Hidrosel Ve Kordon Kisti Nedir? » Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Hidrosel ve kordon kisti anne karnında var olan erkek bebeğin testis kısmının etrafında oluşan sıvı miktarı olarak bilinmektedir. Bu durum kısmen kız çocuklarında da oluşabilmektedir. Testisin genel yapısı gereği üst kısmında ve torbalarında zarlar bulunmaktadır. Zar tabakalarının arasında yaklaşık olarak 10 cc ’ye kadar sıvı bulunmaktadır.

Yapıları gereği sürekli olarak çalışma sistemi içerisinde emilim yapmaları ile bilinmektedir. Bununla birlikte oluşabilecek kaza ve darbelere karşı koruma anlamında var olan zarların bozulması hayati önem taşımaktadır. Çünkü herhangi bir darbe almasından sonra zarların şişmeye başlama durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durum sonrasında sıvı artışı çoğalarak balonlaşma hali oluştuğu bilinmektedir. Oluşan bu durumun genel adı ise Hidrosel olarak bilinmektedir. Hidrosel ve kordon kisti anne karnında gelişip büyüyen erkek çocuklarında karın çıkıntısı olarak öne çıkan bir konudur. Karın zarı çıkıntısı tam olarak gelişmediği vakit ucu kapalı hale gelmekte ve kordon kistini oluşturmaktadır.

Karın içindeki basınç artışa geçtiği anda karın boşluğunda yer alan sıvı miktarı dar kısımdan geçmesiyle birlikte en son kısımda toplanmaya başlamaktadır. Testis kısmına eşlik eden bu bölüm anlık olarak fark edilecek bir durum değildir. Fakat alt kısımda sıvı birikmesine yönelik şişlik oluştuğunda el ile yapılacak fiziki muayene esnasında oluşan kist fark edilebilmektedir. Erkek çocuklar için önemli bir durum olması nedeniyle dikkatli muayene gerektiren bir sorun olarak bilinmektedir.

Hidrosel ve Kordon Kisti Nedir?

Hidrosel ve kordon kisti genel olarak gebelik dönemindeki annenin erkek çocuğunda görülebilecek bir durum olarak bilinmektedir. Testis kısmı ile karın ucu arasında oluşan sıvı miktarının artış göstermesi ile birlikte gözlemlenen ciddi bir problem olarak bilinmektedir.

Testis kısmının çevresini bir bütün olarak sarmasıyla bilinen hidrosel torbasının kasık bölümünde oluşturduğu sıvı genel olarak hidrosel kisti olarak ifade edilmektedir. Bu durum nadir olarak kız çocuklarında da oluşabilecek bir durum olarak bilinmektedir. Fakat genellikle erkek çocuklarının gebelik dönemlerinde yaşanan bir sorun olarak açığa çıkmaktadır. Beraberinde meydana gelen durum fıtık kesesi olarak gözlemlenmektedir. Tıp dilinde oluşan bu duruma su fıtığı da denilmektedir. Oluşan açıklık ne kadar dar ise o kadar iyi sayılmaktadır. Açıklığın büyük olması halinde sıvı artış miktarı da çoğalmaktadır.

Hidrosel ve kordon kisti genel bakımdan doğuştan oluşan bir sorun olarak bilinmesine rağmen akut şekilde sonradan da geliştiği görülmektedir. Özellikle üst solunum yolu hastalıklarından birinin yaşanması halinde tetiklenen bir sorun olarak oluştuğu bilinmektedir. Yaşanan hastalığın türüne göre gelişim gösterebilen bu durum ortalama olarak 2 haftalık süre zarfında kendiliğinden geçebilmektedir. Bu süre zarfında geçmesi beklenen durum devam ediyorsa cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bu hastalığın oluşturduğu pozisyon genel olarak fıtık ile benzer yapıda olmasından dolayı çok fazla karıştırılmaktadır.

Bu yüzden doğru tanı yapılabilmesi açısından ultrasonografi filmi çekilmesi gerekmektedir. Bu filmin çekilmesi sonucu karın içi boşluğu gözlemlenerek oluşan durum doğru bir şekilde saptanabilmektedir. Tanı konulurken film çekilmesinin sebebi boğulmuş fıtık türüne benzetilmesinden kaynaklıdır. Bu yüzden gerekli tanı yöntemi kullanılması gereken bir uygulama olarak bilinmektedir.

Hidrosel ve Kordon Kisti Çeşitleri

Hidrosel ve kordon kisti rahatsızlığı genel bakımdan çocuklar açısından incelendiğinde 5 gruba ayrılan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığın oluşturduğu 5 grup hidrosel ve kordon kisti çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Kommunike hidrosel: Skrotum ve kasık kanalında belirli zaman aralığında şişlik oluşturması olarak öne çıkan bir durumdur. Sabah saatlerinde kaybolan görüntü gece yarısı veya uyku halinde çoğalabilmektedir.
  • Testis hidroseli: Oluşan sıvı veya su miktarı kasık kanalından geçebilecek kadar oluşması şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda şişliğin oluştuğu kısım sadece skrotum olarak bilinmektedir.
  • Kordon kisti ve kord hidroseli: Meydana gelen sıvı miktarı sadece kasık kanalında oluşmaktadır. Bu durum ultrason incelemelerinde genellikle su kesesi tarzında görünmektedir.
  • Abdominoskrotel hidrosel: Karın içinin alt kısmı ve kasık kanalında şişlik oluşturması ile bilinmektedir. Yer değiştiren bir ikilem oluşturması nedeniyle BT ve ultrason taramaları ile durum tespit edilebilmektedir. Çünkü görüntü bakımından kum saati şekline benzemektedir.
  • Travma, epidimit enfeksiyonu ve testis tümörleri nedeniyle gelişen hidrosel: Bu tarzda oluşan sorunlar genel olarak doğumsal faktörle oluşmazlar. İleri yaşlarda görülecek bir sorun olduğu gibi tedavi edilmesi ile düzelecek bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Hidrosel ve kordon kisti oluşumlarında genel olarak testislere zarar verebilecek durumlar ısı artışı ve kasıklara yönelen baskılar olarak bilinmektedir. Yukarıda açıklanan türlerin çeşitli durumlar sonrasında meydana gelmesi mümkün olduğu gibi aynı zamanda gebelik döneminde de oluşabilecek bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Hidrosel ve Kordon Kisti Tanı Yöntemleri

Hidrosel ve kordon kisti tanı yöntemleri arasında ilk olarak öne çıkan uygulama hekim tarafından yapılacak olan fiziki muayene olarak bilinmektedir. Fiziki muayene esnasında oluşan kist hali el temasında fark edilebilmektedir. Fakat tam tanı konulması açısından BT taraması ve ultrason çekimleri de yapılmaktadır. Bu sayede oluşan hidroselin hangi türde olduğu ve hangi durumdan kaynaklandığı açığa çıkmaktadır. Ayrıca kasık ve skrotum kısmında balon tarzında şişmiş bir görüntü çıplak gözle görülecek şekildedir. Bu nedenle hekim muayenesi esnasında görülecek şekildedir.

Hidrosel ve kordon kisti tanı uygulamasında çocuğun ıkınması anında oluşan şiş görüntü daha da çoğalabilmektedir. Ikınmayı bırakan çocuğun hidrosel torbasında hafif bir iniş gözlemleniyorsa su fıtığı olarak ta yorumlanabilmektedir. Oluşan durumu tam tespit açısından ışık tutularak fiziki muayene yapılmaktadır.

Özellikle yüksek basınç oluşması ve karın boşluğuna baskı yapması beraberinde ısı etkisi de varsa bu durum sperm hücrelerine zarar verecek bir boyutta sorun oluşturmaktadır. Bu nedenle ileriye dönük daha büyük bir problemle karşılaşılmaması açısından erken teşhis ile tedavisi yaptırılması gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü oluşan kordon kisti hayati önem taşıyan bir sorun olarak yorumlanmaktadır.

Hidrosel ve Kordon Kisti Tedavi Yöntemleri

Hidrosel ve kordon kisti tedavisi fiziki muayene sonrasında çeşitlerine göre tedavisi yapılan bir rahatsızlık türüdür. Bu yüzden öncelikle tam teşhis konulması açısından türünü saptamak amaçlı detaylı tanı incelemesi yapılması şarttır. İlk olarak kommunike hidrosel çeşidinde uygulanan adım oluşan durumunun belli bir süreye kadar beklenmesi gerektiği yönündedir. Bu süre zarfı dolmasına rağmen hala düzelmemiş durumda ise cerrahi müdahale ile tedavisi yapılmaktadır. Abdominoskrotel teşhisi konulmuş ise durum aciliyet gerektirmesi nedeniyle ameliyat yapılması gereklidir. Çünkü karın kısmının iç bölgesine baskı oluşturması yüzünden tümör oluşturabildiği gibi aynı zamanda böbreklere de zarar veren durum ortaya çıkmaktadır.

Hidrosel ve kordon kisti tedavisinde uygulanan yöntem genel olarak hidrosel torbasının çıkarılması sonucu batın ve kasığın birleştirilmesi ile yapılmaktadır. Bu tedavi ile birlikte sağlığına kavuşan kişi de çok nadir olsa da ameliyat sonrasında durum tekrarı görülme olasılığı oluşabilmektedir. Ayrıca sıcaklığın etkisi ile bu basınç tekrar hissedilebilmektedir. Bunun yanı sıra ameliyat edilen kısımda ve skrotum bölgesinde hematom oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra spermatik kordun kopması sorunu da oluşabilmektedir. Oluşabilecek bu durumlar nadir olarak görülen sorunlardır.

Eğri Boyun, El Ayak Ağız Hastalığı, Guillain-Barre Sendromu, Erken Ergenlik, Ergenlik Ve Büyüme Sorunları

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index