Kas Distrofisi » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Kas Distrofisi

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15698″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kas distrofisi gibi has hastalıkları kişinin kas yapısında kayıplar ve ileri derecede zayıflık yaşamasıdır. Bu hastalıkların yüzde yüz çözüm sunan bir tedavi yöntemi mevcut değildir. İlaç tedavisi ve birtakım farklı müdahaleler ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kas Distrofisi Gibi Kas Hastalıkları Nedir?

Kas hastalıkları pek çok insanda gözlemlenebilen hastalıklardır. Farklı türlerde görülebilen hastalıkların belirli bir yaş aralığı yoktur. Yetişkinler ve çocuklarda birbirinden farklı türler görülebilir. Kas distrofisi gibi has hastalıkları nedir gibi sorularınız için internette arama yaparak bilgi elde edebilirsiniz.

Hastalığa sahip olan kişilerde bir süre sonra semptomlar ağırlaşmaya başlar. İleri derecede semptom gösteren kişilerde yürüme bozuklukları, konuşma zorluğu ya da kendi kendinin bakımını gerçekleştirme zorluğu yaşanabilir. Bu ağır durumlar her hastada görünmez ve çok sık yaşanmaz. Çoğu kişi bu hastalığı çok hafif belirtiler göstererek atlatmayı başarır.

Tek bir kas hastalığı yoktur ve keşfedilip tanısı konulabilen 30 farklı kas hastalığı bulunmuştur. Her insanda farklı bir tür başka nedenlere dayanabilir. Kalıtsal özellikler sonucu insandan insana değişim gösterir. Bir insanın sahip olduğu kas yapısı da hastalığı nasıl yaşayacağı ve atlatacağını belirleyici olur.

Semptomlar herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve bu tedavi süreci için oldukça önemlidir. Bazı insanlarda yavaş ilerleyip az semptom gösterirken bazı kişilerde çok hızlı ilerleme gösterebilir. Hastanın durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kas Distrofisi Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kas Distrofisi Gibi Kas Hastalıkları Nedenleri

Kas hastalıklarının belirli bir tedavisi olmadığı gibi kesin olarak gösterilen belirli bir nedeni de yoktur. Hastalığın sebepleri de kişiden kişiye değişebilir. Kas distrofisi nedenleri en çok genetik faktörlerin sebep olduğu durumlara bağlıdır. Kalıtsal olarak oluşan bir kas yapısı bozukluğu var ise hasta çocukluğundan itibaren kas hastalıklarına sahip olabilir.

Genetik yapılarında belirli bozukluklar olan kişilerde bu durum bir süre sonra kas yapısını da etkiler. Kas yapısı etkilenen kişide kaslar işlevlerini yerine getiremez hale gelebilir ve hayatı da bu durumdan oldukça fazla etkilenir. Eğer aileden gelen kalıtsal bir bozukluk söz konusuysa kas distrofisi çoğunlukla bebek yaşta ya da genç yaşta görünür. Erken teşhis kişinin tedavisi için yardımcı olur ve hayatını normal bir şekilde geçirebilir.

Kas distrofisi hastalıklarının bir diğer sebebi de kişinin genlerinde oluşan mutasyonlardır. Çok sık görülmese de kasların mutasyon geçirirken yeterli ölçüde protein üretememesinden kaynaklanır. Üretilmesi gereken bu proteinler kişinin sağlıklı ve güçlü bir kas yapısına sahip olmasını sağlar.

Yeteri kadar protein üretilmediği zaman da kişinin kas yapısı güçsüzleşir ve sağlığını kaybedebilir. Böylece kas hastalıklarının görülme ihtimali artar. Bu proteinler kasları yaralanma gibi durumlara karşı da koruyucu olurken az olduğunda yaralanmalar da daha kolay gerçekleşir. Bazı kas hastalıkları yalnızca erkeklerde görünür ve X kromozomunun üzerinde gelirler. Diğer türler de hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kas Distrofisi Gibi Kas Hastalıkları Belirtileri

Genetik bozukluk sebebiyle ortaya çıkan kas hastalıkları özellikle çocukluk ve gençlik çağında ortaya çıkarlar. Kas distrofisi belirtileri arasında en çok bilineni hasta olan kişinin çok fazla düşme durumu yaşamasıdır.

Kasların güçsüz olması sebebiyle kişi sık sık düşer ve bu duruma engel olamaz. Güçsüz kaslarda kramp oldukça sık ve acılı yaşanır. Yürürken pek bir etkisi olmasa da özellikle koşarken ya da merdivenlerden çıktıkları sırada zorlanma yaşarlar. Zıplamada zorluk çekerler ve oturdukları yerden kalkmaya çalıştıklarında diğer insanlara göre daha zorlanırlar.

Kas distrofisi yaşayan hastalarda sürecin ağrılı olması ve güçsüz olması sebebiyle kişi ağrısını geçirmek için parmak uçlarında yürüme gibi semptomlar gösterebilir. Omurga kas hastalıklarından en çok etkilenen bölge olduğu için kas hastalığına sahip olan kişilerde omurga kısmı kavisli durur.

Kasların problemli olması kişinin vücudunun her bölgesini etkileyebilir. Örneğin hastanın sarkık göz kapakları olması belirtilerden biridir. Kas hastalığına sahip olan kişi kalp bölgesinde birtakım sorunlar yaşayabilir.

Solunum yollarının ağrıması ve yemek yediği sırada yutkunma problemleri kişilerde sık görülen belirtilerdir. Göz kapaklarının sarkık olmasının yanında bazı kişilerde görüşte kayıp ve problemler yaşanabilir. Kişinin yüz bölgesinde bulunan kaslar zayıf olur ve kişi bunu doğrudan hisseder. Görüşte sıkıntı yaşayan kişiler bazı durumlarda çift görme gibi problemler yaşayabilir. Kasların incelmesi ve güçsüzlüğü darbelere dayanıksızlığı arttırır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kas Distrofisi Gibi Kas Hastalıkları Tanı Yöntemleri

Kas hastalıklarının tanısının konması için öncelikle uzman doktor hastanın hikayesini dinler ve hastaya fiziki muayene uygular. Muayene öncesinde hastanın daha önce ne gibi rahatsızlıklara sahip olduğu ve ne tür ilaçlar kullandığına dair detaylı geçmişi öğrenilir. Kas distrofisi tanı yöntemleri gösterilen semptomların şiddetine ve hastanın hikayesine göre değişiklik gösterebilir.

İlk olarak tercih edilen tanı yöntemlerinden biri elektrotlar ile hastanın kas yapısının gözlemlenmesidir. EMG yöntemi ile kişinin bedeninin farklı kısımlarına elektrotlar yerleştirilir ve hareket etmesi sonucunda kaslarını çalıştırması beklenir.

Kas distrofisi için uygulanabilecek bir yöntem de biyopsi yöntemidir. Kaslardan alınan ufak bir parça ile protein eksikliği var mı ya da başka türlü bir hasar söz konusu mu diye bakılarak tanı konulur.

Birtakım fiziki testler ile kasların durumu ve gücü de kontrol edilebilir. Kaslardaki güçsüzlüğün başka bir sinir sistemi hastalığından kaynaklanmadığından emin olmak için yapılır. EKG yöntemi ile kişinin kalp sağlığı da kontrol edilir. Ritim bozukluğu olup olmadığı ya da ne kadar hızlı attığı ölçülerek sonuçlar çıkarılır. MR görüntüleme yöntemi ya da daha kolay olan ultrasonla bakma gibi yöntemler kullanılarak da kas hastalıklarına tanı konulabilir.

Kalıtsal bir bozukluk dolayısıyla gelip gelmediğini anlayabilmek için doktor hastadan kan testi isteyebilir. Ayrıca kişi bu testlere girerse ve genetik bir problem varsa kendisinin çocuğu için de önceden bir önlem almış olur.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Kas Distrofisi Gibi Kas Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Kesin bir tedavisi bulunmayan kas hastalıkları sık rastlanan bir hastalık olduğu için alternatif birçok tedavi yöntemi ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler hastalığı tamamen geçirmese de semptomları azaltır ve kişinin hayatını idame ettirmesine yardımcı olurlar. Kas distrofisi tedavi yöntemleri içerisinde en sık kullanılan yöntem egzersiz yaptırmadır.

Fizik tedavi denen yöntem birçok hastanın semptomlarını azaltarak hayat kalitesini arttırır. Egzersizler sayesinde kişinin kasları güç kazanır ve esnekliğini korurlar. Kas zayıflıkları yalnızca vücut uzuvlarında değil yüz bölgesinde de görülür.
Yüz bölgesinde görülen kas zayıflıkları için konuşma egzersizleri uygulanır. Solunum yollarındaki kaslarda zayıflık varsa kişi nefes alıp vermesini kolaylaştıracak solunum makinelerini kullanarak etkilerini azaltabilir.

Cerrahi müdahale en çok kalp bölgesindeki kasların zayıflığı ya da boğaz bölgesinde yutma problemleri yaşatabilecek kas zayıflıkları varsa uygulanır. Kas hastalıklarının tedavisi için kullanılabilecek birtakım ilaçlar da mevcuttur. Bu ilaçlar sayesinde kişinin kasları güç kazanabilir ve yaşamını daha rahat geçirebilir.

Kas distrofisi tedavisinde kullanılan Eteplirsen, nöbet önleyen ilaçlar, tansiyon için kullanılan ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılama yoluyla etkileyen ilaçlar, steroid kullanımı, kreatin kullanımı gibi pek çok farklı ilaç seçeneği vardır.

Bağışıklık sistemi baskılandığında kaslarda oluşan hasarların da önüne geçilebilir ya da azaltılması sağlanabilir. Steroidler de özellikle solunum yollarında problemler yaşayan hastalar için rahatlatıcı etki ederler. Kreatin kullanımı enerji depolamayı kolaylaştırır.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index