Hepatit D Nedir? » Belirtileri Belerdir?, Bulaşır Mı? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Hepatit D temel olarak HDV virüsü ile meydana gelen ve gelişen bir karaciğer enfeksiyonu hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalığı oluşturan virüs ise HDV virüsü yani Hepatit Delta Virüsü olarak isimlendirilmektedir. Bu virüs yapısı bakımından ise temel olarak bağımlı bir virüs olarak tanımlanmaktadır.

Yani etkiye geçebilmesi daha doğru bir ifade ile hastalığı başlatabilmesi için ise Hepatit B hastalığına temel olan virüsün varlığı gerekmektedir. Bu nedenle genel anlamda ise Hepatit B sorunu ile bu hastalık arasında da bu anlam bakımından bağ olduğu ifade edilmektedir. Özellikle karaciğere etkileri ve ilerleyen aşamalarda kanser oluşturma durumları bakımından da önemli bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Genel Tanıtım

Hepatit D özellikle kronik ve hayat sürecinde devam edebilecek farklı karaciğer rahatsızlıklarına da neden olabilen bir sağlık sorunu olabilmektedir. Özellikle zararları ve etkileri bakımından da genel Hepatit sınıflandırmaları içinde en etkili türlerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle ilerleyen vakalarda bu karaciğer enfeksiyonu organ yetmezliklerine ve daha da ileri seviyelerde kanser oluşumlarına da uygun zemini hazırlayabilmektedir.

Bu hastalığa dair önemli ve yine tehlikeli bir özellik olarak ise bu enfeksiyon hastalığının bulaşıcı olması gösterilmektedir. Bulaşma gücü yüksek olabilen bu hastalık farklı kişiler arasında ise vücut sıvıları transferleriyle bulaşma riski taşımaktadır. Ayrıca hastalık hem ani gelişen akut türleri ile hem de kronik çeşitleri de hastalarda etkin olarak ortaya çıkabilmektedir.

Hepatit D enfeksiyonlarının akut şeklinde olan türleri ise genel olarak kişilerde beklenmedik ve ani olarak ortaya çıkabilmektedir. Yine hızlı belirtiler ortaya koyabilen bu enfeksiyonun çoğu semptomu da ağır ve zorlayıcı özelliklerde taşıyabilmektedir. Genel vakalarda ise akut nedenlere bağlı olarak meydana gelen enfeksiyonlar doğal olarak ortadan kalkabilmektedir.

Fakat enfeksiyon ya da hastalık süresi özellikle altı aydan çok daha uzun süren vakalarda ise hastalık kronik olarak kabul edilebilmektedir. Özellikle bu kronikleşen durumlarda ise çok daha zararlı belirti ve etkiler ortaya çıkabilmekte ve beraberinde farklı organ sorun ve hasarları da meydana gelebilmektedir. Özellikle kronik seyreden durumlarda ise karaciğer organı ciddi manalarda zararlı etkiler görebilmektedir.

Hepatit D Nedenleri

Hepatit D hastalığının ortaya çıkmasının ve kişilerde başlamasının en önemli nedeni ise hastalığın hasta olan kişiden bulaştırılması olmaktadır. Fakat bu noktada bu hepatit türünün kişilerde hastalık olarak seyrini sürdürebilmesi için ise kişilerde Hepatit B virüs yapısının da olması gerekmektedir. Aksi durumlar da ise HDV virüsü hastalık yapma etkilerini ortaya çıkaramamaktadır. Bu sebeple bu karaciğer merkezli enfeksiyon hastalığının ortaya çıkabilmesi için genel olarak iki temel etkenin varlığı da kabul edilmektedir.

Bunlardan ilki ise kişinin Hepatit B ve HDV virüslerini aynı anda alma ihtimali olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında ise çok daha yaygın olan diğer bir unsur ise hastalarda ilk önce HBV virüsünün oluşması ardından ise HDV virüsünün bulaşması durumu olarak açıklanmaktadır.

Hepatit D hastalığının ya da enfeksiyonun oluşması ya da başlaması için bazı risk faktörleri ve önemli etmenler de bulunmaktadır. Özellikle Hepatit B taşıyan kişilerde bu unsurların oluşması doğal olarak bu enfeksiyonun başlaması için oldukça önemli bir unsur olarak kabul edilmektedir. Özellikle hem HDV hem de HBV virüsleri de kişilere aynı anda geçebilmektedir ve özellikle belli durumlarda bu geçiş çok daha rahat meydana gelebilmektedir.

Bu kapsam içinde HDV virüsü bakımından ise şu unsurların olması risk boyutlarını artırabilmektedir;

  • Virüs taşıyan kişilerle yaşanılan cinsel ilişkiler
  • Özellikle damar yolu ile alınan maddeler
  • Hepatit B taşıyıcıları ile aynı ortak alanların paylaşılması
  • Farklı sebeplerle taşıyıcıların kanarlına ya da sıvılarına temas edilmesi

Hepatit D Belirtileri

Hepatit D rahatsızlığı bazı vaka türlerinde temel ve belirgin hastalık belirtileri de oluşturmamaktadır. Bu durum ise özellikle kişilerde bu HDV virüsünün varlığının geç aşamalarda tespit edilmesine neden olabilmektedir. Yine bazı durumlarda ise bu hastalığın temel belirtileri ile Hepatit B hastalığının semptomları da ortak özellikler taşıyabilmektedir.

Bu durumun sonucu olarak ise çoğu vakada tanı ve teşhis aşamalarında iki virüsün varlığına da bakılabilmektedir. Yine özellikle Hepatit B virüsüne sahip kişilerde HDV virüsü oluşması durumunda ise Hepatit B enfeksiyonuna bağlı olarak gelişebilen semptomların dereceleri son derece ağırlaşabilmektedir. Bu nedenle bazı HBV taşıyıcıları da HDV virüsü varlığıyla hepatit hastalığına bağlı olarak gelişen belirtileri gösterebilmektedirler.

Hepatit D ve HDV virüsüne bağlı olarak ise genel anlamda kabul edilen bazı belirtiler de bulunmaktadır. Farklı kişilerde değişik ölçülerde de gözlemlenebilen bu belirtiler tanı aşamalarında da oldukça işlevsel roller üstlenebilmektedir.

Genel olarak ise bu enfeksiyon durumunda ortaya çıkabilecek bazı hastalık belirtileri ise şunlar olabilmektedir;

  • Cilt renginde oluşan sararma
  • Göz yapısının renginde sararma
  • Karında duyulan şiddetli ağrılar
  • Kusma ve bulantı
  • Mide rahatsızlıkları
  • İştahın kesilmesi
  • İdrar renginin koyu bir renk alması
  • Dışkının oldukça açık renklerde oluşması
  • Eklem ve kas dokularında devam eden ağrılar
  • Çabuk yorulma ve halsizlik şikâyetleri

Hepatit D Tanı Yöntemleri

Hepatit D karaciğer enfeksiyon hastalığının tanı ve teşhisinin koyulması aşamaları da uzman doktorların izleyecekleri yollarla şekillenebilmektedir. Bu noktada hemen her hastalıkta olduğu gibi hastalığa ait olan belirtilerin izlenmesi ve tespit edilmesi ise son derece önemli bir tanı yöntemi olabilmektedir. Yine yapılan fiziki kontroller ve muayenelerde bu hastalığın teşhisi için seçilen işlemler arasında yer almaktadır.

Devamında ise özellikle vakalarda hastaların genel sağlık durumlarının tespiti ve hastalık öykülerinin ortaya çıkarılması da tanı aşamasında üzerinde durulan konu başlıkları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kişilerin yaşam şekilleri ve beslenme alışkanlıkları gibi unsurlar da doktorlar tarafından ortaya dökülen konular içinde yer alabilmektedir.

Hepatit D Tedavi Yöntemleri

Hepatit D tedavisi için kesin ve net olarak uygulanan ve hastalığı ortadan kaldıran bir yöntem ise şuan için bulunmamaktadır. Fakat genel olarak tedavi esnasında ise ortaya çıkan sorunların etkilerinin azaltılması ve hastaların daha az etkilenmeleri amaçlanmaktadır. Bunun dışında yine tedavi için kullanılan farklı türde ilaçlar da mevcut bulunmaktadır.

Fakat yine bu ilaçlar farklı vakalarda kişiler üzerinde olumsuz bazı durumlarda oluşturabilmektedir. Yine tedavinin başarısını ve şekillerini etkileyen önemli noktalardan bir tanesi ise hastalığın boyutu ve etkileri gibi unsurlar da olabilmektedir. Bu durumda yine ortak enfekte durumunda olan vakalarda hastalığın etkileri çok daha hızlı bir şekilde ortadan kaybolabilmektedir.

Hepatit D tedavisi için en uygun yöntem ve yolları bulmak için küresel bağlamda yapılan klinik araştırmaları ise devam etmektedir. Ayrıca özellikle hastalığa bağlı olarak son derece ilerlemiş bazı durumlarda ise kişilerin karaciğerleri geri dönülmeyecek bozulmalar yaşayabilmektedir. Bu durumlarda ise tedavi yöntemi olarak uzmanlar karaciğer nakli seçeneğini önerip uygulamaya alabilmektedirler.

Hastalık için geliştirilmiş bir aşı da bulunmamaktadır ve bu durumda hastalıktan korunmak için kişilerin kendi özellerinde dikkat etmeleri gereken unsurlar büyük önem taşımaktadır. Özellikle dikkat edilmesi gereken önemli konulara dikkat edilmesi durumlarında ise virüsün bulaşma ihtimali en alt ve az seviyelere kadar indirilebilmektedir. Bu durumun sonucu olarak ise hastalığın yıkıcı etkilerinden korunma sağlanmış olmaktadır.

Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri, Guatr, Grip Aşısı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index