Kalp Sağlığı ❤️ » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Kalp sağlığı

Kalp sağlığı bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bireyler kalp ve kalp damar hastalıklarına karşı oldukça dikkat etmelidir. Bireyler, dikkatleri sonucunda sağlıklı bir hayat kazanırken kalp ve kalp damar hastalıklarına karşı herhangi bir önlem almayan hatta hiçbir şekilde dikkat etmeyen bireyler bu tür hastalıklara diğer bireylere nazaran çok daha sık yakalanmaktadır. Eğer ki bireyler aslında kalp sağlıklarına ne kadar dikkat ederse bu hastalıklardan da o kadar korunmuş olurlar. 

Kalp sağlığını koruyabilmek için bireyler yaşamlarını sürdürürken yaşam biçimlerinde değişiklikler yapmalıdır. Bireyler yaptıkları bu değişiklikler ile birlikte hayatlarında onları olumsuz etkileyebilecek ne varsa çıkarmalıdırlar. Kalp sağlığını ise bireyler birçok şekilde korunabilmektedir. 

Kalp sağlığı için nelere dikkat edilmelidir?

Kalp sağlığının korunması için bireyler birçok etmene dikkat etmelidir. Bu etmenler bazen bireylerin tükettiği besinler olabilirken bazen ise bireylerin yaşam tarzı olmaktadır. Etmenler çeşitlilik göstermektedir. Kalp sağlığının korunması ise bireylerin yaşamlarını çok daha özgürce ve sağlıklı bir biçimde sürdürmelerini sağlamaktadır. Bu konu üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Kalp sağlığına dikkat etmek için önemsenmesi gereken konulardan birinin ise tüketilen besinler olduğu bilinmektedir. Kalp sağlığı bireylerin tükettiği besinler ile doğru orantılıdır. Bireyler sağlıklı beslenerek kalp sağlıklarını korumaktadırlar. Bireylerin balık, lifli gıda, keten tohumu, sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketmesi bireylerin kalp sağlığına iyi gelmektedir. 

Kalp sağlığı için hangi besinler tüketilmeli hangi besinler tüketilmemelidir?

Kalp sağlığının korunması bireyler için oldukça önemlidir. Kalp birey yaşamının temelini sağlamaktadır. Bu yüzden kalbin sağlığı bireylerin yaşamlarını etkilemektedir. Kalp sağlığıysa çeşitli sebeplerden ötürü bireylerde değişiklik göstermektedir. Bireyler, kalp sağlıklarına dikkat etmek için beslenmelerine de dikkat etmelidirler. Omega3 yağ asitleri içeren besinlerin tüketimi de aynı şekilde kalp sağlığında büyük rol oynamaktadır. Omega3 yağ asidi içeren besinler kanda pıhtı oluşumunu azaltmaktadır. Kanda pıhtı oluşumunun azaltmasının yanında ise damarlarda genişletici etki yapmaktadır. Bireylerde balık tüketimi ise kalp ve kalp damar hastalıklarına karşı bir bariyer görevi görmektedir. Doymuş yağ bakımından fakir, lif, antioksidan, tekli doymamış yağ ve balık bakımından ise zengin içerikli yapılan diyetlerin ise bireylerin kalp sağlığı üzerinde olumlu etki yapmaktadır. 

Bireylerin taze meyve, sebze ve lifli gıdaları tüketmesi ise kalp için oldukça önemlidir. Kırmızı et tüketimi de aynı derecede önemlidir. Kırmızı et haftada 1 ya da 2 kez tüketilmelidir, yaklaşık 100’er gram tüketimi uygundur. Tatlı tüketimi ise ağır tatlılardan ziyade sütlü tatlılar üzerine olmaktadır. Trigliserid değeri ise bireylerin kalp sağlığında oldukça önemlidir. Bireylerde trigliserid değeri olması gerekenden yüksek ise ve bireylerde alkol tüketimi varsa birey alkolü bırakmalı ya da kısıtlı içmelidir. Günlük tuz tüketiminin azalması kalp sağlığı için önemlidir. Günlük tüketilen tuz miktarı 5 gram ile sınırlandırılmalıdır.

Bireyler sağlıklarını korumak için çeşitli şeyleri tüketmelidirler. Bunun yanında ise bireylerin tükettiği taktirde onlara çeşitli zararlar verebilecek besinler de bulunmaktadır. Bireylerin sakatat, kabuklu deniz hayvanları, tam yağlı etler, aşırı yağ içeren gıdalar, yağda yapılan kızartma ya da kavurmalar, içeriği bilinmeyen ya da içeriğinden emin olunmayan hazır gıdalar, alkollü içkiler, hazır meyve suyu ya da meşrubatlar ve tereyağının tüketimi sonucunda ise bireyler çeşitli şekillerde sağlık problemi yaşayabilirler. Bu sağlık problemlerinin içerisinde ise kalp sağlığı tehdit unsurları da bulunmaktadır. Bu yüzden bireyler tükettikleri besinlere dikkat etmelidirler.

Hipertansiyon ve kalp sağlığı

Hipertansiyon (arterlerdeki kan basıncının sürekli yüksek olması durumu) kalp ve kalp damar hastalıklarına etki etmektedir. Hipertansiyonun ise kalp sağlığına oldukça zararlı etkileri bulunmaktadır. Hipertansiyon ise kalp ve kalp damar hastalıklarına çeşitli mekanizmalar üzerinden etki etmektedir. Hipertansiyonun erken evrelerinde ise bireylerde damar iç yüzeyi bozukluğu görülmektedir. Görülen bu damar iç yüzeyi bozukluğu bireylerin kalp sağlığında ciddi bozulmalara sebep olmaktadır. Bireyde hipertansiyon olması kalp damarlarının iç yüzeyindeki genişliği azaltmaktadır. Aynı zamanda hipertansiyon, hücrelerde yağ birikimini kolaylaştırarak bireylerde kalp sağlığı unsurunu bozmaktadır. Hipertansiyon, kanın akışkanlığını bozuyor, kireçlenmeyi artırıyor bunun yanında ise hücre ve pıhtı birikimini kolaylaştırmaktadır. 

Hipertansiyonun kontrol altında tutulması demek kalp sağlığının da kontrol atlında tutulması demektir. Kalp sağlığının kontrolü için bireyler ideal kilolarına ulaşmalılardır. Bireyler, sigara tüketimini bırakmalı ve alkol tüketimini kısıtlamalıdırlar. Doymuş yağ alımı ise oldukça tehlikelidir. Bu yüzden doymuş yağ alımı sınırlandırılmalıdır, yeterli miktarda magnezyum ve kalsiyum barındıran besinler tüketilmelidir. Günlük tuz alımı ise en fazla 5 gram olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Bireylerin, günlük hayatta etkin olması ya da düzenli egzersizler yapması da çeşitli kalp sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurlardan kurtulmayı sağlamaktadır.

Kalp sağlığını olumsuz etkileyecek risk faktörleri nelerdir?

Kalp sağlığı bireylerin koruması gereken en büyük unsurdur. Bireyler bu sağlığı çeşitli önlemler alarak korumaktadırlar. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörler ise köklü yaşam tarzı değişimi ile durdurulabilmektedir.

  • Sigara tüketimi,
  • Hareketsiz yaşam,
  • Stres,
  • Obezite,
  • Alkol kullanımı,
  • Uyuşturucu madde kullanımı kalp sağlığının olumsuz yönden etkilenebileceği faktörler arasında bulunmaktadır.

Kalbin sağlığının korunması ile birlikte bireyler, çok daha kaliteli yaşam sürdürmektedirler. Bireyler, kalp konusunda oldukça hassas olmalıdırlar. Kalp, insanın yaşamının temel kaynağıdır. Dolayısı ile burada gerçekleşen herhangi bir sorun bütün vücudu etkilemektedir. Kalp sağlığına dikkat etmek için yapılması gereken çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Bunun yanında ise kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen risk faktörleri de bulunmaktadır. 

Bireylerin sigara tüketimi kalp sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir. Sigara ile kardiyolojik hastalıklar birbiri ile iç içedirler. Bireyler sigara yüzünden birçok hastalığa yakalanabilmektedir. Sigara kalp ve kalp damar hastalıklarına yol açmaktadır. Kalp sağlığı için sigara kullanımı bırakılmalıdır. Sigara kalpte bulunan damarların iç yüzeyinde daralmalara sebep olmak ile birlikte damarların iç yüzeyinde kolesterol ve yağ kireç birikimi oluşmasına ortam hazırlamaktadır. Sigara, kan fibrinojen konsantrasyonunu yükseltmektedir. Bireylerde sigara tüketimi yüzünde pıhtı hücrelerinin tepkileri artarak kan akışkanlığı bozulmaktadır. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen tek faktör sigara değildir. Bireylerin sahip olduğu hareketsiz yaşam biçimi de kalp sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir. 

Bireylerin hareketlerinde gün geçtikçe azalmalar görülmektedir. Fiziksel aktivite aktifliği sayesinde ise birçok kalp ve kalp damar hastalıklarının önüne geçilmelidir. Bireyler kalp sağlıkları için haftada en az 3 gün yarım saat egzersiz yapmaktadır. Kalp sağlığı açısından bireylerin düzenli hareket etmesi oldukça önemlidir. Bunun yanında ise bireylerin kan şekerlerinin kontrol altında olması da kalp sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Diyabet hastaları en sık kalp krizi geçiren hastalık grubunda yer almaktadırlar. Diyabet hastalığı damar duvarının esnekliğini bozmaktadır. Bu nedenle kanla pıhtılaşma artmaktadır ve damar iç yüzeyinde hücre hasarı oluşması kolaylaşmaktadır.

Kalp sağlığının risk faktörlerinden bir diğeri ise strestir. Stresin bireydeki boyutu arttıkça bireyde çeşitli hastalıklar görülmektedir. Stres, öfke ve depresyon ise kalp damar hastalıklarının oluşma riskini artırmaktadır. Bireyler stres altında olduklarında bu durumu kontrol etmek için bireyleri sıkıntıya sokan durumlar düşünülür ve sorunun ortadan kalkması için adım atılmalıdır. Birey bu durumu tek başına yapmakta güçlük çekiyorsa bir uzmandan yardım almalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index