Haşimato Hastalığı (Hashimato) Nedir? » Belirtiler Ve Tedaviler 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Haşimato hastalığı (Hashimato) genel olarak tiroid bezi iltihaplanmalarına bağlı olarak gelişen Tiriodit hastalıkları içinde yer alan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu tür özellikle iltihaplı tiroid bezi rahatsızlıkları içinde ise insanlar arasında en fazla olarak görülen çeşit olarak da ön plana çıkmaktadır.

Temel olarak ise bu hastalığın meydana gelmesinin nedeni olarak ise bağışıklık sistemi içinde yaşanan bazı sorunlar ve problemler olduğu kabul edilmektedir. Bu hastalık tür yapısı bakımından ise teme olarak endokrin sitem hastalıkları içinde yer alan bir tür olarak kategorize edilmektedir. Hastalık ise Otoimmün bir yapıya sahip olmaktadır ve hastalık sayesinde bağışıklık sistemi normal hücrelere de saldırılar yapabilmektedir.

Genel Tanıtım

Haşimato hastalığı (Hashimato) Hastalığında geliştirilen saldırı sistemleri sonucunda ise tiroid bezlerinin normal olarak çalışmaları engellenmiş olmaktadır. Bu durumun sonucu olarak ise bu bezler normalden çok daha az hormon salgılaması yapmak durumunda kalmaktadırlar. Bunun yanında iltihaplı bir hastalık olan Haşimato hastalığı sırasında tiroid bezi yapıları üzerinde iltihaplanmalar da meydana gelmektedir.

Hücre yapılarının da iltihaplanması ve enfeksiyon oluşması sonucunda ise tiroid hormon seviyelerinde tehlikeli oranlarda azalmalar olabilmektedir. Hastalığın seyreden aşamalarında ise yine çok önemli görevleri olan tiroid bezleri yapısal ve şekil olarak da küçülme gösterebilmektedirler. Kronik lenfositik tiroidit ismi de verilen bu hastalık neticesinde ise vücut sistemlerinin tümü farklı oranlarda olumsuz etkiler görebilmektedir.

Haşimato hastalığı (Hashimato) hastalığında normal koşullar altında özellikle zararlı maddelere saldırması gereken antikor maddeleri sağlıklı olan tiroid hücre yapılarına saldırmaktadır. Bu durumun sonucu olarak ise ilerleyen hastalık süreçlerinde bu yapılar ciddi hasarlar görmekte ve işlevlerini kaybedebilmektedirler. Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan Zaralı durumların en başında ise bu bez yapılarının iltihap kapması olayı gelmektedir.

Bu hastalık genel anlamda ise kalıtsal yani genetik özelliklerle de ortaya çıkabilen hastalıklardan biri olarak da kabul edilmektedir. Yine özellikle belirli yaş gruplarında yer alan kişiler de ise diğer kişilere göre çok daha sık ve fazla görülebilmektedir. Hastalık yüzünden ise temel vücut metabolizması da sekteye uğrayıp, zarar görebilmektedir.

Haşimato Hastalığı Nedenleri

Haşimato hastalığı (Hashimato) hastalığı temel olarak Otoimmün kaynaklı bir hastalık olarak ortaya çıkmaktadır ve bu şekilde ilerlemektedir. Bu yüzden temel olarak hastalığın kesin ve net nedenleri ise ortaya koyulamamaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemine bağlı olan bir hastalık olması ve aynı zamanda antikorların tiroid hücre yapılarına saldırı ve etkisi sonucu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle bu hastalığı kesin olarak olmadan önlemenin de kesin ve tam bir yolu bulunmamaktadır.
Hastalığın oluşması ve meydana gelmesinin ana sebebi ise temel olarak doğal vücut savunma sistemlerinin yaşadığı bazı sorunlar olmaktadır. Bu bozulmaların ise çoğu vakada genetik yani aileden gelen kalıtsal özelliklere bağlı olabildiği de ortaya konulmaktadır.

Haşimato hastalığı (Hashimato) yine de farklı özellikleri ve etkenleri taşıyan ya da sahip olan kişilerde çok daha fazla ortaya çıkabilen bir hastalık çeşidi olabilmektedir. Özellikle risk grupları olarak da tanımlanan bu gruba giren kişilerin bu hastalıkla karşılaşma oranları diğer normal kişilere göre çok daha fazla olabilmektedir.

Özellikle yine kadın bireyler erkeklere göre bu hastalığa yakalanma risklerini çok daha fazla taşımaktadırlar. Kadınlarda görülen Haşimato hastalığı erkeklere göre kat be kat daha fazla olabilmektedir.

Bazı risk grubu etmenleri ise şu şekilde açıklanabilmektedir;

  • Gebeler
  • Ailede aynı hastalık öyküsü olanlar
  • Sigara kullananlar
  • Farklı Otoimmün hastalık geçirenler

Yine bu hastalık yaş grupları içinde de orta ve genç yaş kişilerde daha fazla ortaya çıkabilmektedir.

Haşimato Hastalığı Belirtileri

Haşimato hastalığı (Hashimato) ise genel yapısı ve özellikleri itibariyle kendisi ile karakterize belirtiler göstermeyen bir hastalık olarak da tanımlanmaktadır. Çoğu hastalıkta o hastalığa özgü ve onu tanımlayıcı belirti ve semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığa bağlı ortaya çıkan semptomlar ise genel olarak değişik hastalık belirtileri ile benzerlikler de taşıyabilmektedir.

Bu durum ise özellikle tanı aşamalarında teşhis kısmında çok daha titiz ve detaylı çalışmalar yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Yine hastalığın şekli, türü ve ilerleme durumu da ortaya çıkabilecek ortak belirtiler üzerinde etkili durumlar olarak kabul edilmektedir. Bununla beraber görülen hastalık semptomları da yine vakalarda ve vakalar arasında değişiklik ve farklılıklar da gösterebilmektedir.

Haşimato hastalığı (Hashimato) belirtileri ise genel olarak cilt yüzeyinde kuruluk, kilo alma sorunları, ses kısılması, halsizlik ve bazı boşaltım sistemi sorunları olarak da ortaya çıkabilmektedir. Farklı hastalıklara da özgü olan bu belirtiler genel olarak hastalığı karakterize edememektedir.

Bunlar dışında genel anlamda farklı vakalarda ise bu hastalığa bağlı olarak şu belirti ve semptomlarda görülebilmektedir;

  • Düşük nabız atımları
  • İştah kayıpları
  • Asabi bir ruh hali
  • Depresyona meyil
  • Gözün alt kısımlarında şişmeler
  • Yüzün çeşitli bölgelerinde şişmeler
  • Yavaş konuşma
  • Dikkat dağınıklıkları
  • Unutkanlık belirtileri
  • Yavaş ve durağan hareketler sergileme
  • Cinsel arzularda azalma durumları

Haşimato Hastalığı Tanı Yöntemleri

Haşimato hastalığı (Hashimato) hastalığının teşhis aşaması ise genel olarak farklı sağlık sorunu ve belirtileri ile yapılan test ve tetkikler sırasında da konulabilmektedir. Özellikle farklı amaçlarla yapılan tanı testleri sırasında ortaya çıkan bazı değerler uzmanları bu hastalığı da araştırmaya yöneltebilmektedir.

Tanı işlemlerini ise uzman doktorlar genel prosedürler ve hasta özelinde uygulamalarla yürütmektedirler. Başlangıç olarak öncelikle vakalarda hastaların sağlık ve hastalık durumları da dikkatli bir biçimde ortaya çıkarılmaktadır. Bunun devamında ise yapılan fiziki kontrol ve muayeneler ile hastalığın teşhis edilmesi için adımlar atılmaktadır. Fiziksel muayene ve gözlem aşamalarının ardından ise temel olarak farklı test ve tetkikler de uzman doktorlar tarafından uygulanabilmektedir.

Haşimato hastalığı (Hashimato) tanı ve teşhis safhalarında yapılan testlerle özellikle kan içinde yer alan TSH, T3, t4 gibi hormonların değerleri saptanmaktadır. Bu noktada bu hormon tipleri ile ilgili elde edilen veriler ise çoğunlukla tanı aşamalarında önemli doneler sunabilmektedir. Yine tanı işlemleri içinde teşhis konulması ile birlikte mevcut hastalığın seyri ve ilerleme durumu da ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır.

Tanı testleri dışında ise farklı durumlarda uzmanlar ultrason gibi işlemleri de teşhis için sıklıkla kullanabilmektedirler. Fakat özellikle kanda yer alan antikorların saptandığı testler ise bu hastalık için belirleyici bir teşhis koyma yöntemi olarak da kabul görmektedir. Tanı aşamalarıyla kesin ya da net olarak teşhis konulmasının ardından ise hastalığın tipine ve hastaya en uygun olan tedavi seçeneklerinin uygulanmasına geçilmektedir.

Haşimato Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Haşimato hastalığı (Hashimato) tedavisi ise temel olarak hastalığın yol açtığı durum ve sorunlara göre belirlenen aşamalardan oluşabilmektedir. Bu kapsam içinde bazı vakalarda ayrı bir tedavi yöntemi de uygulanmasına gerek görülmemektedir.
Tedavilerin boyutları ise temel olarak hastalara verilen ilaçlar ve hormon takviyeleri şeklinde olabilmektedir. Bu sayede ortaya çıkan hastalık belirtileri ise en alt seviyelere indirilmeye çalışılmaktadır. İlerlemiş ve nodül yapılarının oluşmuş olduğu vaka tiplerinde ise tedavi seçeneği olarak ameliyat ve cerrahi müdahale teknikleri de tercih edilebilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index