Menenjit Hastalığı » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Menenjit Hastalığı

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15615″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Menenjit hastalığı; toplumumuzda öncelikli olarak çocuklar için sonrasında ise hepimizin oldukça korktuğu bir hastalıktır. Menenjit en çok bebeklerde, sonra çocuklarda, sonra ise genç erişkinlerde görülür. Bazı menenjitler kendiliğinden bile iyileşebilecek kadar hafif geçirilse de bazıları ölümle sonuçlanacak kadar ağır olabilir. Bu yüzden riske girmeyip erken teşhis edilip erken, hızlı ve doğru bir biçimde tedavi edilmesi gereklidir. Eğer bu gereklilikler yerine getirilmez ise hayati kayıplara ve çok ciddi, kalıcı nörolojik hasarlara neden olabilir.

Bazı kaynaklarda Hipokrat’ın menenjit hastalığının varlığını fark etmiş olabileceği iddia ediliyor ama bir kesinlikten söz edilmemekte. İlk büyük salgın 1805’te Cenevre’de kayıtlara geçmiş bulunmakta. Ardından Amerika’da ve Avrupa’da da bir kaç salgın meydana geldiği kayıtlara geçmiştir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Gana ve Nijerya ülkelerinde 1905 ile 1908 yıllarında yaşanan büyük salgın ile Afrika’da görülmeye başlayan salgınlar daha yaygın bir hale gelmiştir. Kısa vadede antibiyotik ilaçlar ile uzun vadede aşı ile ve davranışlardaki ölçü ile bu hastalığı önlemek mümkündür. Bakteriyel ve viral menenjitler bulaşıcıdır, yakın temasta (sarılma, öpüşme, aksırma gibi durumlarda) solunum yolu ile bu hastalık vücuda alınabilir. Normal nefes alış veriş sırasında bu hastalık yayılmaz. Enfeksiyon riski davranışlara dikkat edilmesi ile en aza düşürülebilir.

Menenjit Hastalığı Nedir?

Menenjit hastalığı; tanımı en basit hali ile beyni saran beyin zarlarının iltihaplanması demektir. Ciddi ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bu hastalığa virüsler, bakteriler ve verem mikrobu sebebiyet teşkil edebilir. Beynimizin çevresinde 3 kat zar ve bunun üzerinde de kafatasımız bulunmaktadır. Bu zarların çoğunluğunun ani başlayan bir iltihabı varsa bunun tanımını menenjit hastalığı diyerek tanımlayabiliriz. Menenjit için yapılan aşılar 2. aydan itibaren başlayabilir.

Hemophilus İnfluenza aşısı, karma aşının içinde de yer almaktadır ve karma aşı ile birlikte bir bebek doğduktan sonra 2. ayda, 4. ayda, 6. ayda ve 1,5 yaşında tekrar edilir. Pnömokok aşısı da karma aşılar ile birlikte 2. ayda, 4. ayda, 6. ayda ve yaklaşık 1 yaşında tekrar edilir. Bunun sonrasında tekrar dozlarının gerekliliği yoktur. Son aşılar hemophilus için 1,5 yaşında, pnömokok için ise 1 yaşında yapılıp işlem tamamlanır ve ömür boyu bir bağışıklık sağlanabilir. Menenjit hastalığına neden olan faktörün belirlenmesi uygulanacak tedaviyi etkileyecektir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Menenjit Hastalığı Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Menenjit Hastalığı Nedenleri

Menenjit hastalığı pek çok nedene dayanmaktadır. Bunun en yaygın nedeni ise viral enjeksiyonlardır. Ardından bu nedeni bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enjeksiyonları takip etmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar hayatı tehdit edeceği için hastalığın nedenini belirlemek çok önemli rol oynar.

Menenjit hastalığı birden fazla türü olan bir hastalıktır. Bunlar bakteriyel menenjit, viral menenjit, fungal (mantar) menenjit, paraziter menenjit, amebik menenjit, bulaşıcı olmayan menenjit olarak ayrılır.

Bakteriyel menenjit, ölümcül olabilir ve mümkün olduğunca erken tıbbi müdahale gerektirir. Vücudun buna karşı koyması için aşılar mevcuttur. Viral menenjit, virüslerin neden olduğu menenjittir. Ciddi bir tür olmasına rağmen, bakteriyel menenjit kadar tehlikeli değildir. Normal bağışıklık sistemine sahip bireyler kendi başlarına iyileşebilirler.

Fungal (mantar) menenjit, oldukça nadir görülen bir türdür. fakat insanlar bulundukları bazı ortamlarda mantar sporlarını soluyarak vücutlarına alabilirler. Diyabet hastası, HIV hastası, kanser hastası gibi insanlar menenjitin bu türü için ciddi risk altındadır. Paraziter menenjit, bazı parazitler yüzünden neden olan ve beyni, sinir sistemini etkileyen bir türdür. Viral memenjit ve bakteriyel menenjite kıyasla daha az görülür.

Primer amebik meningoensefalit (PAM), Naegleria fowleri’nin neden olduğu çok nadir görülen tehlikeli bir enfeksiyondur. Naegleria fowleri, toprakta ve ılık suda yaşamını sürdüren bir miskobik amip çeşididir. Bulaşıcı olmayan memnjit, sistemik lupus eritematozus, kafa travması, bazı ilaçlar, beyin cerrahisi ve bazı kanserler sebebi ile ortaya çıkabilir.

Genel olarak toparlarsak bakteriyel memenjit ölümcül olabilecek bir türdür ve bulaşıcı olabilir, viral menenjit daha az zararlıdır ve tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden iyileşilebilir, fungal menenjit ise oldukça nadir rastlanır ve bağışıklık sistemi düşük olan bireylerde rastlanır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Menenjit Hastalığı Belirtileri

Menenjit hastalığı için erken belirtiler gribe çok benzerdir. Gösterilen semptomlar birkaç saat ya da bir kaç gün içinde gelişerek kendini belli eder. İki yaşından büyük çocuklar ve yenidoğanlar arasında görülen menenjit belirtileri farlılık gösterebilir.

İki yaşından büyük çocuklar için menenjit belirtileri, ani yüksek ateş, normalin üzerinde seyreden şiddetli baş ağrısı, boyun tutulması, bulantı ve kusma ile görülen baş ağrısı, nöbetler, uyku hali ve uyanma güçlüğü, karışıklık ve konsantre olma güçlüğü, gözlerde ışığa karşı oluşan duyarlılık, iştah ve susuzluk hissetmeme hali, deri döküntüsü ( bazı zamanlar meningokokal menenjit hastalığında olduğu gibi).

Yeni doğanlar için menenjit belirtileri, sürekli ağlama, aşırı uyku hali, yüksek ateş, hareketsizlik ve halsizlik, bebeğin kafasının üzerindeki bıngıldakta çıkıntı (fontanel) oluşumu, bebeğin boynunda ve vücudunda sertlik oluşumu, yetersiz beslenme.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Menenjit Hastalığı Tanı Yöntemleri

Menenjit hastalığı tanısı konulmak için önce doktor tarafından fiziksel muayene yapılır. Eklemlerin esnekliği, ciltte döküntü oluşumu ve ense sertlikleri kontrol edilir. Ardından kan testi, lomber ponksiyon ve bilgisayarlı tomografi yöntemlerine başvurulur. Kan testinde, kandaki enkesiyon belirteçleri ile birlikte bakteri ve virüs olup olmadığı araştırılır. Lomber ponksiyon, hastaya belden yapılan bir işlemdir. Bu işlemde bir iğne yardımı ile bel omurları arasından beyin-omurilik sıvısı alınır ve sıvının içinde bakteri ya da virüs olup olmadığı araştırılır.

Bilgisayarlı tomografide, hastanın beyninde bir anatomik değişiklik olup olmadığı gözlemlenir ve kontrol edilir. Bu tanı yöntemlerinin ardından hastalık, hastalığın türü, ne kadar ilerlediği, neleri tehdit ettiğine dair tanılar konulur ve buna bağlı en uygun tedavi yöntemine hekim tarafından karar verilir. böylece tevadi başlar.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Menenjit Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Menenjit hastalığı için tedavi yöntemleri menenjitin türüne göre değişiklik gösterebilir. Bakteriyel memenjit hastalığı çok ciddi bir boyuta geldiğinde doktor hastanın gösterdiği semptomlara dayanarak acil bir şekilde antibiyotik tedavisinde başlayabilir.
Gelen test sonuçları ile elde edilen bulgulara bağlı olarak saptanan bakteriye göre tedavide verilecek antibiyotik değişiklik gösterebilir. Hastanın yaşı ve risk faktörleri tedavi sürecinde zamanı belirleme konusunda belirleyicidir. Bunlara bağlı olarak tedavi süresi çoğunlukla 7 ile 21 gün arasında farklılık gösterir. Ayrıca kusma, ateş ve terleme gibi nedenlerle vücuttan kaybedilen sıvıların eksiliği giderilmelidir, vücuda sıvı takviyesi yapılır.

Bazı vakalarfa ise beyinde oluşmuş ödemi azaltma amacı ile streoid ilaçlar yani kortizon tedavisi uygulanabilir. Eğer testlerde menenjit hastalığı bulgularına saptanmaz ise antibiyotik tedavisi durdurulmalıdır. Bakteriyel menenjit hastalığı çok ciddi bir hastalık olduğu için hastanın tedavi süreci hastanede hekimler tarafından gözetim altında gerçekleşmelidir. Çok ciddi viral menenjit vakalarının da hataneye yatışı gereklilik gösterir.

Bakteriyel memenjitin erken teşhis ve müdahelesi durumunda hasta bireyin iyileşme ihtimali oldukça yüksektir fakat tedaviye hemen başlanmaması durumunda ciddi kalıcı ve geçici hasarlar oluşabilir. Bu hasarlar, işitme kaybı, zihinsel bozukluklar, kalıcı nöbetler ve hatta felç kalma durumu olabilir. Viral menenjit doktorlar genellikle antiviral ilaçlara başvurur. Hastalık şiddetli ise hastanede tedavi uygundur. Hasta için bol istirahat çok önemlidir.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, Myastenia Gravis, İnme, Demans

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index