Guatr | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

Guatr hastalığı temel olarak boyun bölgesinin ön ve alt tarafında yer alan Tiroid bezlerinde meydana gelen büyüme durumu olarak tanımlanmaktadır. Vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirmesi ve işleyişini sürdürmesi için son derece önemli rolleri olan Tiroid bezlerinde meydana gelen şişme durumunda ise bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu bezlerin önemi ve görevleri nedeniyle bu hastalık kişilerin genel vücut sağlıkları üzerinde de önemli sorunlara yol açabilmektedir.

Hastalık farklı etkenlere bağlı olarak görülmekle birlikte genel anlamda iyotun eksikliğine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda toplum içinde farklı coğrafi bölgelerde bu rahatsızlığın görülme sıklığı da fazla olabilmektedir. Yine kadın bireylerde hastalığın ortaya çıkma yüzdeleri ise erkek bireylere göre çok daha yüksek olabilmektedir.

Genel Tanıtım

Guatr rahatsızlığı Tiroid bezlerinin normal şartlarından çok daha fazla büyümeleri ve aynı oranda şişmeleri ile karakterize edilen bir hastalık olarak da tanımlanmaktadır. Farklı zamanlarda görevleri gereği büyüyebilen bu yapılar normal işleyişleri sırasında tekrar kendi boyutlarına geri dönmektedirler. Fakat bu hastalığın oluştuğu durumlarda ise bu bez yapılarında ki büyüme kabul edilebilir ölçülerden oldukça fazla olabilmektedir.

Yine bu hastalıkta tiroid bezlerinde farklı türde büyüme reaksiyonları da gelişebilmektedir. Özellikle nodül oluşumu olan büyümelerde ise bazı durumlarda ameliyat seçenekleri de devreye sokulabilmektedir. Oluşan bu nodül yapıları da öncelikli olarak iyi ya da kötü huylu olup olmadıklarının tespit edilmesi içinde ayrıntılı olarak incelenmektedirler.

Guatr hastalığı ise vakalarda genel anlamda ciddi ağrı sorunları oluşturan bir rahatsızlık olmamaktadır. Fakat hastalığın ilerlemesine bağlı olarak ise bazı farklı sorunlarda ortaya çıkabilmektedir. Özellikle bezlerin aşırı şişmeleri durumunda ise kişiler genel olarak nefes alma zorlukları ve öksürük gibi semptomlarla karşı karşıya kalabilmektedirler.

Hastalık özellikle farklı vücut mekanizmalarına olan etkilerine de bağlı olarak kişilerin hayat şekillerini de bozabilmektedir. Bu sebeple özellikle erken tanısı ve teşhisinin konulması ise tedavisi için son derece önemli konu başlıkları içinde kabul edilmektedir. Bu sayede erken dönemde kontrol altına alınabilen bu hastalık etkileri ve sonuçları bakımından da kişileri daha az olumsuz etkileyebilmekte ve tedavilerde çok daha başarılı sonuçlar verebilmektedir.

Guatr Nedenleri

Guatr hastalığının oluşması için genel anlamda kabul edilmiş en geçerli sebep ise kişilerde İyot eksikliğinin bulunmasıdır. Farklı sebep ve nedenlere bağlı olarak da gelişebilen bu hastalığın en fazla kabul edilen nedeni ise mevcut iyot eksikliği olarak kabul edilmektedir. Yine bu eksiklik dışında ise hastalık farklı ve değişik nedenlere bağlı olarak da kişilerde ortaya çıkabilmektedir.

Yine İyot eksikliği nedeni dışında ise farklı kişiler farklı nedenlere bağlı olarak tiroid bezlerinin büyümeleri ve şişmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Yine özellikle bazı coğrafi bölgeler içinde yaşayan kişiler tabiat özelliklerine bağlı olarak da hastalık risk durumları bakımından üst sıralarda yer alabilmektedirler.

Guatr hastalığına nende olabilen ya da hastalığın oluşması için zemin hazırlayabilen genel olarak kabul edilmiş bazı nedenler de bulunmaktadır. Bu nedenlerin bazıları kişilerde tek başına hastalığa yeterli olabilirken bazı vakalarda farklı nedenler de bir arada bulunabilmektedir.

Bu kapsam içinde genel olarak bu hastalığa nende olabileceği belirtilen bazı faktörler ise şunlardır;

  • İltihap kaynaklı tiroid bezi rahatsızlıkları
  • Graves rahatsızlığı
  • Tiroid kanseri ve kanser oluşumları
  • Tiroid bezinde oluşan çoklu nodül yapıları
  • Tekli nodüller
  • Hamilelik ve ona bağlı etkiler
  • Oluşan vücut kist yapıları
  • Özellikle tiroid bölgesine radyasyon etkilerinin olması
  • Genetik yatkınlık ve ailede hastalığın olması

Guatr Belirtileri

Guatr hastalığı belirtileri ve hastalık semptomları bakımından da vakalar arasında farklılıklar ortaya koyabilen bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bazı durumlarda özellikle hastalık başlarında belirti ya da semptomlar ortaya çıkmamaktadır. Özellikle böyle gelişen hastalıkların erken teşhisleri ise son derece zor olabilmekte ve tanı aşamaları gecikebilmektedir.

Fakat genel olarak bu hastalığı tanımlayan ve hastalığı kategorize eden en önemli belirtisi ise oluşan şişliklere bağlı olarak gelişen görüntüler olmaktadır. Özellikle bu hastalığın oluşmadığı kişilerde tiroid bezleri gözle görülemeyen ve hatta el ile de fark edilemeyen boyutlarda yapılar olmaktadır. Fakat hastalığa bağlı olarak ise bu yapılar son derece belirgin şekil değişiklikleri içine girebilmektedir.

Guatr hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan ve kişiler üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilen bazı ortak belirtiler de bulunabilmektedir. Bu belirtilerin ortaya çıkması ve devam etmesi ise hastalığın varlığının tespiti açısından son derece fazla önem taşıyan konulardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

Genel anlamda ise bu sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkabilecek bazı semptomlar ise şunlar olabilmektedir;

  • Boyun bölgesinde meydana gelen şişkinlikler
  • Yutkunma da zorluk yaşanması
  • Nefes almada güçlük çekilmesi
  • Devamlı öksürük
  • Bazı durumlarda yorgunluk ve halsizlik
  • Düzensiz ve hızlı kilo kayıpları
  • Uykusuzluk sorunları
  • Asabiyet ya da sinirlilik
  • İştah kayıpları yaşanması durumları

Guatr Tanı Yöntemleri

Guatr hastalığı tanı işlemleri ise farklı işlem ve yöntemlerin bir arada kullanıldığı bir tanı uygulamalar bütünü olabilmektedir. Bu bağlamda tanı aşamalarının başlangıcında ise öncelikle doktor tarafından hasta fiziksel olarak muayene edilmekte ve gözlenmektedir. Bu aşama özellikle belirtilerin değerlendirilmesi ve oluşan şişliklerin anlaşılması açısından da son derece önemli olarak kabul edilmektedir.

Yine kişilerin genel sağlık durumlarının ortaya çıkarılması ve geçmiş hastalık durumlarının da öğrenilmesi tanı aşamalarında başvurulan diğer yöntemler olabilmektedir. Bu aşamalardan sonra ise özellikle hastalığın türüne ve boyutlarına göre farklı türde test ve görüntüleme uygulamaları da kullanılabilmektedir. Bu sayede hastalığın tanısı net olarak koyulmakta ve devamında ise tedavi için uygun yollar belirlenmektedir.

Guatr teşhis noktasında ise kullanılan yöntemlerden bir tanesi ise Ultrason uygulaması olabilmektedir. Yine bu yöntem dışında ise özellikle daha net bilgi sahibi olunması gereken vakalarda ise diğer tıbbi görüntüleme seçenekleri de devreye sokulabilmektedir. Görüntüleme teknikleri dışında ise genel anlamda oluşan nodül yapılarının huylarının ortaya konulması içinde Biyopsi yöntemine başvurulmaktadır.

Bu yöntem sayesinde de alınan parçalar incelenmekte ve yapıların kanser riski taşıyıp taşımadıkları da ortaya konulmaktadır. Yapılan bütün tanı ve teşhis işlemleri sonucunda ise hastalığa tam olarak teşhis konulabilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca özellikle kansere çevirebilme ihtimallerine karşı da erken teşhis yapabilmek için farklı incelemeler de tercih edilebilmektedir.

Guatr Tedavi Yöntemleri

Guatr hastalığında belirlenecek tedavi seçenekleri ise temel olarak farklı noktalara ve oluşan durumlara göre tespit edilmektedir. Bu bağlamda bu hastalığın tedavisi için kullanılabilecek değişik tedavi seçenekleri de bulunmaktadır. Bu noktada hastalığın türü ve ilerleme durumu da yine hangi tür bir tedavinin tercih edileceğine karar verme noktasında önemli etkenler olarak sayılmaktadır. Ayrıca kişiler de gelişen semptomlar ve tiroid bezlerinde meydana gelen sorunların boyutları da yine tedavi için belirleyici konu başlıkları olarak kabul edilmektedir.

Hastalığın tedavisi için ise genel olarak, ilaç tedavisi yöntemleri, atom tedavileri ve ameliyat seçenekleri ise sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri arasında sayılabilmektedirler. Bazı vakalarda ise uzman doktorlar bir ya da daha fazla tedavi seçeneğini hastalığın iyileştirilmesi için bir arada da tercih edebilmektedirler. Özellikle Hipertiroidi vakalarında ise ilaç tedavisinin arkasından diğer tedavi uygulamalarına da geçilebilmektedir.

Vaskülit, Trombosit, Tiroid hastalıkları ve tiroid nodülleri, Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index