Hemoroid (Basur) Ne İyi Gelir? » Tedavisi Ve Belirtileri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Hemoroid (Basur) anüs kısmının alt tarafında ve rektum bölgesinde oluşan şişkin damar yapısı olarak ifade edilmektedir.

Hemoroid oluşumu nedeniyle damarların genişleyip gerilmesi halinde kişiyi oldukça rahatsız edici durumlar oluştuğu bilinmektedir. Genel yapısı itibariyle tahriş olmuş damar yapısı makat dışına çıkmaya başlamaktadır. Halk arasında mayasıl veya basur şeklinde ifade edilen rahatsızlık tıp dilinde hemoroid olarak bilinmektedir.

Genel yapısı bakımından dışarı taşmış hemoroid olarak ifade ediliyor olsa da anal kısmın içinde yer alan veya oluşabilen hemoroid türleri de bulunmaktadır. Bu yüzden oluşum gösteren rahatsızlık her iki kısımda ayrı incelenmektedir. İç kısımda bulunan hemoroidler kişinin görebileceği şekilde değildir. Bu yüzden sadece tuvalet yapma veya ıkınma esnasında acı ve ağrı oluşturmaktadır. Fakat normal seviyede hissedilmeyen yapıya sahip olduklarında dışarda bulunan hemoroid kadar acı hissettirmemektedir. İç kısımda oluşan hemoroid özelliği veya belirtisi genellikle kişinin tuvalet ihtiyacını görmesi anında anlaşılmaktadır. Çünkü tuvalete giden ve ıkınma ihtiyacı hisseden kişinin dışkısında veya iç çamaşırına kan akışı yapmaktadır.

Hemoroid (Basur) oluşumu iç kısımda oluşturduğu belirti haricinde yapı olarak nemli ve pembemsi renge sahip oldukları bilinmektedir. İç kısımda oluşmuş ve dış bölgeye taşmak üzere olan hemoroid yapısına prolapslı hemoroid denilmektedir. Prolapslı hemoroid oluşumları kendiliğinden geçebildiği gibi ufak operasyon eşliğinde iç kısma bastırılacak niteliktedir. Dış kısımda oluşan hemoroidler ise makat kısmının hemen yanlarında meydana gelmektedir.

Gözle görülebilen nemli yumrular her an patlamaya hazır halde bulunmaktadır. Tuvaletini yapmakta zorluk çeken kişilerin makatın dış çevresinde oluşan hemoroid sebebiyle zorlandığı anlar çok fazla öne çıkmaktadır. Ayrıca dış kısımdaki hemoroidlerin ağrı yapmasının temel nedeni makat çevresinde ağrı eşiğini belirleyen sinir uçları bulunmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden katı dışkı yapılırken çok fazla ağrı, şişlik ve beraberinde kanama yapmasıyla bilinmektedir.

Hemoroid Nedir?

Hemoroid (Basur) rahatsızlığı rektum ve anüs kısmında gelişen damar rahatsızlığı şeklinde ifade edilmektedir. Şiddetli kanama, ağrı ve şişlik yapmasıyla bilinen hemoroid oluşumu makatın dış çevresindeki hali ile iç kısımda yer alan çeşidi bakımından ikiye ayrılmaktadır. Her ikisinin oluşum sonrasında meydana gelen ortak sonuç kanama yapması şeklinde bilinmektedir. Aralarındaki tek fark iç kısımda yer alan hemoroidlerin hissedilmez yapıya sahip olması ve sinir uçları yakın olmayışı nedeniyle ağrı yapmamasıdır.

Dış kısımda yer alan hemoroid hem ağrı, hem de şişlik oluşturarak kanamaya sebep olmaktadır. hemoroid oluşumunun tehlikeli bir vakaya dönüşmeye başladığı an renk değişimi yaptığı görülmektedir. Normalde pembemsi ve nemli olan yapısıyla bilinen hemoroid rengi mor veya mavimsi bir tonla görülmeye başlamaktadır. Bu renge dönüşen hemoroid haline de tromboz hemoroid denilmektedir.

Hemoroid (Basur) oluşumunda tromboz olarak belirtilen durum aslında kan pıhtısının birikmesi sonucu oluşmaktadır. Pıhtılaşan kanın çözülmesi halinde deri kısmı kaldığı bilinmektedir. Ayrıcı irrit denilen kısmı da kalabilmektedir.

Oldukça fazla ağrı yapan bu hali gün içinde yapılan cerrahi işlem sonrası giderilebilen bir sorun olarak bilinmektedir. Fakat hemoroid sorunu yaşayan birçok kişi alternatif olabilecek durumlara yönelmektedir. Bu durumun en önemli sebebi ise makat kısmında gelişen bir rahatsızlık olması nedeniyle bireyin yaşadığı utanma halinden kaynaklanmaktadır.

Hemoroid (Basur) Nedenleri

Hemoroid (Basur) nedenleri arasında pek çok farklı sebep bulunmaktadır. Genellikle ilk nedeni arasında kişinin beslenme şekline ve tuvalet ihtiyacını giderme sıklığı düşünülmektedir. Fakat ufak bir zorlama halinden de kaynaklanabilmektedir.

Bu yüzden hemoroid oluşum nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Ailenin tıbbi geçmişinde hemoroid oluşumu görülmesi
  • Rektum bölgesine yönelik ağır basınç oluşması
  • Obezite rahatsızlığı nedeniyle kişinin ekstra ağırlık taşıması
  • Bir cisim itme halinde zorlanma yaşanması
  • Tuvalet ihtiyacı esnasında fazla ıkınmadan oluşması
  • Düşük egzersiz seviyesinden kaynaklanması
  • Makat yolundan cinsel ilişkiye girilmesi

Hemoroid (Basur) oluşumunda önemli nedenler arasında belirtilen durumlar tek tek incelendiğinde her birine birçok örnek verilebilir. Bu yüzden oluşum nedenleri ana başlık şeklinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Belirtilen nedenlere ek olarak ek olarak varsayılan ve tıbbi açıdan incelenmiş durumlar arasında kişinin sık şekilde kabızlık sorunu yaşıyor olması veya tam tersi ishale fazla yakalanıyor olması makatı zorlayan bir durum oluşturduğu için hemoroid oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca üst solunum rahatsızlığı geçiren kişinin sürekli öksürmesi veya hapşırması halinde oluşan hemoroid daha da kötüleşebilmektedir. Bu yüzden hemoroid rahatsızlığına sahip olan kişiler için en ufak bir hareket zorlayıcı hale gelmektedir.

Hemoroid (Basur) Belirtileri

Hemoroid (Basur) belirtileri genel bakımdan dört evrede incelenmektedir. Bu yüzden ilk oluşum esnasında ortaya çıkan belirti hali ile son aşamadaki hali arasında farklar bulunmaktadır. Bu evreler incelendiği zaman oluşum gösteren semptomlar şu şekilde sıralanmaktadır.

İlk evre hemoroid oluşumları genellikle Rektoskopi ile teşhis edilebilen türdedir. Oluşturduğu belirti ise kanama olarak bilinmektedir.
İkinci evresinde oluşan hemoroid nedeniyle kanamanın yanı sıra kaşıntı hali de başladığı bilinmektedir. Anal muayene yapılma esnasında anlaşılan bir durum olarak bilinmesi haricinde ıkınma sonrası da anlaşılmaktadır.
Üçüncü evresinde kaşıntı ve kanama yapan hemoroid oluşumunun aynı zamanda ıslaklık hali oluşturduğu da saptanmaktadır. Ayrıca oluşum gösteren hemoroidler makat dışına çıkmış haldedir. Anal muayene esnasında dışa taşmış hemoroid yapısı içe doğru bastırılarak yok edilebilir.
Son evresinde ise kişide oluşan belirti kanama, kaşıntı, şişlik ve şiddetli ağrılar oluşturması şeklinde bilinmektedir. Anal muayene esnasında iç kısma yerleştirilemez durumda olan hemoroid yapısı için cerrahi operasyon gerekli görülmektedir.

Hemoroid (Basur) belirtileri genel bakımdan bu evrelere göre belirti göstermektedir. Fakat halk arasında belirtilen genel durumlar arasında ağrı ve kanama hali çok net şekilde ifade edilmektedir.

Hemoroid (Basur) Tanı Yöntemleri

Hemoroid (Basur) tanı yöntemleri genellikle fiziki muayene ile yapılmaktadır. Anüs kısmında oluşum gösteren hemoroid yapısına bakmak amaçlı hekim tarafından fiziki muayene yapılmakta ve bir yandan kişide oluşan belirti şeklinde anlatılan şikâyetler dinlenmektedir. Bu muayene sonrası oluşum gösteren hemoroid sorununa yönelik ikinci muayene yapılması gerekmektedir.

Ameliyat eldiveni giyerek hemoroid rahatsızlığına yönelik oluşan durumu kontrol edebilme amaçlı parmak ucu ile muayene yaptığı bilinmektedir. Özellikle kanama ve ağrı şeklinde var olan basur nedeniyle bu muayene kısmen zorlayıcı olmaktadır. Genellikle bu muayene de tanı konulmasına rağmen net bir teşhis açısından rektoskop, Anoskopi ve kolonoskopi yöntemleri kullanıldığı bilinmektedir.

Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri

Hemoroid (Basur) tedavi yöntemleri gelişen hemoroid sorununun evresine yönelik uygulanmaktadır. Yeni oluşum göstermiş olan hemoroid sorunu için il uygulanan tedavi şekli tıbbi ilaçlar ve kişinin yaşamını değiştirecek konulara ağırlık verilmesi şeklinde bilinmektedir. Örneğin; kişiyi kabız edecek besin maddelerinin tüketilmemesi veya ılık su banyoları yapılması ya da ılık suda beklenmesi gibi tedavi metotları öne çıkmaktadır.

Artış gösteren kanama hali ve oldukça şişmiş hemoroid yapısına yönelik cerrahi operasyon yapılmaktadır. Böyle bir durumda ilk önce pomat ya da krem kullanımı yaptırılsa da cerrahi yöntem kesin tedavisi olarak bilinmektedir. Fakat önemli olan kısım tedavi gerçekleştirilse bile kişinin eski yaşam tarzına devam etmesi ve oluşum nedenlerine yönelik ısrarcı bir tavır sergilemesi hemoroid oluşumunu yeniden başlatabilmektedir. Bu yüzden doğru tedavi kişinin kendine ve hayatına dikkat etmesiyle başlamaktadır.

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index