koyu siyah olması gibi belirtiler de ise kişilerin hemen bir hastaneye başvurmaları önemle belirtilmektedir.

Bu hastalığın tanı aşamasında uzman doktor hastanın fiziki muayenesini yapmakta ve aynı zamanda mevcut hastalık öyküsünü de öğrenmektedir. Bu sayede mevcut sorunun neden kaynaklanabileceği durumu da açığa çıkartılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlam da özellikle mide ülserine bağlı oluşan kanama durumlarının varlıkları da ortaya koyulmaktadır. Yine hastanın sahip olduğu diğer hastalıklarında incelenmesi son derece önem taşıyan bir konu olabilmektedir.

Mide kanaması tanısı aşamasında hekimler hastaların farklı durumlar açısından da muayene ve gözlemlerini yapmaktadırlar. Özellikle kanamaya bağlı olarak ortaya çıkan belirtilere göre ise farklı durumlar ve sorunlar üzerine de gidilebilmektedir. Genel fiziksel kontroller dışında ise tansiyon durumları, çarpıntı gibi durumların varlıkları da dikkatli bir şekilde kontrol edilmektedir.

Yapılan fiziki muayene ve kontroller dışında ise yine hastalığın türüne göre farklı tıbbi görüntüleme ve test işlemleri de tanı aşamalarında kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerden bazıları ise Anjiyo, Enteroskopi ve endoskopi işlemleri gibi tıbbi işlem ve uygulamalar olabilmektedir. Yapılan işlem ve uygulamalar sonucunda ise hastalığın türü ve nedenleri de dâhil olmak üzere tanı ve teşhis net olarak koyulabilmektedir.

Mide Kanaması Tedavi Yöntemleri

Mide kanaması tedavisi ise yol açabileceği ileriye dönük daha ciddi sorunlar açısından son derece önem taşıyan bir konu olabilmektedir. Bu kapsamda tedavi de ilk aşama kanamaya nende olan unsur ya da unsurların ortaya çıkarılması ayağı olmaktadır. Bu noktanın ardından ise öncelikli hedef olarak oluşan kanamanın önlenmesi ve durdurulması noktası ele alınmaktadır.

Böylelikle mevcut kanama yüzünden oluşabilecek hasarlarında bir şekilde önüne geçilmiş olunabilmektedir. Yine devam eden süreçte ilaç tedavisi uygulanması da tercih edilen tedavi işlemlerinden bir tanesi olabilmektedir. Bunlar dışında ise yine vakaların durumlarına göre tercih edilip uygulanabilecek farklı tedavi şekilleri de mevcut olmaktadır.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index