İnme Hastalığı » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

İnme Hastalığı

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15655″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

İnme hastalığı bir beyin damar hastalığıdır. Dünyadaki kanser ve kalp hastalığından sonraki en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Ülkemizdeki ölüm sebepleri sıralamasında 3. sıradadır. Türkiye’de her yıl yaklaşık 200.000 vaka göstermektedir. Bir diğer hastalıklara göre daha tehlikeli oluş sebebi uzun süreli ciddi sakatlıklara neden olmasıdır. Elimizdeki verilere göre inme geçiren bireylerin yaklaşık %75’i 60 yaş ortalamasındadır. 55 yaş üzeri inme geçirme riski ise 10 senede bir 2 katına çıkmaktadır. ABD’de ise ortalamada dakikada bir kişide inme meydana geliyor, ortalama 3 dakikada bir kişi inme yüzünden hayatını kaybediyor.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

İnme hastalığı çağımızda modern tedavi yöntemleri inmenin oluşturduğu ya da oluşturabileceği hasarları büyük bir ölçüde azaltmaktadır. İnme geriçen birey, inme belirtilerinin başlamasından itibaren 6 saat içerisinde en yakındaki bu alanda ona profosyonel destek gösterebilecek bir sağlık merkezine gitmelidir.

İnme Hastalığı Nedir?

İnme hastalığı; tıkalı bir arter (iskemik inme) ya da bir kan damarı sızıntısı veya patlaması (hemojarik inme) olmak üzere 2 çeşide ayrılır. Beynin belli bir kısmına giden hayati kan akışının azaldığında ya da kesildiğinde, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını engelleyen bir inme yani felç meydana gelir ve beyin hücreleri ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici veya kalıcı ciddi kayıplar ortaya çıkar. Bu çok tehlikeli ve tıbbi bir acil durumdur. En acil şekilde ilgili profosyonel sağlık çalışanları tarafından tedavi büyük önem arz etmektedir. Erken müdahale, oluşan hasarı ve diğer komplikasyonları en aza indirebilir. Aktif tedaviler inme kaynaklı sakatlıkların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

İnme Hastalığı Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

İnme Hastalığı Nedenleri

İnme hastalığının nedeni olan faktörlerin bazıları diyabet, hipertansiyon, sigara kullanımı, yüksek kolesterol, kalp rahatsızlıkları, geçici iskemik ataklar olarak sıralanabilir. İnme vakaları arasında yer alan beyin kanamalarının en büyük sebebi de kontrol altına alınamayan hipertansiyondur. Beyindeki damar yumakları, damarlardaki baloncuklar gibi kalıtsal rahatsızlıklar da beyin kanamalarının sebebi olabilir. Tıkayıcı inmeler ise çok daha yaygın görülmektedir.

İskemik inme hastalığı; beynin kan damarlarında meydana gelen tıkanmalar ya da daralmalar sonucu ciddi boyutta azalmış kan akışına yani iskemiye neden olur. Bunun nedeni damarlardaki yağ parçacıkları, kan pıhtıları ya da diğer kalıntılar olabilir.

Hemojarik inme hastalığı; beyindeki kan damarlarının yırtılması ya da sızdırması sonucunda meydana gelir. Yaşanan beyin kanamaları, kan damarlarını etkileyen pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Hemojarik inme faktörleri, kontrolsüz yüksek tansiyon, kan sulandırıcı ilaçlarla aşırı tedavi görmek, kan damarı duvarlarında meydana gelen şişkinlik, travma, damar duvarında zayıflığa neden olan protein birikimleri, kanamaya neden olan iskemik inme, arteriyovenöz malformasyon olarak sıralanabilir.

Risk faktörlerini ise
Fazla kilolu ya da obez olmak,
Fiziksel hareketsizlik
Uyuşturucu kullanımı
Yüksek tansiyon
Sigara kullanımı
Yüksek kolesterol
Diyabet
Obstrüktif uyku apnesi
Kalp yetmezliği
Kalp kusurları
Kalp enjeksiyonu veya atriyal fibrilasyon gibi kardiyovasküsler hastalık,
Kişisel veya ailevi inme hastalığı
Kalp krizi veya geçici iskemik atak öyküsü
Kovid-19 enfeksiyonu olarak sıralamak mümkün.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

İnme Hastalığı Belirtileri

İnme hastalığı belirtileri arasında en yaygın olarak görülenler,

Kol ve bacakta genellikle vücudun tek tarafında gerçekleşen ani güç kaybı ve uyuşukluk
Herhangi bir kas grubunda güç kaybı ya da kas kontrol kaybı
His kaybı
Dokunma ağrı ya da sıcaklık gibi hissiyatların kaybı
Karıncalanma, elektriklenme
Ani kafa karışıklıkları
Bilinçte bozulma
Dalgalanma
Uyku hali
Koma
Konuşma bozukluğu
Anlamsız kelimeler ya da cümleler kurma
Kendini ifade edememe ve algılama becerisinde zorluk yaşama durumu
Aniden gözde ya da gözlerde kararma
Görme kaybı
Çift görme
Yutma bozukluğu
Yüzün tek tarafında kayma ya da yüzde ifadesizlik
Sebebi bilinmeyen ani ve kuvvetli baş ağrısı
Ani yürüme zorluğu
Koordinasyon ve denge kaybı
Baş dönmesi
Vertigo
Kusma
Sersemlik durumlarıdır.

Bu tür belirtiler ortaya kendini göstermeye başladığı anda kişi hızla en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı ve acilen müdahale edilmesi gereklidir. Tedaviye ne kadar erken başlanır ise hastanın ölüm ve sakatlık riski o kadar azalacaktır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

İnme Hastalığı Tanı Yöntemleri

Ne çeşit bir inme hastalığı geçirdiğinizi anlamak için çeşitli yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemlerden bazıları fiziksel muayene, kan testleri, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), karotis ultrasonu, serebral anjiyogram, ekokardiyogramdır.

Fiziksel muayenede hekiminiz tansiyonunuza bakmak, kalbinizi dinlemek gibi bildiğiniz testler uygulayacaktır. Bunun yanı sıra inmenin sinir sistemi üzerindeki etkisini görmek ve anlamak için nörolojik muayene de yapılabilir.

Kan testlerinde kan şekerinin son durumunun tespit edilmesi, kan pıhtılaşmasının son durumunun tepit edilmesi ve enjeksiyonun varlığının kontrol edilmesi için bir kaç test uygulanır.

Bilgisayarlı tomografi (CT)’de yapılan tarama ile tümör, iskemik inme, kanama ya da diğer olası durumlar gözlemlenebilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)’de mıknatıslar ve güçlü radyo dalgaları kullanılarak beyninizin ayrıntılı bir görünümü oluşturulur. Manyetik rezonans görüntüleme, beyin kanamaları ve iskemik inmede hasar gören beyin dokusunu tespit etme amacı ile kullanılır.

Serebral anjiyogram prosedürü boynunuzdaki ve beyninizdeki atardamarların ayrıntılı bir görüntüsünü elde etmek için kullanılır.

Ekokardiyogram ise kalbinizin ayrıntılı görüntülerini elde etmeye yarar ve felce sebebiyet verebilecek bir pıhtı var ise bu pıhtının kaynağını tespit etmek için kullanılır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

İnme Hastalığı Tedavi Yöntemleri

İnme hastalığı için tedavi yöntemleri, inme çeşitleri olan iskemik inme ya da hemorajik inme olmasına göre farklılık göstekmektedir.

İskemik inmeyi tedavi etmek için, kan akışının beyninize hızlı bir şekilde doktorlar tarafından yeniden sağlanması gereklidir. Bunun için acil ilaç tedavisine başlanmalıdır. Oluşmuş pıhtıyı parçalara ayırma amacı ile verilecek ilaç tedavisi semptomların ilk başladığı andan itibaren 4 ile 5 saat içerisinde verilmesi gerekir. Bu ilaç tedavisine ne kadar erken başlanır ise o kadar iyi ve etkilidir. Tedaviye erken ve hızlı başlamak sadece hayatta kalma şansınızda büyük rol oynamaz aynı zamanda oluşacak ya da oluşma ihtimali taşıyan komplikasyonların da en riskinin en alt seviyeye indirgenmesinde yardımcı rol oynar.

Hekimler bazı zamanlar iskemik inmeleri direkt olarak tıkanmış kan damarları içinde tedavi etme yoluna eğilim gösterirler. Endovasküler tedavi sonuçlarına göre ise ciddi anlamda iyileşme ve ilerleme göstermiş uzun vadede sakatlık riskini azaltmıştır. Bu prosedürler mümkün olduğunca en kısa süre zarfı içinde gerçekleştirilmelidir.

Hemorajik inmeyi tedavi etmek için, fazla sıvının sebep olduğu beyninizdeki basıncı azaltmaya ve kanamayı kontrol altına almaya odaklanılmalıdır. Tedavi seçenekleri ise acil durum önlemleri ve ameliyattır. Acil durum önlemlerinde kanın pıhtılaşmasını engellemek için kanı sulandıran ilaçlar alınır. Kan sulandırıcı etkilere karşı koyabilmek için ise ilaçlar verilebilir.

Ameliyatta kanama alanı buna elveriş sağlayacak kadar genişse doktorunuz kanı almak ve basıncı azaltmak için ameliyat yöntemine başvurmak isteyebilir. Hasta, acil tedavinin ardında minimum 1 gün yakından gözlemlenir. Ardından ise iyileşme, ilerleme ve bağımsız yaşama dönüşünüzdeki faaliyetler gelir. İnme hastalığı, beynin sağ tarafını etkilediyse eğer vücudunuzun sol tarafındaki hareketler, kaslar ve hisler etkilenir. Hastaların çoğu rehabilitasyon programlarına katılım sağlar. Hastanın yaşı, inmeden etkilenme durumu, genel sağlık durumu tedavi programını şekillendirir.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index