Lenfödem Tedavisi | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Lenfödem tedavisi genel bakımdan lenf damarları, hücreleri, nodülleri, timüs bezi ve dalak kısmına yönelik yapılmaktadır. Vücut sistemini oluşturması ile bilinen hücrelerin sıvı ortamında yer alması gerekmektedir. Bu sıvı içerisinde hücreler açısından gerekli olan oksijen seviyesi de normal denge de bulunmak zorundadır. Lenfatik sistemde yer alan sıvının artması yüzünden içerisinde yer alan hücre yapısı da bozulmaya başlamaktadır. Böyle bir durumda ise lenfödem tedavisi oluşan soruna yönelik uygulanmaktadır.

Normal dengede olması gereken sıvı miktarı belirli seviyesini aşmaya başladığı vakit lenfatik sisteme yönelik rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Özellikle damar yapısından geçiş sağlamayan sıvı düzeyinde artış gözlemlendiğinde bu durumun oluştuğu bilinmektedir. Bu açıdan lenfödem tedavisi önemli rol oynamaktadır. Birçok hücre yapısını çalıştırması nedeniyle lenfödem sistemine yönelik çeşitleri bulunmaktadır.

Lenfödem tedavisi genel bakımdan lenfatik sistemin çeşitlerine göre uygulanmaktadır. Bağışıklık sistemi ile birlikte çalıştığı bilinen lenfödemin herhangi bir hastalığa yönelik savunma mekanizması oluşturması ve bu halini koruması gerekmektedir. Bu yüzden hücreler arasındaki sıvı düzeyi ve oksijen miktarı önemli rol oynamaktadır.

Hücrelerin ihtiyaç olarak algıladığı sıvı miktarı belirli bir düzey sonrasında nodüllerden süzülerek atık madde şeklinde yok olması gerekmektedir. Taşma oluştuğu zaman hücrelerin sağlıklı yapısı da bozulmaktadır. Sağlıklı hücre yapısı bozulmaya başlayınca lenfödem sistemine yönelik rahatsızlık türleri öne çıkmakta ve tedavi edilmesi gerekli görülmektedir. Lenfödemin ortaya çıkmasındaki en belirgin sebep hücreler arasındaki sıvı artışının çoğalmasından kaynaklanmaktadır.

Lenfödem Tedavisi Nedir?

Lenfödem tedavisi lenfatik sistem içinde yer alan hücre yapısına yönelik sıvı artışı veya taşması nedeniyle ortaya çıkan lenf rahatsızlıklarıyla ilgili tedavi biçimidir. Lenf kılcalları, damarları, hücreleri, nodülleri, bademcik ve dalak sisteminden oluşan lenf sistemi timüs bezini de çalıştırmaktadır. Sağlıklı bir insanın vücudunda gözlemlenen durumlara yönelik önemli role sahip oldukları bilinmektedir. Çünkü lenf sistemi genel bakımdan bağışıklık sistemini de çalıştırmaktadır.

Böylelikle çeşitli hastalıklara yönelik önemli savunma mekanizması oluşturduğu bilinmektedir. Hücrelerin gerekli gördüğü sıvı miktarı alınması ve gerekli maddeleri alması sonucunda geri kalan ve gereksiz olan bölümü atık olarak belirlenen madde yapısını lenf sistemine bırakmaktadır. Lenf sistemine bırakılan atık madde yapısı lenf sıvısı içine ulaşmaktadır.

Nodüllerde temizlenmiş olan bu sıvı ise dolaşım sistemine aktarılmaktadır. Dolaşım sistemine ulaşan sıvı miktarı da bağışıklık sistemini harekete geçirmeye başlamaktadır. Bu yüzden lenfatik sistem tam anlamı ile bağışıklık sistemine yönelik çalışma kapasitesine sahiptir.

Lenfödem tedavisi genel bakımdan dört tipine yönelik oluşum gösterdiği zaman uygulanan tedavi biçimi olarak bilinmektedir. Kimi zaman nedeni bilinmeyen tipte gelişme gösteren lenfatik sistem hasarı cerrahi operasyon niteliğinde de giderildiği bilinmektedir. Bu yüzden lenf sistemine ait olan birçok vücut sistemi bu açıdan incelenmesi gerekmektedir.

Lenfatik sistemde oluşan herhangi bozukluk halinde belirtilen lenf sistemindeki hücrelerde de bozukluk oluşmaya başlamaktadır. Bu nedenle lenf sistemine ait olan ve kapsamında yer alan organlarında kontrol edilmesi gerekmektedir.

Lenfödem Tedavisi ve Lenfödem Çeşitleri

Lenfödem tedavisi genel olarak çeşitlerine ayrılmasıyla yapılan tıbbi çalışmalar olarak özetlenmektedir. Kendi içinde dört gruba ayrılan lenfödem sistemi şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Primer (Doğuştan oluşan) lenfödem
  • Sekonder lenfödem
  • Kronik venöz yetmezlik sonucu görülen lenfödem
  • Lipödem sonucu oluşan lenfödem

Yukarıda sıralanmış olan lenfödem tipleri gelişen rahatsızlık durumunu da öne çıkaracak şekilde belirlenmiştir. Bu yüzden lenfatik sisteme yönelik oluşum gösteren hastalığı bulmak açısından hekimlerin işini kolaylaştıran bir durum olarak bilinmektedir. Doğuştan gelişen lenfödem rahatsızlıkları genellikle bebeğin anne karnında iken lenf damarlarının gelişmemesinden kaynaklı oluşmaktadır. Bebeğin vücudunda bulunan gelişmiş büyük damar yapısı bu damarları empoze ederek çalışmasını sağladığı bilinmektedir.

Çeşitli durumlarda tetiklenen bu durum özellikle enfeksiyon oluşumu halinde ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca gebelik dönemi de bu sistemi direkt olarak etkilemektedir. Tek bir bacakta oluşan rahatsızlık biçimi ilerleyen evrede diğer bacağa da sıçrayabilmektedir.

Lenfödem tedavisi uygulamalarında sekonder lenfödem ortaya çıkmış ise kişinin vücudunda kanser belirtisi de gözlemlenmiş demektir. Çünkü sekonder lenfödem kansere bağlı gelişen bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Tıbbi açıdan tedavi şekilleri kanser hastalıklarına yönelik uygulanması gereken radyoterapi, kemoterapi şeklinde veya cerrahi yöntemle yapıldığı bilinmektedir. Kanser oluşumu sonucunda lenfödem oluşması kritik durumlardan biri olarak algılanmaktadır.

Kronik venöz yetmezliği halinde ise toplardamarlardaki kan miktarı yeterli seviyede kalbe ulaşmadığı zaman lenfödem oluşturmaya başlamaktadır. Genellikle diz kısmının alt tarafı ve bacaklarda görülen bu yetmezlik halinde lenfödem kendiliğinden geliştiği bilinmektedir. Bu bakımdan kişiyi çok zorlayacak durumları öne çıkarmaktadır. Lipödem şeklinde oluşan lenfödem ise genellikle kadınların gebelik dönemi ve adet dönemlerin oluştuğu bilinen durumdur. Bu nedenle erkeklerde daha az görülen bir tipi olarak belirtilmektedir. Oluşan lenfödemin kesin olarak hangi durumdan kaynaklandığı da bilinmemektedir.

Lenfödem Tedavisi ve Lenfödem Nedenleri

Lenfödem tedavisi lenf sisteminde yer alan hücrelerin sıvı düzeyinin artması ve birikmesi halinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hücreler içinde oluşan sıvının düzeyi taşması halinde lenfatik sisteme yönelik rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. İncelenip araştırıldığında lenfödem oluşum nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Çeşitli hastalıklar nedeniyle radyoterapi uygulaması görülmesi nedeniyle oluşması
  • Cerrahi operasyonlar sonrası oluşması
  • Travma geçirilmesi sonrasında oluşması
  • Tümöral bozukluk nedeniyle oluşması
  • Lenf damarlarının kesilmesi veya tıkanması halinde oluşması

Lenfödem tedavisi uygulamaları genellikle yukarıda sıralanmış nedenlere yönelik uygulanmaktadır. Çeşitli nedenlerle oluşabilen lenfödem sorunları beraberinde tedavi şeklini de öne çıkarır. Bu yüzden hastalığa neden olan sorunun da tedavi edilmesi gerekmektedir. Tıbbi açıdan hekimler de geniş inceleme ve tetkik uygulaması yapmaktadır.

Lenfödem Tedavisi ve Lenfödem Belirtileri

Lenfödem tedavisi lenfödem belirtilerine yönelik uygulanmaktadır. Oluşan lenfödemin tipi yaptığı belirtiler sayesinde ve tanı uygulamaları eşliğinde saptanmaktadır. İncelendiğinde lenfödem belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Vücudun belirli bölgelerinde şişlik oluşturması
  • Şişkin olan bölümlerde hareket kısıtlılığı oluşturması
  • Koltuk altı ve kasıklarda sertlik oluşturması
  • Görsel açıdan deformasyon bir görüntü oluşturması
  • Çeşitli enfeksiyon hallerinde atak görülmesi
  • Cildin kalınlaşması

Yukarıda belirtilen semptomlar haricinde kişide ağırlık ve beraberinde rahatsızlık hissi başlattığı da bilinmektedir.

Lenfödem Tedavisi Tanı Yöntemleri

Lenfödem tedavisi tanı uygulamaları öncesinde kişide oluşan belirtiler hekim tarafından detaylı şekilde dinlenmektedir. Fiziki muayene eşliğinde hekim tarafından sorgulanan en önemli durum kişinin önceden geçirmiş olduğu cerrahi uygulama olup olmamasıdır. Çünkü cerrahi müdahaleler sonucu ve kanser sonucunda oluşum gösterebilen durum olarak bilinmektedir. Net tanı konulması açısından ultrason çekimi yapılmaktadır. Bu sayede hastalığın gelişmesine yönelik net sorunda açığa çıktığı bilinmektedir.

Lenfödem Tedavisi Yöntemleri

Lenfödem tedavisi kapsamında uygulanan yöntemler genel bakımdan kompleks boşaltıcı fizyoterapi şeklinde nitelendirilmektedir. Yapılan tedavi uygulamaları ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Manuel lenf drenajı uygulaması
  • Bandaj veya çorap ile kompresyon uygulaması
  • Cilt bakımı yapılması
  • Egzersiz uygulamaları

Yukarıda sıralanmış olan uygulamalar lenfödem tiplerine yönelik yapılan tedavi yöntemleridir. Hastalığın durumuna göre uygulanan bu tedaviler genellikle olumlu sonuç vermektedir. Fakat bu uygulamalar belirli şekilde devam ettirilmesi gerekmektedir. Örneğin; egzersiz tedavisine yönelik aşırı egzersiz yapılması hastalığı tetikleyecek bir durumdur. Bu yüzden aşırı egzersiz yapılması veya kilo alınmaması gerekmektedir.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur) İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index