Kapalı Nefrektomi Nedir? » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Kapalı nefrektomi genel bakımdan böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerde kapalı yöntem şeklinde bilinen cerrahi operasyon olarak bilinmektedir. Hastalıklı olan böbreğin çıkarılması işlemine denilen bu yöntem laparoskopik şekilde ya da kapalı yöntem şeklinde ifade edilmektedir. Laparoskopik yöntem sayesinde canlı verici yardımı ile bu işlem yapılmaktadır. İlk yapılış tarihi 1995 yılı olarak bilinmek te ve bu tarihten itibaren Türkiye çapında yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Tam teşekküllü hastanelerde uygulanılan bu yöntem uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Açık operasyonda 15-20 cm’lik kesiler ile yapılan ameliyat, kapalı nefrektomi sayesinde vücudun içine 1 cm’lik kesi atılarak kamera yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Bu bakımdan açık ameliyata oranla daha düşük yara izi oluşturduğu bilinmektedir. Özelliği bakımından daha çok tercih edilen bu durum hekim kararı neticesinde uygulanmaktadır.

Kapalı nefrektomi yaşanılan böbrek rahatsızlığının durumuna göre uygulanmaktadır. Hastanın genel sağlık durumunun da göz önünde bulundurulması kapsamında uygulanılan yöntem bazı kriterler içermektedir. Bu yüzden kişinin yaşı ve oluşan tümörlerin yaygınlığı yapılacak nefrektomi de önemli role sahiptir.

Özellikle erken süre zarfında teşhis edilmiş böbrek kanseri açısından kapalı nefrektomi altın kategoride sayılacak bir tedavi şekli olarak belirtilmektedir. Hastanın yaşadığı böbrek rahatsızlığını sonlandırması ve iyileşme sürecini kısaltması bakımından çok yönlü bir tedavi şekli olarak bilinmektedir. Standart bir tedavi yöntemi olan nefrektomi bu bakımdan böbreğin çıkarılması anlamına gelmektedir.

Kapalı Nefrektomi Nedir?

Kapalı nefrektomi uygulaması böbrek rahatsızlığı yaşayan hastalara yönelik uygulanan cerrahi yöntem olarak bilinmektedir. Böbreğin çıkarılması kapsamında yer alan açık ameliyat yerine kullanılan kapalı yöntem hastanın konforunu sağlamak ve normal yaşamına daha hızlı süre zarfında geçiş yapabilmesine yönelik kullanılmaktadır.

Böbrek hastalığına yönelik çıkarılması gereken durumlar genellikle tümör oluşumundan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden kişinin yaşı, tümörün büyüklüğü ve yayılma oranı önemli bir durum olarak ifade edilmektedir. Sıçrama yaptığı dokularında bu bakımdan çıkarılması gerekli görülmektedir. Bu esnada risk oluşturabilen durumlar açığa çıktığı için hastanın vücuduna kamera yerleştirilerek nefrektomi yapılmasına karar verilmektedir. Son derece sağlıklı bir cerrahi yöntem olmasından dolayı hasta olan bireyler ve hekimler de bu yöntemi tercih etmektedir.

Kapalı nefrektomi cerrahi yöntemler arasında yükselişe geçmiş ve trend şeklinde nitelendirilen uygulama olarak bilinmektedir. Eski yıllara nazaran kullanılan bu yöntem ile birçok kişi yaşadığı böbrek rahatsızlığından kurtulmuş bulunmaktadır. Ciddi şekilde kişiyi rahatsız eden bu durum böbreğin oluşturduğu komplikasyonlar nedeniyle oluşmaktadır.

Fakat her böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilere bu ameliyat uygulanmamaktadır. Sadece yapılan tetkikler sonrasında böbreğinde tümör oluşumu gözlemlenen kişilere yönelik uygulanan yöntem olarak bilinmektedir. Hastanın karın boşluğundan böbrek kısmına yönlendirilen kamera eşliğinde oluşan tümörün yayılma hali, türü ve evresi gözlemlenerek cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Bu sayede açık ameliyata oranla daha verimli bir ameliyat gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Ameliyatların tamamı genel anestezi altında hastanın uyutulması ile yapılmaktadır. Klasik açık ameliyatlara göre kapalı nefrektomi avantajlı sayılmaktadır. Çünkü hastanın konforu açısından önemli bir role sahiptir. Ayrıca yara izi çok az gözükecek şekilde yapılmaktadır. Fazla açık olmadığı için böbrek ameliyatı sonrasında ekstra bir komplikasyon oluşturmamaktadır. Açık ameliyat halinde kişinin sonrasında yaşayabileceği en ufak bir darbe veya kilo artışı ile ameliyat yeri kısmen açılabilmektedir. Ayrıca genel bakımdan kapalı nefrektomi yöntemi açık ameliyatın en avantajlı halinden de avantajlı görülmektedir. Tıp alanında önemli bir buluş olması nedeniyle çok sık tercih edilmeye başlamıştır.

Kapalı Nefrektomi Nasıl Uygulanır?

Kapalı nefrektomi uygulaması hasta kişinin karın boşluğuna 1 cm’lik kesi açılması ile kamera yerleştirilerek yapılmaktadır. Bu kısımdan boru girecek şekilde uyarlanan sistem oldukça kaliteli sayılmaktadır. Ayrıca hastanın konforu açısından çok önemli rol oynamaktadır. Açık ameliyat operasyonlarında bu kesinin seviyesi 15 ile 20 cm uzunluğuna kadar çıkmaktadır. Ayrıca iyileşme süreci kapalı nefrektomiye göre daha uzun olmaktadır. Bu bakımdan birçok yönden avantajlı sayılan kapalı nefrektomi uygulaması 1995 yılından beri kullanılmaktadır.

Laparoskopik cerrahi olarak ta bilinen bu yöntem açık ameliyat şekli ile kıyaslandığı zaman birçok farkını öne çıkarmaktadır. İlk öne çıkan farkı kesi bölümünün alanının küçülmüş olmasıdır. Bu bakımdan ameliyat sonrasında o kısmın fıtık oluşturması oldukça düşük seviyededir. Açık ameliyatlarda kesi alanı çok daha büyük olmasından dolayı insizyonel herni oluşma ihtimali çok yüksektir.

Kapalı nefrektomi yöntemine yönelik önemli durumların başında karın içi organlarının birbirine yapışmasıdır. Çünkü böyle bir yapışıklık halinde kapalı yönteme son verilmesi ve açık ameliyata geçilmesi gerekmektedir. Fakat böyle bir durum öne çıkmamış halde ise kapalı nefrektomi uygulamasına devam edilmektedir.

Genel açıdan tümör oluşumu devreye girdiği zaman ameliyat süresi de uzayabilmektedir. Ayrıca hastanın kilosu ve tıbbi anlamda sağlık durumu da önemli role sahiptir. Bu bakımdan incelenen her duruma yönelik kapalı nefrektomi yapılmasına karar verilmektedir.

Kapalı Nefrektomi Çeşitleri

Kapalı nefrektomi genel açıdan dört kısımda uygulanmaktadır. Bu yüzden hastanın yaşadığı durum ve yaşadığı böbrek rahatsızlığının boyutu önemli rol oynamaktadır. Laparoskopik şeklinde uygulanan ve oluşan soruna yönelik uygulanan tedavi şekli şu şekilde belirtilmektedir.

  • Tam laparoskopik nefrektomi uygulaması
  • El yardımı ile yapılan nefrektomi uygulaması
  • Tam retroperitonoskopik nefrektomi uygulaması
  • El yardımlı şekilde uygulanan retroperitonoskopik nefrektomi uygulaması

Kapalı nefrektomi bir çeşit laparoskopik yöntem olarak bilindiği için uygulanış çeşitleri de hastalığın durumuna yönelik belirlenmektedir. Bu yüzden yukarda belirtilen yöntemler hekim kararı sonucunda uygulanacak adımlar olarak bilinmektedir. Karın boşluğuna yerleştirilen kamera ile görüntülenen böbreğin verici sayesinde çıkarılması sağlanmaktadır.

Yapılan ameliyat endoskopik yöntemle tamamlanabilir durumda olmasına rağmen bazı durumlarda cerrah el müdahalesi yapması gerekebilmektedir. Böyle bir durumda da belirtilen el yardımlı teknik kullanıldığı bilinmektedir. Bu yüzden oluşan soruna veya ameliyat esnasında fark edilen duruma yönelik bu yöntemler uygulanmaktadır.

Kapalı Nefrektomi Riskleri

Kapalı nefrektomi yönteminde de kısmi şekilde riskler bulunmaktadır. Açık ameliyat yöntemine yönelik önemli bir buluş olmasına rağmen kanama yapma olasılığı olmasıdır. Bu yüzden ameliyat olan kişinin yeniden cerrahi operasyon görmesi gerekebilmektedir. Ayrıca dalak ve bağırsaklarda çeşitli yaralanmalarda yaptığı bilinmektedir. Bununla birlikte büyük damar yapısında pıhtılaşma meydana getirme ihtimali bulunduğundan akciğer embolisi oluşturma riski çok büyüktür.

Açık operasyonda yapılacak uygulamalar laparoskopik yöntemle görüntülenerek en aza indirilebilmektedir. Bu bakımdan rahatlatıcı da olsa uygulanan yöntem sonunda az da olsa ölüm riski içerebilen durumlar bulunmaktadır. Hasta ve hekim ilişkisinde belirtilen durumlar veya hastalanmış böbrek yapısına yönelik doğru teşhis konulması bu yüzden önemli rol oynamaktadır. Ayrıca kapalı nefrektomi uygulanacak kişinin öncesinde yaşadığı belirtilere yönelik uygulanmasına karar verildiği bilinmektedir.

Açık ameliyata göre kapalı nefrektomi uygulamasının sonrasında hasta genel bakımdan çok hafif seviyede ağrı hissetmektedir. Ayrıca yapılan kapalı uygulama sonrasında kişiyi zorlamayan hafif sıvı şeklindeki gıda türlerinin tüketilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte ameliyat olmuş kişilerin ilerleyen süre zarfında da ağır yük kaldırmaktan kaçınması gerekmektedir.

Özellikle 5 kg üzeri olan yükler yapılan yöntemin riskli bir durum içine sokulmasını sağlamaktadır. Bu yüzden kişinin her bakımdan dikkat etmesi gereken bir dönem başlamaktadır.

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index