Mesane Kanseri | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Mesane kanseri; Yapılan araştırmalar bu kanser türünün dünyada en yaygın görülen kanser türleri arasında olduğunu göstermektedir. Günümüzde yüz binlerce insanın yakalandığı mesane kanseri, erkeklerde daha sık görülen kanser türleri arasındadır. Yaş aralığı olarak bu kanser çeşidi her yaşta görülebilir olsa da daha çok yaşlı ya da yetişkin yaşta olan insanlarda çok daha yaygın olarak görülmektedir.

Mesane kanseri, vücudumuzun alt karın bölgesinde yer alan mesanenin çeper dokusunda oluşan kötü huylu tümörler mesane kanserine yol açar. Mesanenin iç yüzeyi mukoza denilen özel dokulu hücre tabakasıyla örtülüdür. Mesane kanserlerinin yaklaşık olarak %90’ında, bu özel hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak sağlam dokuları işgal ederler. Kanserin %90’ı mesanenin iç yüzeyindeki ‘transizyonel hücreli karsinomlar’ sebebiyle oluşur.

Mesane, vücudumuzda alt karın bölgesinde bulunan idrarı depolayan içi boş kaslı bir organdır. Mesanenin iç kısmını döşeyen mukoza tabakasında kanser hücreleri çoğalarak tümörler oluşmaya başlar.

Mesane tümörü genel olarak mesanede görülmesine rağmen, boşaltım sisteminin farklı bölümlerinde de görülebilmektedir. Vücudumuzdaki asıl görevi idrarı depolamak olan mesane diğer adı ile idrar kesesi, içi boş idrar ile doldukça esneyerek genişleyen bir organdır. Mesane kanseri genellikle mesanenin iç yüzünü döşeyen mukozanın ürotelyal hücrelerinden başlar. Mesane tümörleri kötü huylu veya iyi huylu olabilmektedir.

Mesane Kanseri Belirtileri

Mesane kanseri belirtileri Mesane kanseri belirtileri şu şekildedir;

İdrarda kan görülmesi(hematüri): Mesane kanserinde idrarda genellikle kanamalar sancısız olarak görülmektedir. İdrarda gözle görülebilir kanama olduğu kadar mikroskop altında görülebilecek tarzda çok küçük kanamalar da olmaktadır. Kanamalar idrarın tamamında görülmez. Kanamalar kan pıhtıları olarak küçük parçalar şeklinde ortaya çıkabilirler. İdrarda görülen kan sadece tümörden dolayı değil başka birçok nedenden de olabilmektedir. Böbrek taşı veya yangı gibi farklı hastalıklarda idrarda kan görülmesine neden olabilir. Bu yüzden teşhis aşamasında bunun ayırt edilmesi gereklidir.

Mesane Kanseri Belirtileri

Mesane kanseri belirtileri Mesane kanseri belirtileri şu şekildedir;

İdrarda kan görülmesi(hematüri): Mesane kanserinde idrarda genellikle kanamalar sancısız olarak görülmektedir. İdrarda gözle görülebilir kanama olduğu kadar mikroskop altında görülebilecek tarzda çok küçük kanamalar da olmaktadır. Kanamalar idrarın tamamında görülmez. Kanamalar kan pıhtıları olarak küçük parçalar şeklinde ortaya çıkabilirler. İdrarda görülen kan sadece tümörden dolayı değil başka birçok nedenden de olabilmektedir. Böbrek taşı veya enfeksiyon gibi farklı hastalıklarda idrarda kan görülmesine neden olabilir. Bu yüzden teşhis aşamasında bunun ayırt edilmesi gereklidir. Bu belirtiler dışında

  • İdrar yaparken yanma, ağrılı olması
  • Yavaş, zayıf veya kesintili bir şekilde olan idrara çıkma zorluğu
  • İdrar miktarında azalmalar yaşanması
  • Çok Sık idrara çıkma
  • Kilo kaybı veya birden zayıflamak
  • Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybedilmesi
  • İleri vakalarda kalçalarda, sırtta, kaburgalarda veya üst baldırlarda ağrı veya sertlik
  • Karın kısmının alt kısımlarında ağrı hissetmek

Yukarıda yazılan belirtilerden en az birkaç tanesini yaşıyor iseniz mesane kanseri olma ihtimaline karşı mutlaka bir uzaman doktora görünmeli ve gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamalısınız. Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Bu kanser türünde de erken teşhis ile pek çok kişi kanseri yenmiştir.

Mesane Kanseri Tanı Yöntemleri

Mesane kanseri tanı yöntemleri için en yakın üroloji doktoruna muayene olmak gerekir. Eğer yukarıda yazılan belirtilerden bir veya bir kaçına sahip iseniz hiç vakit kaybetmeden bir ürolog doktoruna görünmelisiniz.

Üroloji doktoru öncelikle sizin şikayetlerinizi dinleyerek hikâyenizi şekillendirecektir. Doktor mesane kanseri için size yönelteceği sorularda ailede genetik bir kanser çeşidi olup olmadığını, sigara kullanımınızı veya radyasyona kalıp kalmadığınızı sorarak tüm risk faktörlerini değerlendirecektir.

Üroloji doktoru fiziki muayenede;

  • Sistemik kontrollerini yaparak vücutta bir kanser işareti olup olmadığını belirler.
  • Karın ve karaciğerde şişkinlik olup olmadığını kontrol eder.
  • Kasık, karın ve boyunda büyümüş lenf olup olmadığını el ile kontrol eder.

Ürolog muayenede normal olmayan ve mesane kanseri belirtilerinden şüphelendiği takdirde hastadan gerekli daha detaylı tetkikleri isteyecektir.

Mesane Kanseri Tanısı için Yapılan Testler

Mesane kanseri teşhisi için ilk önce gerekli idrar testleri yapılmalıdır.

Bu testler;

İdrar tahlili; Oldukça basit yapılan bir laboratuar testidir. Mesane kanseri teshisinde İdrar örneğindeki kan ve diğer maddeleri kontrol etmek için yapılır.
İdrar sitolojisi: İdrar örneğinin mikroskop altında incelenmesi yöntemidir. Bu şekilde kanser hücreleri var ise kontrol edilir.
İdrar kültürü: Hastadan alınan idrar örneğinde  yapılan incelemelerde kişide ne tür mikroplar olduğu incelenir. Mesanede enfeksiyonun olup olmadığının belirlenmesi için bu test önemlidir
İdrar tümör marker testleri: Bu testlerde mesane kanseri hücreleri tarafından kana salınan maddeler aranır.

Mesane kanseri tanısı için yapılan diğer testler ise;

  • Ultrasonografi (USG): Ultrason ile 5 mm den büyük mesane tümörlerini kolaylıkla tespit edilir. Ultrason aynı zamanda mesane kanserinin yakın organ veya dokulara yayılıp yayılmadığını belirlemek ve kanserin büyüklüğünü ölçmek için kullanılır.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT ürogram): Tomografi çok geniş kapsamlı bir inceleme sağlar. Böylelikle idrar yolundaki tüm tümörlerin boyutu, şekli ve konumunu bilmemizi sağlar.
  • MR (Manyetik Rezonans): Mesane tümörünün derinliğini, boyutunu ölçmek ve lenfleri görüntülemek için yapılan işlemdir.
  • PET CT Taraması: Bu taramada hastaya miktarda radyoaktif madde enjekte edilerek kanserin vücudun neresine yayıldığını tespit eder.
  • Sistoskopi: Ucunda ışık ve kamera bulunan ince esnek bir endoskop ile tüm mesanenin içi incelenir. Sistoskopi işleminde mesanedeki anormalliklerin büyüme şekilleri belirlenebilir. Biyopsi ve idrar örnekleri de sistostopi sırasında gerçekleştirilebilir.

Mesane Kanseri Tedavi Yöntemleri

Mesane kanseri tedavi seçenekleri arasından doktorunuz uygulama yaparken hastanın genel sağlık durumunu, kanserin türünü kanserin derecesini ve kanserin hangi evrede seyrettiği konularına göre tedavi yöntemi uygular.

Bu konuda uzman doktor yapılan tüm tanısal testlerin sonucuna göre hastalığın derecesini ve evresini belirleyerek tedaviyi başlatır. Tedavi şekline belirlenen evre ve kanserin derecesi karar vermektedir. Eğer kanser hücreleri mesanenin kas dokusuna kadar ilerlememiş ise düşük dereceli bir kanser türü olduğu için hastaya sistoskopi eşliğinde yapılan TUR operasyonuyla kanserli doku çıkartılmak sureti ile tedavi uygulanır. Bazı uygun durumlarda, bu işlem tanısal amaçlı yapılan sistoskopi esnasında bile gerçekleştirilebilir düzeydedir.

Hastalar artık bu aşamadan daha sonra düzenli aralıklarla kontrol edilmektedir. Düzenli kontrol ve takiplerin sayesinde, kanserin tekrarlaması durumunda yine aynı şekilde hızlıca müdahale şansı yaratılmış oluyor. Diğer bir mesane kanseri evresi ise kanser kas dokusuna ilerlemiş fakat lenf bezi ve organlara yayılmamış ise tedavi, radikal sistektomi işlemiyle gerçekleştirilerek mesane, prostat ve etraftaki lenf bezleri alınarak tedavi edilir.

Bu şekilde yapılan cerrahi müdahaleden sonra hastanın idrarını depolayacağını yeni bir mesane yapılır ya da doğrudan cilde yerleştirilen bir torbaya iletmek için bağırsaklar kullanılarak bir kese yapılıyor. Bu operasyonlardan sonra hastanın sağlığına çok daha fazla özen göstermesi ve doktor konrollerini aksatmaması gerekir. Bazı hastaların tedavisi ise hastalığın durumuna göre hem cerrahi, hem radyoterapi ya da hem de kemoterapi ile birlikte uygulanabiliyor.

Eğer hastalık başka organlara veya lenf bezlerine yayılmış ise hastalıkta ise tedavi olarak kimyasal tedavi yöntemi tercih edilmelidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu, İdrar Kaçırma ve Mesane Sağlığı, Hpv Aşısı, Frengi, Hematüri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index