Meme Başı Akıntısı » Meme Başından Sıvı Gelmesi 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Meme Başı Akıntısı

Meme başı akıntısı kadınlarda belirli dönemlerde görülen önemli bir rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Genellikle birçok kadının belli yaş sonrası lohusa olmadığı halde memelerin her ikisinde de oluşan akıntı sorunu yaşaması muhtemel olarak değerlendirilen konular arasındadır.

Çeşitli nedenler yüzünde oluşan meme akıntısı mutlaka araştırılması gereken bir konudur. Çünkü akıntı sebebi meme kanseri de olabilmektedir. Yapılan tetkik incelemelerinde kısmi şekilde bazen tümör yapısı görünememektedir. Bu yüzden duktoskopi yöntemi uygulanması gerektiği bilinmektedir. Bununla birlikte sadece kist, tümör veya kanser nedeniyle bu akıntılar başlamaktadır.

Kişinin aşırı stresli bir hayat yaşaması durumunda da görüldüğü bilinen bir rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. Pek çok kadının önemsemediği bu durum bir süre sonra kesilen meme akıntısının araştırılmaması nedeniyle sonradan ortaya çıkan kanser durumu gecikmiş bir tedaviyi de öne çıkarmaktadır. Bu yüzden oluşan belirtiye dikkat etmek gerekmektedir.

Meme başı akıntısı genellikle sütsü bir yapıya sahiptir. Kadının bebeğini emzirme dönemindeymiş gibi bir akıntı başlamaktadır. Kısmi şekilde beyaza dönük olan bu akıntı beraberinde meme yapısında şişlik ve ağrıda oluştuğu bilinmektedir.

Meme kanseri dışında oluşum nedenleri arasında sıkça gözlemlenmiş durumlar psikosomatik ve hormonal sorun şeklinde nitelendirilmektedir. İki memeden aynı anda süt renginde akıntı var ise bunun sebebi genellikle hormonal sorun veya stres kaynaklı geliştiği düşünülmektedir. Memede oluşan akıntı tek meme yapısında görülüyor ve akıntı rengi kırmızıya dönük ise altında yatan sorun genellikle meme kanseri olarak bilinmektedir.

Meme Başı Akıntısı Nedir?

Meme başı akıntısı çift göğüs ya da tek göğüste oluşan beyaz, sarı veya kırmızıya dönük şeklinde nitelendirilen sıvı oluşumlarıdır. Memede oluşan akıntı hali çeşitli nedenler yüzünden gelişmektedir. Kadınlarda görülen bu sorun özellikle 40 yaş ve sonrasında oluştuğu bilinen bir sorun olarak bilinmektedir. Birçok kadının önemsemediği bu durum kimi zaman meme kanserine yol açabilen bir sorun olarak algılanması gerekmektedir.

Tek meme yapısında oluşan akıntı rengi beyaza dönük değilse farklı bir renkte akıntı başlamış ise şüphe uyandıran bir durum olarak algılanması gerekmektedir. Çünkü tek meme yapısında oluşan akıntı hali genellikle meme kanseri oluşumu göstermektedir. Bu yüzden erken tedavi önemli role sahiptir.

Meme başı akıntısı psikosomatik ve hormon sorunlarına yönelik nedenlerle oluştuğu bilinmektedir. Kadınlarda görülen bu sorun çoğu zaman önemsenmeyen bir konu olarak algılansa da altında yatan neden ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Oluşan akıntılar her iki göğüste de olabilmektedir. Akıntı beraberinde ise kadının meme yapısında farklı boyutlara ulaşan şişlik hali de gözlemlenmektedir. Şişmiş göğüs yapısı beraberinde ise ağrı şikâyeti de oluştuğu bilinmektedir. Kimi zaman oluşan şişlik yapısı yumru şeklinde de olabilmektedir. Akıntı rengi süt yapısına benzeye şekilde olmasına rağmen meme kanseri durumunda kırmızıya dönük olabilmektedir. Bu yüzden her akıntı halinde kontrol yaptırılması önemli rol oynamaktadır.

Geç kalınmış bir durum beraberinde kötü bir hastalığı da yanında taşımaktadır. Akıntı başladığı dönemlerde kadının lohusa veya gebe olup olmaması da önemli bir durumdur. Çünkü lohusalık döneminde veya gebelik döneminde de görülebilen durumlar olarak bilinmektedir. Bu iki durum haricinde akıntı oluşmuş ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

Meme Başı Akıntısı Nedenleri

Meme başı akıntısı nedenleri psikosomatik ve hormonal açıdan değerlendirilmektedir. Psikosomatik hastalıklar nedeniyle oluşabilen sıvı akışı aynı zamanda hormon dengesizliği halinde de görülebilmektedir. Ayrıca oluşan meme akıntılarının genel nedeni papillom oluşumu kaynaklıdır. Papillom ise iyi huylu ve kötü huylu şeklinde nitelendirilen tümör yapıları olarak bilinmektedir. Bu bakımdan meme başında oluşan akıntı rengi dikkate alınması gerekmektedir.

Çoğunlukla süt renginde oluşan meme başı akıntısı nadir şekilde meme kanserini öne çıkaracak şekilde sarıya dönük şekilde veya kırmızı halde de olabilmektedir. Böyle bir durum ise tehlikeli olan meme kanserine yönelik bir belirti olarak bilinmektedir. Akıntı başlaması hali meme başında emzirme hali dışında kişinin iltihap kapması nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Tıp dilinde periduktal mastit olarak belirtilen bu durum detaylı şekilde incelenmesi gerekmektedir. Çünkü oluşturduğu akıntının yanı sıra ağrı yaptığı da bilinmektedir.

Meme Başı Akıntısı Belirtileri

Meme başı akıntısı belirtileri genel açıdan kapsamlı şekilde incelenmesi gereken tıbbi bir rahatsızlık olarak ifade edilmektedir. Çeşitli durumlara yönelik oluşan akıntının belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Meme yapısında akıntı ile birlikte şişlik oluşturması
  • Memelerin her ikisinde ya da birinde görülmesi
  • Sarı, beyaz, süt tonu veya kırmızıya dönük olması
  • Kadının iç çamaşırında gözle görülecek şekilde olması
  • Meme yapısında ağrı oluşturması

Yukarıda sıralanmış belirtiler meme başı akıntılarına yönelik beraberinde oluşan durumlar olarak değerlendirilmektedir. İyi huylu veya kötü huylu tümör yapısından kaynaklanabilen bu akıntıların oluşması halinde gecikme yapılmadan araştırılması gerekmektedir. Çünkü bu akıntının beraberinde memenin boyutunda küçülme, büyüme veya şekil bozukluğu da oluşabilmektedir. Ayrıca mevcut durumdaki akıntının miktarı da çok önemlidir.

Meme başından akıntı başlaması durumunda şişlik ve ağrı ağrı çoğalıyor ise mutlaka tedavi edilmesi bir durum var demektir. Akıntının akmasıyla birlikte şişlik hali ve ağrı da dineceği için akması genellikle iyi sayılmaktadır. Fakat oluşan meme başı akıntısı halinde durum değerlendirmesi yapmak adına rengi önem taşımaktadır.

Meme Başı Akıntısı Tanı Yöntemleri

Meme başı akıntısı tanı yöntemleri öncesinde kadının göğüslerinde oluşan akıntı beraberindeki şişlik ve ağrı hali öne çıkmış bir durum olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu şişlik haliyle birlikte meme yapısında bozulmalarda başlamaktadır. Çoğunlukla önemsenmeyen bu durumun belirtilerine dikkat eden kadınlar hekime başvurmaktadır.

Hekime başvurma halinde meme yapısındaki sertleşme, yumru şeklinde şişlik oluşması veya akıntı hali mevcut durumda olmasa bile doğru tanı yapabilme açısından mamografi ve ultrason çektirilmesi istenmektedir. Ayrıca gerekli görülen veya şüphe edilen durumlarda MR çekimi ve duktografi çekimi yapılmaktadır. Özellikle kötü huylu tümör veya kanser oluşumlarına yönelik erken teşhis açısından kullanılan duktografi uygulaması bu konuda çok önemli role sahiptir.

Meme Başı Akıntısı Tedavi Yöntemleri

Meme başı akıntısı tedavi yöntemlerinde gerekli görülen tüm tetkikler yapılması sonucunda uygulandığı bilinmektedir. Meme başı akıntısının rengi ve oluşturduğu belirtiler doğrultusunda kanser olup olmadığını ortaya çıkaran durum hekim tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonrasında kanser türüne yönelik bir oluşum gözlemlenmiş ise patolojik uygulama yapılması gerekli görülebilir. Genel olarak süt kanallarından akıntı yapan meme yapısındaki papillolar ameliyatsız şekilde çıkartılmaktadır.

Papillolar kadınların emzirme dönemlerinde oluşan süt tarzındaki akıntıyı devam ettirmesi yüzünden gerekli görülen bir uygulamadır. Bunun beraberinde akıntı hali meme kanserine yönelik bir sorundur.

Bu yüzden tedavi yapılması gereken durum olarak ifade edilir. Yapılan cerrahi uygulama beraberinde gereksiz alana da cerrahi uygulama yapılması mümkün olabilmektedir. Bu yüzden akıntı yapan alanın işaretlenerek cerrahi müdahalenin yapılması önemlidir.

Yapılan işlemde ameliyatlarda kullanılan iplik ile bu işlem gerçekleştirilmektedir. Duktoskopi işlemi beraberinde hastanın göğüs başına ameliyat ipi geçirilmektedir. Geçirilen ipe akıntı yapan baş kısmı eklenerek çıkarılmaktadır. Böyle meme kanseri oluşumu da önlenmiş olmaktadır.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index