Kawasaki Hastalığı Nedir? » Tanı Ve Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı küçük çocuklarda görülebilen bir hastalık çeşidi olarak bilinmektedir. Hastalığın genel oluşumu vaskülit olarak adlandırılmaktadır. Vaskülit hastalığı sendromları genel olarak kalp kasında görülen damar iltihaplanması olarak bilinmektedir. Bu nedenle ciddiyetini koruyan bir enflamasyon türü olarak öne çıkmaktadır. Bu hastalığın özellikle görülme yaş aralığı 5 ile 6 yaş arasındadır. Bu yaşlardaki çocuklarda oluşan en belirgin semptomlar yüksek ateş, deri döküntüleri ve ağız içinde oluşan yaralar olarak saptanmıştır. Bununla birlikte göz içinde kızarıklık oluşturabilen Kawasaki hastalığı aslında virüs etkeniyle oluştuğu bilinmektedir. Bulaşıcı virüslerin çocuğun vücuduna nüfuz etmesi sonucunda büyük sıkıntılar doğmaktadır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir hastalık türü olarak bilinir. 

Kawasaki hastalığı kimi zaman bazı hekimler tarafından mukokutanöz hastalığı olarak ta adlandırılmaktadır. Bu ifadenin genel nedeni lenf bezlerinin şişmesinden kaynaklıdır. Ayrıca cilt yapısında bulunan mukoza zarlarını da bir bütün olarak etkilemektedir. Bu nedenle boğaz, burun ve ağız içinde yer alan lenf bezlerinin şişmesine olanak sağlamaktadır. Ortalama olarak 3 gün içinde şiddetini gösteren Kawasaki hastalığı tedavi edilmediği zaman damar tıkanıklığı oluşturmaktadır. Damar tıkanıklığının oluşmasının yanı sıra kalp yetmezliği veya çeşitli kalp hastalıklarına da yol açabildiği bilinmektedir. Dip not olarak belirtilmesi gereken durum ise küçük yaşlardaki çocuklarda görülen bu rahatsızlık yetersiz vücut direnci ile karşılaştığında çok ciddi problemler yaratabilmektedir. Bu nedenle virüs kaynağı ile gelişen kawasaki hastalığı zamanında tedavi edilmesi gereken bir hastalık türüdür. 

Kawasaki Hastalığı Nedir?

Kawasaki hastalığı bir çeşit virüs kaynağı ile gelişebilen damar hastalığıdır. Bu hastalık aynı zamanda vaskülit bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Vaskülit türündeki kawasaki hastalığı vücutta bulunan orta büyüklükteki damarları hedef almaktadır. 

Ortalama 5-6 yaş grubundaki çocuklarda sık gözlemlenen bu rahatsızlık türü ciddi bir hastalıktır. Bununla birlikte hastalığın geliştirebileceği komplikasyonlar çok şiddetli olarak seyredilebilmektedir. Dil ve göz merceği içinde kızarıklığa sebep olan bu hastalık beraberinde deri döküntüsü ve yüksek ateş ile tespit edilebilmektedir. Fakat bu belirtiler bazı hastalıkların belirtileri ile aynı olduğu için hekim kontrolü yaptırılması gereklidir. 

Kawasaki hastalığı aynı zamanda mukokutanöz hastalığı olarak ifade edilir. Mukoza zarlarını etkilemesi nedeniyle lenf düğümlerinde şişlik oluşturduğu bilinmektedir. Bu nedenle sıkışan damarların beraberinde kalp krizi geçirme olasılığı da yükselmiş olmaktadır. Küçük yaştaki bir çocuğun bedeni yüksek bir dirayet gücüne sahip olmaması nedeniyle oluşan sendromu taşıyamaz hale gelir. Böyle durumlarda acil müdahale gerektiren bir durum açığa çıkmaktadır. 

Sadece kalp krizi olarak yorumlanmayan bu durum anevrizmaların baskısı neticesinde kalp ile ilgili çeşitli sorunlar da doğurabilmektedir. Erken teşhis ile tedavi yapıldığı zaman kalıcı hasar bırakmayan bir hastalık olarak bilinmektedir. Fakat geç kalınmış bir tedavi normalde sağlıklı olan bir çocuk açısından hayati önem taşımakta ve ileriye dönük yaşamına kalıcı hasarlar eklemektedir. 

Kawasaki Hastalığı Nedenleri

Kawasaki hastalığı nedenleri arasında ilk olarak saptanmış konu virüs kaynaklı olmasıdır. Virüs ile gelişebilen bu durum hastalığın başlamasına sebep olarak çocuğu tümden etkilemektedir. Bu hastalık türü özellikle küçük çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Genel bakımdan hastalığın oluşum nedenleri şu şekilde sıralanır.

  • Çeşitli virüslerden kaynaklı oluşması
  • Ailesel yatkınlık nedeniyle oluşması
  • Kimyasal ürünlerin temasından dolayı oluşması
  • İlkbahar ve Kış mevsimlerinde görülmesi

Genel olarak yukarıda bahsedilen konular kawasaki hastalığının gelişmesinde önemli rol oynayan durumlar ve nedenler olarak bilinmektedir. Bu hastalığın genel olarak tehdit ettiği yaş grubu 5-6 yaş arasındaki çocuklardır. Savunma mekanizmaları ve bağışıklık sistemi tam olarak oturmamış çocuklarda büyük risk oluşturan hastalık ileriye dönük kalp sorunları oluşturmaktadır. Bu nedenle zamanında yapılması gereken tıbbi müdahale çok önemli role sahip olduğu bilinmektedir. 

Kawasaki Hastalığı Belirtileri

Kawasaki hastalığı genel bakımdan hızlı bir şekilde fark edilen semptomlara eşlik eden bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Vücutta oluşturabileceği birçok durum aslında hastalığın bir aşaması sayılmaktadır. Hastalığın başlangıcından itibaren 3 günlük süre zarfında oluşabilecek belirtilere çok dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü bu süre zarfında oluşan belirtiler iyi gözlemlenip muayene ettirilirse 10 günlük süre zarfında oluşabilecek hasar verici durumlarda önlenebilmektedir. Kawasaki hastalığının genel belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • 39C ateş oluşması ve ateş düşürücü verilmesine rağmen ateşin düşmemesi
  • Gözlerde aşırı derece kızarıklık oluşturması
  • Vücudun belli bölgelerinde kızarıklık oluşturması 
  • Avuç içi ve ayak tabanında belirgin şekilde gözlemlenen kırmızılık oluşturması
  • Boyun kısmında yer alan lenf düğümlerinin şişmesi
  • Aşırı derece sinirlilik hali oluşturması

Yukarıda sıralanan kawasaki hastalığı belirtileri ilk aşama olarak gözlemlenmiş durumlardır. İkinci aşamada görülecek semptomlar ise şu şekilde sıralanmaktadır. 

  • Eller ve ayak parmaklarında büyük soyulmalar ve deri döküntüleri başlaması
  • Çeşitli eklem ağrıları oluşturması
  • İshal olunması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Şiddeti artan ve azalan karın ağrılarının başlaması

Belirtilen bu durumlar çocukta görüldüğü zaman hastalığın acilen tedavi altına gerektiği yönünde uyarı vermektedir. Hastalığın son aşamasında ise oluşan tüm belirtiler yavaş bir şekilde kaybolmaya başlar. Fakat ileriye dönük bir hasar bırakmaması açısından zamanında tedavi önemli rol oynamaktadır. 

 Bu nedenle gözlemleyeceğiniz bu belirtileri fark ettiğiniz an mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerektiğini unutmamalısınız. 

Kawasaki Hastalığı Tanı Yöntemleri

Kawasaki hastalığı tanı yöntemleri öncesinde ilk olarak çocuğun tıbbi geçmişi ve oluşan semptomlar hekim tarafından dinlenilmektedir. Bununla birlikte fiziki muayene esnasında çocuğun ateşi ve lenf düğümlerinde oluştuğu bilinen şişliklere bakılmaktadır. Bu hastalığın benzer hastalıklarla aynı olması nedeniyle hastalığın tam teşhisini koyabilme açısından ilk olarak kan tetkikleri yapılmaktadır. İkinci olarak idrar testi yapılmaktadır. Ayrıca elektrokardiyogram ve eko kardiyogram tetkiki yapılarak hastalığın teşhisi konulabilmektedir. 

Eko kardiyogram testinin yapılma amacı kalp ile ilgili durum kontrolü yapılmasıdır. Çünkü orta dereceli damarlarda etki gösteren kawasaki hastalığı genel bakımdan kalbi etkileyen bir hastalık türüdür. Bu nedenle yapılacak tetkikler arasında eko kardiyogram önemli bir yere sahiptir. kawasaki hastalığında en belirgin durum beyaz kan hücrelerinin çoğalması, anemi ve iltihaplanma olarak bilinmektedir. Çünkü bu hastalığın en önemli belirtisi olarak kan tetkikindeki ortaya çıkan sonuçlar önemli rol oynamaktadır. Benzer bir hastalık türü olan çocuk romatoit artriti de bu hastalıkla benzer belirtiler taşıyan ve tahlil sonuçlarında benzer durumlar gözetilen bir hastalıktır. Bu nedenle tam teşhis açısından diğer tetkiklere de ihtiyaç görülmektedir. 

Kawasaki Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Kawasaki hastalığı tedavi yöntemlerinde ilk olarak 3 gün içinde gözlemlenen belirtiler çok önemli role sahiptir. Bu belirtilerin fark edilmesi anında tedaviye başlanması hastalığı ortalama 10 gün içinde atlatmak açısından büyük fırsat sayılmaktadır. Fakat ilerlemeye başlamış semptomlar görüldüğü an hastalığın tedavisi hastanede yapılmaya başlanır. 

İlk olarak bu hastalıkta uygulanan adım pıhtı oluşumlarını önlemek amaçlı ilaç kullanımları olarak bilinmektedir. İkinci olarak koroner arter anjiyoplastisi uygulanarak daralmış olan damar yapısını genişletmeye veya açmaya yönelik uygulanmaktadır. Damarların tıkanması halinde stent yerleştirilerek yeni bir damarın tıkanması ve mevcut tıkalı damarın açılması sağlanır. Son adım ise koroner artes baypas grefti uygulaması yapılmaktadır. 

Kabakulak, İnmemiş Testis, Yenidoğan Sarılığı, Eğri Boyun, El Ayak Ağız Hastalığı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index