Meninjiyom » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Meninjiyom

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15546″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Meninjiyom bir tür beyin tümörüdür. Beyin bölgesini sararak gelişen zarlar sebebiyle meydana gelir. Birçoğu iyi huylu olmakla birlikte kötü huylu olanları da vardır. Bu tür tümörler direkt olarak beynin iç kısımlarında oluşmazlar. Beyin çevresindeki zarlarda meydana gelirler.

Direkt beynimizin üstünde ya da iç kısmında yer almasalar bile zamanla büyüdükleri için bir süre sonra dışarıdan beyne baskı yapmaya başlarlar. Bu da hastalarda semptom başlangıçları meydana getirir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Meninjiyom Nedir?

Beyni saran zarlarda oluşan tümörleri meninjiyom olarak adlandırırız. Tümörler yapıları itibarıyla büyüyen bir organizma olduğu için zar üzerinde olsalar da belirli bir büyümeden sonra beyni olumsuz olarak etkilemeye başlarlar. Meninjiyom nedir yazarak siz de internette araştırma yapabilir ve konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Zar üzerinde oluşan tümörler büyüme gösterse bile çoğunlukla iyi huylu olurlar ve kanserli tümörlerden farklıdırlar. Kanserli tümörlerde görülen metastaz yani vücudun diğer kısımlarına yayılma özelliği zar üzerinde oluşan tümörlerde çok sık rastlanmaz. Yine de tamamen imkansız değildir.

Meninjiyom tümörleri büyümeye devam ederek beyne ve omurilik bölümüne baskı yaparlar ve bu sebeple hastada ciddi semptomlara yol açarlar. Nörolojik semptomlar, çok şiddetli ve ilaçla giderilemeyen baş ağrıları çekilir. Felç görülebilir ve epilepsi gibi ciddi hastalıklara yol açabilirler. Bu sebeple iyi huylu olsalar bile kesinlikle müdahale edilmeli ve hastaya uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Meninjiyom Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Meninjiyom Nedenleri

Beyin zarında oluşan meninjiyom tümörlerinin tam anlamıyla neden meydana geldikleri hala araştırma konusudur. Kişiden kişiye değişebilen sebepler olabilir. Bu sebeple tedavi yöntemi de kişiden kişiye değişir. Meninjiyom nedenleri başında genetik faktörler gelir.

Aile geçmişinde bu tip bir rahatsızlığı olan kimseler var ise ya da genetik birtakım faktörler sebebiyle kişinin beyin zarında tümör oluşumu gerçekleşebilir.

Radyasyon beyin tümörlerinin oluşumunda etkili olduğu gibi meninjiyom tümörü oluşumunda da etkilidir. Radyasyon içeren bir ortamda bulunmak bunların başındadır. Cep telefonu gibi elektronik cihazların etkisi de kesinliği kanıtlanmamış olmakla birlikte hala araştırma konusudur.

Trafik kazası ya da çeşitli kazalar sebebiyle oluşan beyin travmaları da ileride meninjiyom oluşumlarına sebep olabilir. Böyle bir durumda hasta doktora gittiğinde geçirdiği kazayı ve ne zaman geçirdiğini detaylıca anlatmalıdır. Beyne alınan sert darbeler sonucu oluşan travmalar sonucunda da tümör oluşumları görülebilir.

Birtakım hormon aktiviteleri ve değişimleri de meninjiyom tümörlerine sebep olabilir. Örneğin hamilelik kadınlar üzerinde birtakım hormonal değişimlere sebep olur ve bunun sonucunda tümör oluşumu tetiklenebilir.

Progesteron hormonu denen ve kadınlarda görülen hormonun artışı sebebiyle de tümörler oluşabilir. Bu hormon kadınlarda hamilelik döneminde yumurtalıklar aracılığıyla salgılanır. Olağan dışı bir artış olduğu durumlarda meninjiyom oluşumlarına sebep olabilirler. Bu sebeple hamilelik dönemi yaşayan kadınların doktor kontrolüne giderek muayene olması bu süreçte oldukça önemlidir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Meninjiyom Belirtileri

Meninjiyom tümörlerinin gelişimi diğer beyin tümörlerine göre daha yavaştır. Bu sebeple hastalanan kişi uzun süre fark etmeyebilir ya da semptomlar karşısında panik yapmayabilir. Meninjiyom belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar zar kısmında oluşan tümörün beynin hangi kısmını etkilediğine göre değişiklik gösterir.

Şiddetli ve ilaçla geçmeyen baş ağrıları genelde her hastada görülen semptomlardır. Baş ağrıları gece ve sabah ilk kalktıkları zaman daha şiddetli olur. Baş ağrısından sonra görülen belirtilerden biri de mide bulantılarıdır. Mide bulantıları da şiddetli gerçekleşir.

Semptomlar ilerledikçe ve beyin oluşan tümörden baskı görmeye başladıkça görme kayıpları ya da işitme kayıpları yaşanabilir. Beyne olan baskı sonucunda kişinin dikkatini toplayamaması ya da düşüncelerini netleştirmekte zorlanması da görülebilir.

Yürüme sırasında zorlanma semptomlar arasında kişilerde görülebilen etkenlerdir. Koku alma duyusunun tamamen kaybolması ya da azalması da görülebilir. Beyni etkilemeye başlayan tümör vücudun uzuvları üzerinde de etki etmeye başlar. Örneğin kollarda ve bacaklarda zayıf hissetme ve yeteri kadar verim alamama durumları yaşanabilir.

Baş dönmesi ve mide bulantısına bağlı kusmalar yaşanabilir. Beynin etkilenen kısmına göre göz kaymaları ya da göz kapaklarında düşme gibi durumlar söz konusu olabilir.

Tümör büyüdükçe ve beyne etki ettikçe kişinin tavırlarında ve psikolojisinde değişimler yaşanabilir. Kişi daha sinirli ve agresif tavırlar gösterebilir. Unutkanlık ya da denge kaybı gibi problemler ortaya çıkabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Meninjiyom Tanı Yöntemleri

Meninjiyom tümörleri çok yavaş ilerler ve ilk başlarda çok ciddi semptomlara sebep olmazlar. Bu sebeple ilerleme sağlanmadan kişiler şüphelenip doktora danışmayabilirler. Semptomlar ilerledikçe ya da şüpheniz varsa kesinlikle bir uzman doktora danışmanız gerekir. Meninjiyom tanı yöntemleri ilk olarak doktora gittiğinizde şikayetleriniz ve hikayeniz dinlenir.

Ailenizde daha önce bu durumu yaşamış biri var mı, bu durumu tetikleyebilecek bir hastalık yaşadınız mı ya da kısa zaman önce trafik kazası gibi beyin travmasına sebep olmuş olan bir kaza yaşadınız mı gibi sorular sorularak hangi tür bir tümör olduğunu anlamak için bir yol belirlenmeye çalışılır.

Genetik olarak yaşanabilecek bir durumsa nörolojik muayene ya da ihtiyaca göre laboratuvar testleri uygulanır. Muayene haricinde eğer doktorunuz talep ederse MR çekilerek görüntülenme yöntemi de uygulanarak tümör oluşumunun türü ve tam olarak nerede olduğu anlaşılmaya çalışılır.

Hasta semptomları çok hafif görüyorsa tanı konulması daha zor olabilir. Eğer tümör oluşumu başka bir hastalıktan ya da kazadan meydana geldiyse öncelikle bu hastalıkların tedavisinin yapılması gerekir. Oluşumu uzun süren bir hastalık olduğu için bazı durumlarda tanı konulması seneler boyunca gerçekleşmeyebilir.

Semptomlar az görüldüğü için yanlış tanı dediğimiz durumlar da yaşanabilir fakat teknolojinin gelişmesi ile bu durumlar daha az yaşanır olmuştur. Doktora gittiğinizde hikayenizi net bir şekilde anlatmak tanı için en iyi başlangıçtır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Meninjiyom Tedavi Yöntemleri

Meninjiyom tümörleri genellikle iyi huylu olurlar ve semptomları geç gözükebilir. Tanısı konulduktan sonra uygulanan ilk tedavi yöntemi genelde cerrahi müdahale olur. Meninjiyom tedavi yöntemleri arasında en kesin sonucu veren cerrahi yöntem sonucunda tümör çıkarılır. Fakat beyin zarı üzerinde oluşan tümörlerin tamamen temizlenmesi her zaman mümkün olmayabiliyor.

Tümör ameliyatları risk taşıyan ameliyatlar olduğu için uzman doktorlar tarafından yapılır. Hastaya tüm riskler anlatıldıktan ve onay alındıktan sonra cerrahi süreç başlar.

Tanı sırasında MR yöntemiyle görüntülenen tümörlerin nerede olduğu oldukça önemlidir. Eğer tümör yeri itibarıyla büyüme gösterse de beyne bir baskı uygulamayacak ya da zarar vermeyecekse bazen tedavi uygulanmıyor.

Tedavi ile müdahale edilmeyen zararsız tümörler belirli aralıklarla kontrol edilerek takip ediliyor. Takip süresince bir büyüme görülmezse tedavi uygulanmadan hasta yaşamına devam edebilir. Kadınlarda menopoz dönemlerinde zararsız tümörlerde küçülme görülür.

İzlenme esnasında olumsuz etkiler gözlemlenmeye başlarsa ve tümör büyümeye devam ediyorsa bu sefer yeniden cerrahi müdahale uygulanır. Radyocerrahi denen yöntem en çok meninjiyom tedavisinde kullanılıyor. Tümör çok büyükse ya da ameliyat sırasında oldukça riskli bir bölgede bulunuyorsa bu yöntem ile risksiz bir tedavi uygulanmış oluyor.

Tedavideki amaç tümörün büyümesinin durması ve küçülmeye başlaması ile tamamen ortadan kaldırmak oluyor. Bu yöntem ile tedavi edilen hastaların büyük bir bölümü olumlu sonuçlar elde ediyor.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, Myastenia Gravis, İnme, Demans

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index