Kemik Tümörleri » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”3/4″ align=”left” vertical_align=”inherit” border=”btRightBorder” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text][Sassy_Social_Share][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″ align=”center” cell_padding=”default” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”” headline=”Kemik Tümörleri” headline_size=”extralarge” dash=”no” dash_style=”btNormalDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_image image=”12040″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kemik Tümörleri, kemiğin içindeki hücreler ,kontrol edilemez bir şekilde bölünerek, anormal doku kütlesi oluşturarak, kemik tümörlerini oluşturur. Çoğu kemik tümörü kanserli değildir (iyi huylu). İyi huylu tümörler genellikle hayatı tehdit etmez ve çoğu durumda vücudun diğer bölümlerine yayılmaz. Tümörün tipine bağlı olarak, tedavi seçenekleri çok çeşitlidir ,basit gözlemden cerrahiye, kadar geniş bir yelpazede tedavi seçenekleri vardır.

[/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_image image=”” caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=”hidden_xs hidden_ms hidden_sm hidden_md hidden_lg”][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/2″][bt_text]

Bazı kemik tümörleri kanserlidir (malign). Kötü huylu kemik tümörleri ,metastaz yapabilir veya kanser hücrelerinin vücuda yayılmasına neden olabilir. Neredeyse tüm vakalarda, malign tümörlerin tedavisi kemoterapi, radyasyon ve cerrahi kombinasyonunu içerir. Kemik tümörleri, vücuttaki herhangi bir kemiği etkileyebilir ve yüzeyden kemiğin merkezine, kemiğin herhangi bir yerinde gelişebilir. Büyüyen bir kemik tümörü – iyi huylu bir tümör olsa bile – sağlıklı dokuyu tahrip eder ve kemiği zayıflatır, kırılmaya karşı daha savunmasız hale getirir.

[/bt_text][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”1/2″ align=”center” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”btMiddleVertical” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Dora Sağlık Bilgi Formu

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Bir kemik tümörü kanserli olduğunda ya birincil kemik kanseri ya da bir ikincil bir kemik kanseridir. Birincil kemik kanseri direk olarak kemikte başlar – ikincil kemik kanseri vücutta başka bir yerde başlar ve ardından kemiğe atlar veya yayılır. İkincil kemik kanseri ayrıca metastatik kemik hastalığı olarak da adlandırılır.

Başka bir yerde başlayan ve genellikle kemiğe atlayan kanser türleri şunlardır:
Meme
Akciğer
Tiroid
böbrek
Prostat

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxMnB4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MjRweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Primer Kemik Kanseri

En sık görülen dört primer kemik kanseri türü:

Multipl miyelom.Multipl miyelom en sık görülen primer kemik kanseridir.Kemik iliğinin kötü huylu bir tümörüdür – kan hücrelerini üreten kemiğin iliğinden kaynaklıdır.Herhangi bir kemik bu kanserden etkilenebilir.
Multipl miyelom, her yıl ortalama 100.000’de altı kişiyi etkiler.Ulusal Kanser Enstitüsüne göre, her yıl yaklaşık 90.000 kişi bu hastalığa yakalanmaktadır..Vakaların çoğu, 50 ila 70 yaşları arasındadır. Multipl miyelom tipik olarak kemoterapi, radyasyon tedavisi ve bazen de ameliyatla tedavi edilir.
Osteosarkom.Osteosarkom, ikinci en sık görülen primer kemik kanseridir.Her yıl milyonda iki ila beş kişide görülür, genellikle gençler ve çocuklarda görülür.Tümörler, femur (uyluk) veya tibiada (kaval kemiği) diz çevresinde gelişir.Diğer yaygın yerler kalça ve omuzdur.Osteosarkom tipik olarak kemoterapi ve cerrahi ile tedavi edilir.
Ewing sarkoması.Ewing sarkomu genellikle 5 ila 20 yaşları arasındaki hastalarda ortaya çıkar. En sık rastlanan bölgeler üst ve alt bacak, pelvis, üst kol ve kaburgalardır.Ewing sarkomu tipik olarak kemoterapi ve cerrahi veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilir.
Kondrosarkom.Kondrosarkom, kıkırdak üreten hücrelerden oluşan malign bir tümördür.En sık olarak 40 ila 70 yaşları arasında görülür. Genellikle kalça, pelvis veya omuz bölgesi çevresinde ortaya çıkar.Ekseriyetle, kondrosarkom için kullanılan tek tedavi cerrahidir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Benign (iyi huylu) Kemik Tümörleri

Kemik tümörlerine benzeyen bazı hastalıklar ,tam anlamıyla kemik tümörleri olmasa da, genellikle aynı tedaviyi gerektirir.
Bazı yaygın iyi huylu kemik tümörü tipleri (ve genellikle tümörler ile birlikte gruplandırılmış hastalıklar) şunları içerir:

Ossifiye olmayan fibroma
Unicameral (basit) kemik kisti
osteokondrom
Dev hücreli tümör
enkondrom
Fibröz displazi
Kondroblastom
Anevrizmal kemik kisti
Osteoid osteoma

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxMnB4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MjRweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kemik Tümörleri Belirtileri

Kemik tümörlü hastalar, tümör bölgesinde sıklıkla ağrı hissederler.Ağrı genellikle künt ağrı olarak tanımlanır, gece kötüleşebilir ve bazen aktivite ile artabilir.

Bir kemik tümörünün diğer belirtileri arasında ateş ve gece terlemeleri olabilir.
Birçok hasta herhangi bir belirti göstermez.Kemik tümörlerine travma neden olmasa da, bazen bir tümörün ağrımaya başlamasına neden olabilir.Travma ayrıca bir tümör tarafından zayıflamış bir kemiğin kırılmasınada neden olabilir.Bu çok ağrılı olabilir.
Bazen, burkulan bir ayak bileği veya diz yaralanması gibi başka bir nedenden dolayı röntgen çekildiğinde benign tümörler tesadüfen keşfedilebilir.

Tümör alanında şişlik veya hassasiyet
Üzerindeki ciltteki değişiklikler
Bir kitlenin varlığı
Tümörün yakın eklemler üzerindeki etkileri

Bazı durumlarda, doktorunuz kemiğe yayılabilen kanserleri ekarte etmek için vücudunuzun diğer bölümlerini inceleyecektir .tümörünüzü daha iy değerlendirebilmek için x.ışını filmleri ,kan tahlilleri,manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT) veya kemik taraması isteyecektir.
Biyopsi.Bir kemik tümörünün tanısını doğrulamak için bir biyopsi gerekebilir.Biyopside, tümörden bir doku örneği alınır.Bu örnek mikroskop altında incelenir ve patolog (anormal hücreleri inceleyerek hastalıkları tanımlayan bir doktor) tarafından analiz edilir.

Biyopsi yapmanın iki temel yöntemi vardır:

İğne biyopsisi.Bu prosedürde size önce lokal anestezi verilecektir.Doktorunuz daha sonra bir miktar dokuyu çıkarmak için tümöre bir iğne yerleştirir.İğne biyopsisi genellikle doktorun muayenehanesinde yapılır.Bazı durumlarda, bir radyolog iğne biyopsisi yapar.Bu durumda, iğneyi yönlendirmek için röntgen, BT taraması veya MRI taraması gibi bir görüntüleme çalışması kullanılacaktır.
Açık biyopsi.Bu prosedürde, biyopsi ameliyathanede gerçekleştirilir.Size genel anestezi uygulandıktan sonra doktorunuz küçük bir kesi yapıp,incelenecek kemik örneğini alır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kemik Tümörleri Cerrahi Olmayan Tedavi

Benign Tümörler
Eğer tümörünüz iyi huylu ise ,doktorunuz sadece değişip değişmediğini görmek için takip önerebilir.Bu süre zarfında, periyodik takip röntgenlerine veya diğer testlere ihtiyacınız olabilir.
Bazı iyi huylu tümörler ilaçla tedavi edilebilir.Bazıları zamanla kaybolabilir.Bu özellikle osteoid osteoma gibi çocuklarda meydana gelen bazı iyi huylu tümörler için geçerlidir.

Malign tümörler
Kemik kanseriniz varsa, tedavi sağlamak için birlikte çalışan farklı tıbbi uzmanlık alanlarından oluşan bir doktor ekibi bulunur.Bazıları onkolog – kanser tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar.Ekibiniz bir ortopedik onkolog, tıbbi onkolog, radyasyon onkoloğu, radyolog ve patolog içerebilir.Tedavinin amacı, tümörden etkilenen vücudun bir bölümünde, fonksiyonunu mümkün olduğu kadar iyi korurken kanseri tedavi etmektir.
Tedavi, kanser evresi dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.
Doktorlar genellikle malign kemik tümörlerini tedavi etmek için birkaç yöntemi birleştirir:

Radyasyon tedavisi.Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri küçültmek için yüksek dozda röntgen kullanır.Bu sadece primer alandaki kanseri tedavi eder.Vücudun herhangi bir yerinde kanseri tedavi etmez.
Kemoterapi (sistemik tedavi).Kemoterapi genellikle kan dolaşımına yayıldıklarında tümör hücrelerini öldürmek için kullanılır..Genellikle kanserli tümörlerde yayılma şansının yüksek olduğu durumlarda kullanılır.Kemoterapi genellikle intravenöz (damar içine enjeksiyon) veya yutulan bir hap veya kapsül içinde verilir.

Malign tümörler cerrahi ile çıkarılır.Genellikle, radyasyon tedavisi ve kemoterapi cerrahi ile birlikte kullanılır.

Cerrahi Tedavi

Benign Tümörler
Bazı durumlarda, doktorunuz kırık ve sakatlık riskini azaltmak için tümörün (eksizyon) veya başka bir cerrahi teknikle çıkarılmasını önerebilir.Bazı tümörler, uygun tedaviden sonra tekrarlayabilir..Nadiren, bazı iyi huylu tümörler yayılabilir veya kanserli hale gelebilir (metastaz).

Malign tümörler
Ekstremite kurtarma ameliyatı.Bu ameliyat kemiğin kanserli bölümünü kaldırır, ancak yakındaki kasları, tendonları, sinirleri ve kan damarlarını mümkün olduğu kadar sağlam tutar.Cerrah, tümörü ve etrafındaki sağlıklı dokudan bir kısmını alır.Eksize edilen kemik, metalik bir implant (protez), veya vücudunuzun herhangi bir yerindeki kemik veya bir donörden alınan kemik ile değiştirilir.

Amputasyon.Amputasyon bir kol veya bacağın tümünü veya bir kısmını çıkarmak için yapılan cerrahidir. Genellikle bir tümör çok büyük olduğunda ve , veya sinirler ve kan damarların tutulumu söz konusu olduğunda kullanılır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL3d3dy5kb3JhaG9zcGl0YWwuY29tL29ubGluZS1yYW5kZXZ1LyI+PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7IGJhY2tncm91bmQtY29sb3I6ICM1ZDQ3OGU7cGFkZGluZzogMSU7Y29sb3I6IHdoaXRlO2ZvbnQtd2VpZ2h0OiBib2xkO2ZvbnQtc2l6ZTogMTJweDtib3JkZXItcmFkaXVzOiAxMHB4OyI+RG9yYSBTYcSfbMSxayBPbmxpbmUgUmFuZGV2dTwvZGl2PjwvYT4KPC9kaXY+”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text][Sassy_Social_Share][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][bt_column width=”1/4″][bt_row_inner el_class=”” el_style=”” responsive=”hidden_xs hidden_ms”][bt_column_inner width=”1/1″ align=”left” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_header superheadline=”” headline=”En Son Eklenenler” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_text][psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_tags=”false” show_comments=”false” show_category=”false” content_words_limit=”150″ show_read_more=”false” slide_show=”1″ dots=”false” limit=”1″ orderby=”rand”][/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_image image=”16213″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”http://ugn.sdf.mybluehost.me/.website_ff337748/online-randevu/” target=”_blank” hover_type=”btSimpleHoverType” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Ortopedi ve Travmatoloji” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_text][psac_post_carousel show_date=”false” show_author=”false” show_tags=”false” show_comments=”false” show_category=”false” content_words_limit=”150″ show_read_more=”false” slide_show=”1″ dots=”false” category=”ortopedi-ve-travmatoloji” limit=”1″ orderby=”rand”][/bt_text][/bt_column_inner][/bt_row_inner][bt_row_inner][bt_column_inner width=”1/1″ align=”left” cell_padding=”btDoublePadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” transparent_border=”border” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”Branşlar” headline_size=”small” dash=”bottom” dash_style=”btAccentDash” subheadline=”” el_class=”” el_style=””][/bt_header][bt_custom_menu menu=”Dora Sağlık Branşlar” el_class=”” el_style=””][/bt_custom_menu][/bt_column_inner][/bt_row_inner][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index