
Humerus Kırığı
Humerus kırığı teşhisi konulduktan sonra tıbbi bir takım uygulamalar ve tedavi sonrası egzersizlerle sorun büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir. Humerus kemiği, dirsek ve omuz arasında bulunan ve kolun kemik yapısını oluşturan bir kemiktir. Birçok farklı nedene bağlı olarak humerus kırığı ortaya çıkabilir.
Humurus kırıkları; bilek güreşi, beyzbol vb. spor müsabakalarında çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Humerus kırıkları üç farklı başlık altında değerlendirilebilir. Humerus kırığının olduğu bölümlere göre bu alanlar gruplandırılmaktadır.

Humerus Kırığı Nedir?
Humerus kırığı sonrası fizik tedavi hareketleri ve ek tedavi yöntemleri ile sorun ortadan kaldırılabilir. Humerus kırığı üç temel başlık altında incelenmektedir. Bunlar:
- Proksimal humerus kırığı (üst uç),
- Humerus cisim kırıkları,
- Dital humerus kırığı (alt uç),
Olarak sınıflandırılmaktadır. Sert darbeler, dirsek yönünde yüklenmeler, zorlanmalar ile kırık oluşabilir. Bununla birlikte spor müsabakalarında da çok sık humerus kırıklarına rastlanmaktadır.
Humerus Kırığının Sebepleri Nelerdir?
Humerus kırığı eskisi gibi fonksiyonlarını sürdürebilmesi için doğru tedavi ve tedavi sonrası uygulamaların yapılması gerekmektedir. Humerus kırığının oluşmasında başlıca unsurlar:
- Doğrudan alınan sert darbeler,
- Rotasyonal zorlanmalar,
- Dirsek yönünde aksiyel yüklenmeler,
- Epilepsi nöbetleri,
- Osteoporoz,
- Paget,
- Kemik tümörleri,
- Metastaz,
- Efeksiyon vb.
Sebepler humerus kırıkları ile sonuçlanabilir. Doğrudan humerus kırığına neden olan en temel unsur, dış etkenlerdir. Kırık bölgesine ve durumuna göre farklı tür tedaviler uygulanabilir.
Humerus Kırığı Görülme Sıklığı ve Risk Grupları
Humerus kırığı iyileşme belirtileri iyi bir tedavi ile ortaya çıkar. Genellikle üst humerus kırığı ileri yaşlarda görülse de, her yaş grubundan insan bu sorunla karışılaşabilir. Humerus uç kırığı ortalama olarak 65 yaş kişilerde ortaya çıkmaktadır. Humerus cisim kırıkları ise 55 yaşındaki hastalarda ortaya çıkabilir.
Hastaların humerus kırığına bağlı olarak başlıca şikâyetleri arasında:
- Ağrı,
- Kolda şekil bozuklukları,
- Kolda kısalık,
- Şişlik vb.
Sorunlar yer almaktadır. Humerus kırkları X – ray ile rahatlıkla teşhis edilebilir. Alçı, atel veya breys gibi tedavi yöntemleri kullanılarak iyileşme sağlanabilir. Hasarın boyutları ve hasta durumuna göre farklı türden tedaviler de uygulanabilir. Humerus kırığı, top fırlatma, gülle atma, bilek güreşi vb. faaliyetlerde ortaya çıkabilir.
2 comments
Deniz solak
21 Nisan 2020 at 07:38
İyi gunler, hocam ben trafik kazasi gecirdim omzum ile kolumun dirsek kisminda kirilma var 5 hafta oldu cok agrim var ve hareketlerimde kisilma var yurt disindayim burdaki dokturlar sadece kol askisi ile 3 ay sonra kontrol dediler. Lutven yardimci olabilirmisinz saygilarimla
dora
28 Nisan 2020 at 16:53
Merhabalar, bizimle Whatsapp numaramız üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Ekiplerimiz sizinle detaylı bilgi alışverişinde bulunacaktır.
Whatsapp: +90 507 178 17 79
Telefon: +90 212 337 32 32