Kıl Kurdu | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Kıl kurdu ya da daha genel bir tabiri ile enfeksiyonu en sık olarak görülen bağırsak kurdu hastalıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu oluşumlar ise özellikle bağırsaklar içinde oluşan ve gelişen genel olarak yapıları kalın olmayan parazit oluşumları olarak açıklanmaktadır.

Bu parazitlerin yol açtığı bu enfeksiyonların gelişmesi ve sonrasında ortaya çıkarmış oldukları belirtiler ise kişiler arasında farklılıklar gösterebilmektedir. Yine toplum içinde yaşayan hemen herkes de görülebilen sağlık sorunları arasında yer alan bu problem temel olarak farklı yaş grupları içinde çok daha fazla ortaya çıkabilmektedir. Özellikle görülme ve ortaya çıkma sıklığı bakımından ise okula giden yaş grubunda ki çocuklar çok daha ön sıralarda bulunabilmektedirler

Genel Tanıtım

Kıl kurdu ya da enfeksiyonu durumu ise tıbbi olarak Enterobiasis olarak tanımlanan bir hastalık olmaktadır. Özellikle bu parazit kaynaklı sağlık sorunu yüksek bir bulaşma gücüne ve potansiyeline de sahip bir hastalık olarak açıklanmaktadır. Yine hastalığın kesin olarak ortadan kaldırılması sırasında ise aynı ev içinde yaşayan tüm aile üyelerinin eş zamanlı olarak tedavi edilmeleri konusu da son derece büyük bir önem taşımaktadır.

Bu parazitler ise temel anlamda ise çoğalmak, yaşamda kalmak gibi eylemleri için sadece insan vücutlarını kullanabilmektedir. Bu durumun sonucu olarak ise bu parazitler insanlar dışında hayvanlarda bulunmamaktadır ve doğal olarak da hayvanlara parazitler bulaşmamaktadır.

Kıl kurdu son derece küçük boyutlarda olabilen ve solucan türleri içinde kabul edilen canlı yapıların nende olduğu bir parazit enfeksiyon olarak da açıklanmaktadır. Hastalığa neden olan solucan ya da kurtlar ise en büyük hallerinde ortalama on milimetre kadar boyutlara da ulaşabilmektedir.

Yine genel olarak ise bu parazit yapıların sahip oldukları renkler ise beyaz ve beyazın farklı tonları da olabilmektedir. Yumurta yoluyla çoğalan bu parazit oluşumların yumurtaları ise son derece küçük ve mikroskobik boyutlarda olmaktadır. Temel olarak ise özellikle anüs bölgesinde kaşıntılar ve genel bir huzursuzluk hissi oluşturmaları ise en belirgin hastalık belirtileri ve hastalığa bağlı semptomlar olarak ifade edilmektedir.

Kıl Kurdu Nedenleri

Kıl kurdu sağlık sorununun temelinde ise farklı yollarla vücut içerisine alınan parazit kurtların yumurtaları konusu bulunmaktadır. Kişiler tarafından değişik sebeplere bağlı olarak bu yumurtalar ağızdan vücut içine alınabilmektedir. Yine nefes ya da benzeri yollarla da bu kurtların yumurtaları sağlıklı bireylerin vücutlarına yerleşip, hastalık yapabilmektedirler.

Yine gözle görülemeyecek kadar küçük olabilen bu parazitlerin yumurtaları yiyecek, içecek ya da el temasları ile de hızlı bir şekilde vücut içine taşınabilmektedirler. Bu parazitlerin yumurtaları ise sağlıklı kişilerin bağırsakları içine yerleşmektedirler ve belirli bir süre sonunda ise hızlı bir şekilde solucan formlarına dönüşmektedirler. Vücut içinde büyüyen solucanların dişi olanları ise yumurtalarını anal vücut bölgelerine bırakmaktadırlar.

Kıl kurdu yumurtalarını insanların anal bölgesine bırakan dişi parazit oluşumları ise kişilerde bu bölgede yoğun kaşıntı yaşanmasına da nende olabilmektedir. Özellikle çıplak el ile yapılan kaşıma işlemleri sonucunda ise yumurtalar kolay bir şekilde insanların tırnak arası bölgelerine geçebilmektedir. Devam eden süreçte ise özellikle ev gibi ortak kullanılan alanlara yumurtalar kişiler tarafından bulaştırılabilmekte ve diğer ev üyeleri de bu vesile ile bu yumurtaları vücutları içlerine alabilmektedir.

Bu da hastalığın genel anlamda tüm hane halkına geçmesine sebep olan en önemli etken olarak da gösterilmektedir. Bu türlü enfeksiyona maruz kalmak için de farklı risk grubu özellikleri de bulunmaktadır, bu şartları sağlayan kişilerin bu enfeksiyona sahip olmaları ise daha yüksek olabilmektedir.

Kıl Kurdu Belirtileri

Kıl kurdu sorununda temel olarak bazı vaka gruplarında değişik belirtiler ortaya çıkmamaktadır bu durumun nedeni ise oluşan rahatsızlığın seyrinin sessiz olması olarak açıklanmaktadır. Bazı durumlarda ise oluşan kurt yapılarına bağlı olarak kişilerde temel ve sorunla karakterize edilebilen bir takım semptomlar oluşabilmektedir.

Fakat genel olarak ise bu şekilde meydana gelen parazit enfeksiyonların çok fazla belirti göstermeyeceği bilgisi de kabul gören bir bilgi olabilmektedir. Temel olarak meydana getirdiği anal kaşıntı durumları ise sıklıkla bireylerde gözlemlenen sorunların en başlarında yer almaktadır. Bu duruma göre özellikle devamlı ve geçmeyen anal kaşıntıları oluşan kişilerin tahlil ve tetkikler için bir hastaneye başvurmaları önerilmektedir.

Kıl kurdu yaşanan vakalarda bu bilgilere rağmen yine de bazı durumlarda farklı hastalık belirtileri de ortaya çıkabilmektedir. Özellikle hastalığın evresi ve şiddeti gibi unsurlar ise belirtilerin boyutları üzerinde etkili olabilmektedir.

Bu kapsam altında bu enfeksiyon hastalığına bağlı olarak oluşabilecek bazı belirti ve semptomlar ise şu şekilde sıralanabilirler;

  • Anüs bölgesinde oluşan şiddetli kaşıntılar
  • Vajina bölgesinde meydana gelen kaşıntılar
  • Mide de oluşan ağrılar
  • Bulantılar
  • Dişleri gıcırdatma
  • Huzursuz ve rahatsız uyku uyuma
  • Asabi ve aşırı sinirli ruh halleri

Genel olarak ise özellikle kaşıntılar gece saatlerinde çok daha fazla ve şiddetli bir hal alabilmektedir.

Kıl Kurdu Nasıl Önlenir?

Kıl kurdu ya da bu parazit enfeksiyonunun oluşmasının ya da bulaşmasının önüne geçmek için yapılması gereken bazı şeyler de bulunmaktadır. Bu sayede hastalığın yayılması ve bulaşması da engellenmiş olabilmekte ve etkileri de kişiler üzerinde farklı sorunlara yol açamamaktadır.

Bu kapsam da şunlara dikkat etmek parazitlerin engellenmesi açısından önem taşıyabilmektedir;

  • İç çamaşırların günlük olarak yenileriyle değiştirilmesi
  • Özellikle çamaşırların kaynar ve sıcak sularla yıkanması
  • Meydana gelen durumlarda kaşıntılara dayanmak ve kaşımamak
  • Ellerin sık ve düzenli olarak yıkanması
  • Çocukların temizlik açısından bakımlarının düzenli olarak yapılması
  • Özellikle sabahları vajinal ve anal bölge temizliklerinin düzenli bir şekilde yapılması

Kıl Kurdu Tanı Yöntemleri

Kıl kurdu ya da bu parazit enfeksiyonun tanısı ve teşhisi ile tedavi sürecine geçilmesini hızlandırmak bakımından son derece fazla önem taşıyabilmektedir. Bu kapsamda uzman doktorlar ise bu hastalık ya da sağlık sorunun tanısı için farklı uygulamalar da kullanıp tanıyı koyabilmektedirler.

Özellikle bu sağlık sorununun teşhisi aşamasında kişiler kendirli de uygulayacakları bir teknikle tanı aşamalarına katkı da bulunabilirler. Bant testi ismi verilen bu yöntem ile anüs bölgesinde yumurta olup olmadığı da ortaya çıkarılabilmektedir. Yine tanı şamasında sadece hastalıktan şüphe edilen kişi değil aynı evi paylaştığı diğer kişiler içinde tanı test ve araştırmaları yapılması gerekmektedir. Bu sayede yumurtalar yoluyla hastalığın bireylere geçip geçmediği de net olarak ortaya koyulabilmiş olmaktadır.

Kıl Kurdu Tedavi Yöntemleri

Kıl kurdu sorunu ya da enfeksiyonu durumu ise çoğu vakada doğal olarak ve kendi başına iyileşen bir sorun olmamaktadır. Bu sebebin sonucu olarak ise gelişen bu tür enfeksiyonun uzman doktorlar tarafından tedavilerinin yapılması da gerekmektedir. Bu bulaşıcı enfeksiyon hastalığının tedavisinde ise temel noktalardan bir tanesini kişisel hijyen ve temizlik gibi konular oluşturmaktadır.

Ayrıca yine uzman doktorların uygun bulacağı durumlarda ise hastalığın tedavisi için farklı ilaçlar da etkin olarak kullanılabilmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar ise farklı bünyelerde değişik olumsuz etkiler gösterebilme özelliklerine de sahip olabilmektedir. Ayrıca genel anlamda uygulanan ilaç tedavileri ise hane halkının tümüne aynı oranda uygulanabilmektedir.

Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri, Tansiyon, Soğuk Algınlığı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index