Kalp Yetmezliği Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri » 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Kalp Yetmezliği 

Kalp yetmezliği, bireylerin kalbinin çeşitli sebepler nedeni ile zarar görerek vücudun ihtiyacı duymuş olduğu kanı yeterli miktarda gönderememesi olarak tanımlanmaktadır. En sık kalp yetmezliği sebebi ise kalp kasının kalp krizi nedeni ile zarar görmesi sonucunda kasın kasılamaması durumudur. Ancak bunun yanında uzun süren hipertansiyon, çeşitli kalp kapak hastalıkları ve doğumsal kalp kas hastalıkları tarzındaki sebepler ile de bireylerde kalp yetmezliğine rastlanılmaktadır. Kalp yetmezliğiyse kroniktir, bireyler hayatları boyunca bu hastalık ile mücadele etmektedir ancak çeşitli önlemler ile bu hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Bu hastalıklar ise ilerleyici bir hastalık türüdür. Hastalıklarda ise ilaç tedavisi ile kalp yetmezliğinde bulunan bulgu ve belirtileri kontrol altına alınabilmektedir. Hatta bazı durumlarda yapılan müdahaleler aracılığı ile zaman geçtikçe bireylerin kalp kası güçlenebilmektedir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Bireylerde kalp yetmezliği kendisini çeşitli belirtiler ile göstermektedir. Özellikle de hareket sırasında gelişir ve bireylerde en basit işleri yapmak bile onların nefesinin daralmasına yol açmaktadır. Bazı hastalarda ise uykuya daldıktan birkaç saat sonra ani nefes darlığı görülmektedir. Bu durumu ise sırt üstü yatarak bireyler tarafından kontrol altına alınmaktadır.  Bireylerde bulunan kalp yetmezliğinin çeşitli belirtileri olabilmektedir. 

  • Ayak, ayak bileği, karın alt kısmında şişmeler, 
  • Yorgunluk hissi,
  • Halsiz hissetme belirtileri bu durumun belirtileri arasındadır.

Kalp Yetmezliği Tedavi Yöntemleri 

Kalp yetmezliği kronik bir süreçtir ve bireylerde ömür boyu tedavi gerektirmektedir. Düzenli tedavi ile birlikte çoğu hasta normale oldukça yakın bir hayat sürdürmektedir. Tedavi sayesinde hasta bireylerin hastaneye yatışların azalmaktadır. Bireylerin hayat süreleri ise bu duruma bağlı olarak uzamaktadır. Bunun yanında ise ani ölümün engellenmesi amaçlanmaktadır. Kalp yetmezliği tedavisi için bireyler sağlıklı yaşam tarzına uymaktadır. Bireylerin kötü alışkanlıkları bulunuyorsa tedavi süresince bu alışkanlıklardan olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Bu hastalıklar oldukça tehlikelidir. Bu yüzden bireyler çeşitli sebepler ile bu hastalıklara yakalanıp sonucunda ise ağır sağlık problemleri yaşayabilmektedirler. Bu durumun yaşanmaması amacı ile de bireyler tedavileri süresince ve daha sonrasında kendilerine oldukça dikkatli bakmalıdırlar. Kalp yetmezliğinin çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

  • İlaç tedavisi, 
  • Ameliyatlar 
  • Tıbbi destek cihazlarının kullanımını da tedavi yöntemleri arasındadır.

Bireyler ise bu tedavi yöntemleri sayesinde sağlıklarına kavuşmaktadırlar. Yapılan tedavi yöntemleri ise hekimler tarafından belirlenmektedir. İlaç tedavisinde ise bireylerin genellikle birden fazla ilaç kullanılması gerekmektedir. Anjiotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri, bu ilaçlar sayesinde kalp kasının güçlenmektedir. Bu sayede ise kalp kanı vücuda çok daha iyi pompalamaktadır. Bu ilaç tedavisi ise özellikle kalp kası zayıflamış hasta bireyler için oldukça faydalıdır. Bu ise bir çeşit tansiyon ilacı grubudur. Anjiotensin reseptör blokerleri (ARB) ise ADEİ grubu ilaçlarına benzer etkilerde bulunmaktadır. Bu ilaçlar ise tansiyon düşürücü ilaç sınıfına dahil bir ilaç grubu olmaktadır. Genellikle ise ADEİ ilaçları ile ilişkili öksürük yan etkisi gelişen hasta bireylerde ikinci tercih kapsamında kullanılmaktadır. Beta blokerler ise kalp hızını düşürmektedir. Bu ilaçlar kalp hızını düşürerek ve kalp damarları genişleterek kalbin daha iyi beslenmesini sağlamaktadır. İlaçlar kalp kasının güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bireylerde ani kal ölümüne yol açan ritim bozukluklarını önlemede bu ilaçlar oldukça etkilidir. Ayrıca bunların yanı sıra ilaçlar kalp yetmezliği belirtilerinin de iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Diüretikler ise idrar sökücü olarak bilinmektedir. Bu ilaç ise kalp yetmezliği nedeni ile vücutta birikmiş olan ödemi böbrek yolu yardımı ile atmaktadır. Bu sayede ise nefes darlığı şikayetinin de azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu ilaçların kullanımı dahilinde ise sık idrara çıkmak zorunda kalınmaktadır. Ancak belirtilerin azalmasında ise bu ilaç en etkili ilaç grubundadır. İlaç kullanımı sırasında ise hekimler aralıklı olarak kanda sodyum ve potasyum tuz oranlarını takip etmektedir. Digoxin ilacı ise kalp kasının kasılma gücünü arttırmaktadır. Ek olarak ise kalp hızını da yavaşlatmakta görev almaktadır. Genellikle ritim bozukluğu şikayeti ile birlikte olan kalp yetmezliği tedavisinde kullanımı görülmektedir. 

İlaçların dışında ise bireyler kan sulandırıcı, kolesterol düşürücü ilaçlar da alabilmektedir. Bu durum bazı sebepler gerekçesi ile gerekli hale gelebilmektedir. Çoklu ilaç kullanımı gerektire bu tedavi zordur. Ancak tedavinin zor olmasına rağmen ise tedavinin başarısı açısından dikkatli ve düzenli periyodlar ile ilaç kullanmak son derece önemlidir.

Zaman zaman bireyler düzenli ilaç tedavisi uygulamalarına rağmen kalp yetmezliği bulguları kötüleşerek hastane yatışı gerekmektedir. Bu durumda ise bireylere damar yolu ile daha yoğun ilaç tedavisi verilmektedir. Bu duruma ek olarak ise sürekli oksijen desteği verilmesi de gerekmektedir.

Tedavi yöntemlerinde ise çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bazı yöntemler içerisinde cerrahi müdahaleler gerekmektedir. Aortokoroner bypass greftleme ise kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan bir çeşit cerrahidir. Bu cerrahi yöntem ile kalp kasına oksijen götürülmektedir. Bu sayede ise kalp yetmezliğinin tedavisine katkıda bulunulmaktadır. Kalp kapak değişimi ya da onarımı ise hasta bireyin kalp kapakçığı ile ilgili olan çeşitli kalp yetmezliğine bağlı olan hastalıkların tedavisi için uygulanmaktadır. Kapak değişim ya da onarımı yöntemi ile birlikte kalp yetmezliğinin gelişimi engellenebilmektedir. Bunun yanında ise bazı durumlarda bu işlem sonucunda bu hastalık tedavi edilebilmektedir. Kapak değişim ameliyatlarında ise hastalıklı olan kapak çıkarılmaktadır. Çıkarılan hastalıklı kapağın yerine ise mekanik ya da bioprotez kapak takılmaktadır. Kapak cerrahileri ise açık ameliyat yerine minimal girişim gerektiren ya da robotik cerrahi yöntemleri ile çeşitli yöntemler ile de uygulanabilmektedir. İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatörler kısaltması olarak ise ICD. ICD’ler pile benzeyen bir yapıya sahiptirler. Bir ucu cilt altına yerleştirilen bataryadan diğer ucu ise kalp içine bırakılmaktadır ve bu cihazlar telden oluşan cihazlardır. ICD ise kalp ritmini takip etmektedir. Bireylerin hayatı tehdit eden bir aritmi başladığı taktirde ise cihaz kalp ritmini normale döndürmek amacı ile bireylerin kalbine şok uygular ve ritmi düzeltmektedir. Bir ICD cihazı kalp pili olarak da görev görebilmektedir. Kalp hızınız çok yavaşlar ise devreye girip kalp ritmini arttırma özelliği de bulunmaktadır.

Bunun yanında ise kalp yetmezliği hastalıklarında kardiyak resenkronizasyon tedavisi yani kısaltması ile birlikte KRT ya da çift odacıklı kalp pili yöntemi kullanılmaktadır. Kalp yetmezliğine sahip olan bireylerin kalplerinde zaman ile zayıflamış olan kalp kası bulunmaktadır. Bu kalp kasının ise daha da düzensiz çalışmasına yol açan çeşitli elektriksel sistem kaynaklı problemler bulunmaktadır. Bu durumu tedavi etmek amacı ile çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu durumun tedavisi amacı ile ve kalp odacıklarının senkronize bir şekilde devamlı olarak çalışmasını sağlamak için çift odacıklı kalp pili kullanılmaktadır. Kalp pompası ise bir diğer kalp yetmezliği hastalığının tedavi yöntemi olmaktadır. Ventriküler assiste edici cihazlar yani kısacası VADs’lar. Çeşitli sebepler dolayısı ile kalp pompaları zayıflamış kalbi desteklemek için bireylerin karın ya da göğüs boşluğuna yerleştirilen mekanik cihazlardır. Bu yöntem ise en sık sol karıncık yetmezliği ile ilgisi olan hastalıklarda kullanılmaktadır. Kalp transplantasyonu yöntemi ise yapılana kadar bireyleri hayatta tutmak amacı ile kullanılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index